Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Lezing | 35 jaar val van de Muur
Op 9 november 2024 is het 35 jaar geleden dat in Berlijn de Muur viel en de eerste stap werd gezet naar, zo zou snel blijken, de vereniging van Oost- en West-Duitsland. Tijdens dit 7e lustrum van deze wereldhistorische gebeurtenis houdt Hanco Jürgens, historicus aan het Duitsland Instituut Amsterdam, op 13 november in de Haagse Hogeschool een lezing waarin hij ingaat op de bijzondere dynamiek van de avond van de negende november, van de persconferentie van Schabowski tot het openen van de slagbomen van de eerste grenspost aan de Bornholmer Straße.
Lees meer
Herdenking | 80 Jaar Bevrijding Leudal
Op donderdag 14 november komen voormalige vijanden samen om 80 Jaar Bevrijding Leudal te herdenken. De ceremonie, die plaatsvindt bij het Monument van Verdraagzaamheid aan de Roggelseweg 58 te Haelen, biedt niet alleen een moment om stil te staan bij het verleden, maar ook om na te denken over de huidige conflicten in de wereld en de urgente behoefte aan vrede en verzoening.
Lees meer
Lezing | De Taal van Kafka
Ter gelegenheid van zijn honderdste sterfjaar organiseert Studium Generale Universiteit Leiden een lezingenreeks waarbij het oeuvre van Franz Kafka van verschillende kanten bekeken zal worden. Op donderdagavond 14 november vertelt germanist en filosoof Trixie Hölsgens (DIA) over Kafka's karakteristieke taalgebruik.
Lees meer
Literaire salon | De metaforen van Herta Müller
Herta Müller groeide op in een Duitstalige gemeenschap in Roemenië. Haar donkere, vaak onheilspellende verhalen getuigen van het leven onder het Ceausescu-regime, maar gaan ook over grote thema’s zoals schuld, trauma en vertrouwen. En steeds weer keert de schrijfster terug naar de kracht en de magie van de taal. De Roemeense vertaler en literatuurwetenschapper Alexa Stoicescu is een kenner van Müllers oeuvre en zal deze middag in gesprek gaan met Donau-redacteur Guido van Hengel. Met voordrachten in het Duits en Nederlands. Locatie: boekhandel Pegasus in Amsterdam.
Lees meer
Oratie | Gerard Pfann over de Duits-Nederlandse economische betrekkingen
Tijdens zijn oratie in Amsterdam belicht Gerard Pfann de economische betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Na de financiële crisis in 2008 wordt in Nederland, vooral in de Randstad en Brainport Eindhoven, veel geïnvesteerd in Research & Development (R&D). Dit leidt ertoe dat daar per hoofd van de bevolking meer mensen werkzaam zijn in R&D dan in Duitsland. Maar ook in Duitsland spelen R&D-bedrijven een belangrijke rol in het tegengaan van de teruglopende groei in innovatie, die de Westerse economische ontwikkeling van het afgelopen decennium karakteriseert.
Lees meer
Lezing | Divided in Yearning? Nostalgia in German Contemporary History
Op 18 november verzorgt Tobias Becker, historicus aan de Freie Universität Berlin, een lezing over nostalgie en verlangen in de recente Duitse geschiedenis. Becker heeft onlangs een fascinerend onderzoek gepubliceerd over dit thema bij Harvard University Press, waarin hij de rol van nostalgie in de moderne samenleving onderzoekt. De lezing vindt plaats om 17:15 uur in Drift 21, zaal 1.05, Utrecht.
Lees meer
Film & gesprek | Lonely Oaks
In het Goethe-Institut Amsterdam vertonen wij deze avond de documentaire 'Lonely Oaks' (in het Duits 'Vergiss Meyn Nicht') die jonge demonstranten in het Hambacher bos volgt. In 2018 overleed filmmaker Steffen Meyn door een val tijdens de protesten in het Hambacher bos. Deze film combineert de beelden die hij schoot met interviews met milieuactivisten en stelt de vraag hoe ver activisme moet gaan. Met een inleiding door germanist Katrin Sieg over de impact van milieufilms en (klimaatactivistische) performances.
Lees meer
Workshop | The Making of the German “Energiewende”
Tijdens deze workshop in Amsterdam staat Duitslands Energiewende centraal. Wat is de historische oorsprong van dit beleid? Hoe pakt de Duitse regering deze Hercules-taak aan, met welke problemen wordt ze geconfronteerd? Hoe geeft de nationale innovatie vorm aan haar traject? In hoeverre wordt de energietransitie beïnvloed door druk van milieuactivisten en door de Zeitenwende naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de fundamentele heroriëntatie in de Duits-Russische betrekkingen?
Lees meer
Lezing & gesprek | Georg Hermann: Die daheim blieben (Den Haag)
Tijdens deze avond in Den Haag gaat Arnon Grunberg in gesprek met professor Godela Weiss-Sussex over Georg Hermanns verloren gewaande roman 'Die daheim blieben'. Hermann beschrijft daarin met humor en inlevingsvermogen de verwarring en onzekerheden waarmee een Joodse familie in Berlijn geconfronteerd wordt wanneer de nazi’s de macht hebben overgenomen. Hermann zelf vluchtte voor de nazi’s naar Nederland maar werd uiteindelijk gedeporteerd en in Auschwitz vermoord.
Lees meer
Lezing & gesprek | Georg Hermann: Die daheim blieben (Amsterdam)
Tijdens deze avond in Amsterdam gaat Jochen Hung in gesprek met professor Godela Weiss-Sussex over Georg Hermanns verloren gewaande roman 'Die daheim blieben'. Hermann beschrijft daarin met humor en inlevingsvermogen de verwarring en onzekerheden waarmee een Joodse familie in Berlijn geconfronteerd wordt wanneer de nazi’s de macht hebben overgenomen. Hermann zelf vluchtte voor de nazi’s naar Nederland maar werd uiteindelijk gedeporteerd en in Auschwitz vermoord.
Lees meer