Duitslandweb logo Duitslandweb

Enquête: Beheersing Duits essentieel voor export

Kort nieuws - 17 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nederlandse ondernemers die actief zijn op de Duitse markt geven aan dat kennis van de Duitse taal echt nodig is voor wie zaken wil doen in Duitsland. Dat geldt vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb). De Duits-Nederlandse Handelskamer hield een enquête onder ondernemers die vandaag, op de Dag van de Duitse taal, werd gepresenteerd. 

Het online-onderzoek, onder ongeveer 250 Nederlandse ondernemers, werd toegelicht op de DNHK-Duitslanddag in Utrecht. Volgens de DNHK geeft 90 procent van de ondervraagden aan dat beheersing van de Duitse taal een noodzaak is om succesvol te kunnen exporteren naar Duitsland. Engels als gesprekstaal wordt wel meer geaccepteerd dan zes jaar geleden, maar toch geeft 81 procent van de deelnemers aan dat beheersing van de Engelse taal niet voldoende is om succes te hebben in de export naar Duitsland. Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagden de taalkennis van medewerkers en collega's als onvoldoende inschat.

Directeur Günter Gülker van de DNHK: “Helaas horen wij ook vaker van de bedrijven die bij ons lid zijn, dat jonge werknemers het Duits vaak niet zo goed beheersen of dat bedrijven zelfs moeite hebben om Duitstalige vacatures te vervullen. Er moet dus actie ondernomen worden en in het Nederlandse onderwijssysteem moet meer aandacht komen voor het schoolvak Duits.”

Duitsland is voor Nederland de belangrijkste handelspartner. Andersom is Nederland, na China en vóór de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van Duitsland wat de waarde van import en export betreft. Nederland exporteerde in 2017 goederen ter waarde van 91,37 miljard euro naar Duitsland, volgens statistiekbureau Destatis.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’

‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’

Met muziek en spelletjes proberen docenten de Duitse les aantrekkelijk te maken. Vier leraren over hun ervaringen.

Lees meer

Eenzame verjaardag

Eenzame verjaardag

Docente Duits Iduna Paalman zet haar leerlingen zelfstandig aan het werk in de hoop eens een keer een lesje voor zich uit te kunnen staren.

Lees meer

'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'

'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'

Drie Nederlanders vertellen over hun ervaringen met de Duitse taal in hun werk.

Lees meer

Factsheet: Positie van het schoolvak Duits

Factsheet: Positie van het schoolvak Duits

Dag van de Duitse taal 2018: Van lerarentekort tot examenmisère - alles over het vak Duits.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger