Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Richard Evans, Hedwig Richter & Willem Schinkel in Amsterdam

Meerdere bijzondere sprekers ontvangen wij deze zomer in Amsterdam. Op donderdag 16 juni gaat Cambridge-historicus Sir Richard Evans in gesprek over zijn onlangs naar het Nederlands vertaalde analyse van complottheorieën. Op vrijdag 1 juli verwelkomen wij historica Hedwig Richter (auteur van het veelbesproken boek 'Demokratie. Eine deutsche Affäre') en socioloog Willem Schinkel (bekend uit de VPRO-reeks Zomergasten) voor een debat over democratie. Meer over onze zomer-activiteiten in deze nieuwsbrief en op TwitterFacebookLinkedIn en Instagram.


Amsterdam German Studies Lecture | Richard Evans

De revival van complottheorieën wordt het duidelijkst zichtbaar in de verhalen over het Derde Rijk; fabels die al lang geleden ontkracht werden, krijgen dankzij nieuw 'bewijsmateriaal' en nieuwe invalshoeken een tweede leven. De Britse historicus Richard Evans spreekt hierover op 16 juni met Krijn Thijs (DIA). I.s.m. het Goethe-Institut Amsterdam.


Deutsches Kino | Cleo

Een modern Berlijn-sprookje waarin de dromerige Cleo op zoek gaat naar een magische klok om de tijd terug te draaien. Samen met avonturier Paul begint zij aan een reis door de bruisende hoofdstad, waarbij zij urbane legendes tegenkomt. De film is te zien op 23 juni in Delft en op 28 juni in Amsterdam. Met een inleiding door Berlijnkenner Marja Verburg (DIA).


Sturm & Drang | Rethinking democracy in times of crisis

Corona-pandemie, klimaatverandering, autoritarisme: het lijkt erop dat westerse democratieën in een permanente staat van crisis verkeren. Moeten we opnieuw nadenken over hoe democratieën kunnen functioneren? Mario Daniels (DIA) spreekt hierover met historica Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel. Op 1 juli in Pakhuis de Zwijger.


Deutsches Kino | Die Geträumten

Twee jonge acteurs dragen in deze film de hartstochtelijke briefwisseling tussen de grote dichters Ingeborg Bachmann en Paul Celan voor, waarbij de grenzen tussen enscenering en echte gevoelens steeds meer vervagen. Te zien op 26 juli in Amsterdam. Met een inleiding door germanist Trixie Hölsgens (DIA).


Tweetalig lesmateriaal D-NL

Hoe kunnen Nederlandse en Duitse scholieren meer over elkaar leren? Het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) ontwikkelde samen met het DIA en andere partners het tweetalige lesmateriaal D-NL over de politiek, geschiedenis, maatschappij, cultuur, economie en milieuvraagstukken van beide landen. Lees meer over het project.


Podcast | Schachnovelle

In de nieuwe aflevering van onze boekenpodcast Die Vorleser vertelt Thomas de Vries over de pro-Europese Oostenrijkse auteur Stefan Zweig en zijn klassieker 'Schachnovelle': "Je kunt het schaakspel op verschillende manieren benaderen. Heel rationeel en causaal, maar tegelijkertijd heeft het ook wel iets romantisch, het spreekt tot de verbeelding."
 

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__