Filmfestival | Roze Filmdagen

Van 22 maart tot en met 2 april is de 26e editie van de Roze Filmdagen, het Amsterdamse LGBTQ+ filmfestival. 11 dagen lang worden in Het Ketelhuis films, korte films en documentaires met een LGBTQ-gerelateerd thema getoond, waaronder een aantal Duitstalige films.
Mehr
Meet the author | Nora Gomringer

Op 28 maart neemt Nora Gomringer je in een online evenement van het Goethe-Institut Niederlande mee op een reis door haar poëtisch oeuvre, met speciale aandacht voor Mein Gedicht fragt nicht lange en Die Trilogie der Unsichtbarkeiten und Oberflächen. Het werk van Nora Gomringer belicht met humor en empathie de absurditeiten van het alledaagse en gaat in op ideeën over liefde, schuld en het 'normale' en genderspecifieke lichaam.
Mehr
Leescafé | Bernhard Schlink: Enkelin

Tijdens het Leescafé Duits op 29 maart wordt 'Die Enkelin' van Bernhard Schlink besproken. De hoofdpersoon in deze roman gaat na de dood van zijn vrouw, die hij in 1964 uit het Oosten had helpen ontsnappen, op zoek naar de dochter die zij bij haar vlucht blijkt te hebben achtergelaten. Hij vindt niet alleen de dochter, maar ook een kleindochter. U kunt het leescafé zowel online via Zoom als fysiek in Amsterdam bijwonen.
Mehr

Op 30 maart organiseren de Genootschap Nederland-Duitsland, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag, de Zwitserse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam een gesprek met Thomas Strässle en Barbara Mariacher over de briefwisseling tussen Ingeborg Bachmann en Max Frisch. De brieven geven een nieuw verrassend beeld van de relatie tussen de twee en trekken de overleverde oordelen en schuldverklaringen in twijfel.
Mehr

Op 31 maart organiseren de Genootschap Nederland-Duitsland, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag, de Zwitserse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam een gesprek met Thomas Strässle en Barbara Mariacher over de briefwisseling tussen Ingeborg Bachmann en Max Frisch. De brieven geven een nieuw verrassend beeld van de relatie tussen de twee en trekken de overleverde oordelen en schuldverklaringen in twijfel.
Mehr
Lezing | Rudolf Steiner en de antroposofie

Rudolf Steiner (1861-1925) legde eind 19e eeuw de basis voor een nieuwe mensbeschouwing: de antroposofie. Rik ten Cate verzorgt op 31 maart een lezing in Leiden over het werkzame leven van Steiner. Waar komt de antroposofie vandaan, welke uitwerkingen heeft deze mensbeschouwing gehad en wat is de potentie voor de toekomst? Na de lezing is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Moderatie: Maarten Baanders.
Mehr
Lezing | Koning Frederik Willem I van Pruisen
_Duitsland_Instituut.jpg)
Op 31 maart geeft Barbara Stollberg-Rilinger op de Universiteit Utrecht een lezing over Koning Frederik Willem I van Pruisen en de geschiedenis van mannelijkheid: uitdagingen van biografisch schrijven. Wat is politieke geschiedenis nu? Wat zijn de belangrijkste thema's in de huidige politiek-historische wetenschap? Kom dat te weten tijdens de Utrechtse Lezingen Politieke Geschiedenis, georganiseerd door de sectie Politieke Geschiedenis van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht!
Mehr
Gesprek | Eerst denken - dan pas doen?

Onder begeleiding van Joop Berding gaat Sijthoff Cultuur Leiden op 2 april bij dit middagprogramma de diepte in over de begrippen gedachteloosheid en common sense. Politiek denker Hannah Arendt geeft aan gedachteloosheid een zeer specifieke omschrijving. Ze verstaat er het onvermogen onder vanuit het perspectief van anderen te denken. Het begrip speelt een belangrijke rol in het verslag dat ze maakte van het Eichmann-proces. In haar boek 'Denken' stelt Arendt de vraag of het mogelijk is een dam op te werpen tegen gedachteloosheid en daarmee misdaden als die van het nazisme te voorkomen.
Mehr
Workshop | Christoph Menke's A Theory of Liberation

Het bijbelboek Exodus en Walter White uit Breaking Bad zijn volgens filosoof Christoph Menke twee illustraties van bevrijding en onderdrukking. Menke betoogt in zijn werk 'Theorie der Befreiung' dat we in een tijd van mislukte bevrijding leven: al onze pogingen tot bevrijding creërden later nieuwe vormen van onderdrukking. Op 5 april geeft hij over dit thema een workshop in Amsterdam.
Mehr
Lezing | What is Liberation?

Filosoof Christoph Menke betoogt in zijn werk 'Theorie der Befreiung' dat we in een tijd van mislukte bevrijding leven: al onze pogingen tot bevrijding creërden later nieuwe vormen van onderdrukking. Hoe werkt het proces van bevrijding? Volgens Menke is het begin cruciaal. Op 5 april gaat Menke na een introductie op dit onderwerp in gesprek met Titus Stahl. Beate Roessler modereert het gesprek.
Mehr