Achtergrond

Boomhutten tegen de bruinkool

Achtergrond - 27 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Boomhutten tegen de bruinkool
Net over de grens met Duitsland, in het Hambacher bos, wonen al vijf jaar lang activisten in boomhutten. Ze protesteren tegen de uitbreiding van de nabijgelegen bruinkoolmijn. Het bos is een ontmoetingsplek voor de milieubeweging geworden.
Lees meer

Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit

Achtergrond - 21 februari 2017 - Auteur: Jeroen Kuiper Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit
Hebben de Duitse en Nederlandse pers de rechtspopulisten kleiner of juist groter gemaakt? En hoe objectief kun je als journalist zijn? Duitse en Nederlandse journalisten debatteerden daarover maandagavond hartstochtelijk tijdens een podiumdiscussie voor een volle zaal op de Nederlandse ambassade in Berlijn. "We moeten partijen als de AfD en de PVV serieus nemen." "Maar we moeten niet steeds over hun stokjes springen."
Lees meer

Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid

Achtergrond - 16 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid
In de aanloop naar de verkiezingen praat Nederland over een verplichte verzekering voor zzp'ers. In Duitsland bestaat zoiets al voor zelfstandige kunstenaars en publicisten. Zij zijn via de Künstlersozialkasse verzekerd voor hun pensioen, in geval van ziekte en bij arbeidsongeschiktheid.
Lees meer

Duitse onderzoeksinstituten volop actief in Nederland

Achtergrond - 14 februari 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse onderzoeksinstituten volop actief in Nederland
De Duitse Max-Planck-Gesellschaft voor wetenschappelijk onderzoek stelt jaarlijks honderd stageplaatsen beschikbaar voor studenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit; de Fraunhofer-Gesellschaft heeft in januari een Project Center aan de Universiteit Twente geopend: op de eerste Dutch-German Science and Innovation Days in Nijmegen passeerden veelbelovende voorbeelden van Duits-Nederlandse samenwerking de revue.
Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Achtergrond - 10 februari 2017 - Auteur: Marja Verburg Chronologie affaire-Böhmermann
De uitzending van komiek Jan Böhmermann uit maart 2016, waarin hij de Turkse president Erdogan beledigde, groeide uit tot een internationale affaire. Böhmermann werd niet vervolgd voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, maar de rechter heeft wel delen van zijn gedicht verboden. Een chronologisch overzicht.
Lees meer

'Anti-populist' Steinmeier wordt zondag president

Achtergrond - 9 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Anti-populist' Steinmeier wordt zondag president
Duitsland kiest zondag Frank-Walter Steinmeier tot nieuwe bondspresident. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken heeft als kandidaat van regeringspartijen CDU/CSU en SPD verreweg de meeste steun en volgt Joachim Gauck op. 
Lees meer

Hoop op herwaardering DDR-schilder Werner Tübke

Achtergrond - 6 februari 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Hoop op herwaardering DDR-schilder Werner Tübke
Museum De Fundatie in Zwolle heeft een opmerkelijke keuze gemaakt voor een nieuwe tentoonstelling: de in Nederland onbekende DDR-schilder Werner Tübke krijgt alle ruimte in het museum. Over vier verdiepingen zijn ongeveer honderd werken van hem te zien.
Lees meer

'Duitse economie bloeit door regionale ontwikkeling'

Achtergrond - 3 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Duitse economie bloeit door regionale ontwikkeling'
In de jaren negentig gold Duitsland als de zieke man van Europa. Nu is het land juist een voorbeeld van economische bloei. Hoe dat kan, onderzoeken David Audretsch en Erik Lehmann in hun boek 'The Seven Secrets of Germany'. Audretsch gaf er donderdag een lezing over in Amsterdam.
Lees meer

Hoe Duitsers in Nederland na 1945 hun bezit verloren

Achtergrond - 1 februari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Hoe Duitsers in Nederland na 1945 hun bezit verloren
Duitsers werden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en hun bezittingen werden afgepakt - ongeacht politieke voorkeur of gedrag tijdens de oorlog. Marieke Oprel doet onderzoek naar deze groep. "Alle studies die zijn gedaan, bevestigen anti-Duitse gevoelens na de Tweede Wereldoorlog, maar persoonlijke verhalen van Duitsers kwamen tot nu toe minder aan bod."
Lees meer

Tijdlijn Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 31 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tijdlijn Bondsdagverkiezingen
Duitsland gaat op 24 september naar de stembus. Bekijk de belangrijkste data en gebeurtenissen in aanloop naar de Duitse verkiezingen in deze interactieve tijdlijn Bondsdagverkiezingen
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger