Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitslandweb

Staat van Duitsland en magazine Zeitenwende

Over precies een week, op vrijdag 8 december, is ons evenement Staat van Duitsland - Zeitenwende. Wij als redactie ontmoeten u daar graag! We gaan in gesprek met migratiedeskundige Gerald Knaus, veiligheidsexpert Ulrike Franke, Jonge Groenen-boegbeeld Sarah-Lee Heinrich, hoogleraar Dirk Oschmann en kunsthistoricus Susanne Altmann. Met theater van Wunderbaum en na afloop een borrel.
Als u liever thuis blijft, is er genoeg interessants te lezen op onze website. We vatten dagelijks het belangrijkste nieuws samen in onze rubriek In het nieuws. Een selectie van recente achtergrondartikelen en columns vindt u hieronder.


8 december: Staat van Duitsland

Alleen nog dit weekend zijn via onze webshop kaartjes verkrijgbaar voor de Staat van Duitsland 2023. Duitslandweb is volop betrokken bij het programma en bij het magazine Zeitenwende, dat bezoekers meekrijgen. In themasessies geven internationale sprekers een beeld van de grote kwesties waar Duitsland op dit moment voor staat. Zie we u op 8 december in Amsterdam? Lees meer


Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Achtergrond asieldebat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen. De politieke gevolgen van deze maatschappelijke stemming zijn inmiddels ook aanwijsbaar, schrijft Merlijn Schoonenboom.


Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Reportage werkbezoek waterstof

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen. Redacteur Lynn Stroo reisde mee en doet verslag van de initiatieven en de dilemma's.


Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Reacties in Duitse media

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Gastbijdrage

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Een andere 9 november

Column

9 november stond dit jaar - zo kort na de moordpartij van Hamas in Israël - in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De herdenking van de val van de Berlijnse Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


9 november: veel grote geschiedenis op één dag

100 jaar geleden, op 9 november 1923, mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden, op 9 november 1938, vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven. En op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. De negende november wordt in Duitsland ook wel Schicksalstag genoemd.


'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Interview

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Een kwartiertje om de democratie te redden

Column: Duitse taalvondsten #17

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'. Columniste Inge Jooris kwam deze mooie taalvondst tegen in het regeerakkoord van de nieuwe Beierse coalitie.


'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief. Ze ziet veel overeenkomsten, maar laat ook zien hoe de verschillen in achtergrond, geschiedenis en politieke cultuur in het huidige Duitsland doorwerken.

Het Duitsland Instituut verstuurt verschillende nieuwsbrieven. Dit is de nieuwsbrief van de redactie Duitslandweb. U kunt via de aanmeldpagina de gewenste nieuwsbrieven selecteren.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__