Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Opera | Die ersten Menschen
Die ersten Menschen is een opera in twee akten van Rudi Stephan. Voor het libretto koos de componist het drama met dezelfde naam van Otto Borngräber. De opera is vanaf januari te zien bij de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.
Lees meer
Gesprek | Het Weimar-Experiment van Frits Boterman
In Het Weimar–experiment presenteert historicus Frits Boterman een nieuwe visie op de turbulente geschiedenis van de Weimarrepubliek. Aan de hand van zeven utopieën of toekomstverwachtingen – die met elkaar in een felle concurrentiestrijd verwikkeld waren – analyseert hij de cultuurstrijd die in de republiek woedde. Boterman toont aan hoe de onverenigbaarheid van de verschillende ideeën zorgde voor de ondergang van de Weimardemocratie en de machtsovername van Hitler in 1933. Tijdens deze avond in de Duitse Ambassade Den Haag spreken historici Hanco Jügens en Jochen Hung over dit boek.
Lees meer
Deutsches Kino | Milchzähne (Delft)
Skalde woont met haar moeder Edith in een hechte gemeenschap waar bijgeloof en wantrouwen tegen alles wat vreemd is overheersen. Terwijl Edith in het dorp als buitenstaander geldt, doet Skalde alles eraan om erbij te horen. Op een dag vindt zij een vreemd meisje in het bos. Een 'wolfskind'? Om het kind te redden moeten dochter en moeder weer dichter bij elkaar komen. Geheimzinnig, dystopisch drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Helene Bukowski.
Lees meer
Vertelconcert | De jonge Werther
Voor wie de voorstelling op 4 december in Den Haag niet kon bijwonen, biedt het Goethe-Institut Amsterdam op 23 januari 2025 een mooie kans om alsnog het vertelconcert De Jonge Werther te ervaren. Deze spectaculaire voorstelling van violist Arthur Rusanovsky en verteller Michel Krielaars gaat over het leven van een jonge kunstenaar uit de 21ste eeuw.
Lees meer
Deutsches Kino | Milchzähne (Amsterdam)
Skalde woont met haar moeder Edith in een hechte gemeenschap waar bijgeloof en wantrouwen tegen alles wat vreemd is overheersen. Terwijl Edith in het dorp als buitenstaander geldt, doet Skalde alles eraan om erbij te horen. Op een dag vindt zij een vreemd meisje in het bos. Een 'wolfskind'? Om het kind te redden moeten dochter en moeder weer dichter bij elkaar komen. Geheimzinnig, dystopisch drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Helene Bukowski.
Lees meer
Lancering | The future of international site-specific Biennales
Op 29 januari staat een terugblik centraal op Ornamenta 2024, het regionale culturele programma in het Zwarte Woud in Duitsland, en wordt de lancering gevierd van de nieuwe editie van het Tubelight kunstmagazine, met daarin een uitgebreid artikel over Ornamenta. Voor deze middag zijn Ornamenta curator Jules van den Langenberg en beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel uitgenodigd om hun ervaringen te delen, inzicht te geven in site-specific biënnales en te reflecteren op internationale culturele samenwerkingen en programma’s in provinciale gebieden.
Lees meer
Literaturhaus | Lezing Marianne Vogel: Speelbal van spionnen
Marianne Vogel, literatuurwetenschapper en schrijver, vertelt in het Literaturhaus Den Haag op 30 januari over haar boek Speelbal van spionnen , een familie- en spionage-verhaal over de Koude Oorlog. Met zijn literaire thema's van vrijheid, gemiste kansen en nieuwe perspectieven doet dit boek denken aan Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Marianne Vogel illustreert het in een Duitstalige lezing met PowerPoint-beelden, waarbij sommige passages ook in Duitse vertaling worden voorgelezen.
Lees meer
Lezing | Architecture and Democracy: Past and Present?
Hoe vertaal je de democratie in de iconografie van gebouwen? Sinds de Franse en Amerikaanse Revoluties worstelen samenlevingen met de vraag hoe democratie zichtbaar gemaakt kan worden in architectuur. Moet je breken met oude stijlen of kunnen bestaande vormen uit de monarchie en aristocratie hergebruikt worden? In deze lezing op 3 februari 2025 laat de bekende politicoloog Jan-Werner Müller (Princeton University) zien hoe verschillende periodes en politieke leiders hiermee omgingen en wat dit ons vandaag kan leren over democratie en de wereld om ons heen.
Lees meer
Film | Kino Klub: Grüße aus Fukushima
Marie en haar man zijn op de dag van hun huwelijk al uit elkaar gegaan. De jonge vrouw vlucht daarna naar Japan, waar zij gaat werken voor de organisatie “Clowns4Help” die overlevenden van de ramp in Fukushima helpen. Marie realiseert zich al snel dat ze deze taak nauwelijks kan vervullen. Maar ze wil niet opgeven. Ze vergezelt de ouder wordende geisha Satomi naar haar verwoeste huis in het verboden gebied, dat sinds 2011 besmet is met radioactiviteit. Langzaam ontstaat er een verrassende vriendschap tussen de twee ongelijksoortige vrouwen, waar beiden van profiteren. Vertoning in het Literaturhaus Den Haag. Moderatie: Sabine Wolff.
Lees meer
Leesclub | Volker Weidermann: Ein Mann vom Meer
De leesclub Duits is een samenwerking van Stichting Senia en het Goethe-Institut Amsterdam. In groepen van 6 tot 8 mensen komt de club elke 5 à 6 weken bij elkaar om een boek te bespreken aan de hand van discussievragen. Op dinsdag 11 februari 2025 zal Ein Mann vom Meer van Volker Weidermann worden besproken.
Lees meer