Achtergrond

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn
Leo Blokhuis schreef een boek over Berlijn als motor van muzikale revolutie, van Schönberg tot Einstürzende Neubauten. Voorbij de pijngrens wachtte het vergezicht, of beter: het vergehoor. “Dit is je ware progressiviteit.”
Lees meer

Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december
Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 20 december en voert strengere maatregelen in. Zo mogen minder mensen samenkomen en wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Scholen blijven wel open. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur opnieuw toegenomen.
Lees meer

Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn

Achtergrond - 24 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn
Het hoofd van de Duitse familie Hohenzollern heeft in 2014 aanspraak gemaakt op Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Dat blijkt uit documenten die deze maand openbaar zijn gemaakt. Berichten dat de nazaten van Wilhelm II het huis claimen zijn niet nieuw, maar de documenten bevestigen nu dat de Nederlandse overheid onderhandelde met de Hohenzollerns.
Lees meer

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Achtergrond - 19 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’
De samenwerking van Duitse en Nederlandse militairen in de Duitse 1. Pantserdivisie is ontegenzeglijk bijzonder, maar gaat niet altijd vanzelf. Behalve technische en organisatorische aspecten spelen ook cultuurverschillen een rol. “Daar hadden we niet zoveel verstand van”, zegt Martin Wijnen, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. Samen met de Duitse landmacht gaf zijn organisatie de Rijksuniversiteit Groningen de opdracht deze culturele aspecten te onderzoeken.
Lees meer

Duitsland past infectieziektenwet aan

Achtergrond - 18 november 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland past infectieziektenwet aan
De Bondsdag en de Bondsraad in Duitsland hebben woensdag ingestemd met wijziging van de infectieziektenwet. Daarmee is er een betere wettelijke basis voor de maatregelen die verspreiding van Sars-CoV2 moeten tegengaan.
Lees meer

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

Achtergrond - 17 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?
In Duitse winkels komt het nog steeds vaak voor dat je alleen met contant geld kunt betalen, iets waarover Nederlandse bezoekers zich vaak verbazen. Duitsers betalen nog steeds veel vaker met Bargeld dan mensen in andere Europese landen. Hoe komt dat?
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Marja Verburg Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’
Nu Nederland Duitsland op code oranje heeft gezet, moeten reizigers uit Duitsland in Nederland 10 dagen in quarantaine. Anders dan veel Duitse deelstaten maakt Nederland vooralsnog geen uitzonderingen voor mensen met een partner of kinderen over de grens. “In Duitsland heb je een wet voor de corona-reisregels. In Nederland zijn de regels niet precies genoeg en daardoor juist te streng.”Update 19 november: zie cursieve tekst hieronder (zesde alinea)
Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?
Wie weleens in Duitsland onderweg is met de auto of de trein, zal het herkennen: de internet- of telefoonverbinding valt regelmatig weg. In de grote steden gaat het nog wel, maar op het platteland is het internet vaak erg slecht. In sommige gebieden is helemaal geen ontvangst. Even snel wat opzoeken zit er dan niet in. Hoe komt het toch, dat het netwerk in Duitsland zo slecht is?
Lees meer

Historische datum 9 november: Schicksalstag

Achtergrond - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Historische datum 9 november: Schicksalstag
9 november is in Duitsland een feestelijke en een beladen dag. Niet alleen was er de val van de Muur op deze dag in 1989. Ook de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - in 1938 en twee andere historische gebeurtenissen vonden op 9 november plaats. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger