Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Rebke Klokke
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

DIA leest: Hier zijn is heerlijk

Boeken - 18 mei 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik DIA leest: Hier zijn is heerlijk
De Franse schrijfster Marie Darrieussecq zag een schilderij van een liggende, naakte vrouw met een baby aan de borst. “Alles wat ik wist toen ik naar dat schilderij keek, was dat ik nog nooit zoiets had gezien. Een vrouw die zo werd afgebeeld, in 1906 bovendien. Wie was Paula Modersohn-Becker?”
Lees meer

Kling en zijn kangoeroe spreken nu Nederlands

Boeken - 14 mei 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Kling en zijn kangoeroe spreken nu Nederlands
In Duitsland is het een absolute bestseller: ‘Die Känguru-Chroniken’: verhalen over een man die bevriend raakt met een betweterige, maatschappijkritische kangoeroe. Drie delen zijn er sinds 2009 verschenen, schrijver Marc-Uwe Kling werkt aan een vierde deel. Zijn hele kangoeroe-oeuvre staat permanent in de luisterboeken-top tien van Der Spiegel. Het eerste deel is nu in het Nederlands vertaald.
Lees meer

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Achtergrond - 29 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!
In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. Het protest daartegen ontwikkelt zich inmiddels ook tot een traditie.
Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Achtergrond - 20 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse diensten onderscheppen massaal data
In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de buitenlandse inlichtingendienst BND mag - beperkt - meekijken op het glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van het referendum over de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) woensdag, een blik op de regels voor digitaal afluisteren in Duitsland.
Lees meer

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen
De Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag tot kanselier gekozen. Daarna is haar kabinet Merkel-IV beëdigd, dat nu snel aan de slag wil. De nieuwe Grote Coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD heeft maandag het regeerakkoord ondertekend en toegelicht. 
Lees meer

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Achtergrond - 26 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten
Het speciale CDU-partijcongres maandag is voor Angela Merkel traumhaft verlopen. De 975 gedelegeerden hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuwe Grote Coalitie, Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de partij en op Merkels nieuwe ministers is enthousiast gereageerd.
Lees meer

Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle

Achtergrond - 23 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle
Het was een langgekoesterde wens van directeur Ralph Keuning van museum de Fundatie in Zwolle: een overzichtstentoonstelling van het werk van de Duitser Neo Rauch. “Voor mij de belangrijkste schilder die momenteel aan het werk is”, zegt Keuning. Het is de derde schilder uit Leipzig op rij die een solotentoonstelling in Zwolle heeft.
Lees meer

'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’

Achtergrond - 12 januari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’
De Duitse les op school is veranderd. Waar oudere generaties vaak nog denken aan de naamvallen en de ‘Aus-bei-mit-nach-seit-von-zu’-rijtjes, maken scholieren van nu bijvoorbeeld videoclips, kijken films en leren over Duitse eetgewoonten. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) heeft onderzocht wat scholieren vinden van het vak en hoe het aantrekkelijker kan worden.
Lees meer

Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Alieke Kleve Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm
De Nederlandse Tweede Kamer overweegt statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren om zwerfvuil te verminderen. Goed plan, zegt de Duitse verpakkingsdeskundige Jürgen Heinisch. In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op vrijwel alle soorten flessen en blikjes. Een succes: “Zwerfvuil is zeer duidelijk afgenomen.”
Lees meer

AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters

Achtergrond - 4 december 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters
De Alternative für Deutschland (AfD) heeft zaterdag op het partijcongres in Hannover een voorzittersduo uit de rechtervleugel van de partij gekozen. Zittend voorzitter Jörg Meuthen mag blijven en Alexander Gauland rolde na een verwarrende verkiezing met meerdere stemronden als co-voorzitter uit de bus.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger