Achtergrond

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Achtergrond - 3 december 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel
Na 16 jaar als kanselier, neemt Angela Merkel woensdag afscheid van de Duitse politiek. Ze was de eerste vrouwelijke kanselier en is ook de eerste die niet werd weggestemd, maar zelf besloot niet meer aan te treden. Alles wat je moet weten rondom haar afscheid:
Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Achtergrond - 2 december 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer
Nog voordat ze officieel vertrekt, wordt kanselier Merkel donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een Zapfenstreich. Sinds het afscheid van Helmut Kohl in 1998 is het gebruikelijk dat de bondskanselier met deze militaire ceremonie door de Bundeswehr wordt bedankt voor de bewezen diensten. Merkel baarde opzien met de muziek die ze voor deze avond heeft aangevraagd.
Lees meer

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Achtergrond - 30 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn
De tentoonstelling 'Berlin Global' in het Humboldt Forum in de Duitse hoofdstad geeft een beeld van de wereldstad Berlijn. Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs is bij de opzet van de tentoonstelling betrokken geweest en vertelt in deze podcast over de geschiedenis en de ontwikkeling van Berlijn. Hij spreekt erover met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg, die de tentoonstelling heeft bezocht en met podcastmaker Maarten Westerveen
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 29 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Achtergrond - 24 november 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord
Corona zo snel mogelijk terugdringen en een klimaatbeleid dat onderdeel wordt van alle beleidsterreinen. Dat zijn de belangrijkste opgaven voor de nieuwe Duitse regering, die vanmiddag haar regeerakkoord presenteerde. Beoogd kanselier Olaf Scholz (SPD), Groenen-voorzitters Annalena Baerbock en Robert Habeck en FDP-leider Christian Lindner straalden eensgezindheid uit en herhaalden nadrukkelijk hun goede samenwerking tijdens de coalitieonderhandelingen.
Lees meer

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Achtergrond - 22 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie
De democratie in Duitsland en Nederland wordt op de proef gesteld. Kwakkelende centrumpartijen, fakenews en de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk dagen de democratische orde uit. De coronapandemie vergroot deze problemen uit. Hoewel de legitimiteit van de democratie als rechtsorde niet massaal wordt betwijfeld, is de toekomst van de democratie onzekerder geworden. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke mogelijkheden zijn er voor democratische vernieuwing? Dat bespreken Duitse en Nederlandse experts tijdens het online Duits-Nederlands Forum op 25 en 26 november. 
Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Achtergrond - 19 november 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Duitsland neemt extra maatregelen om de snelle toename van het aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Naast nieuwe beperkingen in verschillende deelstaten, zoals het afzeggen van evenementen en het weren van niet-gevaccineerden op bepaalde plekken, heeft ook de landelijke politiek een nieuw raamwerk opgetuigd om Duitsland door de winter te loodsen.
Lees meer

Duitse documentaires op het IDFA

Achtergrond - 15 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse documentaires op het IDFA
Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) dat woensdag begint, worden meerdere Duitse documentaires vertoond. De film 'Mr. Bachmann and his class' is, samen met vier andere IDFA-films, te zien in bioscopen in het hele land. 
Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink 2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland
Hier geldt 2G, daar 3G; in Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, en dat kan voor Nederlandse reizigers nogal verwarrend zijn. Toch zit er systeem in. Daarbij bieden die verschillende aanpakken een kijk op de mogelijkheden die er zijn om het virus te bestrijden. Enkele voorbeelden uit Saksen, Beieren en Berlijn.
Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tijdlijn val van de Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur. De aanloop naar dit historische moment zie je in de interactieve tijdlijn 'Val van de Berlijnse Muur', met foto- en videomateriaal. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger