Achtergrond

"Drugsparadijs Nederland"

Achtergrond - 25 juni 2003
(25 juni 2003) "Slap", noemde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily eind juni het Nederlandse drugsbeleid. Den Haag moet de koeriers op Schiphol, de smokkel van cocaïne en productie van ecstasy harder aanpakken, anders wordt ons land een Europees probleem, vindt hij. De Nederlandse drugsvoorlichter van Justitie vindt dat overdreven. Nederland doet al van alles en Donner gaat dat na de vakantie uitleggen in Berlijn. En zo preekt iedereen voor zijn eigen parochie.

Lees meer

Duitslandweb sleept Europese prijs in de wacht

Achtergrond - 20 juni 2003
(Amsterdam, Berlijn, 20 juni 2003) Het Duitslandweb is vandaag in Berlijn met de Comenius Euromedia Medaille, een prestigieuze Europese multimediaprijs, onderscheiden.

Lees meer

Vorsicht, Friedman!

Achtergrond - 19 juni 2003
(20 juni 2003) Komt het tot een rechtszaak tegen de van cocaïnegebruik verdachte tv-presentator Michel Friedman of niet? Mocht het inderdaad zover komen, dan wordt Duitsland wellicht getuige van een nieuw antisemitismedebat.

Lees meer

17 juni bracht Duitsers dichter bij het Westen

Achtergrond - 17 juni 2003
(17 juni 2003) Vijftig jaar na dato wordt de opstand in de DDR op 17 juni 1953 op tal van manieren herdacht. Uiteindelijk leverde het oproer voor de Oost-Duitsers niets op. De West-Duitsers profiteerden wel: de opstand in het Oosten maakte de integratie van West-Duitsland in westerse samenwerkingsverbanden geloofwaardiger. Dit blijkt uit de toenmalige reacties in Nederland.

Lees meer

Tussen Kongo en Kabul

Achtergrond - 13 juni 2003
(12 juni 2003) Vlak nadat de Bondsrepubliek vorige week haar steun had toegezegd aan de VN-vredesoperatie in Kongo, kwamen in Kabul vier Duitse ISAF-militairen om het leven. Ondanks deze gelijktijdigheid worden de beide missies in Duitsland afzonderlijk beschouwd.

Lees meer

De opvolger van Rau: vrouw of Ossie?

Achtergrond - 10 juni 2003
(10 juni 2003) Eigenlijk gaat het goed met Johannes Rau. Hij heeft een even intelligente als knappe vrouw, gezonde kinderen en hij woont in een mooi paleis. Bovendien heeft hij een leuke baan. Johannes Rau is de baas van alle Duitsers, hij is bondspresident en daarmee de hoogste gekozen representant van het Duitse volk. Dat is echter precies de reden, dat het toch niet helemaal goed gaat met de rustige senior, die de pensioengerechtigde leeftijd allang is gepasseerd.

Lees meer

Möllemann geeft op

Achtergrond - 6 juni 2003
(6 juni 2003) Gisteren om 12.50 uur maakte Jürgen W. Möllemann volgens ooggetuigen een einde aan zijn leven door zich tijdens een parachutesprong van zijn valscherm te ontdoen. Het Openbaar Ministerie wil echter nog geen definitieve uitspraken doen over de doodsoorzaak van de voormalige FDP-toppoliticus. Feit is dat zijn dood kort volgde na de opheffing van zijn parlementaire immuniteit en de daaropvolgende doorzoekingen van zijn kantoren en woningen. Möllemann dreigde gerechtelijk vervolgd te worden vanwege beschuldigingen van belastingontduiking en overtreding van de partijwet.

Lees meer

SPD-congres neemt Agenda 2010 aan

Achtergrond - 2 juni 2003
(2 juni 2003) Een ruime meerderheid van de afgevaardigden heeft tijdens de Sonderparteitag van de SPD ingestemd met deReformagenda 2010van bondskanselier Schröder. Het resultaat markeert een belangrijke stap voor de regering van SPD en Die Grünen op weg naar een hervorming van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat. De vraag is echter over hoeveel krediet Schröder nog beschikt bij zijn parlementaire achterban.

Lees meer

Opnieuw tegenslag voor Schröder

Achtergrond - 30 mei 2003
(30 mei 2003) Vlak voor de belangrijke Sonderparteitag van de SPD op 1 juni ziet bondskanselier Schröder zich geconfronteerd met een regeringscrisis in Noordrijn-Westfalen. Het gevaar op de korte termijn is weliswaar geweken, maar de crisis kan de regering-Schröder ook na 1 juni nog bedreigen.

Lees meer

Afscheid van oud ideaal

Achtergrond - 23 mei 2003
(23 mei 2003) Twee van de zes bestuursleden van Bündnis 90/Die Grünen mogen hun ambt voortaan combineren met een rol als parlementariër. Dat hebben de partijleden besloten tijdens een referendum. Het besluit vormt een realpolitische concessie aan een fundamenteel principe van de partij.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger