Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Lezing | 35 jaar val van de Muur
Op 9 november 2024 is het 35 jaar geleden dat in Berlijn de Muur viel en de eerste stap werd gezet naar, zo zou snel blijken, de vereniging van Oost- en West-Duitsland. Tijdens dit 7e lustrum van deze wereldhistorische gebeurtenis houdt Hanco Jürgens, historicus aan het Duitsland Instituut Amsterdam, op 13 november in de Haagse Hogeschool een lezing waarin hij ingaat op de bijzondere dynamiek van de avond van de negende november, van de persconferentie van Schabowski tot het openen van de slagbomen van de eerste grenspost aan de Bornholmer Straße.
Lees meer
Lezing | De Taal van Kafka
Ter gelegenheid van zijn honderdste sterfjaar organiseert Studium Generale Universiteit Leiden een lezingenreeks waarbij het oeuvre van Franz Kafka van verschillende kanten bekeken zal worden. Op donderdagavond 14 november vertelt germanist en filosoof Trixie Hölsgens (DIA) over Kafka's karakteristieke taalgebruik.
Lees meer
Oratie | Gerard Pfann over de Duits-Nederlandse economische betrekkingen
Tijdens zijn oratie in Amsterdam belicht Gerard Pfann de economische betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Na de financiële crisis in 2008 wordt in Nederland, vooral in de Randstad en Brainport Eindhoven, veel geïnvesteerd in Research & Development (R&D). Dit leidt ertoe dat daar per hoofd van de bevolking meer mensen werkzaam zijn in R&D dan in Duitsland. Maar ook in Duitsland spelen R&D-bedrijven een belangrijke rol in het tegengaan van de teruglopende groei in innovatie, die de Westerse economische ontwikkeling van het afgelopen decennium karakteriseert.
Lees meer
Film & gesprek | Lonely Oaks
In het Goethe-Institut Amsterdam vertonen wij deze avond de documentaire 'Lonely Oaks' (in het Duits 'Vergiss Meyn Nicht') die jonge demonstranten in het Hambacher bos volgt. In 2018 overleed filmmaker Steffen Meyn door een val tijdens de protesten in het Hambacher bos. Deze film combineert de beelden die hij schoot met interviews met milieuactivisten en stelt de vraag hoe ver activisme moet gaan. Met een inleiding door germanist Katrin Sieg over de impact van milieufilms en (klimaatactivistische) performances.
Lees meer
Deutsches Kino | Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war (Delft)
Josse groeit op in een bijzondere omgeving, namelijk op het terrein van de grootste psychiatrische kliniek in Sleeswijk-Holstein, waar zijn vader directeur is. Door de jaren heen ontwikkelt hij bijzondere relaties met de patiënten. Ondertussen beseft Josse steeds meer dat het huwelijk van zijn liberale ouders langzaam uit elkaar valt. Ontroerende, maar ook hilarische verfilming van de autobiografische roman van Joachim Meyerhoff.
Lees meer
Boekpresentatie | Uit de schaduw
In zijn nieuwe boek 'Uit de schaduw' vertelt historicus Frank Trentmann het dramatische verhaal van de Duitsers vanaf de Tweede Wereldoorlog via de Koude Oorlog tot de val van de Berlijnse Muur en de strijd om een plaats te vinden in de wereld van vandaag. Het is een verhaal van "morele vernieuwing" naar een democratische samenleving en een baanbrekende nieuwe kijk op het moderne Duitsland. Op 22 november bespreken we het boek met de auteur.
Lees meer
Deutsches Kino | Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war (Amsterdam)
Josse groeit op in een bijzondere omgeving, namelijk op het terrein van een psychiatrische kliniek in Sleeswijk-Holstein, waar zijn vader directeur is. Door de jaren heen ontwikkelt hij bijzondere relaties met de patiënten. Ondertussen beseft Josse steeds meer dat het huwelijk van zijn liberale ouders langzaam uit elkaar valt. Ontroerende, maar ook hilarische verfilming van de autobiografische roman van Joachim Meyerhoff.
Lees meer
Vertelconcert | De jonge Werther
De Jonge Werther – een spectaculaire voorstelling, op 4 december a.s. in de Duitse Internationale School in Den Haag, van violist Arthur Rusanovsky en verteller Michel Krielaars over het leven van een jonge kunstenaar uit de 21ste eeuw. Een zoektocht naar binnen met alle ups en downs die daarbij komen kijken, omlijst door ingrijpende verhalen, gedichten en meeslepende vioolmuziek. J.W. Goethes briefroman Die Leiden des jungen Werthers dient hierbij als inspiratiebron.
Lees meer
Deutsches Kino | Franky Five Star (Amsterdam)
De jonge Franky heeft een oud vijfsterrenhotel in haar hoofd, bewoond door Ella, Frank, Lenny en mevrouw Franke. Vier vreemde maar sympathieke personages die haar lichaam kunnen overnemen door een lift te gebruiken. Als Franky verliefd wordt op het vriendje van haar beste vriendin loopt alles uit de hand… Originele, hartverwarmende tragikomedie in een decor dat aan Wes Anderson doet denken.
Lees meer
Deutsches Kino | Franky Five Star (Delft)
De jonge Franky heeft een oud vijfsterrenhotel in haar hoofd, bewoond door Ella, Frank, Lenny en mevrouw Franke. Vier vreemde maar sympathieke personages die haar lichaam kunnen overnemen door een lift te gebruiken. Als Franky verliefd wordt op het vriendje van haar beste vriendin loopt alles uit de hand... Originele, hartverwarmende tragikomedie in een decor dat aan Wes Anderson doet denken.
Lees meer