Film | Irgendwann werden wir uns alles erzählen

Het is een hete zomer in 1990 in een dorpje in Thüringen, voormalig Oost-Duitsland. Maria wordt bijna 19 en woont samen met haar vriend Johannes bij zijn ouders op de boerderij. Na de val van de muur hangt de sfeer van een nieuw tijdperk in de lucht maar ze kan er niet mee omgaan. Om maar niet met haar toekomst bezig te hoeven zijn, verliest ze zichzelf in het lezen van boeken. De aantrekkelijke maar 20-jaar oudere buurman Henner zoekt toenadering. Het is het begin van een geheime, alles-overheersende relatie.


Mehr

Karl May (1842-1912) en vooral zijn heldhaftige figuur Winnetou worden altijd controversieel besproken, maar tegelijkertijd is er een grote Karl May-aanhang. Het symposium 'Zwischen Skandal und Potenzial - Lesarten von Karl Mays Winnetou' op 27 oktober in Utrecht biedt de gelegenheid om verschillende posities te bespreken, van culturele toe-eigening tot productieve receptie.


Mehr

Anselm Kiefer is een van de bekendste en succesvolste hedendaagse Duitse kunstenaars. In het kader van de maand van de beeldende kunst organiseert het Literaturhaus Den Haag een bezoek van de Anselm Kiefer tentoonstelling in museum Voorlinden. Voorafgaand geeft museumdocent Leo van Santen in het Literaturhaus een introductie op het werk van de kunstenaar. 


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Alle reden übers Wetter (Amsterdam)

Clara komt van het Oost-Duitse platteland en heeft in Berlijn een onafhankelijk leven opgebouwd. Zij werkt aan haar promotie op de universiteit en maakt deel uit van een stedelijke, intellectuele community. De twee werelden botsen op elkaar als Clara samen met haar dochter voor de 60e verjaardag van haar moeder terugkeert naar haar oude woonplaats. Tragische komedie over ingewikkelde moeder-dochter-relaties en de kloof tussen stad en land en de verschillende milieus in Duitsland.


Mehr

Ter afsluiting van de maand van de beeldende kunst spreekt kunsthistoricus Gregor Langfeld over de lange schaduw van het nationaalsocialisme in kunst en samenleving. Hij laat zien hoe de nationaalsocialistische dichotomie tussen nazi-kunst en 'ontaarde kunst' na 1945 werd voortgezet, maar met een omgekeerde waardering. Verder gaat Gregor Langfeld in zijn lezing in op geroofde kunst en restitutie. Moderatie: Leo van Santen


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek | Diagnosis: Disinformed

Desinformatie is in al haar verschillende vormen een van de grote bedreigingen voor de moderne democratie. Ze zorgt voor polarisatie, radicalisering en kan aanzetten tot geweld. Samen met deskundigen Marina Weisband en Marije Arentze spreken wij deze avond over de verwoestende kracht van desinformatie. We kijken naar voorbeelden uit Rusland, Duitsland en Nederland en discussiëren over hoe wij weerbaar, "immuun" kunnen worden tegen nepnieuws. Is mediawijsheid een effectief tegengif? Of is er meer nodig? Moderatie: Wiebke Pittlik (DIA)


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Nascholing | Omgaan met desinformatie in de klas

Als docent heb je vaak te maken met leerlingen die in hun eigen (online of offline) bubbel of thuis in aanraking komen met desinformatie. Bewuste meningsvorming en kritisch denken zijn daarom belangrijke vaardigheden in een veranderende (digitale) wereld. Op vrijdag 3 november 2023 organiseren het DIA en de VGN samen met andere partners een nascholingsdag over desinformatie, voor docenten geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap.


Mehr

Ter nagedachtenis aan de Duitse schrijver Martin Walser, die afgelopen juli overleed, staat zijn grootste succes, de novelle Ein fliehendes Pferd (1978) op het programma van het Literaturhaus Den Haag. Het werk, dat de tijdgeest van de samenleving na 1968 karakteriseert, brengt twee getrouwde stellen samen in een vakantieoord aan het Bodenmeer. Beiden lijken op hun eigen manier het leven te ontvluchten. Moderatie: Leo van Santen


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Seminar in Bonn

Tijdens het verblijf in Bonn maakt de groep docenten geschiedenis en Duits kennis met de recente Duitse geschiedenis. Nabij de oude regeringswijk van de Bundesrepublik Deutschland is het Haus der Geschichte gelegen met zijn grote tentoonstelling over de naoorlogse Duitse geschiedenis. Daarbij vormt het museum een bron van inspiratie voor lessen en onderwijsprojecten. Ook worden lessen bijgewoond op een Duitse school, en is er een rondleiding door de stad.


Mehr

Film | Roter Himmel

Een klein vakantiehuis aan de Baltische kust. De dagen zijn warm en het heeft al weken niet geregend. Vier jonge mensen komen bijeen, oude en nieuwe vrienden. De uitgedroogde bossen om hen heen beginnen te branden, net als hun emoties. Geluk, lust en liefde, maar ook jaloezie, wrok en spanningen. Ondertussen branden de bossen. En heel snel zijn de vlammen daar. Voor deze film ontving de Duitse regisseur Christian Petzold de Zilveren Beer op de Berlinale 2023. 


Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern