DIA-medewerkers Actueel

Achtergrond - 16 juli 2015

Benieuwd naar wat onze onderzoekers deze zomer doen? Krijn Thijs onderzoekt in Potsdam de omgang met de DDR-geschiedwetenschap in het verenigde Duitsland; Hanco Jürgens sprak een uur lang op de radio over contrasten in Duitsland; en Christie Miedema en Froukje Demant zijn gepromoveerd.

Krijn Thijs in Potsdam

Krijn Thijs, historicus en wetenschappelijk medewerker van het DIA, is met een Leibniz Summerfellowship aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam. Hij doet van juni tot en met augustus onderzoek naar de omgang met de DDR-geschiedwetenschap en Oost-Duitse historici na de val van de Muur in het verenigde Duitsland.
Lees ook van Thijs op Duitslandweb: Zwartboek van een DDR-historicus

Hanco Jürgens bij Bureau Buitenland

Hanco Jürgens was op 14 juli een uur lang te gast bij het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland voor de zomerspecial over Duitsland. Hij sprak onder meer over de Duitse rol in de Griekenlandcrisis en in Europa, over de CDU en de SPD, de AfD, over het migratiebeleid en het belang van Duitse kunst.
Ook organiseert hij het internationaal congres ISECS 2015 voor wetenschappers die zich bezig houden met de 18e eeuw, 27-31 juli in Rotterdam   

Promoties Christie Miedema en Froukje Demant

Christie Miedema is op 21 mei gepromoveerd op haar proefschrift 'Vrede of Vrijheid? Dilemma's, dialoog en misverstanden tussen Nederlandse en West-Duitse linkse organisaties en de Poolse oppositie in de jaren tachtig'. Zij doet nu onderzoek naar mensenrechtenactivisme in Oost en West, tijdens en na het Oost-Westconflict. Lees haar blog 'Midden in Europa'

Froukje Demant is op 19 juni gepromoveerd op 'Verre buren. Samenleven in de schaduw van de Holocaust', waarvoor zij het samenleven van Joden en niet-Joden in de Twents-Duitse grensstreek tussen 1920 en de jaren vijftig onderzocht. Zij werkt nu aan de publieksversie van haar onderzoek, die in het voorjaar van 2016 verschijnt bij uitgeverij Balans. 
Lees ook het interview 'Twente wist wat met Joden gebeurde' met Demant in de Volkskrant (betaalde link)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger