Achtergrond

DDR droeg steentje bij aan neerslaan Praagse Lente

Achtergrond - 23 maart 2018 - Auteur: Felix Bohr DDR droeg steentje bij aan neerslaan Praagse Lente
Een halve eeuw geleden bloeide hoop op een hervorming van het socialisme op. Hoe de DDR in het neerslaan van die hoop verwikkeld was:
Lees meer

Film Fatih Akin vestigt aandacht op NSU-moorden

Achtergrond - 22 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg Film Fatih Akin vestigt aandacht op NSU-moorden
De film ‘Aus dem Nichts’ van regisseur Fatih Akin draait vanaf 23 maart in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal is gebaseerd op het NSU-schandaal: tussen 2000 en 2007 pleegde een neonazi-terreurgroep in Duitsland ongehinderd tien moorden en meerdere bomaanslagen.
Lees meer

Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden

Achtergrond - 21 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden
De islam is een deel van Duitsland geworden, zei kanselier Merkel vandaag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag. Ze legde de verklaring af naar aanleiding van de beëdiging van haar nieuwe kabinet. Ook bekritiseerde ze het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin.
Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Achtergrond - 20 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse diensten onderscheppen massaal data
In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de buitenlandse inlichtingendienst BND mag - beperkt - meekijken op het glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van het referendum over de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) woensdag, een blik op de regels voor digitaal afluisteren in Duitsland.
Lees meer

In Memoriam: Maarten Brands

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteur: Ton Nijhuis In Memoriam: Maarten Brands
Op maandag 12 maart is in de ochtend onze oud-collega professor dr. Maarten C. Brands overleden. Hij is 84 jaar geworden. Directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis over zijn bevlogen leermeester.
Lees meer

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen
De Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag tot kanselier gekozen. Daarna is haar kabinet Merkel-IV beëdigd, dat nu snel aan de slag wil. De nieuwe Grote Coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD heeft maandag het regeerakkoord ondertekend en toegelicht. 
Lees meer

Publieke omroep zit dicht op de macht

Achtergrond - 13 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg Publieke omroep zit dicht op de macht
‘Staatspers’ - zo worden ARD en ZDF niet alleen door de rechts-populistische AfD genoemd, maar ook door de voorzitter van de bond van Duitse krantenuitgevers. De medewerkers van de publieke omroep voelen zich daardoor in diskrediet gebracht. Maar de geloofwaardigheid van de zenders staat al langer ter discussie.
Lees meer

Kranten willen af van online nieuws door omroepen

Achtergrond - 9 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Kranten willen af van online nieuws door omroepen
Als je op de hoogte wil blijven van het Duitse nieuws, heb je veel aan de nieuwssite van de ARD, tagesschau.de. Het is tegen het zere been van de Duitse kranten, die de teksten op de nieuwssites van de publieke omroep oneerlijke concurrentie noemen. Onzin, vindt vooral de ARD. 
Lees meer

ARD en ZDF moeten bezuinigen en hervormen

Achtergrond - 8 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg ARD en ZDF moeten bezuinigen en hervormen
Duitsers betalen 17,50 per huishouden per maand voor hun publieke omroep, maar keren zich steeds meer van de zenders af. Mede daarom willen de minister-presidenten van de deelstaten, die over de publieke omroep gaan, dat de ARD en de ZDF de komende jaren flink bezuinigen en hervormen.
Lees meer

Factsheet: de Duitse publieke omroep

Achtergrond - 8 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Factsheet: de Duitse publieke omroep
De Duitse publieke omroep bestaat uit ARD, ZDF en Deutschlandradio. Die bestaan weer uit verschillende regionale zenders. In totaal tellen de öffentlich-rechtlichen ruim 20 tv-zenders, meer dan 60 radiozenders en rond de 25.000 medewerkers in vaste dienst. Die worden grotendeels betaald uit de Rundfunkbeitrag.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger