DIA-Evenementen

Podcast: De Staat van Duitsland. 30 jaar na de Muur
27 oktober 2019 - De Rode Hoed Amsterdam

Op 9 november 2019 werd in Duitsland herdacht dat 30 jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Tijdens de bijeenkomst Staat van Duitsland - 30 jaar na de Muur ging het Duitsland Instituut Amsterdam in gesprek met historici, schrijvers en Zeitzeugen, over onderwerpen zoals Innere Einheit, rechtspopulisme en de betekenis van ‘breukjaar 1989’. Daarvoor waren historici Kerstin Brückweh, Bernd Florath en Christina Morina en schrijver Lukas Rietzschel uit Duitsland aangereisd. Ook schrijver Geert Mak was aanwezig, en liet in gesprek met directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut Amsterdam zijn licht schijnen over de gevolgen van de vreedzame revolutie voor Europa, en hoe anders de wereld er voor stond toen Mak in 1999 door Europa reisde.

In deze podcast hoort u een aantal van de gasten van de Staat van Duitsland. We spraken hen in de wandelgangen van de bijeenkomst. En vroegen hen ook: Waar was jij toen de Muur viel?

 

Gesprek: Zur rechten Zeit. Wider die Rückkehr des Nationalismus
20 februari 2019 - Goethe-Institut Amsterdam

In heel Europa keert het nationalisme terug - ook in Duitsland. Hoe kon het zo ver komen? Het boek Zur rechten Zeit. Wider die Rückkehr des Nationalismus analyseert de ontwikkelingen in Duitsland vanuit historisch perspectief en legt uit wat de uitdagingen zijn. Op 20 februari 2019 gingen twee van de auteurs, Norbert Frei (Jena) en Christina Morina (DIA), in gesprek met Thomas Kirchner (Süddeutsche Zeitung). © Boekcover: Ullstein Buchverlage. Meer over de bijeenkomst

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger