Podcast: DIA ontmoet...

In de reeks ‘DIA ontmoet’ spreken we met opvallende persoonlijkheden over Duitsland, Nederland en Europa.

 

Aflevering 4: Ronald van Roeden

10 november 2022

Ronald van Roeden is nu iets meer dan een jaar ambassadeur in Duitsland en was daarvoor ambassadeur voor Nederland bij de Europese Unie. Ook heeft hij jarenlang in Den Haag gewerkt, onder andere als plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken en als adviseur van de premier. Hoofdredacteur Duitslandweb Wiebke Pittlik spreekt met hem over Duitslands rol in Europa, de relatie met Nederland en over wat een ambassadeur zoal doet. Het gesprek is opgenomen op 10 november in Den Haag, op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Aflevering 3: Jacco Pekelder
15 juli 2022

De Nederlander Jacco Pekelder, opgegroeid bij de Duitse grens, verruilde de Universiteit Utrecht voor de universiteit in Münster. Hij is sinds kort directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien. Duitslandweb sprak hem tussen de dozen in zijn woning in Utrecht, kort voor zijn definitieve verhuizing naar Münster. Pekelder is geboeid door de kleine, grijze verschillen tussen Nederland en Duitsland. "In eerste instantie denk je: die Duitsers tikken ongeveer hetzelfde als wij en dan kom je erachter dat alles toch weer net iets anders is."


Aflevering 2: Andreas Blühm
19 mei 2020

De Duitse kunsthistoricus Andreas Blühm (1959) is directeur van het Groninger Museum. In 2015 baarde hij opzien door de tentoonstelling over David Bowie van het Victoria & Albert Museum in Londen naar Groningen te halen. Het werd een groot succes. Omdat Duitsland dit jaar de 30e verjaardag van de eenwording viert, spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg met Blühm over Oost-Duitse kunst, zijn eigen ervaringen met de DDR en kunst- en cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland.

Meer achtergrond:
Tentoonstelling DDR-schilder Tübke in Museum De Fundatie in Zwolle
Tentoonstelling nazi-design in Den Bosch
Naslagwerk Geschiedenis: Bouw van de Muur


Aflevering 1: Christina Morina

16 december 2019

Historica Christina Morina groeide op in de DDR, studeerde en werkte in Leipzig, de Verenigde Staten en Jena (Oost-Duitsland) voor ze in 2009 bij het Duitsland Instituut in Amsterdam terecht kwam. Sinds de zomer van 2019 is ze hoogleraar Zeitgeschichte aan de Universität Bielefeld. In een afscheidsinterview spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg met Morina over het kindvriendelijke Nederland, Karl Marx, Morina’s Oost-Duitse achtergrond en over haar nieuwste project: een boek over de politieke cultuurgeschiedenis van Duitsland sinds 1980.

Meer achtergrond:
Podcast Staat van Duitsland met o.a. Christina Morina
‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’
'Marx' teksten hebben een enorme aantrekkingskracht'
'Ik heb alles aangegrepen wat het Westen me bood'

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger