Als aftrap van de maand van de beeldende kunst bespreekt het Literaturhaus Den Haag de tragikomische roman Alte Meister (1985). Het boek is geschreven door de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard als zijn laatste prozatekst voor zijn dood. In het werk bestudeert de kunstcriticus Reger de kunstwerken van de oude meesters in het Weense Kunsthistorisches Museum zo lang totdat hij hun gebreken kan blootleggen. Moderatie: Leo van Santen


Mehr

Tussen 4 oktober en 22 november neemt Henk Letschert u tijdens een cursus, bestaande uit zeven colleges, mee in de Duitse politieke geschiedenis om zo het Duitsland van vandaag beter te kunnen begrijpen. Te beginnen bij Napoleon, om vervolgens het Duitse keizerrijk te behandelen, die uitmondt in de Eerste Wereldoorlog, de Republiek van Weimar, de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de periode na 1945, de hereniging in 1990 tot aan het kabinet Scholz.


Mehr

Rondleiding | Van keizer tot kamergeleerde

Duik tijdens de Maand van de Geschiedenis in het persoonlijke verhaal van ex-keizer Wilhelm II en ga mee met de speciale rondleiding. Wat had een gevallen keizer nog in te brengen op het wereldtoneel op het gebied van wetenschap en techniek?


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Boekpresentatie | Beuys en de naoorlogse (kunst)geschiedenis: een ander perspectief

Wat is de betekenis van Joseph Beuys in de context van de naoorlogse West-Duitse kunst? In het afgelopen jaar informeerden kunstenaar Joseph Sassoon Semah en curator Linda Bouws in tentoonstellingen, debatten en performances over de ontbrekende feiten in het kunsthistorisch perspectief op Joseph Beuys. Van dit project hebben zij nu een boek gemaakt. Op 5 oktober spreken zij hierover in SPUI25 (Amsterdam) met Bas Marteijn, Emile Schrijver en Gregor M. Langfeld die ook de inleiding geeft. Moderatie: Felix Rottenberg


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Studiedag | 'Deutsch kommunikativ'

Tijdens deze studiedag in Utrecht maken docenten Duits uit het VO en mbo in twee workshoprondes kennis met manieren om de doeltaal actief in de les te integreren. Gezamenlijk discussieren we vervolgens perspectieven voor het vreemdetalenonderwijs. Gedurende de dag is er ruimte voor uitwisseling met vakcollega's uit het hele land. Afgesloten wordt met een muzikale verrassing. 


Mehr

Geschiedenis Festival

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt in Haarlem het Geschiedenis Festival plaats. Prominente historici voeren de bezoekers via lezingen, debatten en interviews mee naar het verleden. Met o.a. Katja Hoyer die spreekt over haar boek 'Achter de Muur: Oost-Duitsland 1949 – 1990' en Anja Fricke en Judith Janssen die een lezing geven over de relatie tussen de DDR en Rusland. Daarnaast is er muziek, kunst en film. 


Mehr

Op zondag 8 oktober staat de Duitse Henrik Freischlader in het Mystiek Theater in Enschede op het podium. De bluesgitarist, singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist zal het publiek zo veel mogelijk vermaken met heerlijke blues. Met gevoelige gitaartonen van Henrik, diepe bassen van Armin Alic, drumwerk van Hardy Fischötter en Moritz Fuhrhop op de toetsen.


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Dag van de Duitse taal 2023

Op donderdag 12 oktober 2023 vieren scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland de Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk jaar deze dag uit om het belang van de Duitse taal voor Nederland te benadrukken. Het thema van dit jaar is 'Sport'.


Mehr

Film | Irgendwann werden wir uns alles erzählen

Het is een hete zomer in 1990 in een dorpje in Thüringen, voormalig Oost-Duitsland. Maria wordt bijna 19 en woont samen met haar vriend Johannes bij zijn ouders op de boerderij. Na de val van de muur hangt de sfeer van een nieuw tijdperk in de lucht maar ze kan er niet mee omgaan. Om maar niet met haar toekomst bezig te hoeven zijn, verliest ze zichzelf in het lezen van boeken. De aantrekkelijke maar 20-jaar oudere buurman Henner zoekt toenadering. Het is het begin van een geheime, alles-overheersende relatie.


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Alle reden übers Wetter (Delft)

Clara komt van het Oost-Duitse platteland en heeft in Berlijn een onafhankelijk leven opgebouwd. Zij werkt aan haar promotie op de universiteit en maakt deel uit van een stedelijke, intellectuele community. De twee werelden botsen op elkaar als Clara samen met haar dochter voor de 60e verjaardag van haar moeder terugkeert naar haar oude woonplaats. Tragische komedie over ingewikkelde moeder-dochter-relaties en de kloof tussen stad en land en de verschillende milieus in Duitsland.


Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern