Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

In het Literatuurcafé in het Literaturhaus Den Haag wordt op 6 juni Die Liebe im Ernstfall van Daniela Krien besproken. Vijf vrouwen van eind 30 staan voor de vraag wat ze willen van het leven. Wat zoeken ze? En hoe vrij zijn ze echt in hun beslissingen? De vrouwen ervaren dat ze vaak een prijs moeten betalen voor het laten gelden van hun eisen. Ze worden geconfronteerd met eenzaamheid, schuldgevoelens, existentiële crises, uitwegen uit schijnbaar uitzichtloze situaties en een nieuw begin.


Lees meer

In de Kino Klub-reeks van het Literaturhaus Den Haag wordt op 7 juni Es gilt das gesprochene Wort van Ilker Çatak vertoond. Wanneer er bij Marion kanker wordt geconstateerd reist ze zonder haar partner Raphael in te lichten, naar de Turkse kust, waar ze Baran ontmoet. Wanneer hij haar vraagt een schijnhuwelijk met hem aan te gaan voor Duits staatsburgerschap, stemt ze zonder meer in. Wat begint als een deal ontwikkelt zich al snel tot een verhaal over liefde, identiteit en integratie op het raakvlak van twee culturen in het alledaagse Duitse leven.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Amsterdam German Studies Lecture | Dieter Langewiesche

Hoe oorlogen te beëindigen zijn is helaas een blijvend probleem in de geschiedenis van de mensheid. Waarom zijn sommige vredesverdragen duurzaam en andere niet? Op 8 juni spreekt historicus Dieter Langewiesche in het Goethe-Institut Amsterdam over Europese ervaringen van wegen uit oorlogen en de soorten oorlogen die aan deze wegen verbonden zijn.


Lees meer

Op 8 juni gaat Bettina Baltschev in gesprek met Kerstin Schweighöfer in de Duitse ambassade Den Haag. Zij hebben het over Baltschev's boek Am Rande der Glückseligkeit: Über den Strand. Baltschev vertelt over schrijvers en kunstenaars die zich in het heden en verleden hebben laten inspireren door de aantrekkingskracht van het strand. Ze observeert de steeds veranderende landschappen en de mensen die ze er tegenkomt, en vertelt vrolijke en ontroerende verhalen over gelukkige en tragische lotgevallen op het strand.


Lees meer

Tijdens het taalcafé op 12 juni biedt Literaturhaus Den Haag u de mogelijkheid om met Muttersprachler:innen (native speakers) de Duitse taal te leren. In een informeel gesprek met een coach kunt u uw Duitse kennis opfrissen. Geen lessen, geen huiswerk - gewoon meedoen! Het aantal deelnemers is beperkt, dus aanmelden is verplicht.


Lees meer

Tijdens dit evenement wisselen Nederlandse en Duitse cultuurdeskundigen van gedachten over de kracht van sociaal-culturele en culturele samenwerkingen. Twee postindustriële steden die al jaren niet meer op de internationale radar staan, worden onder de loep genomen: Chemnitz en Rotterdam. Steden waar je op het tweede gezicht verliefd op kunt worden.


Lees meer

Op 14 juni, in de Bibliotheek im Haus der Niederlande bij de Universiteit van Münster, bespreekt Simon Richter de rol van klimaatverandering in de grensregio's. Welke maatregelen moet Nederland nemen om zich voor te bereiden op een versnelde zeespiegelstijging? Wat kan de rol en betekenis van de Duits-Nederlandse grensregio zijn met het oog op de naderende territoriale verschuivingen? En vooral: hoe kan dit complexe onderwerp klimaatverandering goed worden overgebracht?


Lees meer

Zomeracademie | Duitstalige literatuur

Op 14, 21 en 28 juni organiseert het Literaturhaus Den Haag een zomeracademie waarin experts Christina Lammer, Barbara Mariacher en Elisabeth Meyer bekende werken binnen de Duitstalige literatuur bespreken. Hieronder vallen Das Mädchen, mit dem die Kinder nicht spielen durften van Imgard Keum, Der Schüler Gerber van Friedrich Torbergs en Streulicht van Deniz Ohdes.


Lees meer

Iedereen die Duits of Nederlands spreekt en de andere taal aan het leren is of heeft geleerd, kan deelnemen aan de speak date op 15 juni in het Goethe-Institut Amsterdam. Tijdens verschillende activiteiten kun je de taal in tandem oefenen en eventueel taalpartnerschappen aangaan die langer duren. Na afloop is er gelegenheid voor informele uitwisseling.


Lees meer

Twee studentenkoren en -orkesten, twee domsteden en twee indrukwekkende muziekstukken. Het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) voert samen met het koor en orkest van Collegium musicum Köln Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms en het aangrijpende symfonisch gedicht Tod und Verklärung van Richard Strauss uit. Een grootschalige, muzikale uitwisseling met driehonderd jonge musici, die zich zal vertalen in een bijzonder concert.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger