Podcast: Achtung Europa

Welke rol speelt Duitsland in Europa? Daarover spreekt het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen in de podcastserie 'Achtung Europa'. Europa heeft een haat-liefde met Duitsland. De afgelopen jaren speelde het land een cruciale rol in verschillende Europese crises: in de eurocrisis werd het strenge Duitsland gehekeld terwijl Duitsland tijdens de coronacrisis - met Frankrijk - het voortouw nam voor een fonds voor noodlijdende landen. 

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de Duitse Ruslandpolitiek in een ander licht komen te staan. Duitsland maakte eind februari 2022 een ommezwaai in zijn buitenland- en defensiepolitiek - de Zeitenwende - maar de kritiek op kanselier Scholz en zijn regering is er niet minder op geworden. Meer over de Duitse houding ten opzichte van Rusland en Oekraïne hoort u in de actualiteitenpodcast van Duitslandweb: 'Achtung - Duitse updates'.

Aflevering 8: De Duitse rol in Europa
13 mei 2024

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, spreekt in aanloop naar de Europese verkiezingen met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg over de Duitse rol in Europa sinds het aantreden van kanselier Scholz in 2021.

Aflevering 7: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar
11 februari 2021

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, spreekt met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen. 

 

Aflevering 6: Duitsland na Merkel
4 februari 2021

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Ton Nijhuis (directeur DIA) over Merkels erfenis voor Duitsland en Europa.

 

Aflevering 5: De Duitse lobby in de EU
15 december 2020

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met journalist Hans von der Burchard (POLITICO.nl) over de Duitse lobby in Europa.

 

Aflevering 4: Een assertiever Duitsland
14 oktober 2020

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Tom de Bruijn over zijn ervaringen als diplomaat met Duitsland sinds de jaren negentig.

 

Aflevering 3: Nabeschouwing Europese Verkiezingen
21 juni 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Ton Nijhuis (directeur DIA) over de gevolgen van de Europese verkiezingen voor Duitsland.

 

Aflevering 2: Populisme
22 mei 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met René Cuperus (fellow Clingendael Instituut/DIA) over populisme in Duitsland en in Europa.

 

Aflevering 1: De Frans-Duitse as
18 april 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Duitsland-deskundige Hanco Jürgens over de Frans-Duitse betrekkingen.

 

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger