Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-maatregelen tegen China: Maas spreekt van 'teken van solidariteit'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als reactie op de Chinese inperking van de vrijheden van Hongkong komt de EU met maatregelen tegen China. Zo komen er onder meer exportbeperkingen. Duitsland heeft wapenexporten naar China per direct stopgezet, laat minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas weten.

Maas spreekt van een "teken van solidariteit" met Hongkong. Dat kreeg in 1997 na de teruggave aan China de garantie dat het autonoom zou blijven met eigen vrijheden. Maar die vrijheden worden, ondanks veel internationaal protest, alsnog door China ingeperkt. Het land voerde in juni een strenge veiligheidswet in voor Hongkong. 

De Europese Unie reageert nu met verschillende maatregelen, waaronder een exportbeperking van middelen waarmee China communicatie kan onderscheppen. Ook wil de EU kijken of ze activisten uit Hongkong kan beschermen en of ze het maatschappelijk middenveld kan versterken, bijvoorbeeld met beurzen voor studenten.

"We verwachten dat China zich aan zijn volkenrechtelijke verplichtingen houdt en de autonomie en de gegarandeerde vrijheden waarborgt", aldus Maas. De Europese maatregelen berusten volgens zijn ministerie op een Frans-Duits initiatief. Duitsland heeft wapenexporten naar China per direct stopgezet, aldus Maas, en dat geldt ook voor producten die zowel militair als civiel kunnen worden gebruikt. Lees meer bij tagesschau.de

Kanselier Merkel uitte haar bezorgdheid over de situatie in China eerder deze maand. Nu Duitsland voorzitter is van de EU zit Merkel in een moeilijke positie ten opzichte van China: de EU heeft China nodig als handelspartner en als partner in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is de schending van mensenrechten in het land een groot probleem. In september was een top van de EU met China in Leipzig gepland. Die had het hoogtepunt van het Duitse EU-voorzitterschap moeten zijn, maar moest vanwege de coronacrisis worden verschoven naar een later, nog niet vastgelegd tijdstip. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger