Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Duitsland, Nederland en de klimaatcrisis

Voor de tweede editie van onze Sturm & Drang-reeks reizen we af naar Nijmegen, waar wij met twee activisten uit Duitsland en Nederland spreken over de aanpak van de klimaatcrisis. Verder in deze nieuwsbrief: de voorjaarsreeks van Deutsches Kino, een boekpresentatie over de Frans-Duitse as en lezingen met de Duitse filosofen Christoph Menke en Svenja Flasspöhler. Volg ons ook op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven.


Deutsches Kino | Voorjaar 2023

Op 21 en 23 maart wordt de DDR-spionagethriller Nahschuss vertoond, gebaseerd op het leven van Werner Teske, de laatste man die in de DDR ter door werd veroordeeld. In deze reeks verder een komisch-dramatische roadmovie, een onconventionele zomerliefdefilm en een aangrijpende film over een Turks-Duitse moeder die haar zoon uit Guantánomo Bay probeert te krijgen.


Boekpresentatie | Frankrijk, Duitsland en Europa

Maarten Doormans nieuwe boek 'Een jager in het woud' is een historische röntgenfoto van de manier waarop Frankrijk en Duitsland elkaar bezien. Op 22 maart gaat de auteur in Amsterdam in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn en Joep Leerssen. Moderatie: Ton Nijhuis (DIA). De locatie is reeds volgeboekt, maar aanmelden voor de livestream is nog steeds mogelijk.


Lezing & Workshop | Christoph Menke

Filosoof Christoph Menke betoogt in zijn werk 'Theorie der Befreiung' dat we in een tijd van mislukte bevrijding leven: al onze pogingen tot bevrijding creëren nieuwe vormen van onderdrukking. Op 5 april is er overdag een verdiepende workshop rond Menkes boek en 's avonds een lezing in SPUI25, waar Menke na een introductie in gesprek gaat met filosofen Titus Stahl en Beate Roessler.


Lezing | The Sensitive Society

Gevoeligheid is een kenmerk van een gezonde samenleving, maar niet zonder weerbaarheid en veerkracht, stelt de Duitse filosoof Svenja Flasspöhler. Kom op 6 april in Nijmegen luisteren naar Flasspöhler, en denk mee over de toenemende sensibilisering van de maatschappij. Meer informatie en aanmelden via Radboud Reflects.


Sturm & Drang | The Climate Crisis

In de tweede aflevering van onze serie Sturm und Drang bespreken we met Linda Kastrup (Fridays for Future Germany) en Benito Walker (Youth for Climate, Bureau Burgerberaad) wat we moeten doen om de klimaatcrisis aan te pakken. Waar kunnen Nederland en Duitsland van elkaar leren - en samenwerken? Met livemuziek van Gisbert zu Knyphausen, op 20 april in LUX in Nijmegen.


Podcast | Die Vorleser: Nibelungenlied

In de nieuwe aflevering van onze boekenpodcast Die Vorleser staat het 'Nibelungenlied' centraal, het beroemde Middelhoogduits heldenepos uit de 13e eeuw, over liefde, trouw, verraad en wraak.

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.  


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__