Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Rebke Klokke
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’

Achtergrond - 12 januari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’
De Duitse les op school is veranderd. Waar oudere generaties vaak nog denken aan de naamvallen en de ‘Aus-bei-mit-nach-seit-von-zu’-rijtjes, maken scholieren van nu bijvoorbeeld videoclips, kijken films en leren over Duitse eetgewoonten. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) heeft onderzocht wat scholieren vinden van het vak en hoe het aantrekkelijker kan worden.
Lees meer

Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Alieke Kleve Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm
De Nederlandse Tweede Kamer overweegt statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren om zwerfvuil te verminderen. Goed plan, zegt de Duitse verpakkingsdeskundige Jürgen Heinisch. In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op vrijwel alle soorten flessen en blikjes. Een succes: “Zwerfvuil is zeer duidelijk afgenomen.”
Lees meer

AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters

Achtergrond - 4 december 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters
De Alternative für Deutschland (AfD) heeft zaterdag op het partijcongres in Hannover een voorzittersduo uit de rechtervleugel van de partij gekozen. Zittend voorzitter Jörg Meuthen mag blijven en Alexander Gauland rolde na een verwarrende verkiezing met meerdere stemronden als co-voorzitter uit de bus.
Lees meer

Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?

Achtergrond - 21 november 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?
Nu de coalitie-onderhandelingen tussen CDU/CSU, FDP en Groenen zijn beëindigd is de komende dagen bondspresident Frank-Walter Steinmeier aan zet. Hij kan een nieuwe kanselier voordragen aan de Bondsdag en is de enige die nieuwe verkiezingen kan uitschrijven. Maar hij heeft laten weten dat nog even niet te willen.
Lees meer

Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen

Achtergrond - 20 november 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Josta van Bockxmeer Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen
In Duitsland is een politieke crisis uitgebroken nu de FDP zondagavond de coalitie-onderhandelingen heeft afgebroken. FDP-leider Christian Lindner zei geen vertrouwen meer te hebben in een Jamaica-coalitie met de CDU/CSU en De Groenen. “Dat juist de FDP ermee stopt is niet logisch”, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel

Achtergrond - 13 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel
Op 13 oktober 1977, vandaag 40 jaar geleden, kaapten vier terroristen een Lufthansa-Boeing die toeristen van Mallorca naar Frankfurt bracht. Ze eisten de vrijlating van gevangen leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Vier dagen en meerdere tussenstops later bestormde een Duitse anti-terreureenheid het vliegtuig in het Somalische Mogadishu, met succes. De kaping was een van de dramatische ontwikkelingen in wat nu de Duitse herfst wordt genoemd.
Lees meer

'Spengler leert ons niks voor deze tijd'

Boeken - 10 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Spengler leert ons niks voor deze tijd'
De verschijning van de Nederlandse vertaling van ‘Der Untergang des Abendlandes’ wordt vanavond met een debatavond in de Amsterdamse muziektempel Paradiso gevierd. Opmerkelijk, want het boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler is al bijna 100 jaar oud en tamelijk onleesbaar. Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut heeft zijn bedenkingen bij de ‘revival’.
Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Achtergrond - 27 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Grote AfD-fractie nu al in problemen
Voor het eerst komt er een partij in de Bondsdag die rechtser is dan de CDU/CSU. De Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 12,6 procent van de stemmen en dat levert 94 van de 709 zetels op. Het is na CDU/CSU en SPD de derde partij in de Bondsdag, groter dan FDP, Groenen en Linke. 
Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Achtergrond - 24 september 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Bondsdagverkiezingen 2017
De Duitsers hebben vandaag gestemd. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag en de FDP is weer terug in het parlement. Volg hier voorlopige uitslagen en eerste reacties. Ook doen we verslag vanaf de Wahlparty in Nieuwspoort in Den Haag.
Lees meer

‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’

Achtergrond - 22 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’
Directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut is deze week met een internationale groep Duitsland-experts op een verkiezingsreis om de laatste fase van de campagne mee te maken. We spraken kort met hem. Het verbaast Nijhuis dat de partijen nauwelijks duidelijk maken waarin ze zich onderscheiden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger