Conferentie: Het productiviteitsdebat
Productiviteit als norm voor uitsluiting

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 7 oktober 2010 om 14:30 uur
Locatie: Goethe Institut Amsterdam, Herengracht 470
Informatie: Georganiseerd door Goethe, DIA en universiteit Trier
Toegang: Vrij, graag aanmelden bij Nicole Colin, n.colin@uva.nl

Een tweedaagse wetenschappelijke conferentie met internationale sprekers over productiviteit als norm voor inclusie of exclusie.

De beslissing over welke bezigheden als 'productief’ worden gezien en wat in tegenstelling daartoe juist als 'parasitair' of 'decadent' wordt beoordeeld, kan als een centrale maatschappelijke factor van uitsluiting worden gezien, die niet alleen betrekking heeft op arbeid, maar ook op de discussie over geslacht en etniciteit.

Dat dit vraagstuk hoogst actueel is, werd onlangs niet alleen duidelijk door het schandaal over de populistische thesen van Thilo Sarrazin maar ook door de discussie over de uitzetting van Roma in Frankrijk.

De daarbij gebruikte argumenten hebben duidelijk historische dimensies en spiegelen zich in het juridische begrip van de ”ongeregelde levensstijl” dat tot doel heeft bepaalde 'niet-productieve' maatschappelijke groeperingen buiten te sluiten en te criminaliseren. Dat geldt ook voor de bekende antisemitische stereotypen die de als speculatief gebrandmerkte financiële operaties aan de beurs als “dubieus” stigmatiseren en daar het solide ambacht en de landbouw tegenover stellen.

Ook binnen de geschiedenis van de vrouwenbeweging is de vraag naar 'productiviteit' van centrale betekenis – niet in de laatste plaats bij de strijd om het 'recht op werk'.

Op de conferentie komen de verschillende facetten van dit fenomeen aan de orde: in historisch, sociologisch, economisch, cultureel en literatuurwetenschappelijk opzicht.

Wij wijzen u speciaal op de avondbijdrage van Klaus-Michael Bodgal (Bielefeld) op donderdag 7 oktober over het thema “Parasieten en nietsnutten. ‘Zigeuners’ en de economie”. Daarnaast verdient de paneldiscussie met Karin Hausen (Berlijn) over geslacht en werk speciale aandacht. Het gesprek wordt geleid door Joachim Umlauf (Paris).

 Bovendien gaan diverse sprekers in op uiteenlopende thema’s: Urs Stäheli (Basel) spreekt over de “Semantiek van de productiviteit bij beursspeculaties”, Gaby Pailer (Vancouver) belicht de vrouwelijke productiviteit in maatschappelijke romans, Nicolas Berg (Simon-Dubnow-Institut für jüdische Geschichte und Kultur, Leipzig) onderzoekt de “productiviteitseisen aan Joden in de 19e eeuw”, Ingrid Gilcher-Holtey (Bielefeld) spreekt over Helmut Schelsky en zijn kritiek op intellectuelen en Matthew Lange (Whitwater, Wisconsin) beschrijft de “vorming van een ‘Duits’ economische gezindheid” in de context van het antisemitisme.

Bekijk het programma (duits, pdf)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger