Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Duitsland en (het gedeelde) Europa: podcast, film, debat

Deze maand vinden de Europese verkiezingen plaats. In onze podcast 'Achtung Europa!' kijken wij naar de rol die Duitsland binnen Europa speelt. In een lezing in Amsterdam gaat Pawel Machcewicz, voormalig directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk, in op de vraag 'Wat is Europese geschiedenis?'. Meer hierover en onze andere activiteiten in deze nieuwsbrief. Blijf ook via FacebookTwitter en onze nieuwe LinkedIn-pagina op de hoogte.


Lezing I Divided memories in a united Europe

Op 16 mei spreekt Paweł Machcewicz, de door de Poolse regering ontslagen directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk, over de problemen die zich voordoen wanneer de nationale politiek zich actief bemoeit met het museumbeleid.


Graduiertenkolleg | Memory Battles in Central and Eastern Europe

Het Graduiertenkolleg op 17 mei gaat over de recente ontwikkelingen in memoryscapes in Centraal- en Oost-Europa. We discussiëren over de ervaringen van Duitse en Poolse museumdirecteuren en belichten actuele onderzoeksprojecten. Met Pawel Machcewicz en Rainer Eckert.


Deutsches Kino I Gundermann

De film 'Gundermann' vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Oost-Duitse zanger en graafmachine-machinist Gerhard Gundermann. De film won bij de uitreiking van de Deutsche Filmpreis zes Lola's. Regisseur Andreas Dresen is op 21 mei voor een Q&A aanwezig. 


Debatavond | Geschiedenis als (on)politieke wetenschap

Op welke wijze verhoudt geschiedenis zich tot het politieke debat? Deze vraag staat centraal tijdens onze bijeenkomst op 5 juni. Aanleiding voor de debatavond zijn de (heftige) discussies die de afgelopen maanden gevoerd zijn onder historici in Duitsland.


Nascholing filmdidactiek

Op 7 juni organiseert de Onderwijsafdeling een nascholing rondom de film 'Das schweigende Klassenzimmer'. Op het programma staan o.a. een lezing over de historische context en een workshop met betrekking tot de film en filmdidactiek. Aanmelden is nog mogelijk.


Podcast I Achtung Europa!

De Europese verkiezingen in mei zijn spannend in tijden van Brexit, opkomend populisme en polarisatie. Samen met experts kijken wij in de podcast 'Achtung Europa!' naar de bijzondere positie die Duitsland hierbij inneemt. Luister naar de eerste aflevering over de Frans-Duitse betrekkingen.


Save the Date | Building the neoliberal welfare state

Het neoliberalisme-onderzoek is booming. Dieter Plehwe geeft in zijn lezing op 27 juni inzicht in de 'negen levens van het neoliberalisme'. Hij laat zien dat neoliberalisme veel meer is dan de wereld van Friedrich Hayek en Milton Friedman. Meer info over de bijeenkomst volgt binnenkort.


Excursietip | Jazz Night Express

Op 28 juni rijdt de Jazz Night Express van Rotterdam via Amsterdam naar Berlijn. Met concerten van o.a. Ntjam Rosie en Dorona Alberti, een leesclub met Arnon Grunberg en een lezing van collega Krijn Thijs over 'vrije muziek in het gedeelde Berlijn'. Met de code diajazz krijgen vrienden van het DIA 25% korting op de treinreis (actie geldig t/m 19 mei).

Wist u dat het Duitsland Instituut ook nog andere interessante nieuwsbrieven verstuurt? Een onderwijsnieuwsbrief voor docenten, een nieuwsbrief over studeren en onderzoek doen in Duitsland en de Duitslandweb-nieuwsbrief met journalistieke artikelen over Duitsland. U kunt via de aanmeldpagina de gewenste nieuwsbrieven selecteren.
 
Het Duitsland Instituut respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__