Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.
Tentoonstelling | Plan D

Als het gaat om het ontwikkelen van toekomstscenario's en het bedenken van overstromingen en de gevolgen daarvan, zijn Nederlandse wetenschappers en ontwerpers hun tijd ver vooruit. De Plan D tentoonstelling in het Haus der Niederlande laat verschillende grootschalige concepten en ideeën zien. De ontwerpen van de verschillende onderzoekers en klimaatbureaus nodigen ons uit om de processen voor te stellen die zouden kunnen leiden tot de realisatie van grensoverstijgende visies.
Lees meer
Online-Taalcafé | Sprechen Sie Deutsch?

Op 19 juni organiseert Literaturhaus Den Haag het Online-Taalcafé. Zo krijgt u de mogelijkheid om met Muttersprachler:innen (native speakers) de Duitse taal te leren. In een informeel gesprek met een coach kunt u uw Duitse kennis opfrissen. Geen lessen, geen huiswerk - gewoon meedoen! Het aantal deelnemers is beperkt, dus aanmelden is verplicht.
Lees meer
Meet the author | Mareike Fallwickl

Op 20 Juni verwelkomt het Goethe-Institut Niederlande Mareike Fallwickl in hun Meet the author-reeks. De Oostenrijkse auteur zal haar boek Die Wut die bleibt presenteren, over de last die op vrouwen wordt gelegd en over in opstand komen: radicaal, ontwakend, versterkend.
Lees meer
Deutsches Kino | A E I O U - Das schnelle Alphabet der Liebe (Delft)

Aan de 60-jarige actrice Anna wordt gevraagd of zij de 17-jarige scholier Adrian zou willen helpen met spreekvaardigheid. Als ze elkaar voor de eerste les ontmoeten herkent zij hem: hij is de jongen die probeerde haar op straat van haar tas te beroven. Toch besluit Anna de lessen door te zetten en er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Humoristisch en lichtvoetig verhaal.
Lees meer
Conferentie | The Future of German History

Hoe kunnen we vandaag, gezien internationale fenomenen als globalisering, klimaatverandering of de crisis van de liberale democratieën, Duitse geschiedenis schrijven? Hoe ziet de toekomst van het vakgebied eruit? Tijdens deze conferentie bespreken wij lopende onderzoeksprojecten en verkennen wij toekomstige wegen. Met een keynote door Helmut Walser Smith over "The Tocquevillian Moment: When Germans became the better Historians, 1945-2000".
Lees meer
Workshop | Der neue Friede von Münster

Wat gebeurt er als door de stijging van de zeespiegel acht miljoen klimaatvluchtelingen met hun caravans op de linkerbaan Duitsland binnenrollen? Zullen de Duitsers dan bereid zijn om de geliefde Nederlanders op te nemen? Dat is de vraag die cabaretier Patrick Nederkoorn stelt in zijn programma 'Het Oranjegevaar' en is de opmaat naar een workshop waarin Patrick Nederkoorn, Prof. Simon Richter en Duitse en Nederlandse klimaatexperts op 24 juni in gesprek gaan over de toekomst.
Lees meer
Deutsches Kino | A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe (Amsterdam)

Aan de 60-jarige actrice Anna wordt gevraagd of zij de 17-jarige scholier Adrian zou willen helpen met spreekvaardigheid. Als ze elkaar voor de eerste les ontmoeten herkent zij hem: hij is de jongen die probeerde haar op straat van haar tas te beroven. Toch besluit Anna de lessen door te zetten en er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Humoristisch en lichtvoetig verhaal.
Lees meer
Leesclub | Mithu Sanyal: Identitti

De leesclub Duits is een samenwerking van Stichting Senia en het Goethe-Institut Amsterdam. In groepen van 6 tot 8 mensen komt de club elke 5 à 6 weken bij elkaar om een boek te bespreken aan de hand van discussievragen. Op dinsdag 27 juni 2023 zal Identitti van Mithu Sanyal worden besproken, waarin de studente Nivedita een populaire identiteitsblog 'Identitti' heeft.
Lees meer
Workshop | Debating Holocaust and Colonial Memory Culture: Historikerstreit 2.0

In 2021 ontbrandde een verhit debat over wat de Australische historicus A. Dirk Moses "The German Catechism" noemde. Moses bekritiseerde de Duitse consensus over de uniciteit van de Holocaust. Tegelijkertijd lijken Duitse intellectuelen de koloniale context van de Duitse wreedheden in Oost-Europa over het hoofd te zien, evenals bredere debatten over uiteenlopende herinneringsculturen. Een workshop i.s.m. NIOD, met een keynote door de Duitse historicus Michael Wildt.
Lees meer
Debat | Debating Holocaust and Colonial Memory Culture: Historikerstreit 2.0

In 2021 ontbrandde een verhit debat over wat de Australische historicus A. Dirk Moses "The German Catechism" noemde. Moses bekritiseerde de Duitse consensus over de uniciteit van de Holocaust. Tegelijkertijd lijken Duitse intellectuelen de koloniale context van de Duitse wreedheden in Oost-Europa over het hoofd te zien, evenals bredere debatten over uiteenlopende herinneringsculturen. Op 29 juli belicht historicus Michael Wildt deze nieuwe "Historikerstreit".
Lees meer