Achtergrond

Duitsland voert voor maand november lockdown in

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland voert voor maand november lockdown in
Duitsland voert op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.
Lees meer

Duitsland door je koptelefoon

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland door je koptelefoon
Meer te weten komen over het alledaagse leven in de DDR, de geschiedenis van Bauhaus, of luisteren naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink tipt enkele podcasts die je inzicht verschaffen in de Duitse maatschappij en recente geschiedenis, in het Nederlands en in het Duits. Onderweg, bij het doen van de afwas of gewoon vanuit je luie stoel. En voor wie deze winter beter Duits wil leren nog enkele taal-podcasts.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Zonder wroeging aan de schnitzel

Achtergrond - 26 oktober 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Zonder wroeging aan de schnitzel
‘Ga niet uit eten in Duitsland’, riepen burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en Ton Heerts (Apeldoorn) het publiek kort voor het weekeinde op, als voorzitters van de Gelderse veiligheidsregio’s aan de grens. Nu in Nederland de horeca is gesloten, is de Duitse horeca voor sommigen een alternatief. Niet iedere inwoner van het grensgebied voelt zich aangesproken door de oproep van de burgemeesters.  “Zolang je je aan de regels houdt, zie ik geen probleem.”
Lees meer

Zonder coronatest geen herfstvakantie

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Zonder coronatest geen herfstvakantie
Nieuwe reisbeperkingen in Duitsland zorgen voor onvrede en kunnen volgens critici de acceptatie voor het coronabeleid in gevaar brengen.
Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Hoe stond ex-keizer Wilhelm II tegenover het nationaalsocialisme? Die vraag stelden bezoekers van Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer, zó vaak, dat het museum besloot er een tentoonstelling over te maken. Die laat zien hoezeer de keizerlijke familie worstelde met het verlies van haar macht. “Keizer Wilhelm II hoopte dat Hitler de monarchie in Duitsland zou terugbrengen.”
Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Achtergrond - 14 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Een assertiever Duitsland
Duitsland speelt als EU-voorzitter sinds juli een belangrijke rol in Europa. Kanselier Merkel verraste samen met de Franse president Macron met een initiatief tot een Europees coronaherstelfonds. Ook slaat Duitsland sinds deze zomer een opvallend assertieve toon aan tegen Rusland. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg spreekt in deze aflevering van de podcastreeks 'Achtung Europa' met voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn over de Duitse rol in Europa sinds de jaren negentig. 
Lees meer

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Achtergrond - 12 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording
Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog steeds zichtbaar, in Duitsland en in Europa? Daarover spraken internationale deskundigen op 6 en 8 oktober tijdens twee livestreams, georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duitse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Niederlande.
Lees meer

Duitsland zet vol in op luchten

Achtergrond - 6 oktober 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland zet vol in op luchten
Iedere Duitser hoort zich sinds het begin van de coronacrisis aan de zogenaamde AHA-regels te houden: Abstand - Hygiene- Alltagsmasken (mondkapjes). Daar is nu de letter L van Lüften aan toegevoegd. Duitsland zet deze herfst vol in op het goed ventileren en luchten van de binnenruimte.
Lees meer

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Achtergrond - 5 oktober 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak
Wie deze zomer in Duitsland is geweest, zal het hebben gemerkt: de corona-aanpak is er anders dan in Nederland. Overal mondkapjes, strenge hygiënevoorschriften en iedere deelstaat heeft z'n eigen regels. Vijf belangrijke verschillen:  
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger