Bachelor Duitslandstudies

Bachelor Duitslandstudies
Bachelorstudenten tijdens een uitwisselingsproject met de Ruhr-Universität Bochum.

De bachelor Duitslandstudies wordt vanaf september 2017 aangeboden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), voorheen Duitse taal en cultuur. Dit nieuwe profiel wordt mede ontwikkeld door het Duitsland Instituut Amsterdam. Meerdere medewerkers van het DIA maken deel uit van de staf van deze opleiding met een nieuw profiel. Geïnteresseerde scholieren kunnen proefstuderen, meelopen of een voorlichtingsdag bezoeken. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Op zoek naar de master Duitslandstudies? Kijk hier.

  

 

 

Wat houdt de bachelor Duitslandstudies in?

De bachelor Duitslandstudies aan de UvA leidt je op tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige. De studie biedt een modern cultuurwetenschappelijk profiel aan in combinatie met regiostudies. Je krijgt inzicht in de taal, cultuur, geschiedenis en media van het hedendaagse Duitsland. De studie zet in op een internationaal perspectief: Duitsland in een Europese en mondiale context gecombineerd met een toegepast taalverwervingsprogramma. Je ontwikkelt je eigen op maat gesneden profiel binnen een breed opgezet vakkenaanbod.

Opbouw: Duitse media, taal, cultuur en internationaliteit

 • Je leert in het eerste jaar de Duitse media, taal en cultuur en de meest belangrijke cultuur-, literatuur- en mediawetenschappelijke onderzoeksmethodes kennen. Door een intensief taalverwervingsprogramma ben je aan het einde van het eerste studiejaar goed thuis in de Duitse taal.
 • In het tweede studiejaar benader je het internationale Duitsland uit zicht van regiostudies. Inhoudelijk verwerf je kennis over de Nederlands-Duitse betrekkingen en de rol van Duitsland in Europa. Je sluit het jaar af met een semester aan een universiteit in Duitsland of Oostenrijk.
 • In het derde jaar worden deze twee zichtwijzen op Duitsland gecombineerd. Je gaat op een gevorderd niveau reflecteren op de iconen en de intellectuele geschiedenis van de Duitse cultuur. Aansluitend bereid je je op je afstudeerproject voor.
 • Als je alle onderdelen van het studieprogramma en jouw bachelorscriptie succesvol hebt afgerond, ontvang je het bachelordiploma en de titel Bachelor of Arts (BA).

Download het schema met de precieze opbouw van de studie (pdf).

Is Duitslandstudies iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma, ongeacht je profiel.
 • Je beleeft plezier aan taal, je houdt van literatuur en je leest ook tussen de regels door. Daarnaast gaat je interesse uit naar politiek, economie, (cultuur)geschiedenis en filosofie.
 • Het lijkt je spannend om een periode in het buitenland te studeren. Hier ontdek je hoe inspirerend de wetenschappers in Berlijn, Zürich, Wenen of Keulen zijn en krijg je een indruk van het Duitse studentenleven.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • De opleiding combineert taalbeheersing met kennis van Duitse cultuur, geschiedenis, maatschappij en media (literatuur, film en digitale media).
 • Je gaat met een excursie naar Berlijn en studeert een semester in het buitenland.
 • Dankzij de samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut wordt er naast het vakkenpakket ook een breed extra curriculair programma aangeboden, zoals bijvoorbeeld het DIA Graduiertenkolleg.
 • Duitslandstudies heeft een jong en enthousiast team van medewerkers die in onderwijs en onderzoek internationaal georiënteerd zijn.
 • De opleiding heeft partneruniversiteiten in o.m. Berlijn, Wenen en Keulen waardoor je de mogelijkheid hebt om internationale ervaring op te doen.
 • Duitslandstudies werkt ook samen met andere disciplines, zoals Europese Studies.
 • Je kunt ervaring opdoen op het gebied van (digitale) journalistiek door samenwerking met de redactie van het Duitsland Instituut Amsterdam (Amsterdam), Süddeutsche Zeitung (München) en de weblog Digitur (Essen).

Na je studie: Duitslandexperts zijn internationaal gevraagd

Bij Duitslandstudies aan de UvA leer je Duits spreken en schrijven, je ontwikkelt je intellectuele competenties en je verwerft inzicht in de cultuur en de maatschappij van Duitsland. Daardoor bouw je de centrale competenties voor de geglobaliseerde wereld van de 21ste eeuw op: internationaliteit, intermedialiteit en interdisciplinariteit. Na de studie heb je:

 • begrip en kennis van Duitsland in Europa en de Duitse taal;
 • analysevermogen voor Duitstalige media zoals literatuur, film en digitale media;
 • kennis van cultuurwetenschappelijke methodes en interdisciplinaire benaderingen;
 • kritisch en analytisch vermogen in denken en handelen.

Duitslandstudies aan de UvA leidt jou op tot een academisch geschoolde professional die vloeiend Duits spreekt en beschikt over historische en regio-specifieke kennis en cultuur- en mediawetenschappelijke methodische vaardigheden. De studie verschaft je toegang tot een land dat je vele mogelijkheden biedt: je kunt gaan werken in een internationale organisatie, je ontwikkelen tot wetenschappelijke onderzoeker of in het onderwijs gaan werken. Veel studenten komen in het bedrijfsleven terecht of krijgen een beleidsfunctie bij de overheid. Ook een carrière in de journalistiek of media hoort bij de mogelijkheden.

Meer weten?


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger