Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

De Staat von Duitsland: Zeitenwende (en andere bijeenkomsten)

Het nieuwe academisch jaar begint met een goedgevuld programma. Verwacht bijzondere Duitse films, gesprekken en lezingen over de restitutie van nazi-roofkunst, het Europese asielbeleid en desinformatie en bestel alvast jouw Early Bird-kaartje voor de themamiddag De Staat van Duitsland. Ook tussen de nieuwsbrieven op de hoogte blijven van alle activiteiten? Dat kan via FacebookTwitterInstagram en LinkedIn.


Lezing & gesprek | Simon Goodman

Simon Goodman gaat de wereld over om de door de nazi's gestolen kunstschatten van zijn familie op te speuren. Hij initieerde de eerste rechtszaak over nazi-roofkunst in de Verenigde Staten en zijn familie bereikte de eerste grote restitutie in Nederland. Op 11 september spreekt Goodman met historicus Lorena De Vita over zijn zoektocht.


Gesprek | Chip Wars

Computerchips spelen in de huidige geopolitieke conflicten een centrale rol. In veel debatten worden ze als nieuwe uitdagingen gezien, maar de geopolitiek van computerchips heeft een complexe geschiedenis. In de zesde editie van de reeks Geopolitics of Technology op 13 september geven onderzoekers Raluca Csernatoni (Brussel), Cyrus Mody (Maastricht) en Mario Daniels (DIA) hun visie.   


Deutsches Kino | Najaar 2023

Kijk op 21 en 26 september naar de film 'Nebenan', een Berlijn-satire van en met de bekende acteur Daniel Brühl. Daarnaast vertonen we in de najaarsreeks Deutsches Kino een tragikomedie over moeder-dochter-relaties, een psychologisch drama over de Reemtsma-ontvoering, een documentaire over Turkse popmuziek in Duitsland en een coming-of-age-film over de modescène van de DDR.


Discussie | De Asielloterij

Het Europese asielrecht heeft het dodelijkste migratiesysteem ter wereld in het leven geroepen. Dat schrijft Ruud Koopmans in zijn recent verschenen boek 'De Asielloterij'. Op 22 september gaat hij in gesprek met Thea Hilhorst, Evelyn Ersanilli en Femke de Vries over de problemen van het Europese asielbeleid en manieren om daar verbeteringen in aan te brengen.


Boekpresentatie | Beuys en de naoorlogse (kunst)geschiedenis

In het afgelopen jaar informeerden kunstenaar Joseph Sassoon Semah en curator Linda Bouws in tentoonstellingen, debatten en performances over de ontbrekende feiten in het kunsthistorisch perspectief op Joseph Beuys. Van dit project hebben zij nu een boek gemaakt. Op 5 oktober spreken zij hierover met Bas Marteijn, Emile Schrijver, Gregor M. Langfeld en moderator Felix Rottenberg.


Gesprek | Diagnosis: Disinformed

Desinformatie is een van de grote bedreigingen voor de moderne democratie. Op 2 november gaan wij in gesprek hierover met deskundigen Marina Weisband en Marije Arentze. We kijken naar voorbeelden uit Rusland, Duitsland en Nederland en discussiëren over hoe wij 'immuun' kunnen worden. Voor docenten vindt op 3 november ook een nascholing plaats over omgaan met desinformatie in de klas. 


De Staat van Duitsland | Zeitenwende

Tijdens De Staat van Duitsland op 8 december belichten wij de eerste twee jaar 'stoplichtcoalitie' die met de oorlog in Oekraïne voor ongekende uitdagingen kwam te staan - en een 'Zeitenwende' inluidde. Met o.a. Ulrike Franke, Gerald Knaus, Dirk Oschmann, Susanne Altmann en theatergroep Wunderbaum. Early Bird-tickets zijn t/m 30 september verkrijgbaar.  

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__