Achtergrond

Grote steden willen leraren lokken

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Grote steden willen leraren lokken
De vier grote steden gaan maatregelen nemen om het lerarentekort in onder andere het vak Duits terug te dringen. Koploper is Rotterdam, dat vorig jaar een welkomstpremie invoerde. Ook Den Haag, Utrecht en Amsterdam denken na over maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan.
Lees meer

Wie geeft er straks nog Duits?

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Wie geeft er straks nog Duits?
Donderdag klinken op scholen in het hele land Duitse liedjes door de intercom, ruikt het naar braadworsten of Kuchen en hangen Duitse vlaggetjes in de lokalen. De Dag van de Duitse taal wordt door veel docenten aangegrepen om van de lessen kleine feestjes te maken. Maar zorgen zijn er ook, over het gebrek aan docenten bijvoorbeeld.
Lees meer

Vijf-punten-plan voor stabiele eurozone

Achtergrond - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Vijf-punten-plan voor stabiele eurozone
Clemens Fuest is sinds april vorig jaar voorzitter van een van de belangrijkste economische instituten van Duitsland: het Ifo Institut in München. Hij wordt gerekend tot de invloedrijkste economen van Duitsland. Maandag 27 maart geeft hij een lezing in Amsterdam. Samen met econoom Johannes Becker schreef hij deze gastbijdrage over de redding van de eurozone.
Lees meer

Duitsland opgelucht dat PVV niet de grootste is

Achtergrond - 16 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitsland opgelucht dat PVV niet de grootste is
In Duitsland is woensdagavond opgelucht gereageerd op de Nederlandse voorlopige verkiezingsuitslag. Het rechts-populisme heeft in Nederland niet gewonnen, is de teneur van de reacties. 
Lees meer

Verdeeld AfD komt met stevig rechts programma

Achtergrond - 15 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Verdeeld AfD komt met stevig rechts programma
Een concept-programma voor de verkiezingen van september heeft de AfD al. Maar wie de lijsttrekker moet worden, daarover is het partijbestuur het nog niet eens. De AfD probeert eenheid uit te stralen, maar is intern verdeeld. In de peilingen verliezen de rechts-populisten stemmen.
Lees meer

Factsheet Hoger Onderwijs

Achtergrond - 15 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Factsheet Hoger Onderwijs
BAföG, collegegeld, elite-universiteiten, Exzellenzstrategie, federalismehervorming: als het om studeren in Duitsland gaat, vliegen de vaktermen je om de oren. Duitslandweb biedt een kleine wegwijzer door het oerwoud van het Duitse Hoger Onderwijs.
Lees meer

Duitsland voert zelfde strijd met Turkije als Nederland

Achtergrond - 13 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitsland voert zelfde strijd met Turkije als Nederland
Kanselier Merkel spreekt haar steun uit aan Nederland in de strijd met Turkije. Duitsland worstelt al twee weken met de vraag of Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland. Het Constitutioneel Hof bepaalde vrijdag dat het aan de bondsregering is om daarover te beslissen. Duitse media schrijven dat het tijd is Turkije grenzen te stellen.
Lees meer

UvA: Duits wordt Duitslandstudies

Achtergrond - 9 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik UvA: Duits wordt Duitslandstudies
De opleiding Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt vanaf september de bachelor Duitslandstudies. Dat betekent naast aandacht voor taal en literatuur ook een uitgebreide kennismaking met de Duitse cultuur en maatschappij, vertellen docenten Anna Seidl en Thomas Ernst. Veel ruimte is er voor audio-visuele en digitale cultuur.
Lees meer

Merkel zet migratiemissie in Afrika voort

Achtergrond - 2 maart 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Josta van Bockxmeer Merkel zet migratiemissie in Afrika voort
Kanselier Merkel bezoekt vandaag en morgen Egypte en Tunesië, waar ze onder meer praat over de beperking van het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa komt. Het is een nieuwe stap in Merkels plan om daarover afspraken te maken met Afrikaanse landen. Het voorstel voor opvangkampen in de regio, dat eerder deel van de onderhandelingen was, heeft ze laten vallen.
Lees meer

SPD’er Schulz maakt verkiezingen weer spannend

Achtergrond - 28 februari 2017 - Auteur: Marja Verburg SPD’er Schulz maakt verkiezingen weer spannend
Merkel en de CDU/CSU stonden tot eind januari in de peilingen op eenzame hoogte. Maar sinds het aantreden van SPD-lijsttrekker Martin Schulz zijn de sociaaldemocraten aan een ongekende opmars bezig. Het maakt een vierde termijn voor kanselier Merkel bij de Bondsdagverkiezingen op 24 september ineens niet meer zo vanzelfsprekend.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger