Brievenwedstrijd

Brievenwedstrijd © DIA

Ter verwerking van de gastlessen door een Zeitzeuge organiseert het DIA een schrijfwedstrijd. De leerlingen schrijven een brief aan de gastspreker die bij hen in de klas heeft gesproken over de DDR.

We krijgen elk jaar veel mooie, ontroerende en grappige brieven binnen. De gastlessen hebben de leerlingen duidelijk tot denken aangezet, niet alleen over het verleden en de DDR, maar ook over hun eigen leven.

In 2016 hebben deze twee leerlingen hebben in hun brief uitstekend verwoord wat de gastles bij hen teweeg heeft gebracht. Ook hebben ze de persoonlijke geschiedenis van de gastspreker goed weten te koppelen aan het heden.

Lees de winnende brieven van Aimée Hofman en Danique Stassen.

Citaten uit de ingezonden brieven

"Door uw verhaal ben ik gaan nadenken over de maatschappij. Ik vind het bizar dat de Muur werd gebouwd in 1961 en dat mensen geen afscheid van elkaar konden nemen, enkel door de beslissing van een leider. [...] Ik vraag me af of een grens aangeven met zo'n muur wel daadwerkelijk zin heeft. Er ontstaat een vertekend beeld van een land door al het geweld." - Aimée Hofman, Stella Maris College Meerssen.

"Ich finde es wichtig, dass ich viel über die Geschichte weiß. Aber Geschichten von einem Augenzeuge sprechen mir mehr an als die Erzählungen in einem Geschichtebuch. Die Geschichte wiederholt sich. Die Deutschen haben die Mauer abgebrochen und die Amerikaner wollen eine Mauer bauen. Das finde ich erschreckend." - Danique Stassen, Erfgooiers College Huizen. 

"Ik vond vooral het moment dat u ons het surprise-ei gaf een nadenker. U deed heel lang over snoep, omdat u dat bijna nooit kreeg. Wij moesten het ook maar proberen, heel lang over het chocolade-ei te doen. Helaas, het ei was al snel op. Maar het heeft mij toch wel aan het denken gezet. Ik ben mij er meer van bewust geworden dat ik het toch wel heel erg goed heb. " - Maarten Kers, Het Erasmus Almelo.

"Van sociale cohesie is in het dagelijks leven amper meer sprake. Wat men ook van de DDR vindt, men was wel betrokken met zijn medemens. Natuurlijk had niet iedereen goede intenties, was er ook sprake van polarisatie, echter minder dan in het dagelijks leven. Tegenwoordig moeten wij waken dat polarisatie niet weer leidt tot een oorlog, of welke vorm van vrijheidsbeperking dan ook." - Hanne van Oudheusden, Altena College Sleeuwijk. 

"Het is vreemd om te bedenken dat deze DDR-tijd pas zo kort geleden is en er eigenlijk zo veel is veranderd. Je hoort weinig meer over deze tijd en daardoor zullen de meeste kinderen van deze tijd hier eigenlijk niets van af weten. Daarom is het goed dat u uw verhaal vertelt, zeker omdat er in deze tijd veel onrust in de wereld is." - Isabella van der Mast, Christelijk Lyceum Delft.

"In dem Unterricht hatten wir schon viel über die DDR gehört, aber allein die schlechten Aspkete. Wir fanden es sehr toll, dass Sie gerade einen anderen Blick darauf hatten. Besonders das Ausgehen überraschte uns. Wir hatten nicht erwartet, dass das möglich war in der DDR."- Sofia Yeung & Noortje van Veen, Zaanlands Lyceum Zaandam.

"Het was indrukwekkend om een ooggetuige van de Duitse deling mee te maken, het geheel komt dan heel dichtbij. Het zette mij ook aan het denken, want hoe zou ik in zo'n situatie hebben gereageerd? Hoe zou mijn leven er hebben uitgezien?"- Daniëlle van Welzen, Driestar College Gouda.

"Wat ik het bijzondere vind aan verhalen van ooggetuigen, net zoals bijvoorbeeld wanneer ik met mijn oma over de oorlog praat, dat de nadruk vaak op de positieve dingen ligt." - Luuk Romeijn, CSG Willem van Oranje, Oud-Beijerland.

"Het meest indrukwekkende van wat er tijdens de gastles verteld is, is dat u in aanraking bent gekomen met de Stasi. [...] Een paar dagen gevangenis was voor u nog wel te overzien, maar zelfs over uw moeder, die maar liefst voor drie jaar veroordeeld was, omdat zij in West-Berlijn sierraden had gekocht, vertelde u heel openlijk. Als ik erover nadenk, lijkt het me vreselijk en moeilijk om terug te denken aan een tijd dat je eigen moeder in een gevangenis heeft gezeten, omdat zij alleen sierraden kocht op een plek waar dat niet mocht.." - Ilja Smit, Christelijk Lyceum Delft.

Tags: onderwijs

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger