Achtergrond

Wereld kijkt Duitsland op de vingers bij klimaatdoelen

Achtergrond - 10 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Wereld kijkt Duitsland op de vingers bij klimaatdoelen
Het is spitsuur voor het klimaat in Duitsland. Als gastland van de VN-klimaattop in Bonn vervult het een voorbeeldrol in de energietransitie. In Berlijn onderhandelen Die Grünen, CDU/CSU en FDP over de sluiting van de kolencentrales. Het ziet ernaar uit dat het land de eigen klimaatdoelstellingen niet zal halen.
Lees meer

Duitse verkiezingen geen ‘gamechanger’

Achtergrond - 9 november 2017 - Auteur: Hanco Jürgens Duitse verkiezingen geen ‘gamechanger’
Welke invloed hebben de Duitse verkiezingen op het wereldtoneel? Mogelijk niet eens zo heel veel. De nieuwe lijnen in de Duitse buitenlandse politiek zijn immers al eerder uitgezet, schrijft Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut.
Lees meer

9 november voor Duitsers feestelijk en beladen

Achtergrond - 9 november 2017 - Auteur: Marja Verburg 9 november voor Duitsers feestelijk en beladen
9 november is in Duitsland een feestelijke en een beladen dag. Niet alleen vond de val van de Muur op deze dag in 1989 plaats. Ook de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - in 1938 en twee andere historische gebeurtenissen vonden op 9 november plaats. Duitsland staat er vandaag op verschillende manieren bij stil.
Lees meer

#Metoo-debat in Duitsland al eerder gevoerd

Achtergrond - 8 november 2017 - Auteur: Marja Verburg #Metoo-debat in Duitsland al eerder gevoerd
Voor Duitsland is de #metoo-discussie niet nieuw. Daar vertelden in 2013 vrouwen met de hashtag #aufschrei over hun ervaringen met ongewenste intimiteiten. Die #aufschrei-discussie bracht tv-makers ertoe een film te maken, die de ARD vanavond uitzendt. Aansluitend volgt een talkshow over het onderwerp. 
Lees meer

'Het is tijd dat kleinkinderen zich met oorlog bemoeien'

Achtergrond - 1 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Het is tijd dat kleinkinderen zich met oorlog bemoeien'
Acteur Matthias Neukirch ging op zoek naar de geschiedenis van zijn grootvader, SS-officier Hans Schleif. Samen met regisseur Julian Klein maakte hij daar een intiem theaterstuk over. Het maakt deel uit van een groeiend aantal boeken en stukken die vanuit een persoonlijk perspectief over de oorlogsgeschiedenis van een familie vertellen.
Lees meer

Steeds meer Duitsers betalen voor zorg ouders

Achtergrond - 31 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Steeds meer Duitsers betalen voor zorg ouders
In Duitsland zijn kinderen verplicht bij te dragen aan de zorgkosten van hun ouders als die dat zelf niet kunnen betalen, het zogenoemde Elternunterhalt. Nu de kosten voor de verpleeghuiszorg stijgen, maakt de sociale dienst steeds vaker gebruik van deze regeling. Ook wie in Nederland woont, maar ouders in Duitsland heeft, kan verplicht zijn een bijdrage te betalen.
Lees meer

Nieuwe Bondsdag: irritaties en veel extra stoelen

Achtergrond - 24 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Nieuwe Bondsdag: irritaties en veel extra stoelen
Vandaag is de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeengekomen. Oud-minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) is gekozen tot de nieuwe parlementsvoorzitter. Dat nu ook de AfD deel van de Bondsdag uitmaakt, zorgde voor irritaties. 
Lees meer

Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie

Achtergrond - 17 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie
Die Grünen in Duitsland schuiven woensdag aan bij de onderhandelingen over een nieuwe regering, samen met CDU/CSU en FDP. De pragmatische partijvleugel van Die Grünen - onder leiding van Cem Özdemir en Katrin Göring-Eckardt - is bereid tot compromissen. De linkervleugel is bang dat de partij haar identiteit verliest en neemt liever een voorbeeld aan Jesse Klaver. Een machtsstrijd kondigt zich aan.
Lees meer

13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel

Achtergrond - 13 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel
Op 13 oktober 1977, vandaag 40 jaar geleden, kaapten vier terroristen een Lufthansa-Boeing die toeristen van Mallorca naar Frankfurt bracht. Ze eisten de vrijlating van gevangen leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Vier dagen en meerdere tussenstops later bestormde een Duitse anti-terreureenheid het vliegtuig in het Somalische Mogadishu, met succes. De kaping was een van de dramatische ontwikkelingen in wat nu de Duitse herfst wordt genoemd.
Lees meer

'Deze regering wordt Merkels zwaarste klus'

Achtergrond - 11 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Deze regering wordt Merkels zwaarste klus'
Kanselier Merkel staat voor haar vierde ambtstermijn en 'zonder twijfel' haar zwaarste, zegt historicus Frits Boterman in een interview met Wilfred van de Poll van dagblad Trouw. Vorige week verscheen Botermans boek 'Het land van Merkel', waarin hij beschrijft hoe Duitsland onder Merkel veranderde. Het eerste deel van het interview: 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger