Achtergrond

ARD en ZDF moeten online nieuwsaanbod inperken

Achtergrond - 20 juni 2018 - Auteur: Marja Verburg ARD en ZDF moeten online nieuwsaanbod inperken
De Duitse publieke omroepen moeten hun online nieuwsaanbod inperken. Met dit besluit lijkt een jarenlange strijd tussen de omroepen en krantenuitgevers beslecht. Duitse kranten, die hun inkomsten al jaren zien teruglopen, noemden de uitgebreide gratis nieuwsvoorziening van ARD en ZDF oneerlijke concurrentie.
Lees meer

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

Achtergrond - 18 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
Het conflict tussen kanselier Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer over zijn immigratieplan is vooral een conflict tussen de zusterpartijen CDU en CSU. De hele maandagochtend werd gezocht naar een compromis. 's Middags liet Merkel weten dat ze tot 1 juli de tijd neemt om afspraken te maken in EU-verband. 
Lees meer

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Achtergrond - 18 juni 2018 - Auteur: Marja Verburg Factsheet: Duitsland en het WK voetbal
Duitsland verdedigt vanaf 14 juni zijn wereldtitel op het WK voetbal in Rusland. Feiten, cijfers en vermaak over die Mannschaft: 
Lees meer

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Achtergrond - 15 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Het nieuwe immigratieplan van minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft tot een flinke crisis in de nieuwe Duitse regering geleid. Merkel (CDU) wil geen Duitse 'Alleingang' en heeft twee weken tijd gevraagd om in Europees verband naar een oplossing te zoeken. Maar de CSU wil haar die tijd vooralsnog niet geven.
Lees meer

Graven naar Heimat

Achtergrond - 15 juni 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Graven naar Heimat
TaNDem heet het project waarbinnen Duits-Nederlandse koppels het thema Heimat (‘Waar voel ik me thuis?’) in kunst vertalen. Na vier jaar bestuurlijke voorbereiding hadden de kunstenaars zelf minder dan een maand nodig om op één lijn te komen. Twee duo’s over hun zoektocht: “Er ontstaat elke seconde nieuwe Heimat.”
Lees meer

Minister Maas kiest hardere toon tegen Rusland

Achtergrond - 14 juni 2018 - Auteur: Lynn Stroo Minister Maas kiest hardere toon tegen Rusland
In de aanloop naar het WK voetbal, dat vandaag begint, trapten de leden van de Duitse en Russische parlement afgelopen weekend een balletje met elkaar. Het moet een beetje lucht brengen in de gespannen relatie tussen beide landen. In de moeizame betrekkingen kiest de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas voor een andere koers dan zijn voorgangers.
Lees meer

Politieke talkshows onder vuur

Achtergrond - 11 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Politieke talkshows onder vuur
In de Duitse media wordt hevig gediscussieerd over de politieke talkshows op ARD en ZDF. Ze zouden rechtspopulisten in de kaart spelen. 
Lees meer

Moslimfeministe Ates ziet Europese waarden bedreigd

Achtergrond - 8 juni 2018 - Auteur: Marja Verburg Moslimfeministe Ates ziet Europese waarden bedreigd
Als je de Duits-Turks-Koerdische moslimfeministe Seyran Ates vraagt naar haar visie op Europa, begint ze niet over de Brexit, de Frans-Duitse as of de vluchtelingencrisis. Het eerste wat ze noemt is: vrede. “Dat is wat we in Europa willen.” Die vrede ziet ze bedreigd door groepen moslims. En passant heeft ze ook advies voor jonge Duitsers die niet trots kunnen zijn op hun land. “Waarom kun jij je cultuur niet Duits noemen?”
Lees meer

Overzicht: Merkels zuinige reacties op EU-plan Macron

Achtergrond - 7 juni 2018 - Auteur: Lynn Stroo Overzicht: Merkels zuinige reacties op EU-plan Macron
“Te langzaam, te zwak en te inefficiënt”, omschreef de Franse president Emmanuel Macron de Europese Unie vorig jaar in zijn vlammende Europatoespraak. Hij presenteerde vergaande hervormingsplannen, die hij samen met Duitsland wil uitvoeren. Hij moest 250 dagen wachten op een antwoord van Merkel: dat kwam deze week in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Maar een gezamenlijk plan lijkt nog steeds ver weg.
Lees meer

Duitsland en EU maken zich op voor hete zomer

Achtergrond - 31 mei 2018 - Auteur: Hanco Jürgens Duitsland en EU maken zich op voor hete zomer
Het wordt een hete zomer. Of de Europese regeringsleiders rustig op vakantie kunnen, is de vraag. In juni zou de EU een slag maken met belangrijke plannen voor onder meer de eurozone, de bankenunie, de herverdeling van vluchtelingen en de oprichting van het Europees Monetair Fonds. Frankrijk en Duitsland zouden het voortouw nemen. Maar de aandacht gaat nu ook uit naar andere dringende zaken: een naderende handelsoorlog met de VS, Italiaanse banken, beurzen en Italiaanse politiek.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger