Graduiertenkolleg: Staats-Feinde und -Sicherheit

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 17 september 2010 om 13:30 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b.
Informatie: Informatie en aanmelden: Nicole Colin, n.colin@uva.nl, 0205255396 of Krijn Thijs, k.thijs@uva.nl, 0205255394.
Toegang: gratis, graag vooraf aanmelden

Terroristische aanslagen hebben tot doel de bevolking angst aan te jagen. Maar waar begint terrorisme precies en waar liggen de grenzen? Deze definitiekwestie is samen met de omgang van de overheid met ‘terroristen’ één van de meest actuele en explosieve thema’s van vandaag.

Het onderwerp van deze onderzoeksmiddag is de ‘nationale veiligheidsstaat’. De vraag die centraal staat is: hoe proberen Westerse landen tot een consistent veiligheidsbeleid te komen? Welke instituties, instrumenten, maatregelen en ideeën op het gebied van de veiligheid zijn daartoe ontwikkeld? Daarbij komt ook de publieke perceptie van dreigingen en veiligheidsmaatregelen aan bod.

Gasten:

Gisela Diewald-Kerkmann (Universität Bielefeld) is gespecialiseerd in de geschiedenis van politiek geweld in de 19e en 20e eeuw. Zij spreekt over de reacties van de Duitse staat op terrorisme. Diewald-Kerkmann publiceerde onlangs: „Der Stammheim-Prozess. Vorgeschichte, Verlauf und Wirkung“, in: J. Hürter/G. E. Rusconi (Hg.), Die bleiernen Jahre. Staat und Terrorismus in der Bundesrepublik Deutschland und Italien 1969-1982 (München 2010) en Frauen, Terrorismus und Justiz. Prozesse gegen weibliche Mitglieder der RAF und der Bewegung 2. Juni (Düsseldorf 2009).

Constant Hijzen is promovendus aan het Centre for Terrorism and Counterterrorism (CTC, Campus Den Haag/Universiteit Leiden). Hij komt spreken over 'Enemies of the State: The Making of the National Security State, 1945-2001'. Hijzen doet onderzoek naar nationale veiligheid in de periode 1945 tot 1989 vanuit het perspectief van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Beatrice de Graaf is universitair hoofddocent aan het CTC. Zij is te gast om commentaar op de bijdragen te leveren. De Graaf coördineert het VIDI-project “Enemies of the State: The Making of the National Security State, 1945-2001”. Onlangs verscheen van haar de studie Theater van de Angst: De strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika (Amsterdam 2009).”

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt ondersteund door de Deutscher Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, voor MA-studenten en seniorwetenschappers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger