Lezing I Divided memories in a united Europe. The case of the Gdańsk Museum of the Second World War

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 16 mei 2019 om 17:00 uur tot 18:30 uur
Locatie: SPUI25, Spui25-27, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels en Duits
Toegang: Gratis toegang. Aanmelden verplicht via Spui25.nl
Lezing I Divided memories in a united Europe. The case of the Gdańsk Museum of the Second World War
© Wikimedia Commons

Op 16 mei spreekt Paweł Machcewicz, oprichter en eerste directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk, over de problemen die zich voordoen wanneer de nationale politiek zich actief bemoeit met het museumbeleid.

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk is groots opgezet als een van de beste musea in de wereld over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Doel is niet alleen om de grootste humanitaire tragedie in de geschiedenis in beeld  te brengen maar ook om Poolse ervaringen en Centraal en Oost-Europese perspectieven te integreren in de Europese herinneringscultuur. Prominente adviseurs zoals Timothy Snyder en Krzysztof Pomian werkten mee om Oost- en West-Europese perspectieven op de Tweede Wereldoorlog te integreren.

De PiS-regering stond echter kritisch tegenover dit initiatief. Zij vinden dat het museum te weinig aandacht heeft voor de Poolse helden, voor het militairisme en voor de goede naam van de Polen. Binnen twee weken na opening werd de directeur ontslagen en werden ook veranderingen aan de tentoonstelling aangebracht. Nu werkt Machcewicz er hard aan om de integriteit van de tentoonstelling te behouden onder meer in een rechtszaak waarin hij zich beroept op de copyrights van de tentoonstelling. In zijn lezing gaat hij in op de motieven om het museum op te richten, de strijd om de autonomie van het museum en manieren om Oost- en West-Europese perspectieven op de Tweede Wereldoorlog samen te brengen.

Paweł Machcewicz is oprichter en eerste directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk (2008-2017). Direct na opening van het museum werd hij ontslagen door de PiS-regering. In 2017 doceerde hij aan de Université Libre de Bruxelles waar hij de International Chair for the History of the Second World War bekleedde. Hij is fellow van het Imre Kertész Kolleg in Jena.

Hanco Jürgens (moderator) is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij doceert Duitse Geschiedenis aan de UvA. Hij publiceerde over een breed palet aan onderwerpen gerelateerd aan de Duitse en Europese geschiedenis, onder meer samen met Ton Nijhuis, De vleugels van de Adelaar, Duitse kwesties in Europees perspectief (Amsterdam 2017).

Aanmeldingen lopen via SPUI25.

Het Duitsland Instituut Amsterdam in samenwerking met SPUI25.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger