Achtergrond

'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'

Achtergrond - 16 april 2018 - Auteur: Marja Verburg 'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'
Of je nou Duitse boeren in de grensstreek adviseert over veevoer, hoogwaardige software verkoopt aan Duitse klanten of Duitse bezoekers wil trekken naar je attractiepark: je moet de taal leren. “Als je de Duitse taal beheerst en een goed stel hersens hebt, ben je verzekerd van een baan.” Voorafgaand aan de Dag van de Duitse taal: drie Nederlanders over Duits in hun werk.
Lees meer

Factsheet: Positie van het schoolvak Duits

Achtergrond - 16 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet: Positie van het schoolvak Duits
Kennis van de Duitse taal is in Nederland allang niet meer vanzelfsprekend. Om het enthousiasme voor het leren van Duits te prikkelen, heeft de Actiegroep Duits de Dag van de Duitse taal uitgeroepen. Die is dit jaar op dinsdag 17 april. Informatie over de positie van het vak Duits vind je in dit factsheet.
Lees meer

50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke

Achtergrond - 11 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb 50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke
Op 11 april 1968, vandaag 50 jaar geleden, pleegde een boze arbeider een aanslag op studentenleider Rudi Dutschke. Elf jaar later stierf Dutschke aan de gevolgen daarvan.
Lees meer

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Achtergrond - 29 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!
In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. Het protest daartegen ontwikkelt zich inmiddels ook tot een traditie.
Lees meer

Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden

Achtergrond - 26 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden
Extreemrechtse groeperingen voeren doelgericht campagne voor de verkiezingen voor de ondernemingsraden van Duitse bedrijven, die nog tot eind mei plaatsvinden. Ze profileren zich als uitdagers van de traditionele vakbonden. Die maken zich zorgen.
Lees meer

DDR droeg steentje bij aan neerslaan Praagse Lente

Achtergrond - 23 maart 2018 - Auteur: Felix Bohr DDR droeg steentje bij aan neerslaan Praagse Lente
Een halve eeuw geleden bloeide hoop op een hervorming van het socialisme op. Hoe de DDR in het neerslaan van die hoop verwikkeld was:
Lees meer

Film Fatih Akin vestigt aandacht op NSU-moorden

Achtergrond - 22 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg Film Fatih Akin vestigt aandacht op NSU-moorden
De film ‘Aus dem Nichts’ van regisseur Fatih Akin draait vanaf 23 maart in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal is gebaseerd op het NSU-schandaal: tussen 2000 en 2007 pleegde een neonazi-terreurgroep in Duitsland ongehinderd tien moorden en meerdere bomaanslagen.
Lees meer

Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden

Achtergrond - 21 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden
De islam is een deel van Duitsland geworden, zei kanselier Merkel vandaag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag. Ze legde de verklaring af naar aanleiding van de beëdiging van haar nieuwe kabinet. Ook bekritiseerde ze het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin.
Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Achtergrond - 20 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse diensten onderscheppen massaal data
In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de buitenlandse inlichtingendienst BND mag - beperkt - meekijken op het glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van het referendum over de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) woensdag, een blik op de regels voor digitaal afluisteren in Duitsland.
Lees meer

In Memoriam: Maarten Brands

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteur: Ton Nijhuis In Memoriam: Maarten Brands
Op maandag 12 maart is in de ochtend onze oud-collega professor dr. Maarten C. Brands overleden. Hij is 84 jaar geworden. Directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis over zijn bevlogen leermeester.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger