Achtergrond

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Achtergrond - 11 oktober 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Docenten Duits willen het vak vernieuwen
Te weinig docenten, steeds minder lesuren en een eindexamen dat knelt als een korset; het schoolvak Duits zit in een benarde positie. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) vroeg ruim driehonderd docenten naar hun ervaringen in de dagelijkse lespraktijk. De enquête ‘Docenten Duits aan het woord’ is vrijdag in Zwolle gepresenteerd aan een publiek van beleidsmakers, docenten en andere betrokkenen uit het onderwijs.

Lees meer

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Achtergrond - 11 oktober 2022 - Auteur: Tim de Boer Bielefeld: de stad die niet bestaat
Wie over de A30 richting Berlijn rijdt, passeert direct na de stad Osnabrück de afslag naar een plaats die Bielefeld heet, althans volgens het verkeersbord. Al bijna dertig jaar gaat in Duitsland de theorie rond dat Bielefeld niet bestaat. Zelfs Angela Merkel heeft in 2012 het bestaan van de stad in twijfel getrokken. Wat schuilt er achter ‘het Bielefeld-complot’?

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 28 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 28 september 2022.

Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Achtergrond - 22 september 2022 - Auteur: Lynn Stroo Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten
Ooit was de Rijn rijk aan zalm, maar daar is nauwelijks iets van over. De zalm en andere trekvissen die van de rivier naar zee zwemmen en weer terug, zijn in nood. Een belangrijk obstakel tijdens hun reis is de Haringvlietdam in Nederland. Daar komt binnenkort een visserijvrije-zone om trekvissen te beschermen, vooral door druk vanuit Duitsland.

Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

Achtergrond - 1 september 2022 - Auteur: Lynn Stroo 50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München
De Olympische Zomerspelen van 1972 in München moesten vrolijke spelen worden. West-Duitsland wilde aan de wereld laten zien dat het een open, modern en democratisch land was. De idylle werd wreed verstoord toen Palestijnse terroristen leden van het Israëlische team gijzelden en doodden. Nu, precies 50 jaar later, zijn de nabestaanden en de Duitse regering het eens geworden over een passende schadevergoeding voor het drama.

Lees meer

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

Achtergrond - 29 augustus 2022 - Auteur: Lynn Stroo Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?
Wie weleens in Duitsland was, heeft het vast gemerkt: Duitsers houden van drinken. Het is diep in de cultuur geworteld om bij elke gelegenheid de bierpullen te vullen. ‘Er is bijna geen land waar je zo snel, makkelijk en goedkoop een alcoholische roes kan krijgen als in Duitsland’, schreef de Duitse krant Die Zeit. Tijd om vijf opvallende feiten over het Duitse alcoholbeleid op een rijtje te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat..

Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Achtergrond - 24 augustus 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Lichten gaan uit om gas te besparen
Sierverlichting en gevelreclame gaat uit, de thermostaat in overheidsgebouwen gaat omlaag en particulieren mogen hun zwembad niet verwarmen; de nieuwe Duitse verordeningen voor energiebesparing moeten de burger laten merken dat het ernst is.

Lees meer

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

Achtergrond - 16 augustus 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood
Toen vorige week massaal dode vissen werden gevonden in de rivier de Oder, was het al te laat. Giftige stoffen in het water hebben het ecosysteem ernstig aangetast. Het zal volgens Axel Vogel, minister van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg, nog jaren duren voor de rivier zich heeft hersteld van deze milieuramp. (Geactualiseerd op 18 augustus; giftige algen gevonden, alinea 3)

Lees meer

Niet Hitler maar Adenauer bouwde eerste snelweg

Achtergrond - 8 augustus 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Niet Hitler maar Adenauer bouwde eerste snelweg
Op 8 augustus 1932, vandaag precies 90 jaar geleden, reden de eerste auto’s over de nieuwe en eerste snelweg van Duitsland tussen Keulen en Bonn. Een Kraftfahrstraße, werd de weg zonder kruisingen en met aan beide zijden twee banen genoemd. Twee dagen tevoren had de Keulse burgemeester Konrad Adenauer, die na de oorlog de eerste bondskanselier van Duitsland werd, de weg feestelijk geopend.

Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Achtergrond - 21 juli 2022 - Auteur: Marja Verburg Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer
Er stroomt weer gas door pijpleiding Nord Stream 1. De afgelopen anderhalve week was de pijplijn dicht voor onderhoud en de vrees was dat Rusland de gaskraan niet weer zou openen. Al sinds juni levert Rusland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid. Vanwege de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas heeft Rusland met zijn gastoevoer een stevige troef in handen. Duitsland houdt voor de komende maanden rekening met verschillende scenario's. Geactualiseerd op 21 juli 2022

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger