Rodin in Duitsland
Tentoonstelling Vor Hundert Jahren Rodin in Deutschland

Achtergrond - 1 april 2006

Rodin was een hele beroemde impressionistische beeldhouwer en de belangrijkste kunstenaar van het einde van de 19de eeuw. Hij wordt beschouwd als de oprichter van het moderne plastische denkbeeld. In Hamburg en in de rest van Duitsland hangen grote vlaggen met de tekst: 'Vor Hundert Jahren Rodin in Deutschland!' Want het is nu (2006) precies honderd jaar geleden dat Rodin voor het eerst in Duitsland exposeerde. Ter ere van dit was er in Hamburg in het Bucerius Kunst Forum een tentoonstelling over zijn voornaamste werk, schetsen en complete studies met tekeningen en vroege foto’s. Waarom is Rodin in Duitsland zo geliefd?

Ook bij deze tentoonstelling is de manier van exposeren terug te vinden; bij de vergrote gipsen beelden staan in vitrines de originelen en er hangen foto´s van Rodin die bezig is een kunstwerk te maken. Rodin is de eerste kunstenaar die de fotografie als hulpmiddel heeft gebruikt voor zijn kunstwerken. Niet alleen wilde hij het proces van zijn kunstwerk laten zien, maar ook wilde hij, door de foto goed te bekijken, kijken of er nog iets aan zijn kunstwerk verbeterd moest worden.

Zijn bekendste kunstwerk is 'De denker'. Dit kunstwerk wordt ook wel 'Le poète' genoemd omdat het beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen. Dit beeld werd gemaakt in 1880 voor de 'Porte de l’Enfer'. 'De denker' was bestemd voor het centrale fronton, terwijl de geaccentueerde musculatuur en de geconcentreerde expressie van het beeld doet denken aan de graf-figuren van Michelangelo in de Florentijnse kerk de San Lorenzo.

'De denker' was het eerste werk van Rodin dat op een publieke plaats werd tentoongesteld. Op 21 april 1906 werd het opgesteld voor het Pantheon tijdens een hevige politieke en sociale crisis, waardoor het beeld een socialistisch symbool werd. In 1922 werd het beeld met haar voetstuk overgebracht naar de tuin van Hôtel Biron, het huidige Rodin Museum. Een ander exemplaar staat bij de tombe van Rodin in Meudon.

Ga vooral zelf

De tentoonstelling oogt heel klein, maar bij de meeste beelden van Rodin heb je toch wel even de tijd nodig om het tot je door te laten dringen. De gipsafdrukken zijn handig omdat je zo eens ziet hoe het beeld er in het groot uit zou zien, de kleine kunstwerken van Rodin zijn heel mooi omdat de uitdrukkingen op het gezicht nog zo gedetailleerd zijn weergegeven. Sommige beelden gaan over diepe gevoelens zoals 'Minotaurus und Torso der Kentaurin' en andere beelden zijn eerder statige standbeelden van (bekende) mannen zoals 'Jean d´Aire' , ook zijn er grappige beelden met soms een satirische betekenis zoals 'Balzac' en 'Homme au nez cassé'. De moeite waard om eens te bezoeken, dus als je in de buurt bent, ga vooral eens kijken!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger