Podcast: Die Vorleser

Welkom bij 'Die Vorleser', de podcast over Duitse boeken van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarin probeert DIA-medewerker en germanist Trixie Hölsgens haar (oud-)collega Thomas de Vries klassiekers uit de Duitse literatuur te laten lezen (en omgekeerd).

 

Aflevering 19: Woyzeck

13 maart 2024

In deze aflevering spreken Trixie en Thomas over revoluties, een waargebeurde moord en een beroemd erwtendieet, kortom: 'Woyzeck' van Georg Büchner (1813-1837) is aan de beurt in onze reeks Duitse klassiekers.

 

Aflevering 18: Die Wand

25 juli 2023

In deze laatste opname voor de zomervakantie praten Trixie en Thomas over de moderne klassieker 'Die Wand' van Marlen Haushofer. Het boek verscheen in 1963 en werd in 2012 nog verfilmd. Een gesprek over natuur, idylle, geweld en feminisme.

 

Aflevering 17: Friedrich Schiller

9 juni 2023

In deze aflevering vertelt Thomas over Friedrich Schiller en spreekt hij met Trixie over Schillers vroege werk 'Die Räuber' en het late werk 'Maria Stuart'.

 

Aflevering 16: Der Prozess

13 april 2023

In deze aflevering vertelt Trixie over Kafka's meesterwerk 'Het proces' en waarom deze roman (helaas) ook nu nog actueel is en hoe deze ons aan het denken kan zetten.

 

Aflevering 15: Nibelungenlied

7 maart 2023

Deze keer stelt Thomas het 'Nibelungenlied' voor, het beroemde Middelhoogduits heldenepos uit de 13e eeuw, over liefde, trouw, verraad en wraak.

 

Aflevering 14: Im Westen nichts Neues

30 november 2022

Deze keer praten 'Die Vorleser' Trixie en Thomas over 'Im Westen nichts Neues', een sobere en tegelijkertijd pittige roman van Erich Maria Remarque waarin de gruwelen en de zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog centraal staan. Pakkend en actueler dan ooit, niet alleen omdat er onlangs een nieuwe verfilming van het boek is verschenen.

 

Aflevering 13: Kassandra

2 november 2022

"Hier war es. Da stand sie..." Deze keer bespreken Trixie en Thomas Christa Wolf's Kassandra (1983), een prachtig boek over oorlog, helden en de vooruitziende blik van de Trojaanse koningsdochter, waarmee Christa Wolf zich - als DDR-schrijfster - op een bijzondere manier verbonden voelt.

 

Aflevering 12: Die Judenbuche

13 oktober 2022

In deze aflevering bespreken Thomas en Trixie de eerste echte Krimi van de Duitse literatuur. 'Die Judenbuche' van Annette von Droste-Hülshoff uit 1842. Een spannend en mysterieus verhaal en bovendien één van de weinige klassiekers uit de 19e eeuw geschreven door een vrouw.

 

Aflevering 11: Heinrich Heine

24 augustus 2022

In deze aflevering staat niet één werk centraal, maar een auteur: Heinrich Heine. Thomas: "Het is niet allemaal even begrijpelijk, maar toch wil ik een pleidooi houden voor het lezen van Heine." Kan Thomas Trixie ervan overtuigen om haar kritische houding tegenover deze 19e-eeuwse dichter en satiricus te herzien?

 

Aflevering 10: Effi Briest

21 juli 2022

"Ach, Effi..." In deze aflevering bespreken Thomas en Trixie het meesterwerk van Theodor Fontane: 'Effi Briest' (1896). Hoe komt het dat er voor de jonge vrouw Effi geen uitweg is na haar misstap en wat zegt dat over de tijd én over de schrijver van het boek? 

Lees hier het artikel over de film 'Effi Briest' (2009) waar Trixie naar verwijst in de podcast.

 

Aflevering 9: Die Schachnovelle

8 juni 2022

In deze aflevering vertelt Thomas over de pro-Europese Oostenrijkse auteur Stefan Zweig en zijn klassieker 'Die Schachnovelle'. Thomas: "Je kunt het schaakspel op verschillende manieren benaderen. Heel rationeel en causaal, maar tegelijkertijd heeft het ook wel iets romantisch, het spreekt tot de verbeelding." 

 

Aflevering 8: Buddenbrooks

29 maart 2022

"Ich bin geworden, wie ich bin, weil ich nicht werden wollte wie du." In aflevering 8 bespreken Thomas en Trixie de 'Buddenbrooks' van Thomas Mann. Luister mee naar het verhaal van de vier generaties Buddenbrooks: hun verval en hun verfijning. 

 

Aflevering 7: Der Schimmelreiter

23 februari 2022

In deze aflevering bespreken Thomas en Trixie een echte klassieker uit de 19e eeuw. Thomas neemt ons mee naar de spookachtige en vooral ook stormachtige wereld van 'Der Schimmelreiter' van Theodor Storm. Luister mee naar dit gesprek over de spanning tussen mens en natuur en de onbeheersbare kracht van de wind en het water aan de Noord-Duitse kust.

 

Aflevering 6: Herzzeit

10 december 2021

Deze keer bespreken Trixie en Thomas een briefwisseling: het boek 'Herzzeit' (2008 gepubliceerd) dat verslag doet van de pijnlijke liefdesgeschiedenis tussen de beroemde dichters Paul Celan en Ingeborg Bachmann.

 

Aflevering 5: Mann ohne Eigenschaften

21 mei 2021

In aflevering 5 gaat het over de modernistische klassieker 'Mann ohne Eigenschaften' van Robert Musil. Wij horen hoe je het boek kunt gebruiken als een gedachte-experiment om te blijven denken in mogelijkheden.

 

Aflevering 4: Die Leiden des jungen Werthers

29 april 2021

In deze aflevering spreekt Trixie met Thomas over de klassieker der klassiekers: 'Die Leiden des jungen Werthers' van Johann Wolfgang von Goethe. Het verhaal van de jonge, emotionele Werther die een is met de natuur, maar niet aankomt in de geciviliseerde, rationele wereld. Wanneer hij hopeloos verliefd wordt op Lotte worden zijn verwoestende gevoelens (levens)bedreigend…

 

Aflevering 3: Die Verwandlung

26 maart 2021

In de derde aflevering staat het boek 'Die Verwandlung' van Franz Kafka centraal. Een gesprek over absurdisme, familieconstellaties en de kafkaeske literatuur, met Trixie Hölsgens en Thomas de Vries.

 

Aflevering 2: Der Zauberberg

8 februari 2021

In de tweede aflevering spreekt Trixie met oud-collega Thomas de Vries over 'Der Zauberberg' van Thomas Mann. Daarin gaat de hoofdpersoon Hans Castorp – aanvankelijk voor drie weken – op bezoek bij zijn neef in een sanatorium. Uit drie weken worden zeven jaar…

 

Aflevering 1: Doktor Faustus

15 januari 2021

In de eerste aflevering gaat Trixie in gesprek met oud-collega Thomas de Vries over Doktor Faustus van Thomas Mann. In het boek wordt het persoonlijk verhaal van de protagonist op originele wijze gekoppeld aan de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw. Volgens Trixie "een roman vol betekenisvolheid. Geen enkel detail staat er per ongeluk." Kan zij Thomas ervan overtuigen om het boek te lezen?

 

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger