Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.

Activiteit van externe partij:

LeesCafé Duits | Charlotte Gneuß: Gittersee

In deze editie van het LeesCafé Duits in het Goethe-Institut Amsterdam staat het boek 'Gittersee' van Charlotte Gneuß centraal. De met de Jürgen Ponto Prijs bekroonde debuutroman speelt zich af in een buitenwijk van Dresden in 1976. De wereld van de 16-jarige Karin wordt op zijn kop gezet wanneer haar vriend de republiek ontvlucht.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Film | B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin

Deze documentaire gaat over muziek, kunst en chaos in het wilde West-Berlijn van de jaren 80. Voordat het ijzeren gordijn viel, was de ommuurde stad een creatieve smeltkroes voor subcultuur en popcultuur. Van punk tot de Love Parade - verteld met authentieke hedendaagse documenten uit talloze archieven. De documentaire wordt vertoond in het Goethe-Instituut Amsterdam.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Olaf Jagger (Amsterdam)

Olaf Schubert kan het niet geloven: is hij een zoon van Mick Jagger? De bekende Duitse komiek groeide op in de DDR, waar zijn moeder als radiopresentator werkte. In de 60’s reisde ze voor een interview met Jagger naar West-Duitsland, had ze daar een korte affaire? Hilarische fictieve documentaire over rock-'n'-roll ten tijde van de Berlijnse Muur en de vraag: wie ben ik?


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Comedy | BOING! Die Deutsche Comedy-Show

Van 22 februari t/m 2 maart 2024 vindt op verschillende plaatsen in Utrecht het Utrecht International Comedy Festival plaats. Op 28 februari 2024 staat BOING! Die Deutsche Comedy-Show op het programma: "Von einem Dom zum anderen kommt BOING Comedy aus Köln nach Utrecht. Das ist definitiv ein Abend, den du nicht verpassen darfst, wenn du Bock auf Lachen hast. Und wenn du ein bisschen Deutsch draufhast, wird das Ganze noch viel witziger!"


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Olaf Jagger (Delft)

Olaf Schubert kan het niet geloven: is hij een zoon van Mick Jagger? De bekende Duitse komiek groeide op in de DDR, waar zijn moeder als radiopresentator werkte. In de 60’s reisde ze voor een interview met Jagger naar West-Duitsland, had ze daar een korte affaire? Hilarische fictieve documentaire over rock-'n'-roll ten tijde van de Berlijnse Muur en de vraag: wie ben ik?


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lezing | Je hebt een nieuw vriendschapsverzoek

"Je hebt een nieuw vriendschapsverzoek", wie kent deze zin niet? Tijdens deze avond in het Goethe-Institut draait het om vriendschap: wat betekenen vrienden voor ons in onzekere tijden, als alles verandert en onze overtuigingen gaan wankelen? Daarover spreken zes jonge auteurs uit Nederland, Vlaanderen en Leipzig. Een jaar geleden kenden ze elkaar nog niet, maar nu hebben ze elkaar al een tijdje brieven geschreven: over wat ze schrijven en lezen, over reizen en eenzaam zijn, over zoeken en vinden. 


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Congres | Nationaal Congres Duits

Op 1 en 2 maart 2024 zal het Nationaal Congres Duits plaatsvinden in NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het congres belooft een brede scala aan boeiende workshops, auteurs, meeslepend cabaret en inspirerende gesprekken en discussies met collega’s Duits. Firas Alshater zal op onnavolgbare wijze inkijk geven in hoe anderstalige nieuwkomers naar de Duitsers en hun gewoontes kijken.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Voorstelling | Sven Ratzke: Marlene - première

Roem en mystificatie. Daar gaat het over. De psyche van een mythe. Zicht in haar ziel. Sven Ratzke speelt Marlene. Is Marlene. De gedroomde vertolker van de filmgodin. De wereldberoemde zangeres. De Duitse diva. Marlene Dietrich. Een wervelende co-productie met het gerenommeerde Renaissance Theater in Berlijn. Met kostuumontwerper Ian Griffiths. En prachtige muziek.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Film | Kino Klub: Fritz Bauer – Tod auf Raten

In haar documentaire 'Fritz Bauer - Tod auf Raten' vertelt Ilona Ziok het verhaal van Fritz Bauer en zijn strijd voor het recht van burgers om zich te verzetten tegen willekeur van de staat. Ziok rangschikt een mozaïek van archiefmateriaal en de uitspraken van Bauer en zijn vrienden en familie tot een indrukwekkende biografische film. Vertoning in het Literaturhaus Den Haag. Moderatie: Roswitha Bates-Schmidt.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Boekpresentatie | Redeeming Objects

Uit de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust ontstond de Bondsrepubliek Duitsland en daarmee de mythe van het Wirtschaftswunder. In haar nieuwe boek Redeeming Objects. A West German Mythology laat Natalie Scholz zien hoe deze mythe zijn verlossende kwaliteiten ontleende aan de verstrengeling met de nazi-cultuur. In SPUI25 (Amsterdam) spreekt zij hierover met Marieke Bloembergen, Carolyn Birdsall en Till van Rahden. Moderatie: Mario Daniels (DIA)


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger