Duitslandweb logo Duitslandweb

Scherpe kritiek op Querdenken-beweging

Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De coördinator antisemitismebestrijding van de Duitse regering, Felix Klein, heeft in een persconferentie dinsdagmorgen scherpe kritiek geuit op het relativeren van de holocaust door de corona-protestbeweging Querdenken.

De beweging verenigt rechtsradicalen en antisemieten, esoterische natuurgenezers en vaccinatie-tegenstanders. Tijdens de demonstraties worden vergelijkingen gemaakt met de holocaust die onacceptabel zijn, aldus Klein. Vorige week werd de nieuwe coronawet vergeleken met het 'Ermächtigungsgesetz', de machtigingswet van 1933 waarmee het parlement zichzelf buiten spel zette en de nazi-dictatuur begon. Tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen hebben deelnemers zich vergeleken met Anne Frank en Sophie Scholl. De vergelijkingen laten volgens Klein zien hoe belangrijk onderwijs is: "Wie weet hoe het zit met Anne Frank en Sophie Scholl, zal zulke krasse relativeringen niet uiten."

Dit is de invloed van de 'Neue Rechte' in de beweging, stelde een deelstaathoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz eerder. 

Veel ophef ontstond dit weekend over 'Jana aus Kassel', die op een podium van een Querdenken-demonstratie in Hannover zei dat ze zich voelde als de verzetsstrijdster Sophie Scholl. Een ordehandhaver smeet zijn lichtgevende hesje aan haar voeten en zei dat hij bij dit soort onzin geen ordehandhaver meer wilde zijn. De beelden gingen viraal en de verontwaardiging en hoon was groot.

Klein noemde de weerstand die dit soort absurde vergelijkingen oproepen bij de meeste mensen bemoedigend. "Dat laat zien dat het morele kompas van de meeste mensen in orde is."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger