Podcast: Duitsland voorbij de horizon

Welkom bij onze jubileum-reeks 'Duitsland voorbij de horizon', een podcast over de toekomst van ons buurland. Oud NOS-correspondent in Berlijn en Duitslandkenner Wouter Meijer spreekt met Nederlanders die in Duitsland een bijzondere functie bekleden. Hij vraagt hen naar de stand van zaken in het land en hun kijk op de (Duitse) toekomst. 

Intromuziek: 'Countryside' van Balkan Jingles. Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Duitsland voorbij de horizon - Aflevering 2 (met Manon van Beek)

21 juli 2021

Wouter Meijer spreekt deze keer met Manon van Beek, CEO van hoogspanningsnetbeheerder TenneT, een bedrijf dat in zowel Nederland als Duitsland actief is. Een gesprek over de investeringen die broodnodig zijn om de klimaatdoelen te bereiken, hoe vrouwen langzaam maar zeker terrein winnen in deze technische sector, 'verschlimmbessern' en de schoonheid van de Duitse taal, de behoefte aan duidelijke ‘roadmaps’ en hoe Nederland dankzij Duitsland relatief makkelijk een inhaalslag op het gebied van energietransitie kan maken.

 

Duitsland voorbij de horizon - Aflevering 1 (met Selma de Mink)

7 juli 2021

In deze aflevering spreekt Wouter met Selma de Mink, sterrenkundige en directeur van het Max Planck Institute for Astrophysics in Garching (vlakbij München). De Mink verruilde tijdens de coronaperiode de Verenigde Staten voor Duitsland. Het gesprek gaat over sterren die zwaarder zijn dan de zon, wat er gebeurt als zwarte gaten elkaar tegenkomen, München als Europese hoofdstad voor de sterrenkunde, gender balance in de wetenschap, en de Duitse voorliefde voor papierwerk.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger