Master Duitslandstudies

Mastertraject Duitslandstudies

Universiteit van Amsterdam

De master Duitslandstudies wordt aangeboden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). 

Ben je op zoek naar de bachelor Duitslandstudies? Kijk dan hier.

Hart van Europa

Na de val van de Muur kwam Duitsland in het hart van Europa te liggen, waar het een cruciale rol speelt. Dat maakt de bestudering van Duitse politieke en maatschappelijke verhoudingen extra relevant. Traditioneel wordt er aan de UvA veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Duitsland. Hierbij wordt intensief samengewerkt met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het nationale kenniscentrum voor het contemporaine Duitsland in Europese context dat onder meer Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen stimuleert.

Programma
Het programma van Duitslandstudies is interdisciplinair en veelzijdig. Naast de colleges ga je minimaal twee keer op excursie naar Duitsland, volg je een masterclass en ga je naar lezingen en films. In één jaar ontwikkel je je tot Duitslandexpert. In de opleiding is er veel aandacht voor de politiek en cultuur, internationale betrekkingen, historiografie en culturele herinnering van Duitsland in de periode van het Keizerrijk, de Republiek van Weimar, nazi-Duitsland, de Bondsrepubliek en de DDR. Het is ook mogelijk om je te specialiseren in thema’s als Duitsland en Europa, Berlijn of de Nederlands-Duitse betrekkingen.

Samenwerking
De master Duitslandstudies wordt aangeboden door de opleiding Geschiedenis van de UvA en het DIA gezamenlijk. Het grote voordeel van deze samenwerking is dat je meer mogelijkheden hebt om lezingen te volgen, te studeren in het buitenland en een interessante stage te lopen in Nederland of Duitsland. Bovendien wordt er zowel op het DIA als op de UvA uitstekend onderzoek verricht, waardoor je verzekerd bent van goede scriptiebegeleiding. Het DIA maakt deel uit van een netwerk van Duitslandinstituten, onder meer in Birmingham, Wroclaw en Parijs en heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Jena Center Geschichte des 20. Jahrhunderts van de Friedrich-Schiler Universität Jena. Het DIA verleent ook beurzen voor studie in Duitsland.

Toekomstperspectief
De behoefte aan mensen met een goede kennis van de Duitse geschiedenis, politiek, taal, cultuur en maatschappij groeit. Afgestudeerden van de master Duitslandstudies werken onder meer bij ministeries (met name Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Onderwijs), in de journalistiek (NOS op 3, de Volkskrant, Elsevier, het Historisch Nieuwsblad), het onderwijs (leraar geschiedenis en Duits), het bedrijfsleven (Aon Inpoint), uitgeverijen (Boom), musea (het Verzetsmuseum en het Anne Frank Huis) en andere instellingen, zoals het Nederlandse Letterenfonds, campagnebureau BKB, het UWV en consultancy bureaus. Meer weten.

Duitslandstudies UvA>>

Studiegids >>


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger