Over ons

Het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) is het kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij opereren op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij. Het DIA benadert Duitsland in Europese context en initieert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen. Ons doel is de kennis over Duitsland te vergroten en te verspreiden onder een breed publiek.

Een team van wetenschappers, onderwijsexperts, redacteuren en organisatietalenten op het Nederlands-Duitse vlak werkt continu aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om specifieke doelgroepen te bedienen.

Team


© Kim Krijnen

Wij werken in vier afdelingen: Communicatie & Evenementen, Wetenschap, Onderwijs & Mobiliteit en Duitslandweb.

 

Communicatie & Evenementen


© Kim Krijnen

Deze afdeling is verantwoordelijk voor de publiciteit van alle initiatieven, evenementen en publicaties van het instituut via onder andere de website, Facebook, InstagramLinkedIn en Twitter. De afdeling organiseert bovendien conferenties, lezingen, debatten en filmvoorstellingen die zich afwisselend richten op specifieke doelgroepen - zoals het academische netwerk van het DIA - of juist een breed publiek.

 

Wetenschap


© DIA

De leden van de wetenschappelijke staf houden zich in hun onderzoeksprogramma’s bezig met geschiedenis, politiek, maatschappij en cultuur in het contemporaine Duitsland. Zij nodigen in het kader van het Graduiertenkolleg experts en promovendi uit die zich in hun onderzoek bezighouden met Duitsland. Tevens dragen zij bij aan het bachelor- en masteronderwijs, onder meer in de bachelor en master Duitslandstudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Onze wetenschappers laten geregeld van zich horen via radio, tv, opinieartikelen en eigen publicaties op hun vakgebied.

 

Onderwijs & Mobiliteit


© DIA

Bij deze afdeling houden wij ons bezig met onderwijs en uitwisseling. We zijn er voor docenten (in opleiding), leerlingen van de vakken Duits en geschiedenis en studenten. Wij organiseren scholieren- en studentenprojecten, nascholingen en gastlessen. Daarnaast stellen lesideeën en -concepten beschikbaar en zijn we het centrale aanspreekpunt in Nederland voor informatie over studeren in Duitsland. De nadruk van de activiteiten ligt daarbij op het verbeteren van de kennis van Duitsland en de Duitse taal in Nederland en de kansen van een studieperiode in Duitsland.

 

Duitslandweb

Duitslandweb is de belangrijkste Nederlandstalige informatiebron op internet over Duitsland. Onze redacteuren publiceren achtergrondverhalen, columns, interviews en podcasts over de Duitse actualiteit, geschiedenis, politiek, economie, maatschappij en cultuur. Daarnaast verzorgt de redactie korte nieuwsberichten en houdt het online naslagwerk bij. Via de social media Facebook, Instagram en Linkedin kunt u hen volgen.

 

Geschiedenis van het instituut

Het Duitsland Instituut Amsterdam werd in 1996 opgericht in het kader van het ‘Duitslandprogramma voor het Hoger Onderwijs’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OC&W). Doel van dit programma was de kennis over Duitsland in Nederland te vergroten. De Universiteit van Amsterdam (UvA) was bereid het Instituut onderdak te bieden en met een startsubsidie van OC&W en de UvA kon het DIA op 28 mei 1996 officieel worden geopend door ZKH Prins Claus. Na het eerste programma volgden in 2002 en 2006 het tweede en derde Duitslandprogramma van OC&W. De coördinatie en het beheer hiervan lagen in handen van het Duitsland Instituut.

In 2001 werd tevens het door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) medegefinancierde Graduiertenkolleg opgestart. Sindsdien coördineert en faciliteert het DIA dit onderzoeksnetwerk.

Sinds 2012 opereert het DIA niet langer binnen het Duitslandprogramma, maar ligt de nadruk op het kennisinstituut over het contemporaine Duitsland.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger