Duitslandweb logo Duitslandweb

Controle op Stasi-verleden bij overheidsmedewerkers verlengd

Kort nieuws - 15 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Van mensen die een (hoge) functie bij de overheid hebben of willen, zal ook de komende jaren worden gecontroleerd of ze tijdens de DDR voor de geheime dienst de Stasi (Staatssicherheit) hebben gewerkt. De regering wil de termijn verlengen tot 2030. Vandaag bespreekt het kabinet de wijziging. 

De zogenoemde Stasi-Überprüfungen werden na de hereniging van Duitsland ingevoerd om inzicht te krijgen in de levensloop van oud-Stasi-medewerkers. Dit jaar, dertig jaar na de val van de Muur, loopt de termijn voor de beoordelingen af. De CDU en SPD waren al in hun regeerakkoord overeengekomen dat verlenging nodig is. Volgens de partijen zijn er nog genoeg mensen van midden 50 die mogelijk voor de Stasi hebben gewerkt en nu voor het eerst een gooi doen naar een overheidsfunctie. Vorig jaar zijn er 613 beoordelingen gedaan bij hoge ambtenaren en functionarissen. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine en Tagesschau.

Ook heeft minister van Justitie Katarina Barley (SPD) voorgesteld dat slachtoffers van het DDR-regime langer en makkelijker worden gecompenseerd. Het is de bedoeling dat de deadline (nu nog tot eind 2019) voor een compensatie-aanvraag volledig wordt geschrapt. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Verdeeld Duitsland

Verdeeld Duitsland

58 jaar geleden, op 13 augustus 1961, begon de bouw van de Berlijnse Muur. Duitsland worstelt nog steeds met de gevolgen van de deling.

Lees meer

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger