Achtergrond

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Achtergrond - 21 januari 2022 - Auteur: Marja Verburg Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven
Na twee eerdere mislukte pogingen wordt Friedrich Merz dit weekend gekozen tot de nieuwe voorzitter van de CDU. De rechts-conservatieve politicus krijgt de lastige taak de intern verdeelde partij na 16 jaar regeren richting te geven in de oppositie. Een nieuwe strijd ligt op de loer.
Lees meer

Duitsland in 2022

Achtergrond - 5 januari 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Duitsland in 2022
Duitsland begint het jaar met snel stijgende coronacijfers en een discussie over een algemene vaccinatieplicht. Als voorzitter van de G7 speelt Duitsland op het internationale toneel een vooraanstaande rol, in een tijd van oplopende spanningen onder meer rond Oekraïne. 2022 is ook het jaar waarin de laatste Duitse kerncentrales moeten sluiten.
Lees meer

Tijdlijn Duitsland in 2021

Achtergrond - 23 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tijdlijn Duitsland in 2021
2021 stond Duitsland in het teken van de Bondsdagverkiezingen van september. Na 16 jaar vertrok kanselier Angela Merkel, die tot veler verrassing werd opgevolgd door SPD’er Olaf Scholz. Net als vorig jaar domineerde de coronapandemie het nieuws. Een grote schok veroorzaakten de hevige overstromingen in de zomer.
Lees meer

Podcast Achtung! Kerstspecial

Achtergrond - 21 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Kerstspecial
Het Duitse kerstfeest is iets bijzonders, hoort u in deze aflevering van de actualiteitenpodcast Achtung! Duitse Updates. Maarten Westerveen en Wiebke Pittlik praten met Petra Schulze Göcking, communicatiemedewerker bij het Duitsland Instituut, en dominee Axel Wicke, die maar nauwelijks kan wennen aan de Nederlandse kersttradities. Over de tradities, de boom, de kerstmarkt en het mooie van de adventstijd.
Lees meer

De Verlosser van de pandemie?

Achtergrond - 16 december 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De Verlosser van de pandemie?
"Wir schaffen das": ineens klinkt hij weer, die meest omstreden zin uit de regeringsperiode van Angela Merkel. Hij komt uit de mond van Karl Lauterbach (SPD), bij zijn eerste toespraak als nieuwe minister van Gezondheid: "Je zou het eigenlijk niet moeten zeggen", zegt hij, "maar ik gelóóf het niet alleen, ik wéét dat het ons gaat lukken."
Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Achtergrond - 8 december 2021 - Auteur: Marja Verburg Olaf Scholz beëdigd als kanselier
De Bondsdag heeft Olaf Scholz (SPD) vanmorgen gekozen tot de nieuwe kanselier van Duitsland. Daarmee is na 16 jaar een einde gekomen aan de regeerperiode van Angela Merkel (CDU). De nieuwe regering van SPD, Groenen en FDP is vanmiddag beëdigd.
Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Achtergrond - 3 december 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel
Na 16 jaar als kanselier, neemt Angela Merkel woensdag afscheid van de Duitse politiek. Ze was de eerste vrouwelijke kanselier en is ook de eerste die niet werd weggestemd, maar zelf besloot niet meer aan te treden. Alles wat je moet weten rondom haar afscheid:
Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Achtergrond - 2 december 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer
Nog voordat ze officieel vertrekt, wordt kanselier Merkel donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een Zapfenstreich. Sinds het afscheid van Helmut Kohl in 1998 is het gebruikelijk dat de bondskanselier met deze militaire ceremonie door de Bundeswehr wordt bedankt voor de bewezen diensten. Merkel baarde opzien met de muziek die ze voor deze avond heeft aangevraagd.
Lees meer

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Achtergrond - 30 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn
De tentoonstelling 'Berlin Global' in het Humboldt Forum in de Duitse hoofdstad geeft een beeld van de wereldstad Berlijn. Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs is bij de opzet van de tentoonstelling betrokken geweest en vertelt in deze podcast over de geschiedenis en de ontwikkeling van Berlijn. Hij spreekt erover met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg - die de tentoonstelling heeft bezocht - en met podcastmaker Maarten Westerveen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger