Webinar | Study in Germany with a DAAD scholarship
Wist je dat Nederlandse studenten en onderzoekers beurzen kunnen aanvragen voor een verblijf in Duitsland? Voor taalcursussen en hele masters. De deadline is vroeg: 2 december voor een verblijf in het najaar 2025! Op 30 oktober geven wij een webinar met tips en tricks hoe je het beste zo'n DAAD-beurs aanvraagt. Meld je aan via onderwijs-dia@uva.nl
Mehr
Lezingenreeks | Kafka
Franz Kafka (1883 - 1924) is een icoon van de twintigste eeuw. En één van de beroemdste schrijvers die ooit geleefd heeft. Een auteur van mysterieuze en spookachtige verhalen geschreven in een zeer heldere taal, die gaan over de eenzame mens, overgeleverd aan ongrijpbare machten. Ter gelegenheid van Kafka's honderdste sterfjaar organiseert Studium Generale Universiteit Leiden een lezingenreeks.
Mehr
Presentatie | Project 'Pionieren in de DDR'
'Pionieren in de DDR' is een educatieve Virtual Reality Eperience voor het vak geschiedenis waarbij leerlingen in een virtueel pionierskamp uit 1978 terecht komen. Ze ontmoeten ooggetuigen die in de DDR opgroeiden en merken dat je niet zomaar alles kunt zeggen wat je denkt. Op 4 november 2024 presenteren we de VR-omgeving aan het onderwijsveld. Er zijn verschillende sprekers over DDR-geschiedenis in de klas. En uiteraard is er genoeg tijd om zelf ook een kijkje te nemen via de VR-bril en je te laten onderdompelen in het zomerkamp.
Mehr
Literaturcafé | Lutz Seiler - Kruso
In de maand waarin ook in het Literaturhaus op 9 november de 35e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur wordt gevierd, wordt op 5 november in het Literaturcafé de roman Kruso (2014) van Lutz Seiler besproken, die zich afspeelt ten tijde van de ineenstorting van de DDR in 1989. Deze roman heeft de Uwe Johnson Prijs en de Duitse Boekenprijs gewonnen. Moderatie: Leo van Santen
Mehr
Boekpresentatie | Hoogmoed en onmacht
Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel – dat is het streven van de Europese Unie. Maar kan ze haar torenhoge ambities wel waarmaken? Hoe moet de EU zich positioneren naast andere globale acteurs zoals de VS? In zijn boek 'Hoogmoed en onmacht' onderzoekt Tom de Bruijn deze vragen vanuit historisch en persoonlijk perspectief. Een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen spreken we hierover met de auteur en met gasten Kajsa Ollongren, Theresa Kuhn, Luuk van Middelaar, René Cuperus en Ton Nijhuis.
Mehr
Literaturhaus | Kino Klub: In einem Land, das es nicht mehr gibt
Oost-Berlijn, 1989. De 18-jarige Susi wordt kort voor haar middelbare schoolexamen van school gestuurd en moet in een kabelfabriek werken. Bij toeval belandt ze onverwacht op de cover van het DDR-Modetijdschrift 'Sibylle' en krijgt zo de kans om uit de socialistische fabrieksroutine te ontsnappen naar de glamoureuze modewereld. Haar metgezellen zijn de excentrieke ondergrondse ontwerper Rudi en de rebelse fotograaf Coyote. Zij aan zij proberen de drie hun eigen persoonlijke weg te vinden tussen de uitbundige modewereld en het repressieve leven van alledag.
Mehr
Thema-avond | Träume und Täuschungen
Tijdens deze avond spreken we met fotograaf Ben de Biel en historicus Paul Betts over de kracht van beelden vóór en na de val van de Muur: hoe zijn ze gemaakt, wanneer en waarom? Wat was de invloed van beelden op de vreedzame revolutie en op de periode daarna? En hoe kijken we nu terug op de foto’s? Begeleid door een listening session met de Berlijnse DJ Mira staan we stil bij 35 jaar val van de Muur en bij de vraag hoe deze historische gebeurtenis doorwerkt in het heden. De voertaal is Duits en Engels.
Mehr
Lezing | Blijvend belast. Openbare financiën, roof en rechtsherstel in en na de oorlog
Op deze middag organiseert Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën een bijeenkomst rondom de vraag hoe de Duitse fiscale maatregelen tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog op lange termijn doorwerkten. Dit wordt gedaan aan de hand van een drietal voordrachten.
Mehr
Literaturhaus | Lezing Ute Fritsch: Der große Traum im Herbst 1989
De literaire eilandgids Ute Fritsch, die actief is op het eiland Hiddensee, vertelt in het Literaturhaus Den Haag op 09 november, de 35e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, over haar persoonlijke herinneringen aan de jaren 1982-1989/90. Ze combineert deze herinneringen met belangrijke tekstfragmenten uit de roman “KRUSO”, die een gemeenschapsutopie en fundamentele vragen over vrijheid en democratie aan de orde stelt.
Mehr
Filmpremière | Het Stof dat Zwerft
De nazi en de kapper is een meesterlijke studie over schuld en boete en is een halve eeuw na de eerste verschijning actueler dan ooit. In het licht van de hedendaagse situatie rondom de oorlogen in de Oekraïne en het Midden-Oosten, en vanuit een psychosociaal perspectief wanneer we ons de vraag stellen hoe en waarom een mens tot gruwelijke handelingen in staat is. Wijlen regisseur John Albert Jansen onderzoekt in de film de huidige betekenis van het boek tegen de achtergrond van het turbulente leven van auteur Hilsenrath.
Mehr