Achtergrond

Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie

Achtergrond - 17 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie
Die Grünen in Duitsland schuiven woensdag aan bij de onderhandelingen over een nieuwe regering, samen met CDU/CSU en FDP. De pragmatische partijvleugel van Die Grünen - onder leiding van Cem Özdemir en Katrin Göring-Eckardt - is bereid tot compromissen. De linkervleugel is bang dat de partij haar identiteit verliest en neemt liever een voorbeeld aan Jesse Klaver. Een machtsstrijd kondigt zich aan.
Lees meer

13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel

Achtergrond - 13 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel
Op 13 oktober 1977, vandaag 40 jaar geleden, kaapten vier terroristen een Lufthansa-Boeing die toeristen van Mallorca naar Frankfurt bracht. Ze eisten de vrijlating van gevangen leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Vier dagen en meerdere tussenstops later bestormde een Duitse anti-terreureenheid het vliegtuig in het Somalische Mogadishu, met succes. De kaping was een van de dramatische ontwikkelingen in wat nu de Duitse herfst wordt genoemd.
Lees meer

'Deze regering wordt Merkels zwaarste klus'

Achtergrond - 11 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Deze regering wordt Merkels zwaarste klus'
Kanselier Merkel staat voor haar vierde ambtstermijn en 'zonder twijfel' haar zwaarste, zegt historicus Frits Boterman in een interview met Wilfred van de Poll van dagblad Trouw. Vorige week verscheen Botermans boek 'Het land van Merkel', waarin hij beschrijft hoe Duitsland onder Merkel veranderde. Het eerste deel van het interview: 
Lees meer

‘Duitse schoolboeken over Holocaust genuanceerder’

Achtergrond - 5 oktober 2017 - Auteur: Bas Kromhout ‘Duitse schoolboeken over Holocaust genuanceerder’
Duitse schoolboeken behandelen de Holocaust evenwichtiger dan Nederlandse. Dat concludeert historicus Marc van Berkel in zijn proefschrift over Duitse en Nederlandse lesmethoden in het voortgezet onderwijs. ‘In Duitsland ligt meer nadruk op collectieve verantwoordelijkheid.’
Lees meer

Toeval en opportunisme vormden communisme

Achtergrond - 3 oktober 2017 - Auteur: Christie Miedema Toeval en opportunisme vormden communisme
100 jaar na de Russische Revolutie debatteerden Duitse en Nederlandse wetenschappers in Amsterdam over het marxisme. Naast historici die zelf ooit communistisch ‘gelovige’ waren, kwamen jonge historici aan het woord die zonder ideologische ballast naar het verleden kijken.
Lees meer

Wolfgang Schäuble gaat gewoon door

Achtergrond - 2 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Wolfgang Schäuble gaat gewoon door
Als minister van Financiën werd Wolfgang Schäuble (CDU) een toonbeeld van de Duitse financiële stabiliteit en van de strenge hervormingspolitiek voor Griekenland. Nu wordt het langstzittende Bondsdaglid voorzitter van het parlement.
Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Achtergrond - 27 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Grote AfD-fractie nu al in problemen
Voor het eerst komt er een partij in de Bondsdag die rechtser is dan de CDU/CSU. De Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 12,6 procent van de stemmen en dat levert 94 van de 709 zetels op. Het is na CDU/CSU en SPD de derde partij in de Bondsdag, groter dan FDP, Groenen en Linke. 
Lees meer

Twistpunten voor een Jamaica-coalitie

Achtergrond - 26 september 2017 - Auteur: Marja Verburg Twistpunten voor een Jamaica-coalitie
Een coalitie van CDU/CSU, FDP en Bündnis 90/Die Grünen is voor het eerst een serieuze regeringsoptie in Duitsland. Het beloven moeilijke onderhandelingen te worden voor zo'n Jamaica-coalitie. De liberalen, de Groenen en vooral ook de CSU zijn het over veel belangrijke onderwerpen niet eens. Toch zijn er ook punten waarop de partijen goed kunnen samenwerken.
Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Achtergrond - 24 september 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Bondsdagverkiezingen 2017
De Duitsers hebben vandaag gestemd. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag en de FDP is weer terug in het parlement. Volg hier voorlopige uitslagen en eerste reacties. Ook doen we verslag vanaf de Wahlparty in Nieuwspoort in Den Haag.
Lees meer

Factsheet Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 24 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet Bondsdagverkiezingen
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Dat Merkel weer kanselier wordt staat al zo goed als vast. Maar welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger