Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Generation Beziehungsunfähig (Amsterdam)

Tim heeft het goed voor elkaar: hij woont in de beste stad ter wereld (Berlijn) en geniet volop van zijn onafhankelijkheid als vrijgezel. Hij ontmoet de ene vrouw na de andere maar heeft geen interesse in een relatie. Tot Ghost zijn pad kruist en de rollen omdraait… Een romantische komedie over het 'nieuwe' daten, met Luise Heyer en Frederick Lau.


Lees meer

In het kader van de Europese dag van de Talen worden er op donderdagavond 29 september in de OBA Oosterdok in Amsterdam korte één-op-één taallesjes georganiseerd, zogenoemde 'speak-datings'. Maak door middel van korte gesprekken met een native speaker kennis met Maltees, Sloveens, Litouws, Tsjechisch, of een andere Europese taal!


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Lezing | Putin's War and Germany's New Foreign Policy

De oorlog van Poetin tegen Oekraïne heeft een 'Zeitenwende' ingeluid: het begin van een nieuw tijdperk. Vooral in Duitsland is dat het geval. In deze lezing in SPUI25 (Amsterdam) zal prof. Gunther Hellmann (Frankfurt am Main) belichten dat hints op een ommezwaai eerder zichtbaar waren dan velen denken. Hij stelt verder dat de transformatie in het Duitse buitenlandbeleid verstrekkender zal zijn dan vaak verwacht.


Lees meer

Theatervoorstelling | Ludwig

De voorstelling 'Ludwig' is de komende weken te zien in het theater Branoul in Den Haag. Acteur Sijtze van der Meer neemt u tijdens de voorstelling mee naar de krochten van koning Ludwig II. Het stuk van schrijver/regisseur Manon Barthels laat het psychologisch-realisme van Ludwig II zien. Geestesziek verklaard door een psychiater die hem nooit heeft gezien;  opgesloten in slot Berg. Waanzinnig en verward sprekend tegen 'zijn' genie Richard Wagner. Tickets voor deze reis door de verbeelding van een gevangen ziel zijn verkrijgbaar via theater Branoul.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Presentatie | Docenten Duits aan het woord

Wat zijn de ervaringen van docenten Duits en de ideeën voor hun vak? Op 7 oktober 2022 presenteert en bespreekt de Onderwijsafdeling van het DIA de resultaten van de Docentenenquête Duits 2022 op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Naast een online enquête zijn 15 diepte-interviews afgenomen waarin onderwerpen als leesvaardigheid, internationalisering en doeltaalgebruik aan bod kwamen. Aan de hand van de resultaten heeft het DIA verschillende aanbevelingen kunnen doen voor het toekomstige beleid voor het schoolvak Duits.


Lees meer

Behouden of slopen? Tijdens het Architectuur Filmfestival Rotterdam wordt op vrijdag 7 oktober de documentaire Battleship Berlin vertoond. Filmmaker en journalist Nathan Eddy laat in zijn documentaire beide kanten van de discussie rondom bedreigd architecturaal erfgoed zien. Voorafgaand aan de film geeft de Duitse architect Ludwig Heimbach een lezing over de nu met sloop bedreigde Mäusebunker in Berlijn-Steglitz. 


Lees meer

Het Literaturhaus | Deutsche Bibliothek Den Haag biedt de mogelijkheid om in ongedwongene sfeer gesprekken aan te gaan met Duitse moedertaalsprekers en op deze manier de Duitse taalvaardigheid te oefenen en te verbeteren. Geen lessen, geen huiswerk, gewoonweg langskomen in Den Haag en meedoen. Let op: er is plek voor een beperkt aantal deelnemers, daarom is een aanmelding vereist! 


Lees meer

Dit filosofiecafé in Den Haag is compleet gewijd aan vrouwelijke filosofen. Filosofes als De Beauvoir, Nussbaum en De Pizan staan vaak in de schaduw van beroemde mannen zoals Kant, Aristoteles en Nietsche. In dit filosofiecafé krijgen deze filosofes alle aandacht en wordt ontdekt wat zij te vertellen hebben over de tweede sekse, genitale verminking en de strijd voor de positie van vrouwen in de Middeleeuwen.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Sprachstammtisch | Nacht der deutschen Sprache

Heb je zin in een leuke avond samen met anderen die Duits willen spreken en oefenen? Doe dan mee aan deze speciale Sprachstammtisch, ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal 2022. Zo kun je op een speelse manier je talenkennis verbeteren, met andere studenten uitwisselen en misschien zelfs een tandempartner vinden. Wij ontmoeten elkaar online via ZOOM. Dat betekent dat iedereen, onafhankelijk van de woonplaats, kan deelnemen!


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Dag van de Duitse taal 2022

Op dinsdag 11 oktober 2022 vieren scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland de Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk jaar deze dag uit om het belang van de Duitse taal voor Nederland te benadrukken. Het thema van dit jaar is 'Reisen'.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger