Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Onderwijs

Nieuws van de Onderwijsafdeling - September 2019

Beste docent,
De schoolvakantie is nu in heel Nederland voorbij, maar niet getreurd, wij hebben voor u in het najaar weer interessante nascholingen op het programma staan. Daarnaast presenteren wij met trots onze nieuwe onderwijsposter met als thema de recente Duitse geschiedenis, het nieuwe examenthema voor havo en vwo. Wij wensen u een geslaagd schooljaar toe en hopen u bij een van onze nascholingen te verwelkomen.
 
Met vriendelijke groet,
Synke Hotje, Trixie Hölsgens en Eline Hakvoort
 


Poster 100 jaar Duitsland

De nieuwe ‘Momentaufnahme’, een tijdlijn over 100 jaar Duitsland, is ontwikkeld voor docenten geschiedenis en Duits. U kunt de poster bestellen via deze link. De poster zelf is gratis, u betaalt enkel de verzendkosten. We hebben gekozen voor een poster in Bauhaus-stijl, omdat 2019 het jaar is van ‘100 jaar Bauhaus’. Wat herdenken we nog meer dit jaar? Uw leerlingen kunnen het allemaal ontdekken op de poster. Daarbij sturen wij enkele begeleidende opdrachten mee.


‘Kulturvermittlung bei DaF’

27 september 2019

Op vrijdag 27 september kunnen docenten Duits deelnemen aan een nascholingsdag in Amsterdam met als thema Landeskunde. Wat wilt u uw leerlingen leren over de cultuur van Duitstalige landen? In welke leerjaren wilt u dit behandelen? Op het programma staan mini-workshops, een paneldiscussie en een werksessie, waarin u zelf een leerlijn schetst. Meld u nu aan en vind meer informatie via deze link!


DIA-Akademie: Keulen

10 en 11 oktober 2019

Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober organiseren wij opnieuw een studiereis naar Keulen in het kader van de DIA-Akademie. De reis is toegankelijk voor beginnende docenten Duits in het voortgezet onderwijs en voor studenten van de lerarenopleiding Duits. In Keulen volgen we een didactische workshop aan de universiteit, kijken we de film ‘Der Ballon’ en bezoeken wij een middelbare school. Daarnaast zal er veel ruimte zijn voor uitwisseling. Kijk op onze website voor meer informatie.


Studiereis naar Bonn

14 en 15 november 2019

Voor docenten geschiedenis organiseren wij een studiereis naar Bonn op donderdag 14 en vrijdag 15 november 2019. Hier leert u over de recente Duitse geschiedenis op de plek van de vroegere West-Duitse regering. We leren de collectie van het Haus der Geschichte kennen en stippelen ter plekke een leerlingenexcursie uit. Er zijn nog enkele vrije plaatsen. Meer informatie en aanmelden via deze link.


Hiphop-battle 2019

21 november 2019

In het najaar is het weer tijd voor hét muzikale spektakel voor vmbo 3 en 4 en havo 3. Voor de DIA Hiphop-battle schrijven scholieren hun eigen Duitse raptekst rondom het thema ‘Respekt’. Op school kunt u een voorronde organiseren. Het beste groepje mag tijdens de finaledag op 21 november de planken op. Er zijn nog een paar plekken vrij voor onze finaledag, dus meld uw school snel aan! Klik hier voor meer informatie.


vmbo-Treff

28 november 2019

Docenten Duits die lesgeven op het vmbo komen voor de tweede keer bijeen voor uitwisseling en nascholing. Op donderdag 28 november beginnen we bij het Amadeus Lyceum te Vleuten met Kaffee und Kuchen, delen vervolgens onze beste lesideeën met elkaar en volgen een workshop vmbo-didactiek. Aanmelden kan via deze link.


Frühstücksei

Het Frühstücksei is ook terug van vakantie! Voor wie het nog niet kent: het Frühstücksei verschijnt elke week op onze website, draait om een actueel onderwerp en bevat een aantal vragen die u zonder voorbereiding klassikaal kunt bespreken. De Frühstückseier zijn - afhankelijk van het onderwerp - voor verschillende niveaus. U kunt zelf inschatten voor welke klas het betreffende ei geschikt is. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met het Frühstücksei, tips zijn altijd welkom! Mail naar t.holsgens@uva.nl.


Jongerenevenementen

Organiseert u in de grensregio een sport- of cultuurevenement met Nederlandse en Duitse jongeren? U kunt dan een Onbegrensd-actiepakket aanvragen met informatiemateriaal, versieringen en gadgets. Met dit pakket maken de jongeren op een aansprekende manier kennis met de taal en cultuur van het buurland. Het pakket wordt aangeboden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. U kunt een aanvraag doen via dit formulier.


Studentenambassadeur op school

Wilt u uw leerlingen informeren over studeren in Duitsland? Onze studentenambassadeurs komen graag op school langs om over hun eigen ervaringen te vertellen. Ze hebben een periode in Duitsland gestudeerd en weten uw leerlingen te motiveren door middel van een presentatie van zo’n 30 minuten. Het is ook mogelijk om meerdere klassen op een dag in te plannen. Gratis aanmelden kan via onze website. 


Nieuwe collega

Eline Hakvoort werkt sinds 1 augustus bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Zij studeerde Duitse taal en cultuur in Utrecht en Nederland-Duitsland-Studies in Nijmegen en Münster. Daarnaast heeft ze een jaar voor de klas gestaan als docente Duits en heeft ze een half jaar in Berlijn gestudeerd. Eline zal zich de komende periode onder andere inzetten voor het studentenambassadeursprogramma en de DIA-Akademie naar Keulen. Haar e-mailadres is ehakvoort@uva.nl.Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__