Achtergrond

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Achtergrond - 7 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel
Bondskanselier Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze aflevering van de podcast 'Achtung! Duitse updates' over haar. 
Lees meer

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Achtergrond - 5 mei 2021 - Auteur: Marja Verburg Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden
“Het levend houden van de herinnering aan de nazimisdaden is de eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland”, zei Merkel woensdag in de 5 mei-lezing. Door de coronapandemie hield ze de toespraak online vanuit Berlijn. De studenten die daarna vanuit Den Haag met haar in gesprek gingen, waren onder de indruk van de wereldleider van formaat die ze tegenover zich hadden. Het weerhield hen er niet van kritische vragen te stellen. Doet Duitsland bijvoorbeeld wel genoeg voor mensen die in Oost-Europa de straat op gaan voor hún vrijheid?
Lees meer

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

Achtergrond - 4 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb 4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken
De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een alomtegenwoordig thema in Duitsland, en ook op Duitslandweb hebben we regelmatig aandacht besteed aan nieuw onderzoek, oplaaiende discussies en de wijze waarop Duitsland dit verleden verwerkt. Omdat het herdenken dit jaar voor de tweede keer grotendeels online plaatsvindt, verzamelden we enkele van onze producties.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 3 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 29 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Achtergrond - 21 april 2021 - Auteur: Jeroen Kuiper Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid
Wat velen voor onmogelijk hielden, lijkt de ondernemende superstar Elon Musk te gaan lukken: binnen een jaar wordt aan de rand van Berlijn een gigafabriek uit de grond gestampt. Deze zomer al moeten de eerste Tesla`s van de band rollen. Een officiële bouwvergunning heeft het Amerikaanse bedrijf echter nog altijd niet. En critici vrezen problemen bij de watervoorziening.
Lees meer

Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU

Achtergrond - 20 april 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU
Markus Söder heeft gegokt en verloren: Armin Laschet is de lijsttrekker van de CDU/CSU voor de verkiezingen in september. Na een turbulente week, waarin de Beierse CSU-voorzitter Söder zoveel mogelijk CDU’ers mobiliseerde om te zorgen dat niet Laschet maar hij de mogelijke opvolger van Merkel zou worden, gooide hij vandaag de handdoek in de ring.
Lees meer

Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen

Achtergrond - 19 april 2021 - Auteur: Marja Verburg Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen
Annalena Baerbock (40) is de nieuwe lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen voor de Bondsdagverkiezingen in september. Mede-voorzitter Robert Habeck maakte de keuze maandagochtend bekend. Ze is de jongste kanselierskandidaat ooit en na Merkel de tweede vrouw die het hoogste Duitse regeringsambt wil bereiken.
Lees meer

Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck

Achtergrond - 15 april 2021 - Auteur: Marja Verburg Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck
Nu de strijd tussen CDU’er Laschet en CSU’er Söder om de Kanzlerkandidatur van de christendemocraten het nieuws domineert, lijkt een andere lijsttrekkerskeuze onder te sneeuwen: die van de Groenen. Terwijl de partij voor het eerst kans maakt de kanselier te leveren. Maandag wil de partij bekend maken wie de lijsttrekker wordt: rising star Annalena Baerbock of toch de meer ervaren Robert Habeck.
Lees meer

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Achtergrond - 6 april 2021 - Auteur: Lynn Stroo Online herdenken blijft, denkt Buchenwald
Voor het tweede jaar op rij is het deze maanden stil in de Duitse bezoekerscentra die in veel voormalige concentratiekampen zijn ingericht. De jaarlijkse bevrijdingsherdenkingen kunnen door de coronapandemie niet doorgaan. In 2020 werd snel een digitaal programma opgetuigd. De Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora geeft daar dit jaar vervolg aan. “Het is belangrijk om de verhalen te blijven herhalen.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger