Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek | Europe and the Technologies of ‘Others’

In deze editie van de reeks "Europe and the Geopolitics of Technology" nemen Nina Klimburg-Witjes, Gianluigi Negro, Gertjan Hoetjes en Franziska Plümmer de Europese technologieregelgeving onder de loep. Zij buigen zich over dringende vragen, zoals 'Wanneer gaat buitenlandse innovatie een bedreiging vormen?' en 'Wat is de relatie tussen publieke en private actoren in de technologische sector en de veiligheid en soevereiniteit van Europa, Rusland en China?'. Op donderdag 23 maart om 20:00 in Amsterdam en online te volgen. 


Lees meer

Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling gaat Garton Ash op 23 maart in gesprek met Caroline de Gruyter in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. 


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Nahschuss (Delft)

Ingenieur Franz Walter krijgt een aanbod van de geheime dienst van de DDR: of hij een overgelopen stervoetballer in de gaten wil houden. Hij zal worden beloond met een aanstelling als hoogleraar. Franz zegt toe, maar er wordt steeds meer van hem gevraagd. Een spionagethriller gebaseerd op het leven van Werner Teske, de laatste man die in de voormalige DDR ter dood werd veroordeeld.


Lees meer

Filmfestival | Roze Filmdagen

Van 22 maart tot en met 2 april is de 26e editie van de Roze Filmdagen, het Amsterdamse LGBTQ+ filmfestival. 11 dagen lang worden in Het Ketelhuis films, korte films en documentaires met een LGBTQ-gerelateerd thema getoond, waaronder een aantal Duitstalige films.


Lees meer

Op 28 maart neemt Nora Gomringer je in een online evenement van het Goethe-Institut Niederlande mee op een reis door haar poëtisch oeuvre, met speciale aandacht voor Mein Gedicht fragt nicht lange en Die Trilogie der Unsichtbarkeiten und Oberflächen. Het werk van Nora Gomringer belicht met humor en empathie de absurditeiten van het alledaagse en gaat in op ideeën over liefde, schuld en het 'normale' en genderspecifieke lichaam.


Lees meer

Tijdens het Leescafé Duits op 29 maart wordt 'Die Enkelin' van Bernhard Schlink besproken. De hoofdpersoon in deze roman gaat na de dood van zijn vrouw, die hij in 1964 uit het Oosten had helpen ontsnappen, op zoek naar de dochter die zij bij haar vlucht blijkt te hebben achtergelaten. Hij vindt niet alleen de dochter, maar ook een kleindochter. U kunt het leescafé zowel online via Zoom als fysiek in Amsterdam bijwonen. 


Lees meer

Op 30 maart organiseren de Genootschap Nederland-Duitsland, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag, de Zwitserse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam een gesprek met Thomas Strässle en Barbara Mariacher over de briefwisseling tussen Ingeborg Bachmann en Max Frisch. De brieven geven een nieuw verrassend beeld van de relatie tussen de twee en trekken de overleverde oordelen en schuldverklaringen in twijfel.


Lees meer

Op 31 maart organiseren de Genootschap Nederland-Duitsland, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag, de Zwitserse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam een gesprek met Thomas  Strässle en Barbara Mariacher over de briefwisseling tussen Ingeborg Bachmann en Max Frisch. De brieven geven een nieuw verrassend beeld van de relatie tussen de twee en trekken de overleverde oordelen en schuldverklaringen in twijfel.


Lees meer

Rudolf Steiner (1861-1925) legde eind 19e eeuw de basis voor een nieuwe mensbeschouwing: de antroposofie. Rik ten Cate verzorgt op 31 maart een lezing in Leiden over het werkzame leven van Steiner. Waar komt de antroposofie vandaan, welke uitwerkingen heeft deze mensbeschouwing gehad en wat is de potentie voor de toekomst? Na de lezing is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Moderatie: Maarten Baanders.


Lees meer

Op 31 maart geeft Barbara Stollberg-Rilinger op de Universiteit Utrecht een lezing over Koning Frederik Willem I van Pruisen en de geschiedenis van mannelijkheid: uitdagingen van biografisch schrijven. Wat is politieke geschiedenis nu? Wat zijn de belangrijkste thema's in de huidige politiek-historische wetenschap? Kom dat te weten tijdens de Utrechtse Lezingen Politieke Geschiedenis, georganiseerd door de sectie Politieke Geschiedenis van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht!


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger