Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Das schwarze Quadrat (Amsterdam)

Hilarische, groteske komedie over de kunstdieven Vincent en Nils die het 60 miljoen dollar kostende schilderij 'The Black Square' van Malevitsj hebben gestolen. De twee checken als Elvis en David Bowie-imitators in op een cruisechip om het schilderij aan boord aan hun klant te overhandigen.


Lees meer

Op 1 februari wordt de intergenerationele herdenking van LHBTQ+ slachtoffers van de WOII gehouden. De vrijwilligers van de Anne Frank Stichting nodigen u uit voor een panelgesprek in het kader van Holocaust herdenking. Er wordt gesproken met LHBTQ+-activisten en leden van het Anne Frank Youth Network. Als tegenhanger van het evenement op 27 januari in het Duitse Bundestag in Berlijn, waar dit jaar specifiek de mensen worden herdacht die vanwege hun seksuele identiteit zijn vervolgd en vermoord.

 


Lees meer

Deze voorstelling in Utrecht bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyse expert Michel van Veen. Das Vorspiel is een sterk vrouwenportret geregisseerd door Ina Weisse waarin de Berlijnse Anna (Nina Hoss) vioollerares is op een prestigieuze muziekschool. Anna neemt een leerling onder haar hoede, wat haar leven zó gaat beheersen dat ze alle contact met man en zoon verliest. Een zenuwinzinking lijkt onvermijdelijk. 


Lees meer

Film | International Film Festival Rotterdam

Rotterdam verandert tijdens het International Film Festival Rotterdam in een opwindende filmstad met meer dan 300.000 bezoekers, meer dan 1500 aanwezige filmprofessionals en bijna 600 lange, middellange en korte films uit bijna 90 landen. Het festival is een veilige haven voor de rijkdom aan verhalen, stijlen en audiovisuele vormen en is een essentiële bestemming voor filmliefhebbers en professionals. In 2023 zijn er bijna 20 Duitstalige films en films uit Duitsland te zien. 


Lees meer

Zijn democratieën van nature vredelievend? Welke idealen liggen ten grondslag aan mensenrechten en organisaties als de Verenigde Naties? In het essay Zum ewigen Frieden van Immanuel Kant (1724-1804) kunnen we antwoorden op deze vragen vinden. Op 5 februari vindt een lezing en gesprek hierover plaats in Leiden, onder begeleiding van Kant-kenner Thomas Mertens.


Lees meer

Ben jij een MVT-docent in het VO en wil jij meer te weten komen over ICT in jouw MVT-lessen? Op woensdag 8 februari organiseren studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) een symposium over ICT in het moderne vreemde talenonderwijs. Er zijn verschillende workshops, zoals digitale toetsing en virtual reality.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Lezing | Politics of (Dis)Connection

Kan het internet de hedendaagse mondiale spanningen weerstaan? Of is het juist gebouwd om de verschillen te accomoderen? In deze derde editie van de reeks The New Geopolitics of Technology geven Daniel Lambach, Francesca Musiani en Fernanda Rosa hun visie op de politiek van wereldwijde connectie, de beperkingen, de toekomst en de negatieve kanten ervan. Met commentaar door een van de grondleggers van internet governance, Milton Mueller.


Lees meer

Het bijzondere verhaal van een kind dat besluit niet meer te groeien. Naar het gelijknamige meesterwerk van de Duitse schrijver Günter Grass Die Blechtrommel. In verband met het verkrijgen van een licentie, geeft de organisator nog minimale informatie. Mondeling en via de mail kan eventueel meer informatie worden verkregen.


Lees meer

De roman Der Vorleser uit 1995 bezorgde Bernhard Schlink internationale literaire roem. De romans van Schlink gaan over catastrofes in de recente Duitse geschiedenis - van het RAF-terrorisme tot de hereniging. Aan de hand van het boek Die Enkelin bespreken Bernhard Schlink en Nikki Sterkenburg het beeld van rechts-extremisme in Duitsland en Nederland vandaag de dag. Kunnen fictie en journalistiek wederzijds begrip kweken? Wat is er voor nodig om een totaal ander wereldbeeld aan de kaak te stellen?


Lees meer

Lezing | Nora Gomringer

Nora Gomringer neemt iedereen mee naar de wereld van de spoken word poetry. Over de hele wereld is zij actief als auteur, docent en performer, ook in samenwerking met musici en beeldende kunstenaars. Van 13 t/m 16 februari is ze op een korte tournee in Nederland en presenteert ze haar dichtkunst in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Utrecht, Leiden en Den Haag. Een initiatief van Stichting C+K.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger