Bachelor Duitslandstudies
Bij de bachelor Duitslandstudies leer je alles over Duits en Duitsland

Bachelor Duitslandstudies
Bachelorstudenten tijdens een bezoek aan de Bundestag in Berlijn.

De bachelor Duitslandstudies wordt vanaf september 2017 aangeboden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), voorheen Duitse taal en cultuur. Dit nieuwe profiel wordt mede ontwikkeld door het Duitsland Instituut Amsterdam. Meerdere medewerkers van het DIA maken deel uit van de staf van deze opleiding met een nieuw profiel. Geïnteresseerde scholieren kunnen proefstuderen, meelopen of een voorlichtingsdag bezoeken. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar de master Duitslandstudies? Kijk hier.

  

 

 

Waarom kennen wij het woord 'Heimat' alleen in het Duits? Wat heeft Goethe te maken met de opwarming van de aarde? Hoe dragen Duitse kunstenaars bij aan de Europese integratie? Prikkelen deze vragen je nieuwsgierigheid en ben je geïnteresseerd om grote culturele en maatschappelijke vraagstukken, zoals integratie, diversiteit, milieu en populisme, vanuit een Duitse invalshoek te benaderen? Dan is de bachelor Duitslandstudies aan de UvA zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits.

Word Duitslanddeskundige

In de bachelor Duitslandstudies bestudeer je de Duitse literatuur en cultuur en haar positie binnen Europa en in de wereld. Een van de centrale aandachtspunten is de Duitse taal, die je aan het einde van de studie op een hoog niveau beheerst. Bekijk hier hele studieprogramma. Je studeert ook een half jaar in Berlijn, Wenen of aan een andere Duitstalige universiteit. Na het afronden van deze bachelor ben je een academisch geschoolde Duitslanddeskundige en daarmee van groot belang op de arbeidsmarkt omdat je inzicht hebt in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar ook op mondiaal niveau zeer actief. Je hebt na de studie:

  • begrip en kennis van Duitsland in Europa en de Duitse taal;
  • analysevermogen voor Duitstalige media zoals literatuur, film en digitale media;
  • kennis van cultuurwetenschappelijke methodes en interdisciplinaire benaderingen;
  • kritisch en analytisch vermogen in denken en handelen.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

  • Grote vraagstukken: je bent geïnteresseerd in de grote vraagstukken van ons tijd die je vanuit een Duits perspectief wil bestuderen en begrijpen. De bachelor Duitslandstudies combineert talenkennis met inzicht in de Duitse cultuur, literatuur, geschiedenis en maatschappij.
  • Ideale studieomgeving: tijdens je studie profiteer je van een netwerk van instellingen in Amsterdam, zoals het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut, waardoor je veelzijdige stagemogelijkheden krijgt.
  • Internationaal georiënteerd: de opleiding is internationaal georiënteerd. Zo studeer je tijdens de bachelor één semester aan een Duitstalige universiteit.

Na je studie

Een afgeronde bachelor Duitslandstudies stelt  een breed scala aan beroepen voor je open, zoals journalist, onderzoeker, leraar Duits, beleidsmaker, adviseur of een andere functie in het bedrijfsleven en verscheidene functies bij uitgeverijen en culturele instellingen. Lees meer over de sectoren waar afgestudeerden werken.

Meer weten?

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger