Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Marja Verburg

Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 20 december en voert strengere maatregelen in. Zo mogen minder mensen samenkomen en wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Scholen blijven wel open. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur opnieuw toegenomen.

Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december
© screenshot/bundesregierung.de
Kanselier Merkel tijdens de persconferentie op 25 november

Kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten hebben woensdag besloten dat de gedeeltelijke lockdown, die op 2 november inging, tot en met 20 december blijft gelden. Dat betekent dat horeca, theaters, bioscopen en vrijetijdsparken gesloten blijven. Als het aantal besmettingen niet verder daalt - "en daar ziet het helaas niet naar uit", aldus kanselier Merkel - kan de lockdown na 20 december opnieuw worden verlengd.

"De exponentiële groei van het aantal besmettingen is gebroken", zei Merkel woensdagavond op een persconferentie na afloop van het overleg, dat ruim zeven uur had geduurd. Maar deze afvlakking is niet genoeg, zei ze: het aantal besmettingen is nog steeds hoog en woensdag stierven 410 mensen aan COVID-19, een recordaantal. De kanselier riep mensen nogmaals op contacten zoveel mogelijk te beperken en alleen noodzakelijke reizen te maken. "We hebben nog een keer een krachtsinspanning nodig. Geduld, solidariteit en discipline worden nog een keer zwaar op de proef gesteld."

Strengere maatregelen

Een aantal corona-maatregelen wordt verscherpt. Zo mochten mensen al met slechts twee huishoudens samenkomen, maar het maximum aantal personen is daarbij verlaagd van tien naar vijf. Kinderen tot 14 jaar tellen in dat aantal niet mee. Tussen kerst en oud en nieuw, van 23 december tot en met 1 januari, mogen wel tien mensen samenkomen. De kerstvakanties beginnen in vrijwel alle deelstaten eerder, op 19 december, zodat mensen voor de kerstdagen minder contacten hebben en het gevaar kleiner is dat ze met kerst anderen besmetten. 

De mondkapjesplicht geldt niet meer alleen in winkels en het openbaar vervoer, maar op alle plaatsen in binnensteden waar mensen samenkomen, ook buiten. Op het werk moeten mensen ook mondkapjes dragen, tenzij ze anderhalve meter afstand kunnen houden. Het aantal mensen dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn, wordt verder ingeperkt.

In treinen wordt het aantal plaatsen dat kan worden gereserveerd beperkt om meer afstand tussen reizigers te kunnen garanderen. Wel is de bedoeling dat er meer treinen gaan rijden zodat meer plaatsen beschikbaar zijn. Er komt geen reserveringsplicht.

Scholen

Scholen blijven open. Als een scholier positief op corona wordt getest, gaat de hele klas vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze een sneltest doen. Wie negatief test, mag weer naar school. Positief geteste scholieren moeten om de drie dagen opnieuw worden getest, tot de test negatief is. Er komt geen verplichting om voor hogere klassen een mix van lessen op school en afstandonderwijs in te voeren. Dat moet lokaal worden bepaald. Een mondkapjesplicht voor middelbare scholieren gaat gelden voor regio's met "duidelijk meer" dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen. Maar in de meeste deelstaten geldt sowieso al een mondkapjesplicht op school, in Beieren zelfs op lagere scholen. 

Hogescholen en universiteiten moeten, behalve als het om bijvoorbeeld laboratoriumwerk en practica gaat, digitaal onderwijs bieden.

De bedoeling is dat in regio's waar meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen zijn, extra beperkingen komen. Volgens Merkel gaat dat nu om Berlijn en 62 andere regio's in Duitsland. Daar kunnen strengere regels voor scholen en de detailhandel gaan gelden en verdergaande contactbeperkingen. 

De financiële hulp voor ondernemingen, zzp'ers, verenigingen en andere organisaties die door de lockdown worden geschaad, de zogenoemde Novemberhilfe van 10 miljard euro, wordt in december verlengd.  

Geen algemeen vuurwerkverbod

De bondsregering en de deelstaten roepen mensen op met oud en nieuw geen vuurwerk af te steken. Er komt geen algemeen vuurwerkverbod, maar het wordt wel verboden vuurwerk op grote pleinen en drukke straten af te steken, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. Het is aan gemeenten te bepalen welke pleinen en straten dat zijn. 

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, meldt donderdag 22.268 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 3600 meer dan woensdag. Het aantal doden steeg de afgelopen 24 uur met 389 naar 15.160. Het totaal aantal mensen in Duitsland dat met het coronavirus besmet is (geweest), is nu 983.588.

Kritiek

Het is geen geheim dat Merkel strengere maatregelen had gewild, bijvoorbeeld op scholen. Maar daar wilden de meeste deelstaten niet aan. In het overleg van vorige week werden de regels voor scholen daarom uitgesteld naar deze week. Na Merkels regeringsverklaring over de nieuwe maatregelen donderdag in de Bondsdag klonk van verschillende kanten kritiek. Zowel politici van de CDU als de Groenen vroegen zich af of de nieuwe regels wel streng genoeg zijn. Ook missen meerdere Bondsdagleden, onder meer van de FDP en Die Linke, een strategie voor de langere termijn, aldus nieuwssite tagesschau.    

Scholen- en lerarenorganisaties hadden op strengere maatregelen gehoopt, meldt tagesschau, zoals een mondkapjesplicht vanaf de vijfde klas van de lagere school en bij hoge besmettingscijfers voor alle lagereschoolkinderen. Artsen vrezen de gevolgen van versoepelingen met oud- en nieuw, als groepen mensen samenkomen en alcohol drinken. Dat leidt tot een stijging van het aantal besmettingen in januari, waarschuwen ze. "Wat met kerst mogelijk is, moet niet ook voor oud- en nieuw gelden", aldus de voorzitter van de artsenvakbond Marburger Bund.

De detailhandel vindt de beperking van het aantal mensen dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn voor vooral grotere zaken "onzinnig". Dat kan tot wachtrijen voor winkels leiden, waarschuwt het Handelsverband HDE. 

Reacties

M.versteeg - 15 december 2020 12:33

Ja ik wil met kerst naar mijn broertje en gezin in Duitsland met kerst. Ik kreeg een mailtje terug van het gesunsheidsambt Bremen met mijn vraag,of ik er mocht komen tussen 23 december en 1 januari. Maar goed de 28e moet ik weer werken. Ik mag wel komen maar zou dan wel een negatieve test moeten hebben. Dan mag ik tot 76 uur blijven. Ik hoef dan niet daar in quarantaine,wel 10 dagen als ik weer naar huis ben. Dan is dat voor eigen rekening.

Reageer
C.Schotmeyer - 13 december 2020 14:30

Even een vraag
Mag je vanaf Duitsland naar Nederland reizen,en dan ook binnen 24 uu weer retour

Reageer
Marja Verburg C.Schotmeyer - 14 december 2020 13:03

Omdat voor Duitsland een code oranje geldt, moeten reizigers uit Duitsland in de meeste gevallen in Nederland tien dagen in quarantaine. Er is geen specifieke uitzondering voor mensen die minder dan 24 uur blijven, zoals dat in een aantal Duitse deelstaten geldt. Zie voor meer info: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger