Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Fake News, Deutsches Kino & het nieuwe Duitse buitenlandbeleid

Met een afwisselend programma luiden wij het nieuwe academisch jaar in. Op 20 september spreken wij over nepnieuws en desinformatie in de VS, Duitsland, Rusland en de wereld. Op 30 september geeft Gunther Hellmann een lezing over de Duitse ommezwaai als reactie op de oorlog in Oekraïne. Daarnaast in deze nieuwsbrief: aandacht voor het nieuwe seizoen Deutsches Kino en het onlangs verschenen boek van onze DAAD-Fachlektor Mario Daniels. Nog meer info op TwitterFacebookLinkedIn en Instagram.


Geopolitics of Technology | Dangerous Knowledge

John Krige en Mario Daniels (DIA) presenteren op woensdag 14 september hun boek 'Knowledge Regulation and National Security in Postwar America'. Zij schrijven over de beperkingen op de export van high tech en betogen dat deze van enorme politieke betekenis waren voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en het handelsbeleid.


Graduiertenkolleg | Experiencing and Remembering Mass Violence

In dit Graduiertenkolleg op vrijdag 16 september staat de geschiedenis van geweld en oorlog centraal. Hoe ervaren mensen oorlog, bezetting, vervolging en geweld in hun dagelijks leven? Hoe worden oorlogen individueel of collectief herdacht? Het Graduiertenkolleg is gericht op jonge onderzoekers.


Debat | Fake News, Lügenpresse and Disinformation Campaigns

Op dinsdag 20 september gaan Katy Hull, Boris Noordenbos en Hanco Jürgens (DIA) in gesprek over 'fake news'. Zij illustreren dit wereldwijde fenomeen aan de hand van (historische) voorbeelden uit de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland. Ook buigen zij zich over de vraag hoe nepnieuws de nieuwsgaring en politiek wereldwijd beïnvloedt.


Deutsches Kino | Najaar 2022

Een kunstroof, morele dilemma's en een misdaad in Oost-Duitsland in de jaren negentig: dit najaar start een nieuwe reeks van Deutsches Kino. Vijf films uit verschillende genres worden telkens vertoond in Filmhuis Lumen in Delft en het Ketelhuis in Amsterdam. In september draait 'Generation Beziehungsunfähig'. 


Lezing | Putin's War and Germany's Foreign Policy

De oorlog in Oekraïne heeft - in het bijzonder in Duitsland - een nieuw tijdperk ingeluid. Prof. Gunther Hellmann betoogt op vrijdag 30 september dat aanwijzingen voor een ommezwaai eerder zichtbaar waren dan velen denken en dat de consequenties verstrekkender zullen zijn dan vaak gedacht.


Podcast | Heinrich Heine

In deze aflevering van Die Vorleser bespreken docent Duits Thomas de Vries en germanist Trixie Hölsgens (DIA) geen boek, maar een auteur: Heinrich Heine. Kan Thomas Trixie ervan overtuigen om haar kritische houding tegenover deze 19e-eeuwse dichter en satiricus te herzien?
Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__