Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Vooruitblik 2024, Deutsches Kino en meer

Het nieuwe jaar is begonnen; tijd om terug maar vooral vooruit te blikken. In deze nieuwsbrief doen we allebei: we kijken terug op de themamiddag 'De Staat van Duitsland' waarbij wij met vooraanstaande deskundigen de balans opmaakten van 2 jaar regering-Scholz. Én we kijken vooruit op Duitsland in 2024, een nieuwe reeks Deutsches Kino en een lezing over het Duitse debat over restitutie en herstel. Volg ons ook via FacebookTwitterInstagram en LinkedIn.


Terugblik | De Staat van Duitsland

In gesprek met Ulrike Franke, Gerald Knaus, Sarah-Lee Heinrich, Dirk Oschmann, Susanne Altmann en theatergroep Wunderbaum maakten wij op 8 december 2023 de balans op van twee jaar stoplichtcoalitie in Duitsland. Luister alle sessies terug. We belichtten de Duitse politiek in het kader van de actuele conflicten in de wereld, de relatie met China, het migratie- en klimaatbeleid en de verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland.


Magazine | Zeitenwende

Ter gelegenheid van de bijeenkomst 'De Staat van Duitsland | Zeitenwende' is het gelijknamige magazine 'Zeitenwende' verschenen. Het nummer gaat in op de belangrijke thema’s die nu in Duitsland spelen. Zo beschrijft directeur Ton Nijhuis hoe zwaar het Duitsland valt om zich opnieuw uit te vinden. Daarnaast leest u achtergrondverhalen over de erfenis van Merkel, de AfD, de Historikerstreit 2.0 en meer. Download of bestel het magazine


Vooruitblik | Duitsland in 2024

Terwijl de regering-Scholz worstelt met grote problemen, kunnen volwassenen vanaf dit voorjaar in Duitsland waarschijnlijk legaal joints roken. In de zomer organiseren de Duitsers het EK voetbal voor mannen en in het najaar lijkt de AfD de grote winnaar te worden bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten. Een vooruitblik op Duitsland in 2024


Amsterdam German Studies Lecture | Constantin Goschler

Het Duitse debat over restitutie en herstel blijft een doorlopend proces. In zijn lezing op 7 februari zal historicus Constantin Goschler uitleggen waarom en hoe dit is veranderd, als gevolg van een herinneringsboom, globalisering, veranderingen in het binnenlands en buitenlands beleid en generatieverschuivingen. Met een commentaar van Lorena De Vita. Moderatie: Hanco Jürgens (DIA). 


Deutsches Kino | Voorjaar 2024

Een historisch kamerdrama, een science-fiction-film, een gangsterthriller, een anti-Heimatfilm en een fictieve documentaire over rock-'n'-roll ten tijde van de Berlijnse Muur: de voorjaarsreeks Deutsches Kino biedt veel afwisseling en een interessante kijk op Duitsland. We trappen af met 'Olaf Jagger' waarin de Oost-Duitse komiek Olaf Schubert erachter komt dat hij (waarschijnlijk) de zoon van Mick Jagger is. Op 27 februari te zien in Amsterdam en op 29 februari te zien in Delft.  


Onderwijs | Lesidee van het jaar

Samen met onze partners van de Actiegroep Duits roepen wij in 2024 voor het eerst het lesidee van het jaar uit. Docenten Duits kunnen hun creatieve ideeën tot en met 15 februari indienen. De doelgroep zijn leerlingen uit de tweede/derde klas die moeten beslissen of ze Duits in hun vakkenpakket willen houden. De uitreiking vindt plaats tijdens het Nationaal Congres Duits op 1 maart. De winnaar ontvangt een VVV-bon ter waarde van 200 euro.

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__