Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

Beierse kiezers dreigen CSU de rug toe te keren

Achtergrond - 12 oktober 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Beierse kiezers dreigen CSU de rug toe te keren
Op 14 oktober kiest de belangrijke en rijkste Duitse deelstaat Beieren een nieuw deelstaatparlement. Erg spannend waren die verkiezingen de laatste decennia niet: de christen-democratische CSU haalde vrijwel altijd een absolute meerderheid. Maar dit keer is alles anders. (geactualiseerd op 12 oktober)
Lees meer

Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde

Achtergrond - 18 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Guy Hoeks Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde
Op 18 september 2015 barstte de bom: de Amerikaanse milieu-autoriteiten maakten bekend dat Volkswagen sjoemelt met de hoeveelheid schadelijke stoffen die zijn dieselauto’s uitstoten. Inmiddels stapelt rechtszaak zich op rechtszaak, boete op boete, en worden nog steeds nieuwe misstanden bekend. De dieptepunten in het dieselschandaal.
Lees meer

Zomertijd met dank aan de Duitsers

Achtergrond - 14 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Zomertijd met dank aan de Duitsers
Als alle kaarsen, petroleum- en gaslampen een uur minder branden per dag, bespaart dat flink op grondstoffen. Dat dachten de Duitse autoriteiten, toen ze in april 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog, verordonneerden dat de klok een uur vooruit werd gezet. Duitsland was daarmee het eerste land ter wereld dat een zomertijd invoerde. Nu blijkt het een fanatieke tegenstander van het verzetten van de klok.
Lees meer

In Saksen is extreem-rechts geworteld

Achtergrond - 28 augustus 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik In Saksen is extreem-rechts geworteld
Het woord pogrom is herhaaldelijk gevallen, bij de omschrijving van de rellen in Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, zondag en maandag. Hooligans, neo-nazi’s en boze burgers gingen de straat op nadat een man was doodgestoken tijdens een ruzie. Heidenau, Bautzen, Freital; Saksen is al vaker opgevallen door extreem-rechtse excessen. Waarom juist daar?
Lees meer

‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’

Achtergrond - 9 juli 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’
Het imago van het schoolvak Duits is de laatste jaren verbeterd, met dank aan de docenten. Ze maken hun lessen afwisselender, spreken meer Duits voor de klas en worden doorgaans aardig gevonden. Dat beeld komt naar voren uit het Belevingsonderzoek Duits dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Vier docenten vertellen hoe zij het vak ervaren, en hoe ze dealen met uitgebluste leerlingen, veel vergaderingen en verouderd lesmateriaal.
Lees meer

Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea

Achtergrond - 25 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea
Die Mannschaft heeft een visitekaartje afgegeven. Met nog maar tien man in het veld en de hoop vrijwel vervlogen, scoorde Duitsland tegen Zweden zaterdag in de laatste minuut van de extra tijd: 2-1. Woensdag om 16 uur is de volgende wedstrijd, tegen Zuid-Korea.
Lees meer

WK-stemming in Duitsland in mineur

Achtergrond - 23 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik WK-stemming in Duitsland in mineur
Het WK is voor Duitsland dramatisch begonnen. Vorig weekeinde verloor de regerend wereldkampioen met 0-1 van Mexico. Een wake-up call, noemden de spelers het zelf. Een nederlaag deze zaterdag tegen Zweden betekent dat Duitsland zo goed als zeker naar huis kan.
Lees meer

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

Achtergrond - 18 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
Het conflict tussen kanselier Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer over zijn immigratieplan is vooral een conflict tussen de zusterpartijen CDU en CSU. De hele maandagochtend werd gezocht naar een compromis. 's Middags liet Merkel weten dat ze tot 1 juli de tijd neemt om afspraken te maken in EU-verband. 
Lees meer

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Achtergrond - 15 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Het nieuwe immigratieplan van minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft tot een flinke crisis in de nieuwe Duitse regering geleid. Merkel (CDU) wil geen Duitse 'Alleingang' en heeft twee weken tijd gevraagd om in Europees verband naar een oplossing te zoeken. Maar de CSU wil haar die tijd vooralsnog niet geven.
Lees meer

Politieke talkshows onder vuur

Achtergrond - 11 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Politieke talkshows onder vuur
In de Duitse media wordt hevig gediscussieerd over de politieke talkshows op ARD en ZDF. Ze zouden rechtspopulisten in de kaart spelen. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger