Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

In 'Rückkehr' keert hoofdpersoon Jacob terug naar de bergen, zijn dorp en de vrienden uit zijn jeugd. Hier komen herinneringen boven aan zijn laatste zomer daar. Destijds ageerde hij met zijn vrienden tegen de lokale liftmagnaat, die met een krankzinnig project de vallei wilde openstellen voor skitoerisme. Hun protest liep uit de hand, een van de vrienden kwam om het leven. Wat is er die zomer gebeurd? Jacob moet opnieuw beslissen of hij op deze plek kan blijven.  

Willi Achten leest op 18 augustus om 19:30 uur voor uit zijn roman 'Rückkehr', met muzikale begeleiding van saxofonist Heribert Leuchter. Meer informatie op de website van Literarischer Sommer.


Lees meer

Wandeling | Amsterdam: een literaire wandeling

Amsterdam is onbetwistbaar dé literaire hoofdstad van Nederland. Deze wandeling (ca. 3 uur) voert u langs plekken die belangrijk zijn voor de Nederlandse en ook de internationale literatuur. U bezoekt de plekken van de grote romans, locaties waar literatuurgeschiedenis werd geschreven, belangrijke uitgevers, bijzondere boekwinkels en populaire schrijverscafés, alles van dichtbij. Op vrijdag 26 augustus en zaterdag 27 augustus om 12.30 vanaf Amsterdam Centraal.


Lees meer

Op zaterdag 27 augustus 2022 organiseren Gedenkkreis Wehnen en stichting Groningen Plus de conferentie In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze conferentie kunnen Nederlandse en Duitse deelnemers in de leeftijd van zestig tot tachtig jaar uitwisselen welke invloed de Tweede Wereldoorlog op hun leven heeft gehad. Voor meer informatie en deelname kunt u telefonisch (050-3642320) of per mail contact opnemen met Groningen Plus.


Lees meer

De twee dichters en poëzievertalers Özlem Özgül Dündar en Annelie David komen samen om te praten over hun werkproces, hun taal, de taaloverschrijdende uitwisseling van poëzie en de grenzen van poëzie. Het evenement is begeleidend bij de actuele uitgave over meertaligheid en meertalige poëtica vanTrimaran, een tijdschrift over de poëziescene in Nederland, België en Duitsland.

Hier vind je meer informatie over get gesprek tussen Özlem Özgül Dündar en Annelie David


Lees meer

Op 2 september om 19 uur spreekt historicus, journalist en schrijver Simon Strauß over Europa en de Europese culturele identiteit. Tijdens de G10 werpt hij een kritische blik op onze moderne, gedigitaliseerde consumptiemaatschappij en haar gebrek aan betekenisvolle gemeenschappen. 

G10 is een internationaal platform, een soort laboratorium, waar ontwikkelingen gesignaleerd en geduid worden. De focus ligt op het leggen van verbanden vanuit verschillende invalshoeken: de 'homo universalis' tegenover de specialistische expert. Meer informatie over dit evenement


Lees meer

Een veerboot meert aan op een klein Nederlands eiland. Aan boord een man met de opdracht om een 'illegale' buitenlandse op te sporen en haar zonder ophef terug te brengen naar haar land van herkomst. De roman 'Pristina' gaat over een spel van verwarring tussen twee mensen die niet aan elkaar kunnen ontsnappen en dreigen te verdwalen in het labyrint van de realiteit in het hedendaagse Europa.

Egid van Houtem interviewt auteur Toine Heijmans samen met Ruth Löbner, die de roman naar het Duits vertaalde. Meer informatie over dit evenement


Lees meer

Op 13 september 2022 spreekt Fatma Aydemir over haar roman Dschinns. De roman vertelt het verhaal van zes fundamenteel verschillende mensen die toevallig familie van elkaar zijn. Zij reizen naar Istanbul voor de begrafenis van Hüseyin, met ieder hun eigen geheimen, verlangens, wonden. Wat hen echter bindt, is het gevoel dat iemand hen in de flat van Hüseyin in de gaten houdt.

Shayan Riaz modereert het gesprek en de discussie. Iedereen is welkom, het is geen vereiste om het boek al gelezen te hebben. Meer informatie over deze bijeenkomst

 


Lees meer

Tussen 2 juli en 28 augustus is de eerste solo-expositie van de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa te zien in atelier De Appel in Amsterdam. De expositie toont Canepa's onderzoek naar de organisatie van de fysieke en sociale structuren die ons dagelijkse leven vormgeven. Canepa woont en werkt in Berlijn.


Lees meer

Lezing | Antje Rávik Strubel over Blaue Frau

Adina is de laatste tiener in haar dorp in Tsjechie. Een taalcursus in Berlijn zet een reeks omzwervingen in gang, die haar naar de Uckermark en Helsinki brengt. In Blaue Frau schrijft Antje Rávik Strubel over Adina's streven naar persoonlijke integriteit en werpt ze een blik op de machtsverhoudingen tussen Oost- en West-Europa. De roman werd onderscheiden met de Deutsche Buchpreis 2021. In september is Antje Rávik Strubel op boektournee in Nederland en bezoekt zij Leiden, Zwolle, Leeuwarden, Utrecht, Amsterdam en Den Haag. 


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Generation Beziehungsunfähig (Delft)

Tim heeft het goed voor elkaar: hij woont in de beste stad ter wereld (Berlijn) en geniet volop van zijn onafhankelijkheid als vrijgezel. Hij ontmoet de ene vrouw na de andere maar heeft geen interesse in een relatie. Tot Ghost zijn pad kruist en de rollen omdraait… Een romantische komedie over het 'nieuwe' daten, met Luise Heyer en Frederick Lau.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger