Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.
In verband met het coronavirus organiseert het DIA voorlopig geen grote publieksactiviteiten.
Voorjaarslezing | Thomas Mann: Op zoek naar een gezonde omgang met ziekte

In deze lezing, die in het teken staat van de kwetsbare gesteldheid van de mens, neemt Trixie Hölsgens de luisteraar mee door het werk van de Duitse schrijver Thomas Mann. In de loop van Manns leven, zien we hoe zijn beeld van ziekte en verval zich ontwikkelt en aan de hand van zijn werk ontdekken we hoe we kunnen omgaan met onze kwetsbaarheid en sterfelijkheid.
Tentoonstelling | Duitse kunstenaar Dennis Rudolph - The 5 Minute Apocalypse

De Oude Kerk realiseerde zich door het sluiten van de deuren door COVID-19 dat de buitenkant van de kerk de enige plek is waar mensen nog iets "nieuws" en iets "ouds" kunnen zien. Zij vroegen de Berlijnse kunstenaar Dennis Rudolph een kunstwerk voor de buitenzijde te maken – The 5 Minute Apocalypse. Het schilderij op de toren komt via je telefoon of tablet tot leven.
Ein Fisch, der auf dem Rücken schwimmt (Amsterdam)

Andrea komt plotseling het leven van Philipp en zijn zoon Martin binnen. Na het overlijden van hun vrouw en moeder moeten beiden een gat opvullen. Dat doet Andrea. Een curieuze liefdesdriehoek vol verwachtingen, verlangens en angsten.
Deutsches Kino | Mein Ende. Dein Anfang. (Delft)

Voor Nora en Aron is het liefde op het eerste gezicht. Als Aron opeens sterft, staat de tijd voor Nora stil. Ze vindt steun bij de onbekende Natan en heeft het vreemde gevoel hem al te kennen, zonder te beseffen wat ze echt delen.
Deutsches Kino | Mein Ende. Dein Anfang. (Amsterdam)

Voor Nora en Aron is het liefde op het eerste gezicht. Als Aron opeens sterft, staat de tijd voor Nora stil. Ze vindt steun bij de onbekende Natan en heeft het vreemde gevoel hem al te kennen, zonder te beseffen wat ze echt delen.
Tentoonstelling | Een graf in de wolken

In mei 1945 schreef de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) het gedicht Todesfuge, over de verschrikkingen van de Holocaust en concentratiekampen. Het gedicht wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Holocaust. Todesfuge staat centraal in een tentoonstelling die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum te zien is. In 2020 is het precies 100 jaar na Celans geboorte en 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.
Tentoonstelling | Ulay was here

Het Stedelijk Museum presenteert met ULAY WAS HERE het grootste overzicht ooit van het werk van Frank Uwe Laysiepen, bekend als Ulay (1943–2020). Ulay was een van de grondleggers performance en body art en pionier in de Polaroid fotografie.
Tentoonstelling | Bruno Taut: De fantasie voorbij

Het Amsterdamse School Museum Het Schip presenteert Bruno Taut: De fantasie voorbij. In de tentoonstelling en een uitgebreid themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en een bijzondere band had met Nederland.