Graduiertenkolleg: 'Schuld und Schulden'
'Politik der Wiedergutmachung'

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 19 november 2010 om 10:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam.
Informatie: Info, aanmelden en teksten ter voorbereiding via: Nicole Colin, DIA, colin@uva.nl, 205255396 Krijn Thijs, DIA, thijs@uva.nl, 020‐5255394
Toegang: gratis

Let op: Het Graduiertenkolleg begint deze keer om 10.00 uur!

Herstelbetalingen, restituties, excuses – in toenemende mate moeten overheden zich in het heden verantwoorden voor politiek van vroeger. De welhaast klassieke casus blijft natuurlijk de befaamde “Wiedergutmachtung” door Duitsland na 1945. Veel processen en regelingen zijn tot op heden van kracht – of het nu om slachtoffers van de Holocaust, om dwangarbeiders of om geroofde kunst gaat. Deze nog steeds (of weer?) modieuze politiek van “Wiedergutmachtung” vormt het thema van deze bijeenkomst.

De keynote wordt verzorgd door de Bochumse Zeithistoriker Constantin Goschler, die onderzoek naar de Duitse compensatie‐stichting “Herinnering, Verantwoording en Toekomst” doet en veel over restitutie‐ en herinneringspolitiek publiceerde (oa. Die Praxis der Wiedergutmachung. Geschichte, Erfahrung und Wirkung in Deutschland und Israel, Göttingen 2009, red. met N. Frei en J. Brunner).

De Duitse historica Nicole Immler, verbonden aan het Netherlands Institute of Human Rights (Utrecht) presenteert haar onderzoek “De Effecten van Restitutie”. Sinds 1995 heeft de Oostenrijkse overheid verschillende fondsen in het leven geroepen ten behoeve van de slachtoffers van het nationaal‐socialisme. Maar wat betekent het eigenlijk om 65 jaar na een oorlog financiële compensatie te krijgen? Immler analyseert door middel van zogenaamde 'driegeneratieinterviews' hoe slachtoffers en hun families deze compensatie in praktijk (hebben) ervaren, hoe over het onderwerp binnen de familie is gesproken en wat de betekenis is voor de verschillende generaties. In hoeverre leidt deze interactie tot een nieuwe dynamiek binnen de families, vormen van verzoening, maar wellicht ook tot nieuwe conflicten?

De ‘Ex‐Graduierte’ Bas von Benda‐Beckmann, net gepromoveerd op een proefschrift over de verwerking van de geallieerde bombardementen op Nazi-Duitsland, zal met een commentaar de eerste instap in de discussie verzorgen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger