Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Rebke Klokke
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland

Achtergrond - 20 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland
Kanselier Merkel beloofde Duitslands jeugd tijdens een ‘kinderpersconferentie’ dit weekend sneller internet en een beter bereik voor hun mobiele telefoon. Ze speelt zo handig in op hun belevingswereld, maar het thema digitalisering speelt een serieuze rol in de Duitse verkiezingen. Dat is niet voor niets: Duitsland loopt hopeloos achter op dat gebied.
Lees meer

Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne

Achtergrond - 14 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne
“Duitsland is een welvarend land. Dat betekent niet dat alle Duitsers welvarend zijn”, zei SPD-lijsttrekker Schulz tijdens het tv-debat met kanselier Merkel op 3 september. Met deze open deur sneed hij een belangrijk thema aan, waar ook Duitse media veel aandacht voor vragen: de ongelijkheid. Toch speelde dit onderwerp, net als de problemen met de infrastructuur en de digitalisering, in de verkiezingscampagne de afgelopen maanden nauwelijks een rol.
Lees meer

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Achtergrond - 22 augustus 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort
Ahmad A., die op 28 juli in een supermarkt in Hamburg een willekeurige man doodde en meerdere mensen verwondde met een mes, was geradicaliseerd en mogelijk ook psychisch in de war. Hoewel zijn asielverzoek was afgewezen, werd hij niet uitgezet. En ondanks waarschuwingen voor zijn gedrag, kreeg hij ook geen psychische hulp.
Lees meer

'Nederlands theater verkeert in ademnood'

Achtergrond - 20 juni 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Nederlands theater verkeert in ademnood'
Als regisseur heeft hij de Nederlandse en Duitse theaterwereld met elkaar in contact gebracht. Ook thematisch is hij vaak op zoek naar wat mensen samenbrengt. Voor zijn verbindende bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen krijgt Johan Simons dinsdag de Otto von der Gablentz-prijs.
Lees meer

Politici vrezen leaks, social bots en fakenews

Achtergrond - 15 juni 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Politici vrezen leaks, social bots en fakenews
Vladimir Poetin heeft verzekerd dat het Kremlin geen cyberaanvallen zal laten uitvoeren om de Duitse verkiezingen te ontregelen. Maar aan zijn woorden moeten we weinig waarde hechten, waarschuwen deskundigen en dissidenten. De Bundeswahlleiter, die de Duitse stembusgang coördineert, heeft een taskforce opgericht om het land te behoeden voor de invloed van fakenews, hacks, leaks en social bots.
Lees meer

‘Sociale media voor veel politici te grote uitdaging’

Achtergrond - 15 mei 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘Sociale media voor veel politici te grote uitdaging’
Communicatiewetenschapper Kay Hinz onderzoekt het gebruik van sociale media in de Duitse politiek. Hij promoveerde op een onderzoek naar sociale media tijdens de campagnes voor de Bondsdagverkiezingen in 2013. “Een opvallende uitkomst van mijn studie is dat burgers zich wel met een politicus verbinden, maar ze delen niks en ze reageren niet.”
Lees meer

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 13 mei 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen
Zorgt de CDU voor een stunt bij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen zondag? Lang stond de SPD onbezorgd bovenaan in de peilingen, maar de laatste weken is de CDU langszij gekomen. Daarvan worden ze ook in Berlijn nerveus.
Lees meer

Wie geeft er straks nog Duits?

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Wie geeft er straks nog Duits?
Donderdag klinken op scholen in het hele land Duitse liedjes door de intercom, ruikt het naar braadworsten of Kuchen en hangen Duitse vlaggetjes in de lokalen. De Dag van de Duitse taal wordt door veel docenten aangegrepen om van de lessen kleine feestjes te maken. Maar zorgen zijn er ook, over het gebrek aan docenten bijvoorbeeld.
Lees meer

UvA: Duits wordt Duitslandstudies

Achtergrond - 9 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik UvA: Duits wordt Duitslandstudies
De opleiding Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt vanaf september de bachelor Duitslandstudies. Dat betekent naast aandacht voor taal en literatuur ook een uitgebreide kennismaking met de Duitse cultuur en maatschappij, vertellen docenten Anna Seidl en Thomas Ernst. Veel ruimte is er voor audio-visuele en digitale cultuur.
Lees meer

Duitse onderzoeksinstituten volop actief in Nederland

Achtergrond - 14 februari 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse onderzoeksinstituten volop actief in Nederland
De Duitse Max-Planck-Gesellschaft voor wetenschappelijk onderzoek stelt jaarlijks honderd stageplaatsen beschikbaar voor studenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit; de Fraunhofer-Gesellschaft heeft in januari een Project Center aan de Universiteit Twente geopend: op de eerste Dutch-German Science and Innovation Days in Nijmegen passeerden veelbelovende voorbeelden van Duits-Nederlandse samenwerking de revue.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger