Achtergrond

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Achtergrond - 31 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe
Familieleden van vluchtelingen met een beperkte (subsidiaire) verblijfsstatus - vooral Syriërs - mogen vanaf deze week weer naar Duitsland komen. Het gaat om 1000 gezinsleden per maand. In maart 2016 werd gezinshereniging voor deze groep stopgezet.
Lees meer

Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan

Achtergrond - 19 juli 2018 - Auteur: Lynn Stroo Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan
Geweldsincidenten tegen joden leiden in Duitsland tot een debat over antisemitisme. Onduidelijk is hoe groot het probleem is, omdat eenduidige cijfers ontbreken. Daarom heeft de regering een speciale toezichthouder benoemd.
Lees meer

Keizerrijk in een trein

Achtergrond - 16 juli 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Keizerrijk in een trein
Honderd jaar nadat hij naar Nederland vluchtte, passeert de Duitse keizer Wilhelm II opnieuw de grens. In een trein, net als toen. Theatergezelschap Das Letzte Kleinod houdt vanaf 19 juli halt in het Spoorwegmuseum in Utrecht met de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’. Een tragi-komisch portret van een afgedankte vorst. “We hoeven hem niet te sparen.”
Lees meer

Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg

Achtergrond - 11 juli 2018 - Auteur: Lynn Stroo Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg
Wat te doen met nazi-erfgoed? Het is een vraag die Duitsland decennia na de Tweede Wereldoorlog nog altijd bezighoudt. Een van die beladen stukken grond is het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, een immens terrein waar Hitler jaarlijks zijn partijbijeenkomsten hield. Precies 80 jaar nadat de nazi’s hier voor het laatst marcheerden, stelt de regering nu ruim 42 miljoen euro beschikbaar om het complex voor verder verval te behoeden.
Lees meer

Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden

Achtergrond - 11 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden
De rechtbank in München heeft de hoofdverdachte in het NSU-proces, Beate Zschäpe, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze wordt medeschuldig bevonden aan onder meer tienvoudige moord en lidmaatschap van een terreurgroep. Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU.
Lees meer

Na vijf jaar uitspraak in neonazi-terreurzaak

Achtergrond - 9 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Na vijf jaar uitspraak in neonazi-terreurzaak
Woensdag komt na ruim 5 jaar eindelijk het oordeel in het NSU-proces, de grootste Duitse strafzaak sinds de eenwording. De neonazi-terreurgroep NSU wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, twee bomaanslagen en 15 roofovervallen. De zaak schokte Duitsland en had gevolgen voor het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst en voor de omgang met extreem-rechts.
Lees meer

‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’

Achtergrond - 9 juli 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘Je moet creatief zijn om Duits over te brengen’
Het imago van het schoolvak Duits is de laatste jaren verbeterd, met dank aan de docenten. Ze maken hun lessen afwisselender, spreken meer Duits voor de klas en worden doorgaans aardig gevonden. Dat beeld komt naar voren uit het Belevingsonderzoek Duits dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Vier docenten vertellen hoe zij het vak ervaren, en hoe ze dealen met uitgebluste leerlingen, veel vergaderingen en verouderd lesmateriaal.
Lees meer

'Duitsland in dialoog': De Duitse politieke crisis

Achtergrond - 5 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Duitsland in dialoog': De Duitse politieke crisis
Tijdens een ongekend harde strijd over het immigratiebeleid stonden kanselier Merkel (CDU) en haar minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) de afgelopen weken lijnrecht tegenover elkaar. Het leidde bijna tot de val van de Duitse regering, maar deze week wisten ze toch een - nog wankel - compromis te bereiken. In onze actualiteitenreeks 'Duitsland in dialoog' gaat Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, in op de gevolgen van de politieke crisis voor Merkel, de Duitse politiek en Duitslands positie in Europa. 
Lees meer

Compromis, maar ten koste waarvan?

Achtergrond - 3 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Compromis, maar ten koste waarvan?
De machtsstrijd tussen de CDU en de CSU is niet geëindigd in een kabinetscrisis, niet in een breuk tussen de zusterpartijen CDU en CSU en zelfs niet met het vertrek van de al zo goed als afgetreden minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU). In plaats daarvan ligt de bal nu bij de SPD en hebben Merkel en Seehofer Oostenrijk gepasseerd.
Lees meer

CDU en CSU zijn het eens, Seehofer blijft minister

Achtergrond - 2 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg CDU en CSU zijn het eens, Seehofer blijft minister
Na een dramatische zondag van heftige strijd hebben CDU en CSU maandag een compromis bereikt in het asielbeleid. Minister Seehofer (CSU), die zondagavond nog dreigde met zijn ontslag, blijft nu toch aan, zei hij maandagavond. Toch is de verhouding tussen beide zusterpartijen flink beschadigd. (Geactualiseerd om 23.45 uur)
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger