Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.
In verband met het coronavirus organiseert het DIA voorlopig geen grote publieksactiviteiten.
Deutsches Kino | Feierabendbier (Delft) (uitgesteld)

Magnus laat zijn ex en zoon voor wat ze zijn: de barman van café Feierabendbier heeft genoeg aan zijn klanten en zijn Mercedes SEC uit 1981. Als zijn geliefde auto gestolen wordt, zet hij alles op alles om die terug te vinden. Daarbij komt hij niet alleen de dief tegen.
Deutsches Kino | Feierabendbier (Amsterdam) (uitgesteld)

Magnus laat zijn ex en zoon voor wat ze zijn: de barman van café Feierabendbier heeft genoeg aan zijn klanten en zijn Mercedes SEC uit 1981. Als zijn geliefde auto gestolen wordt, zet hij alles op alles om die terug te vinden. Daarbij komt hij niet alleen de dief tegen.
Boekpresentatie en gesprek | Der falsche Karl Valentin

Op uitnodiging van het Literaturhaus | Deutsche Bibliothek Den Haag gaat auteur Martin Meyer op 29 januari in gesprek over zijn nieuwe krimi Der falsche Karl Valentin.
Film | Die bleierne Zeit

In het Duitsland van 1968 vechten twee heel verschillende zussen voor veranderingen in de maatschappij, zoals vrijheid en abortus. Juliane is een journaliste en Marianne sluit zich aan bij een terroristische groepering. Nadat Marianne door de politie is opgepakt, staat Juliane haar bij. Ondanks hun verschillende visies blijft ze haar zus steunen en heeft ze vraagtekens bij de manier waarop Marianne behandeld wordt.
Tentoonstelling | Een graf in de wolken

In mei 1945 schreef de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) het gedicht Todesfuge, over de verschrikkingen van de Holocaust en concentratiekampen. Het gedicht wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Holocaust. Todesfuge staat centraal in een tentoonstelling die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum te zien is. In 2020 is het precies 100 jaar na Celans geboorte en 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.
Lezing | Gunter Demnig: Stolpersteine – Spuren und Wege

Op uitnodiging van het Goethe-Institut Niederlande geeft de in 1947 geboren kunstenaar Gunter Demnig een lezing, waarin hij een beeld schetst van zijn artistieke carrière, inclusief het project Stolpersteine. Aansluitend volgt een discussieronde.
Tentoonstelling | De keizer en het Derde Rijk

Tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen die de 20ste eeuw hebben getekend vertelt deze tentoonstelling het verhaal van de voormalige keizerlijke familie van Duitsland en hun contacten met de ‘nieuwe’ nationaalsocialistische machthebbers. Deze tentoonstelling is nu te zien in Museum Huis Doorn tot 21 maart 2021.
Reis | Jazz Night Express

Van 2 tot 4 juli 2021 rijdt de Jazz Night Express, een als jazzpodium omgetoverde nachttrein, van Rotterdam via Amsterdam naar Berlijn en terug. Met livemuziek, DJ's, theater en themarondleidingen door de Duitse hoofdstad, verzorgd door het Duitsland Instituut Amsterdam.