Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties. 

In verband met het coronavirus organiseert het DIA voorlopig geen grote publieksactiviteiten.

donderdag 23 september 2021

Gesprek | Antisemitisme

Gesprek | Antisemitisme

Antisemitisme is het eerste deel van Hannah Arendts driedelige studie naar de filosofische oorsprong van het totalitarisme. Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van deze analyse buigen de sprekers van deze avond zich over Arendts studie naar antisemitisme, onderzoeken ze haar begrippenapparaat, bekijken ze welke inzet dit werk heeft gehad en hoe het tot onze eigen tijd spreekt. 

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: donderdag 23 september 2021

Deutsches Kino | Ein Fisch, der auf dem Rücken schwimmt (Delft)

Deutsches Kino | Ein Fisch, der auf dem Rücken schwimmt (Delft)

Andrea komt plotseling het leven van Philipp en zijn zoon Martin binnen. Na het overlijden van hun vrouw en moeder moeten beiden een gat opvullen. Dat doet Andrea. Een curieuze liefdesdriehoek vol verwachtingen, verlangens en angsten.

Lees meer
vrijdag 24 september 2021

Debat | The Post-Merkel Era: Towards More or Less European Solidarity?

Debat | The Post-Merkel Era: Towards More or Less European Solidarity?

De Balie organiseert op 24 september een debat met als thema de toekomst van Duitsland en Europa na Merkel. Sprekers zijn o.a. Luuk van Middelaar, Jana Puglierin, Laurens Boven en Floor Houwink ten Cate. De Duitse verkiezingen van 2021 zijn veel belangrijker dan ze misschien lijken. Sinds Merkel aan de macht is, is het land een belangrijke drijvende kracht binnen de Europese Unie. Of Armin Laschet (CDU/CSU), Annalena Baerbock (Groene Partij) of Olaf Scholz (SPD) nu de volgende Bundeskanzler*in wordt, het vertrek van Merkel roept vragen op over (de toekomst van) Duitslands politieke stabiliteit, de geopolitieke macht van de EU en de solidariteit tussen de lidstaten.

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: zondag 26 september 2021

Wahlabend 2021

Wahlabend 2021

Ter gelegenheid van de Bondsdagverkiezingen 2021 organiseren de Duitse Ambassade Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en Meines Holla & Partners op 26 september vanaf 17 uur de Wahlabend 2021 in Sociëteit Nieuwspoort in Den Haag. Het programma is online te volgen.

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: maandag 27 september 2021

Wahlnachlese 2021

Wahlnachlese 2021

Ter gelegenheid van de Bondsdagverkiezingen 2021 organiseren de Duitse Ambassade Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en Meines Holla & Partners op maandagochtend 27 september een Wahlnachlese.

Lees meer
woensdag 29 september 2021 t/m woensdag 17 november 2021

Cursus | Duitsland, macht in het midden

Cursus | Duitsland, macht in het midden

Vanaf 29 september verzorgt Henk Letschert voor de Erasmus Academie Rotterdam de online-cursus 'Duitsland, macht in het midden'. De cursus bestaat uit een reeks van zeven colleges, waarin de (Europese) geschiedenis van Duitsland vanaf Napoleon tot nu wordt behandeld en zijn politieke systeem en politieke cultuur aan bod komen.

Lees meer
woensdag 29 september 2021 t/m vrijdag 1 oktober 2021

Cursus | Intensieve cursus Zakelijk Duits (3 dagen)

Cursus | Intensieve cursus Zakelijk Duits (3 dagen)

De Duits-Nederlandse Handelskamer(DNHK) organiseeert een zakelijke taalcursus voor ondernemers en professionals die beroepsmatig in de Duitse taal communiceren. Na afloop van deze training communiceren de deelnemers effectiever en zelfverzekerder met Duitstalige klanten, leveranciers en collega’s. De deelnemers worden vertrouwd gemaakt met zakelijke cultuurverschillen en omgangsvormen en krijgen tijdens de training feedback van de docente op hun gebruik van het Duits. Na afloop van de cursus ontvangen deelnemers een DNHK-certificaat.

Lees meer
donderdag 30 september 2021

Gesprek | Wolfstijd – Duitsland en de Duitsers 1945-1955

Gesprek | Wolfstijd – Duitsland en de Duitsers 1945-1955

'Zoveel begin was er nog nooit. Zoveel einde ook niet.' Zo omschrijft Harald Jähner de 'wolfstijd' in Duitsland, die begon met het einde van de Tweede Wereldoorlog en tot diep in de jaren vijftig voortduurde. Wolfstijd is een grote naoorlogse mentaliteitsgeschiedenis die de Duitsers in al hun diversiteit toont: van de naamloze verkopers op de zwarte markt, hun zakken volgepropt met pakjes Lucky Strike, tot stijlvolle huisvrouwen, gezeten aan een niervormige designtafel. Van 'heropvoeder' Alfred Döblin en de intellectuelen die een cultuur van debat reanimeerden, tot Beate Uhse, die de eerste seksshop ter wereld opende. Jähner schildert het sociale panorama van een decennium dat beslissend was voor de Duitsers en in veel opzichten heel anders was dan we denken.

Lees meer
dinsdag 5 oktober 2021

Film | Kino Klub Goethe: Gundermann

Film | Kino Klub Goethe: Gundermann

De film Gundermann is een muzikale biopic over de in de DDR geboren en in 1998 op 43-jarige leeftijd overleden rebelse zanger, songwriter en gitarist Gerhard Gundermann (Alexander Scheer). Overdag was hij machinist in de bruinkoolwinning, 's avonds trok hij als muzikant rond met zijn band in de omgeving van Dresden. Met zijn vaak weemoedige ballads en poëtische teksten over de moeilijke kanten van het leven groeide hij begin jaren negentig uit tot een muzikale held voor al degenen die zich na de val van het communistische regime een buitenstaander voelden. 

Lees meer
dinsdag 5 oktober 2021

Lezing | Matthias Jügler: Die Verlassenen

Lezing | Matthias Jügler: Die Verlassenen

In zijn boek laat Matthias Jügler op een rustige en onbewogen manier zien hoe het spionagesysteem van de Stasi ook na de ineenstorting van de DDR nog doorwerkt en het leven van de mensen beheerst. De roman vertelt het verhaal van een jongeman die moet inzien dat de spelingen van het lot in zijn jeugd het resultaat zijn van politieke gebeurtenissen. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger