Achtergrond

Balkenende looft Duits verzet

Achtergrond - 21 juli 2004
(21 juli 2004) Minister-president Balkenende hield gisterenavond in Berlijn een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de mislukte bomaanslag op Hitler, gisteren zestig jaar geleden. Onder zijn gehoor bevonden zich bondskanselier Schröder, president Köhler en vijfhonderd rekruten van het Duitse leger die tijdens een ceremonie de eed van trouw aflegden.

Lees meer

Uit geloof in het nationaal belang

Achtergrond - 20 juli 2004
(20 juli 2004) Vandaag is het zestig jaar geleden dat hooggeplaatste Duitse legerofficieren onder leiding van Claus Schenk Graf von Stauffenberg een vergeefse poging deden om Adolf Hitler te vermoorden. Wanneer geslaagd, zou de aanslag waarschijnlijk het einde van het Derde Rijk hebben ingeluid. Toch moesten de samenzweerders nog decennia wachten op erkenning voor hun daad.

Lees meer

Stoiber wil referendum over EU-grondwet

Achtergrond - 19 juli 2004
(19 juli 2004) CSU-leider Edmund Stoiber heeft zich uitgesproken voor een Duits referendum over de grondwet van de Europese Unie. Dat zo'n referendum er komt is echter onwaarschijnlijk. Een meerderheid binnen zowel SPD als CDU/CSU wil slechts het parlement over de aanname van de grondwet laten beslissen. Bovendien zou eerst de Duitse grondwet gewijzigd moeten worden, aangezien deze het houden van referenda verbiedt.

Lees meer

Fischer bekritiseert Chinese gastheren

Achtergrond - 16 juli 2004
(16 juli 2004) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft donderdag tijdens een bezoek aan China onverwacht scherpe kritiek geuit op het mensenrechtenbeleid van het communistische land. De Chinese regering wees alle kritiek van de hand. Fischer was in China om steun te zoeken voor een permanente Duitse zetel in de VN-veiligheidsraad.

Lees meer

Ten koste van Europa

Achtergrond - 15 juli 2004
(15 juli 2004) Begin juli was het raadshuis van Münster toneel van een congres over de Europese politiek van Nederland en Duitsland. In het gebouw waar 350 jaar geleden de Westfaalse vrede werd getekend, kwamen wetenschappers en beleidsmakers bijeen om de balans van bijna vijftig jaar Europa op te maken en te filosoferen over de toekomst van de Europese Unie. De discussie had één - schijnbaar vanzelfsprekend - ding voor op die in het politieke debat: de zín van een steeds verder integrerend Europa werd niet betwijfeld.

Lees meer

Schily wil Cap Anamur-vluchtelingen niet opnemen

Achtergrond - 15 juli 2004
(15 juli 2004) Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wil de 37 Afrikaanse vluchtelingen die met het Duitse reddingsschip Cap Anamur zijn meegenomen naar Italië geen asiel geven in Duitsland. Dat zou een verkeerd signaal afgeven aan andere vluchtelingen. Duitsland heeft Italië om vrijlating gevraagd van drie gearresteerde bemanningsleden van het schip, maar Schily sluit niet uit dat deze bemanningsleden in Duitsland berecht zullen worden als zou blijken dat ze zich aan hulp bij illegale immigratie hebben schuldig gemaakt.

Lees meer

Voortvluchtig politicus gearresteerd

Achtergrond - 14 juli 2004
(14 juli 2004) Ludwig-Holger Pfahls is dinsdag in Parijs gearresteerd. Hij was één van de hoofdpersonen in het grote CDU-corruptieschandaal dat, nadat het eind jaren negentig aan het licht kwam, oud bondskanselier Helmut Kohl ernstig in diskrediet bracht. De arrestatie van Pfahls heeft de vraag opgeroepen of het parlementaire onderzoek naar het CDU-corruptieschandaal hervat moet worden.

Lees meer

Mogelijk buitenlandse trainer voor Duits elftal

Achtergrond - 13 juli 2004
(13 juli 2004) De zoektocht naar een nieuwe trainer voor het Duitse elftal levert nog steeds problemen op. Franz Beckenbauer, voorzitter van de speciaal ingestelde Trainerfindungskommission TFK, heeft aangegeven dat nu ook "externe", dus buitenlandse kandidaten in aanmerking komen voor de opvolging van Rudi Völler. Hoewel Beckenbauer zelf geen namen noemt, zouden Guus Hiddink (PSV) en Morten Olsen (bondscoach van Denemarken) favoriet zijn.

Lees meer

Wet drijft wig tussen Berlijn en Potsdam

Achtergrond - 12 juli 2004
(12 juli 2004) Tussen de vijf Oost-Duitse deelstaten en de regering in Berlijn is een conflict ontstaan over de nieuwe wet op werkloosheidsuitkeringen. Deze werd vrijdag aangenomen, waarbij de vijf tegenstemden. De regering toont ontstemd, met name over het stemgedrag van de enige SPD-er in het gezelschap, Matthias Platzeck.

Lees meer

Schröder prijst Poetins beleid

Achtergrond - 9 juli 2004
(9 juli 2004) Afgelopen donderdag bracht bondskanselier Schröder een ééndaags bezoek aan Moskou. Met een groot aantal managers uit het Duitse bedrijfsleven in zijn kielzog werden meerdere plannen tot economische samenwerking op papier gezet. Terwijl Schröder het stabiele Russische investeringsklimaat prees, zweeg hij over de affaire-Joekos. Het bijna failliet verklaarde olieconcern is slachtoffer geworden van wat over het algemeen gezien wordt als politieke machtstrijd. Coalitiepartner De Groenen was dan ook zeer verontwaardigd over Schröders optreden.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger