Achtergrond

SPD-congres stemt voor coalitieonderhandelingen

Achtergrond - 21 januari 2018 - Auteur: Marja Verburg SPD-congres stemt voor coalitieonderhandelingen
Een kleine meerderheid van de SPD-gedelegeerden heeft zondagmiddag voor coalitieonderhandelingen met de CDU/CSU gestemd. Na urenlange en deels heftige debatten op het partijcongres in Bonn bleken 362 van de 642 gedelegeerden en bestuursleden voor regeringsdeelname. De coalitieonderhandelingen beginnen naar verwachting komende week.
Lees meer

SPD'ers verzetten zich tegen voorlopig akkoord

Achtergrond - 15 januari 2018 - Auteur: Marja Verburg SPD'ers verzetten zich tegen voorlopig akkoord
SPD'ers willen aanpassingen in het akkoord dat CDU, CSU en SPD vrijdag na de Sondierungsgespräche - verkennende gesprekken - hebben bereikt. De CDU/CSU wil daar niets van weten. De vraag is of de SPD-afgevaardigden op het speciale partijcongres op 21 januari instemmen met het resultaat. Pas als ze dat doen, kunnen echte coalitieonderhandelingen beginnen.
Lees meer

'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’

Achtergrond - 12 januari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’
De Duitse les op school is veranderd. Waar oudere generaties vaak nog denken aan de naamvallen en de ‘Aus-bei-mit-nach-seit-von-zu’-rijtjes, maken scholieren van nu bijvoorbeeld videoclips, kijken films en leren over Duitse eetgewoonten. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) heeft onderzocht wat scholieren vinden van het vak en hoe het aantrekkelijker kan worden.
Lees meer

Duitsland in 2018

Achtergrond - 3 januari 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Alieke Kleve Duitsland in 2018
Duitsland hoopt komend voorjaar een nieuwe regering te hebben. In de zomer verdedigt die Mannschaft in Rusland de WK-titel. Na 5 jaar is een oordeel in het NSU-strafproces in zicht en er zijn veel grote herdenkingen, zoals van Marx en van de '68-ers. Een overzicht. 
Lees meer

Terugblik op Duitsland in 2017

Achtergrond - 21 december 2017 - Auteur: Marja Verburg Terugblik op Duitsland in 2017
De Bondsdagverkiezingen domineerden het afgelopen jaar het nieuws in Duitsland. Verrassend was de plotselinge invoering van het homohuwelijk, verontwaardiging was er over het dieselschandaal en de repressie van de Erdogan-regering. Duitslandweb kijkt terug op 2017.
Lees meer

Woningnood doet aantal daklozen stijgen

Achtergrond - 21 december 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Woningnood doet aantal daklozen stijgen
In Berlijnse metrostations, in parken en voor de deur van supermarkten zijn steeds meer dak- en thuislozen te zien. Onder hen zijn veel Oost-Europeanen en vluchtelingen. Toch ligt de toename niet aan het aantal nieuwkomers, maar aan de woningnood.
Lees meer

Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Alieke Kleve Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm
De Nederlandse Tweede Kamer overweegt statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren om zwerfvuil te verminderen. Goed plan, zegt de Duitse verpakkingsdeskundige Jürgen Heinisch. In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op vrijwel alle soorten flessen en blikjes. Een succes: “Zwerfvuil is zeer duidelijk afgenomen.”
Lees meer

'Rosa Luxemburg schrok niet terug voor burgeroorlog'

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Rosa Luxemburg schrok niet terug voor burgeroorlog'
Communiste Rosa Luxemburg geldt in Duitsland als icoon van vrijheid en gelijkheid. Maar volgens historica Christina Morina is dat maar een deel van de waarheid. In haar boek ‘Die Erfindung des Marxismus’ beschrijft ze hoe Luxemburg ook bereid was tot geweld.
Lees meer

Een jaar later: Berlijn staat stil bij aanslag kerstmarkt

Achtergrond - 18 december 2017 - Auteur: Marja Verburg Een jaar later: Berlijn staat stil bij aanslag kerstmarkt
Kanselier Merkel ontvangt maandagmiddag de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Rijkelijk laat, zo luidt de kritiek. Dinsdag is het een jaar geleden dat Anis Amri met een vrachtwagen de Breitscheidplatz opreed, waarbij 12 doden vielen. In Berlijn zijn verschillende herdenkingen.
Lees meer

Activist Strößenreuther maakt Berlijn tot fietsstad

Achtergrond - 11 december 2017 - Auteur: Michiel Slütter Activist Strößenreuther maakt Berlijn tot fietsstad
Berlijn krijgt wat in de volksmond een Radgesetz wordt genoemd. Het stadsbestuur gaat de fiets, het OV en lopen stimuleren. De drijvende kracht achter de nieuwe mobiliteitswet is ‘verkeersrebel in pak’ Heinrich Strößenreuther.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger