Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Carrièredag | Voor scholieren en studenten

Op de Carrièredag zijn geïnteresseerde leerlingen en studenten uitgenodigd om meer te weten te komen over carrière- en studiemogelijkheden met Duits in binnen- en buitenland. Het programma bestaat uit een mix van lezingen, workshops en informatiestands. Er worden verschillende workshops over loopbaanoriëntatie aangeboden, zoals sollicitatietraining, carrièrespots van lokale bedrijven en trucs en tips voor studeren in Duitsland. Andere hoogtepunten zijn een Duitslandquiz en een loterij met mooie prijzen.


Lees meer

Op 1 december 2022 vindt een feestelijke bijeenkomst plaats over het leven en werk van Joseph Roth. Ter gelegenheid van de biografie Eindeloze vlucht organiseren Uitgeverij Atlas Contact en SPUI25 in de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam een avond met voordrachten van Geert Mak, Mietsie Ruiters, Els Snick en muziek van Damast Duo (Shalan Alhamwy en Jonas Malfiet). Een ode aan de grote journalist en romancier Roth, een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Training | Interculturaliteit

Waaruit bestaat eigenlijk onze culturele identiteit en hoe beïnvloedt die onze perceptie en manier van communiceren? Je leert dit in de interculturele training van de Duitslanddesk op 3 december 2022, van 10 tot 13 uur via Zoom. Workshopleider Gbeognin Mickael Houngbedji zal ook praktische tips geven over hoe men zich in interculturele situaties kan gedragen (voertaal: Duits). 


Lees meer

Onder leiding van Christine Schlingloff vindt in Den Haag een lezing plaats over het boek Eine Formalie in Kiew van Dmitrij Kapitelman uit Kiev. Het boek gaat over een familie die ooit vol hoop vanuit Oekraïne naar Duitsland verhuisde om een nieuw leven te beginnen. Het verhaal wordt verteld met de bitterzoete humor van een zoon die stoïcijns Duitser probeert te worden, waarbij bureaucratie een grote rol speelt en hij hiervoor zelfs terug moet naar zijn geboortestad Kiev. 


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Amsterdam German Studies Lecture | Thomas Mergel

Op 8 december spreekt historicus Thomas Mergel in Amsterdam over de Weimarrepubliek. Lange tijd is onderzoek naar de Weimarrepubliek impliciet uitgegaan van een vergelijking met de West-Europese (liberale) democratie. Recenter onderzoek benadrukt dat de Weimarrepubliek ook en zelfs vooral in de context van Midden- en Oost-Europese democratieën begrepen moet worden. Mergel pleit in zijn lezing voor een veel breder, transnationaal perspectief op de Weimarrepubliek.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Webinar | Solliciteren met Duitslandervaring

Dit webinar is voor iedereen die in Duitsland heeft gestudeerd of stage heeft gelopen. Hoe kun je tijdens een sollicitatieproces met je Duitslandervaring scoren? Wat heb jij in Duitsland geleerd en ervaren en inhoeverre is dit zinvol voor je verdere loopbaan? Tijdens de workshop geeft Djura Gommers van Awared jullie handige tips en tricks!


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Lezing | Infrastructural Distortion and Possession

Het internet wordt steeds vaker onderdeel van geopolitieke conflicten. Politiek is echter altijd al onderdeel geweest van communicatie-infrastructuren. Je zou zelfs kunnen stellen dat de infrastructuur van het internet al decennialang een terrein is waar de wereldmacht opnieuw wordt geconfigureerd. In de vierde editie van de reeks The New Geopolitics of Technology laten Elinor Carmi, Fenwick McKelvey en Seda Guerses hun licht schijnen op dit actueel vraagstuk. Moderatie: Niels ten Oever.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Freies Land (Delft)

Twee rechercheurs onderzoeken de verdwijning van twee zussen in de Oost-Duitse provincie. Deze thriller is een remake van de Spaanse film La isla mínima en speelt met de spanningen tussen Oost en West in het recent verenigde Duitsland. Met Trystan Pütter, Nurit Hirschfeld, Felix Kramer en Nora von Waldstätten.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Freies Land (Amsterdam)

Twee rechercheurs onderzoeken de verdwijning van twee zussen in de Oost-Duitse provincie. Deze thriller is een remake van de Spaanse film La isla mínima en speelt met de spanningen tussen Oost en West in het recent verenigde Duitsland. Met Trystan Pütter, Nurit Hirschfeld, Felix Kramer en Nora von Waldstätten.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Graduiertenkolleg | Adel und Konservatismus in der Weimarer Republik

Tijdens het Graduiertenkolleg van 12 januari gaan we in gesprek over conservatieve kringen ten tijde van de Weimarrepubliek. Hoe belangrijk waren deze conservatieven en hun politieke vertegenwoordigers, wat waren hun motieven, hoe organiseerden ze zich en hoe bepalend was hun rol bij de nazi-machtsovername in 1933?


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger