Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland viert 23e Dag van de Duitse Eenheid
Gauck en Merkel vieren nationale feestdag in Stuttgart

Achtergrond - 3 oktober 2013

Vandaag is het 23 jaar geleden dat Duitsland één werd. Dat wordt dit jaar gevierd in Stuttgart, de hoofdstad van deelstaat Baden-Württemberg. Politiek en economisch groeien Oost- en West-Duitsland nog steeds slechts langzaam naar elkaar toe.

Duitsland viert 23e Dag van de Duitse Eenheid
© www.tag-der-deutschen-einheit.de

Zusammen einzigartig (vrij vertaald ‘samen uniek’) is dit jaar de slogan van het feest waarmee de eenwording van Oost- en West-Duitsland in 1990 gevierd wordt. Deze nationale feestdag vindt elk jaar in de deelstaat plaats die op dat moment de Bondsraad voorzit. President Gauck, kanselier Merkel en het voltallige Duitse kabinet komen daarom vandaag naar Stuttgart, waar allerlei festiviteiten plaatsvinden waarbij geschiedenis, eenheid en tolerantie centraal staan. Zo is er open dag in kerken, moskeeën en synagoges, zijn er diverse DDR-tentoonstellingen en concerten.

Tentoonstelling vernield

Eén van de tentoonstellingen over de DDR, 'Die heile Welt der Diktatur? Herrschaft und Alltag in der DDR', die vandaag zou worden geopend, is in de nacht van dinsdag op woensdag vernield. De politie gaat ervan uit dat de vernieling politiek gemotiveerd is. De daders, een groep van 20 man, lieten flyers achter, waarop ze melden dat hun daad zich richt "tegen het historisch-revisionistische beeld van de DDR en het nationalistische spektakel, dat de legitimiteit van de heersende politiek moet dienen", aldus de Stuttgarter Zeitung.

Niet alleen het beeld over de DDR verdeelt Oost- en West-Duitsers. Ook op andere vlakken zijn de verschillen nog steeds groot, bleek deze maand bijvoorbeeld bij de Bondsdagverkiezingen. Waar de uitslag van de westelijke deelstaten - 80 procent van de kiezers - nog redelijk de landelijke einduitslag weerspiegelt, liggen de verhoudingen in de oostelijke deelstaten heel anders. Ruim 20 procent van de Oost-Duitsers stemde Die Linke, tegen 5,3 procent in West-Duitsland. Dat de FDP niet meer in de Bondsdag zit, komt door het slechte resultaat in het oosten, waar veel van haar kiezers overstapten naar de anti-europartij Alternative für Deutschland, die dankzij de Oost-Duitse proteststem bijna de kiesdrempel haalde.

Het arme Oosten 

De Duitse economie groeide in 2012 met 0,7 procent, in Oost-Duitsland was dat slechts 0,3 procent. De voormalige DDR heeft veel midden- en kleinbedrijf, maar nauwelijks grote ondernemingen. Van de 30 grote beursgenoteerde DAX-bedrijven zetelt er geen één in Oost-Duitsland, meldt de Duitse publieke zender Deutsche Welle op haar website. 

De werkloosheid is in Oost-Duitsland met 10, 7 procent in 2012 twee keer zo hoog als in West-Duitsland (5,9 procent). Het loonniveau ligt op ongeveer 80 procent van dat in het westen en Oost-Duitse gepensioneerden krijgen minder pensioen. Daar staat tegenover dat boodschappen en wonen goedkoper zijn.

Vrouwenparticipatie 

Op het gebied van vrouwenparticipatie doet de voormalige DDR het beter dan West-Duitsland: daar werkt tweederde van de vrouwen voltijds, tegen de helft in West-Duitsland. De helft van de Oost-Duitse kinderen gaat naar de crèche, tegen één op de vijf in de westelijke deelstaten. Een ander opmerkelijk verschil: in Oost-Duitsland is het percentage gelovigen een van de laagste ter wereld, namelijk 13 procent, aldus Die Welt. In West-Duitsland gelooft meer dan de helft van de mensen in God.

Op het gebied van hoger onderwijs doet Oost-Duitsland het goed, schrijft Deutsche Welle. De universiteit van Dresden behoort inmiddels tot de Duitse top en een Oost-Duits universiteitsdiploma is gelijkwaardig aan het West-Duitse.

Op de eerste rij bij de feestelijkheden vandaag in Stuttgart zitten een president en een kanselier die beiden zijn opgegroeid in de DDR, schrijft de Stuttgarter Zeitung. "Het echt opmerkelijke daaraan is dat vrijwel geen Duitser dat meer opmerkelijk vindt", aldus het commentaar. "Beiden belichamen elk op een eigen manier dat het eenwordingsproces gelukt is." 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger