Sport:

Wielrennen
Nieuw talent moet Jan Ullrich en Erik Zabel doen vergeten

Eenmalig Tourwinnaar Jan Ullrich en succesvol sprinter Erik Zabel hebben de wielersport in Duitsland enorm populair gemaakt. De laatste jaren proberen onder meer Andreas Klöden en Linus Gerdemann het succes van hun landgenoten te evenaren.

Wielrennen
© Afb.: flickr.com, adambowie
Samen met landgenoot Jan Ullrich boekte Erik Zabel grote successen in onder meer de Tour de France.

Het wielrennen kent in Duitsland niet zo'n lange traditie als in landen als België, Frankrijk en Italië. De populariteit van de sport is wel snel gestegen na de successen van Jan Ullrich en zijn Team Telekom. Ullrich (1973) debuteerde in 1995 op het hoogste niveau en werd een jaar later in de Tour de France al tweede. Toen de renner in 1997 daadwerkelijk Tourwinnaar werd, leek een legende geboren. Het talent van Ullrich bleef onbetwist, maar de Tour winnen lukte hem daarna niet meer.

Landgenoot Erik Zabel (1970) behoorde steevast tot de favorieten bij het sprinten. Tussen 1996 en 2001 won de wielrenner in de Tour de France zes keer achter elkaar de groene trui, de beloning voor de beste rijder van het puntenklassement. Ook in de jaren daarna eindige Zabel vaak op het podium. De renner reed het grootste deel van zijn carrière voor het Duitse Team Telekom (later T-Mobile geheten) en was daar teamgenoot van Jan Ullrich. Zabel haalde in zijn carrière meer dan 200 overwinningen, waaronder 12 etappes in de Tour de France.

Klöden en Gerdemann

Dankzij de prestaties van Jan Ullrich en Erik Zabel werd het wielrennen in Duitsland enorm populair. De laatste jaren proberen onder meer Andreas Klöden en Linus Gerdemann de Duitse eer hoog te houden. Klöden (1975) startte zijn carrière in 1998 als hulp van Jan Ullrich, maar ontwikkelde zich daarna tot een van de betere renners in het peloton. In 2004 en 2006 wist de renner tweede te worden in de Tour de France. Sinds 2010 rijdt Klöden voor team RadioShack, de ploeg van Lance Armstrong. Landgenoot Linus Gerdemann (1982) wordt wel bestempeld als de nieuwe Jan Ullrich. In 2007 won de renner een etappe in de Tour de France en reed hij enige tijd in de gele trui. Sinds 2009 is hij samen met landgenoot en sprinter Gerald Ciolek de grote man bij het Duitse Team Milram.

Team Telekom

Met de overwinningen en hoge eindklasseringen van renners als Bjarne Riis, Jan Ullrich, Erik Zabel en Andreas Klöden was het Duitse Team Telekom in de jaren '90 en de beginjaren '2000 een van de succesvolste wielerploegen. De prestaties kwamen in een ander daglicht te staan toen de ploeg in 2007 bij een groot dopingschandaal betrokken raakte. Onder meer Tourwinnaar Riis gaf toe gedurende meerdere jaren doping gebruikt te hebben. De bekentenis van Erik Zabel, die juist bekend stond als 'Mr. Clean', dat hij in 1996 epo had gebruikt, schokte de wielerwereld. In 2006 was Jan Ullrich al geschorst geweest vanwege vermeend dopinggebruik. Na een nieuw dopinggeval in de Tour de France van 2007 besloten de Duitse televisiezenders ARD en ZDF het evenement niet meer uit te zenden. Een jaar later stopte T-Mobile de sponsoring van de ploeg.

Afbeelding 2: Andreas Klöden. Bron: flickr.com, scarlatti2004.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger