Achtergrond

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Achtergrond - 21 oktober 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start
De SPD, de Groenen en de FDP beginnen donderdagmiddag met hun officiële coalitieonderhandelingen. Na de verkennende gesprekken van de afgelopen weken hebben alledrie de partijen daar toestemming voor gegeven. Daarmee verloopt de formatie voortvarend, maar er zijn nog harde noten te kraken.
Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Achtergrond - 18 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting
De Alternative für Deutschland (AfD) kwam in 2017 voor het eerst in de Bondsdag en heeft op 26 september bewezen geen eendagsvlieg te zijn. De rechtspopulistische partij komt met een fractie van 82 zetels in de Bondsdag. Dat opent de deuren naar een enorme pot met geld: gevestigde partijen hebben recht op flinke subsidies voor een gelieerde stichting. Dat de AfD daar nu aanspraak op maakt, zorgt voor veel weerstand.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 8 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Achtergrond - 7 oktober 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie
Kanselierskandidaat Olaf Scholz van de Duitse SPD is donderdag vastberaden begonnen aan verkennende coalitie-besprekingen met De Groenen en de FDP. De CDU/CSU moet van de zijlijn toekijken. Die partij komt pas weer aan zet als de onderhandelingen over een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, rood-geel-groen) vastlopen.
Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Achtergrond - 7 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen
Op 9 oktober is het precies twee jaar geleden dat er in Halle, Saksen-Anhalt, een aanslag op een synagoge werd gepleegd. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De aanslag veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.
Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Achtergrond - 5 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier
SPD-leider Olaf Scholz maakt een goede kans Angela Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland. Zijn naam dook de afgelopen jaren op in verschillende financiële schandalen, maar dat deed geen afbreuk aan zijn imago van betrouwbaar en ervaren bestuurder.
Lees meer

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 4 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen
De Duitse verkiezingen waren spannend als zelden tevoren. Wat zegt de uitslag over de stand van het land? Willen Duitsers vooral verandering of juist niet? Daarover praat podcastmaker Maarten Westerveen met Duitslandweb-redacteuren Marja Verburg en Wiebke Pittlik. Te gast in de uitzending is Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij volgde de verkiezingscampagnes op de voet en vertelt wat hem is opgevallen.
Lees meer

'Verwacht geen grote revolutie van Duitsland'

Achtergrond - 30 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Verwacht geen grote revolutie van Duitsland'
De SPD is nipt de grootste partij geworden bij de Bondsdagverkiezingen, de CDU/CSU heeft de grootste nederlaag uit haar geschiedenis geleden. De Groenen en de FDP zijn de spil in de komende coalitieonderhandelingen. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg besprak de ochtend na de Bondsdagverkiezingen de uitslag met Duitslandkenners Carsten Brzeski, Rem Korteweg en Hanco Jürgens.
Lees meer

Nederlaag voor CDU/CSU, SPD de grootste

Achtergrond - 28 september 2021 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Nederlaag voor CDU/CSU, SPD de grootste
De CDU/CSU heeft de grootste nederlaag uit haar geschiedenis geleden, de SPD werd de grootste partij. En de Groenen en de FDP hebben goede kansen op regeringsdeelname. De spannende verkiezingsavond eindigde in een kater voor Armin Laschet, die blijft volhouden dat zijn partij CDU/CSU best kan regeren omdat geen partij een duidelijk mandaat heeft gekregen. (Gepubliceerd op 27 september, geactualiseerd op 28 september 2021)
Lees meer

Liveblog Bondsdagverkiezingen 2021

Achtergrond - 27 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Liveblog Bondsdagverkiezingen 2021
Volgens de voorlopige uitslag van de Duitse Bondsdagverkiezingen is de sociaaldemocratische SPD de grootste partij geworden, de CDU/CSU volgt als tweede. Niet meer de AfD, maar de Groenen zijn nu derde partij. Wie de nieuwe kanselier wordt, is nog niet bekend. De opkomst was 76,6 procent volgens de Bundeswahlleiter, 0,4 procent hoger dan in 2017. Alle stemmen zijn geteld. Dit liveblog werd op zondag 26 en maandag 27 september bijgehouden en is inmiddels gesloten.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger