Duitsland+
Hét programma voor Nederlandse studenten in Duitsland

Duitsland+
© De deelnemers aan Duitsland+ in het zomersemester van 2022 voor de Nederlandse ambassade in Berlijn.

De deadline voor het studiejaar 2023/2024 is verstreken. Ga jij in het academisch jaar 2024-2025 in Duitsland studeren, stage lopen of onderzoek doen? Houd deze pagina in de gaten om mee te doen met het Duitsland+ programma volgend jaar.

Wat is het Duitsland+ programma?

Ben je geïnteresseerd in de Duitse taal, cultuur en maatschappij? Wil je met andere Nederlandse studenten in Duitsland je ervaringen uitwisselen? Doe dan mee met het Duitsland+ programma van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). 

Het DIA is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Duitsland+ geeft je de mogelijkheid, je verblijf in Duitsland goed voor te bereiden en al voor vertrek andere studenten die naar Duitsland gaan te leren kennen. Samen krijgen jullie tijdens je studie/stage in Duitsland o.a. de kans, Berlijn te verkennen en hier de Nederlandse ambassade bezoeken. Ook na je verblijf blijf je deel uitmaken van het netwerk van het DIA.

Wat is het doel van Duitsland+?

Duitsland+ maakt het voor jou mogelijk het beste uit je verblijf in Duitsland te halen. Je leert het land van je verblijf beter kennen en begrijpen. Met je deelname aan Duitsland+ wordt je onderdeel van een netwerk van Nederlandse studenten in Duitsland en van het netwerk van het DIA en partners (o.a. Nederlandse en Duitse ambassade).

Voor wie is het programma bedoeld?

Duitsland+ is bedoeld voor studenten uit Nederland die in Duitsland gaan studeren, stagelopen of onderzoek doen en die meer willen weten over de Duitse taal, cultuur en maatschappij.

 


Bezoek Nederlandse Ambassade Berlijn, januari 2023 en juni 2022

 

Wat houdt Duitsland+ in?

Duitsland+ bestaat onder meer uit volgende programmapunten:

Voor het verblijf:

  • Kennismakingsdag in Amsterdam: Je leert het DIA en de andere deelnemers kennen;
  • Ondersteuning bij de praktische organisatie van je verblijf (huisvestiging, verzekering, aanmelding gemeente, ...).

Tijdens het verblijf:

  • Online-workshops m.b.t. relevante vaardigheden zoals presentaties geven in het Duits, interculturaliteit etc. en online-meetings waarin het uitwisselen van jullie ervaringen in Duitsland centraal staat;
  • Meerdaagse excursie naar Berlijn met o.a. een bezoek aan de Nederlandse ambassade;
  • Delen van jouw ervaringen via onze social mediakanalen (bijvoorbeeld een takeover op Instagram).

Na het verblijf

  • Afsluitend evaluatiegesprek waarbij gekeken wordt naar een passende mogelijkheid om je ervaring met een breder publiek en de volgende generatie Nederlandse studenten te delen (keuze uit o.a. verslag voor de website, bezoek van scholen en voorlichtingsevenementen als studentenambassadeur, Duitsland Alumni Netwerk);
  • Reünie op de Duitse ambassade in Den Haag;
  • Mogelijkheid om aan verdere workshops en evenementen van het DIA deel te nemen (bijvoorbeeld het Graduiertenkolleg, lezingen...).

Alle genoemde activiteiten inclusief reis- en verblijfskosten worden door het DIA gefinancierd.

Hoe verloopt de aanmeldings- en selectieprocedure?

Om je voor Duitsland+ aan te melden, doorloop je de volgende stappen:

Je vult het aanmeldingsformulier in en stuurt de volgende documenten per mail naar duitslanddesk-dia@uva.nl:

  • Motivatiebrief in het Duits of Nederlands (max. 500 woorden), waarin je uitlegt waarom je aan dit programma deel wilt nemen;
  • Een cv in het Duits of Nederlands;
  • Schriftelijke bevestiging van toelating van de betreffende Duitse onderwijsinstelling of een bevestiging van de organisatie waar je stage gaat lopen. 

Lees hier alle  informatie nog eens na (pdf).

 

Ervaringen van studenten

Meike, 23 jaar, studeert Nederland-Duitsland-Studies: "De reis naar Berlijn was naast gezellig ook erg leerzaam! Zo zijn we in het politieke archief van het ministerie van buitenlandse zaken en bij de Nederlandse ambassade geweest. Plekken waar je normaal niet heel snel komt. Door de verschillende studieachtergronden, maar wel de gezamenlijke interesse in Duitsland, ontstonden er leuke gesprekken."

Nick, 21 jaar, studeert Automotive Engineering: "Door het Duitsland+-programma heb ik een hele leuke tijd kunnen hebben tijdens mijn minor. Dit kwam vooral door de leuke (online) evenementen die werden georganiseerd en de leuke nieuwe contacten die ik heb kunnen maken."

 


Kenningsmakingsdag in Amsterdam, augustus 2022 

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger