Podcasts van DIA-Evenementen
Podcast: Historikerstreit 2.0
29 juni 2023 - Duitsland Instituut Amsterdam en NIOD
Hoe wordt in Duitsland over de Holocaust gedebatteerd? In wat de Historikerstreit 2.0 is gaan heten, discussiëren Duitse en niet-Duitse wetenschappers over de uniciteit van de Holocaust en over andere genocides. Bijvoorbeeld de genocide van de Duitse keizerlijke troepen tussen 1904 en 1907 op de Herero en de Nama, de oorspronkelijke bewoners van de toenmalige Duitse kolonie Zuidwest-Afrika (het huidige Namibië). Deze podcast is gemaakt naar aanleiding van de conferentie 'Historikerstreit 2.0. Debating Holocaust and Colonial Memory Culture. German and Dutch Perspectives'
Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut vertelt in deze podcast waar het debat over de Historikerstreit 2.0 over gaat en hoe dat is ontstaan. Anne van Mourik van het NIOD legt uit hoe sinds 1990 in Duitse schoolboeken over de Herero en Nama wordt geschreven. Ze vergelijkt dat met hoe er over de Vertriebenen wordt geschreven, groepen Duitsers die decennia in Oost-Europa woonden en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden verdreven.
Podcast: The Future of German History
22 juni 2023 - Universiteit van Amsterdam
Duitse geschiedenis is een innovatief onderzoeksveld, met vaak ook heftige debatten over de oorzaken van twee wereldoorlogen. Historici zijn zich recent echter steeds meer bezig gaan houden met grensoverstijgende fenomenen, zoals globalisering, klimaatverandering of de crisis van de liberale democratie. Hoe kan het vakgebied profiteren van deze nieuwe ontwikkelingen? Tijdens de conferentie The Future of German History bespraken historici lopende onderzoeksprojecten en toekomstige wegen.
In deze podcast luister je naar Hanco Jürgens, die meer vertelt over de ontwikkelingen op het gebied van de Duitse geschiedenis, en naar Helmut Walser Smith, auteur van 'Germany. A nation in it's time'. Walser Smith reflecteert op Duitse historici na WO II en meer in het algemeen over blinde vlekken die historici kunnen hebben. Tevens spraken we tijdens de conferentie met verschillende wetenschappers over hun onderzoek: Marieke Oprel en Evelien Veen over percepties van Oost- en West-Duitsland; Marleen Rensen en Maarten Doorman over Duitse-Franse interacties; en Natalie Scholz en Martijn Lak over moderniteit.
Amsterdam German Studies Lecture: Wege aus dem Krieg. Europäische Erfahrungen des 19. und 20. Jahrhunderts.
8 juni 2023 - Goethe-Institut Amsterdam
Audiofragment van de Amsterdam German Studies Lecture (AGSL) op 8 juni 2023. Historicus Dieter Langewiesche sprak in het Goethe-Institut Amsterdam over Europese ervaringen met wegen uit oorlogen en de soorten oorlogen die aan deze wegen verbonden zijn. Meer over de bijeenkomst
Podcast: Brechts bezaubernder Buchsalon
14 september 2020 (Dag van de Duitse taal) - Duitsland Instituut Amsterdam
Podcast met fragmenten van de Dag van de Duitse taal 2020. Samen met de grote Duitse schrijver Bertolt Brecht – en met jou – gaan we op zoek naar de waarde van (Duitstalige) literatuur. Tijdens deze zoektocht spreken we met vertaler Elbert Besaris over de kunst van het literair vertalen, hebben we het met dichteres Iduna Paalman over de kracht van (Duitstalige) poëzie en onderzoeken wij met literatuurcriticus Jens Bisky welke functie de literatuur voor de samenleving en het individu kan hebben. Word je door het lezen van literatuur een beter mens? En welk boek moet je volgens Jens Bisky deze herfst/winter lezen?
De Nederlandse, in Berlijn wonende singer-songwriter Renee van Bavel vertelt ons waarom de Duitse taal voor haar de sleutel was naar zoveel nieuwe werelden en zingt voor ons haar prachtig nummer 'Helden' van haar nieuwe album 'Von dieser Welt.'
Podcast: De Staat van Duitsland. 30 jaar na de Muur
27 oktober 2019 - De Rode Hoed Amsterdam
Op 9 november 2019 werd in Duitsland herdacht dat 30 jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Tijdens de bijeenkomst Staat van Duitsland - 30 jaar na de Muur ging het Duitsland Instituut Amsterdam in gesprek met historici, schrijvers en Zeitzeugen, over onderwerpen zoals Innere Einheit, rechtspopulisme en de betekenis van ‘breukjaar 1989’. Daarvoor waren historici Kerstin Brückweh, Bernd Florath en Christina Morina en schrijver Lukas Rietzschel uit Duitsland aangereisd. Ook schrijver Geert Mak was aanwezig, en liet in gesprek met directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut Amsterdam zijn licht schijnen over de gevolgen van de vreedzame revolutie voor Europa, en hoe anders de wereld er voor stond toen Mak in 1999 door Europa reisde.
In deze podcast hoort u een aantal van de gasten van de Staat van Duitsland. We spraken hen in de wandelgangen van de bijeenkomst. En vroegen hen ook: Waar was jij toen de Muur viel?
Gesprek: Zur rechten Zeit. Wider die Rückkehr des Nationalismus
20 februari 2019 - Goethe-Institut Amsterdam
In heel Europa keert het nationalisme terug - ook in Duitsland. Hoe kon het zo ver komen? Het boek Zur rechten Zeit. Wider die Rückkehr des Nationalismus analyseert de ontwikkelingen in Duitsland vanuit historisch perspectief en legt uit wat de uitdagingen zijn. Op 20 februari 2019 gingen twee van de auteurs, Norbert Frei (Jena) en Christina Morina (DIA), in gesprek met Thomas Kirchner (Süddeutsche Zeitung). © Boekcover: Ullstein Buchverlage. Meer over de bijeenkomst