Podcast: Achtung! Duitse updates

In de podcast-reeks 'Achtung! Duitse updates' praten de redacteuren van Duitslandweb je regelmatig bij over de Duitse actualiteiten. Presentatie: Maarten Westerveen. Vragen of onderwerpen aandragen? Mail de redactie via redactie@duitslandweb.nl

Achtung! Duitse updates - Aflevering 16: Extreemrechts in Duitsland
12 april 2024

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg

In Duitsland gaan sinds januari elk weekend mensen de straat op om te protesteren tegen exteemrechts en de AfD. Bij de grootste demonstraties waren vele tienduizenden mensen. Zij wijzen op het gevaar van extreemrechts, dat in Duitsland veel gewelddadiger is dan in Nederland. Hoe ziet dat gevaar eruit? En welke rol speelt de AfD in het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtengoed in Duitsland?  

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 15: Terugblik 2023
21 december 2023

Met Wiebke Pittlik en Lynn Stroo

In de laatste aflevering van onze podcast 'Achtung! Duitse updates' van dit jaar blikken we met collega's van het Duitsland Instituut terug op 2023. Wat viel hen op in Duitsland? Ze vertellen over de nog altijd bestaande verschillen tussen Oost- en West-Duitsland; over hoe docenten omgaan met desinformatie in de klas; en over een gebeurtenis die níet heeft plaatsgevonden: "Het licht is niet uitgegaan in Duitsland." 

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 14: Beieren - 'het betere Duitsland'
26 september 2023

Met Rick Tazelaar, Lynn Stroo, Marja Verburg

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Maar de afgelopen weken werden gedomineerd door beschuldigingen van nazi-sympathieën aan het adres van Söders vice-premier Aiwanger. Wat zegt dat over de positie van Söder en zijn CSU? Hoe zien de Beieren zichzelf eigenlijk? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Achtung! Duitse updates - Aflevering 13: Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

24 februari 2023

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

Dat Duitsland moderne gevechtstanks aan Oekraïne zou gaan leveren, was een jaar geleden vrijwel ondenkbaar. Het geeft aan hoe Duitsland door de oorlog in Oekraïne is veranderd. Kanselier Scholz en zijn regering staan onder grote internationale druk om de leidende rol te spelen, die ze zelf ook op zich willen nemen. Bovendien heeft Scholz in eigen land te maken met kritiek van pacifisten en 'Russlandversteher', die tegen de Duitse wapenleveranties zijn.

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 12: 1 jaar Ampel
31 december 2022

Met Wiebke Pittlik en Hanco Jürgens. Presentatie: Maarten Westerveen

Een jaar geleden vertrok Merkel uit de politiek en trad in Duitsland een nieuwe regering aan. We blikken terug op het eerste jaar van de Ampelregierung, zoals de coalitie van SPD, Groenen en FDP in Duitsland wordt genoemd. 

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 11: Reichsbürger
16 december 2022

Met Wiebke Pittlik. Presentatie: Maarten Westerveen

Sensationeel nieuws kwam er uit Duitsland vorige week: Een netwerk van Reichsbürger met uitgewerkte staatsgreepplannen is opgerold. Wie zijn dat en hoe komt het dat die beweging zo sterk groeit? Podcastmaker Maarten Westerveen vraagt het hoofdredacteur Wiebke Pittlik van Duitslandweb. 

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 10: Armpje drukken met Poetin
21 juni 2022

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

Eindelijk was de Duitse kanselier Scholz bij Zelensky in Kiev, samen met de Franse president Macron, de Italiaanse premier Draghi en de Roemeense president Johannis. Zelensky verwijt Duitsland te veel rekening te houden met de Russische president Poetin. Ondertussen knijpt Poetin het gas af en vreest Duitsland een acute energiecrisis. "Het is net armpje drukken", zei minister Habeck (Economie en Klimaat). 


Achtung! Duitse updates - Aflevering 9: Duitsland onder druk

7 april 2022

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

Door de oorlog in Oekraïne staat Duitsland onder druk. In binnen- en buitenland gaan stemmen op om meer en zwaardere wapens aan Oekraïne te leveren, om hardere sancties in te voeren en om helemaal af te zien van Russisch gas. Tot dat laatste is Duitsland niet bereid. Ondertussen wordt druk gedebatteerd over de fouten die Duitsland de afgelopen jaren in zijn Ruslandbeleid heeft gemaakt.

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 8: Zeitenwende
4 maart 2022

Met Hanco Jürgens en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

De Russische inval in Oekraïne heeft tot een ongekende ommezwaai, een Zeitenwende, in de Duitse buitenlandse en defensiepolitiek geleid. Hanco Jürgens en Marja Verburg van het Duitsland Instituut spreken met podcastmaker Maarten Westerveen over de achtergronden en de gevolgen van wat er de afgelopen week in Duitsland is gebeurd.

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 7: Kerst in Duitsland
21 december 2021

Met Axel Wicke, Petra Schulze Göcking en Wiebke Pittlik. Presentatie: Maarten Westerveen

Het Duitse kerstfeest is iets bijzonders. Maarten Westerveen en Wiebke Pittlik praten met Petra Schulze Göcking, communicatiemedewerker bij het Duitsland Instituut, en dominee Axel Wicke, die maar nauwelijks kan wennen aan de Nederlandse kersttradities. Over de tradities, de boom, de kerstmarkt en het mooie van de adventstijd.

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 6: Wereldstad Berlijn

30 november 2021

Met Krijn Thijs en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

De tentoonstelling 'Berlin Global' in het Humboldtforum in Berlijn geeft een beeld van de wereldstad Berlijn. Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs is bij de opzet van de tentoonstelling betrokken geweest en vertelt in deze podcast over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Duitse hoofdstad.

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 5: Bondsdagverkiezingen

1 oktober 2021

Met Wiebke Pittlik, Marja Verburg en Hanco Jürgens. Presentatie: Maarten Westerveen

Thema: De SPD werd de grootste partij bij de Duitse verkiezingen van 26 september. Hoe valt het succes van lijsttrekker Olaf Scholz te verklaren? En heeft de kiezer gestemd voor verandering of juist voor continuïteit?

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 4: Overstromingen in Duitsland

23 juli 2021

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

Thema: De schok na de overstromingen in Duitsland is groot. Hoe kon dit gebeuren en wat is de impact, op het klimaatbeleid, op de rampenbestrijding en op de verkiezingen?

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 3: Verkiezingen in Saksen-Anhalt

4 juni 2021

Met Wiebke Pittlik en Marja Verburg. Presentatie: Maarten Westerveen

Thema: In Saksen-Anhalt zijn op 6 juni verkiezingen. Daarom een blik op de situatie in deze Oost-Duitse deelstaat. Waar komt de onvrede vandaan, die zorgt dat de AfD hier zoveel stemmen krijgt? En welke invloed heeft die op de Bondsdagverkiezingen in september?

 

Achtung! Duitse updates - Aflevering 2: Merkel

7 mei 2021

Met Wiebke Pittlik, Marja Verburg en Hanco Jürgens. Presentatie: Maarten Westerveen

Thema: Merkel gaf deze week in Nederland (vanwege corona via videoverbinding) de 5 mei-lezing. Een Merkel-aflevering daarom, waarin u hoort waar Merkel in uitblinkt, wat het werkwoord 'merkeln' betekent, wat haar niet is gelukt en of we haar gaan missen als ze in september wordt opgevolgd.


Achtung! Duitse updates - Aflevering 1: Coronabeleid en Kanzlerkandidat

24 april 2021

Met Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg.

Thema's: Duitsland pakt de coronacrisis heel anders aan dan Nederland. Waar zit 'm dat in? En: waarom had de CDU/CSU zo'n moeite om een lijsttrekker te benoemen? 

 

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger