Achtergrond

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Achtergrond - 27 maart 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duits-Nederlandse top in Rotterdam
Een flinke delegatie van de Duitse regering is maandagavond in Rotterdam voor overleg met de Nederlandse regering over de Nederlands-Duitse samenwerking op allerlei terreinen. Onder leiding van kanselier Scholz en premier Rutte overleggen de twee ministersploegen over actuele kwesties op de verschillende beleidsterreinen. Ze doen dat in het Depot van het museum Boijmans van Beuningen.

Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Achtergrond - 22 maart 2023 - Auteur: Marja Verburg Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel
De Bondsdag is de afgelopen 10 jaar uit haar voegen gegroeid. Door de ingewikkelde Duitse zetelverdeling zijn er steeds meer parlementariërs bijgekomen: van 631 in 2013 naar 736 nu. Het Duitse parlement heeft vorige week ingestemd met de hoognodige hervorming van het kiesstelsel. Maar de kritiek daarop is niet mals: Duitse media noemen de hervorming in commentaren ‘meedogenloos’, ‘kwaadaardig’, ‘onnodig roekeloos’ en spreken van een ‘gebrek aan historisch besef’.

Lees meer

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Achtergrond - 21 maart 2023 - Auteur: Sam de Graaff Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Duitse wetten bevatten nog altijd nazi-terminologie. Voor het grootste deel gaat het om namen van ministeries, maar er zijn ook nog inhoudelijke sporen. Minister van Justitie Marco Buschmann wil daar verandering in brengen.

Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Achtergrond - 15 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Wie in het Duitse openbaar vervoer meermaals gepakt wordt zonder geldig vervoersbewijs of de boete voor zwartrijden niet betaalt, kan in de cel belanden. Het Freiheitsfonds strijdt tegen dit beleid en wil vandaag zoveel mogelijk zwartrijders in één keer uit de gevangenis vrijkopen.

Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Achtergrond - 13 maart 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
Duitsland heeft zich de woede op de hals gehaald van de Europese Commissie en menig EU-lidstaat door op het laatste moment een belangrijk besluit over het verminderen van uitstoot door auto’s te dwarsbomen. Vanaf 2035 zouden nieuwe auto’s geen koolstofdioxide meer mogen uitstoten, wat het einde van de verbrandingsmotor zou betekenen. Door het Duitse verzet zien nu ook andere landen hun kans schoon om het verbod tegen te houden.

Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg, Wiebke Pittlik Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen
Vrouwen in Duitsland krijgen minder betaald, ontvangen minder pensioen, bekleden minder leidinggevende functies en voelen veel druk om minder te werken omwille van de kinderen. Vandaag, woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag en er is nog genoeg werk aan de winkel.

Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek. Daarmee moet onder meer de positie van meisjes en vrouwen in de wereld worden verbeterd. “Feministische buitenlandse politiek is niet nice to have”, zei Baerbock daar vorige week over. “Het is verweven met alle terreinen van ons buitenlandpolitieke handelen.”

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 2 februari 2023.

Lees meer

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

Achtergrond - 27 februari 2023 - Auteur: Marja Verburg 'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand
Op 27 februari 1933, vandaag 90 jaar geleden, werd in Berlijn het Rijksdaggebouw in brand gestoken. Nog diezelfde avond werd de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe daarvoor opgepakt en er uiteindelijk voor ter dood veroordeeld. Een paar dagen na de arrestatie lukte het de Berlijnse correspondent van De Telegraaf op het politiebureau twee keer kort met Van der Lubbe te spreken, beschreef Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in 2004 in haar afstudeerscriptie. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger