Achtergrond

Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af

Achtergrond - 17 januari 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af
Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag een verbod op de extreem-rechtse partij NPD afgewezen. De Bondsraad had het verbod vanwege het anti-democratische karakter van de partij in 2013 aangevraagd. Het hof vindt dat er niet genoeg gevaar bestaat voor de democratie, ondanks het ondemocratische karakter van de partij.
Lees meer

‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’

Achtergrond - 12 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff ‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’
Hoe is het mogelijk dat in het land van Goethe, Schiller en Heine, de Holocaust kon plaatsvinden? Daarover sprak schrijver Arnon Grunberg met historicus Frits Boterman, auteur van het boek ‘Cultuur als macht’. “Cultuur en barbarij sluiten elkaar niet uit”, zei hij.
Lees meer

Duitsland in 2017

Achtergrond - 4 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland in 2017
Duitsland staat dit jaar in het teken van verkiezingen. In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement, waarin volgens de peilingen voor het eerst ook de AfD zitting neemt. Daarnaast zijn er presidents- en deelstaatverkiezingen. Duitsland is voorzitter van de G20 en viert het Lutherjaar. Een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in 2017.
Lees meer

Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter

Achtergrond - 28 december 2016 - Auteur: Hanco Jürgens Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter
Het kolonialisme is in het publieke debat in Duitsland weer actueel, mede door de discussie over genocide in de Duitse koloniën. Het Deutsches Historisches Museum in Berlijn brengt de koloniale geschiedenis in beeld en de doorwerking ervan in het heden. Een recensie van historicus Hanco Jürgens.
Lees meer

Tv- en webtips voor de kerstvakantie

Achtergrond - 23 december 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tv- en webtips voor de kerstvakantie
Voor de feestdagen: het ARD-jaaroverzicht, Duitse tv-tips in de kerstperiode, quizzen over Duitsland en de steevast terugkerende eindejaarslijstjes. Het Duitsland Instituut wenst iedereen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!
Lees meer

Berlijn na de aanslag

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Marja Verburg Berlijn na de aanslag
Na de aanslag in Berlijn laten de Berlijners zien dat ze niet bang zijn. Bijna demonstratief leven ze hun dagelijks leven als voorheen. Toch was de Pariser Platz woensdagavond leger dan zelden eerder, worden kerstmarkten beveiligd met betonblokken en lopen politiemensen gewapend op straat.
Lees meer

Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’
Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke deel van de website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze vertelt over de website, haar eerdere werk en haar eigen Duitse achtergrond. "Door mijn werk bij het DIA ging ik ook meer nadenken over mijn eigen familiegeschiedenis."
Lees meer

Duitsland in shock na aanslag kerstmarkt Berlijn

Achtergrond - 20 december 2016 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsland in shock na aanslag kerstmarkt Berlijn
Bij een terreuraanslag op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn zijn maandagavond twaalf mensen om het leven gekomen. De politie is nog op zoek naar de dader. De verdachte die maandagavond werd gearresteerd, is dinsdagavond vrijgelaten. IS heeft de aanslag opgeëist.
Lees meer

Steinmeier wil als president 'Mutmacher' zijn

Achtergrond - 20 december 2016 - Auteur: Wiebke Pittlik Steinmeier wil als president 'Mutmacher' zijn
Dat Frank-Walter Steinmeier een geschikte bondspresident zal zijn, daarover is vrijwel iedereen het eens. De ervaren politicus is populair en heeft met zijn witte haren en diplomatieke aard de uitstraling van een staatsman. Hoogstwaarschijnlijk wordt hij in februari gekozen tot opvolger van Joachim Gauck.
Lees meer

Expositie nazi-kunst moet tot nadenken aansporen

Achtergrond - 16 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Expositie nazi-kunst moet tot nadenken aansporen
Kunst uit de tijd van het naziregime wordt bijna niet tentoongesteld in Duitse kunstmusea. Gebeurt het wel, dan leidt dat steevast tot discussie. Nu komt Museum unter Tage in Bochum in Noordrijn-Westfalen met de tentoonstelling 'Artige Kunst', te vertalen als 'brave kunst'. Curator Katharina Zimmerman licht de tentoonstelling telefonisch toe. "Dit is echt een nieuwe stap."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger