Achtergrond

Verdeeld AfD komt met stevig rechts programma

Achtergrond - 15 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Verdeeld AfD komt met stevig rechts programma
Een concept-programma voor de verkiezingen van september heeft de AfD al. Maar wie de lijsttrekker moet worden, daarover is het partijbestuur het nog niet eens. De AfD probeert eenheid uit te stralen, maar is intern verdeeld. In de peilingen verliezen de rechts-populisten stemmen.
Lees meer

Factsheet Hoger Onderwijs

Achtergrond - 15 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Factsheet Hoger Onderwijs
BAföG, collegegeld, elite-universiteiten, Exzellenzstrategie, federalismehervorming: als het om studeren in Duitsland gaat, vliegen de vaktermen je om de oren. Duitslandweb biedt een kleine wegwijzer door het oerwoud van het Duitse Hoger Onderwijs.
Lees meer

Duitsland voert zelfde strijd met Turkije als Nederland

Achtergrond - 13 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitsland voert zelfde strijd met Turkije als Nederland
Kanselier Merkel spreekt haar steun uit aan Nederland in de strijd met Turkije. Duitsland worstelt al twee weken met de vraag of Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland. Het Constitutioneel Hof bepaalde vrijdag dat het aan de bondsregering is om daarover te beslissen. Duitse media schrijven dat het tijd is Turkije grenzen te stellen.
Lees meer

UvA: Duits wordt Duitslandstudies

Achtergrond - 9 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik UvA: Duits wordt Duitslandstudies
De opleiding Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt vanaf september de bachelor Duitslandstudies. Dat betekent naast aandacht voor taal en literatuur ook een uitgebreide kennismaking met de Duitse cultuur en maatschappij, vertellen docenten Anna Seidl en Thomas Ernst. Veel ruimte is er voor audio-visuele en digitale cultuur.
Lees meer

Het Duitse kiesstelsel

Achtergrond - 3 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Het Duitse kiesstelsel
Het Duitse kiesstelsel verschilt op een aantal punten sterk van het Nederlandse. Duitsland heeft een mengvorm van een districtenstelsel zoals de Britten en de Amerikanen dat kennen en het principe van evenredige vertegenwoordiging zoals dat ook in Nederland geldt.
Lees meer

Merkel zet migratiemissie in Afrika voort

Achtergrond - 2 maart 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Josta van Bockxmeer Merkel zet migratiemissie in Afrika voort
Kanselier Merkel bezoekt vandaag en morgen Egypte en Tunesië, waar ze onder meer praat over de beperking van het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa komt. Het is een nieuwe stap in Merkels plan om daarover afspraken te maken met Afrikaanse landen. Het voorstel voor opvangkampen in de regio, dat eerder deel van de onderhandelingen was, heeft ze laten vallen.
Lees meer

SPD’er Schulz maakt verkiezingen weer spannend

Achtergrond - 28 februari 2017 - Auteur: Marja Verburg SPD’er Schulz maakt verkiezingen weer spannend
Merkel en de CDU/CSU stonden tot eind januari in de peilingen op eenzame hoogte. Maar sinds het aantreden van SPD-lijsttrekker Martin Schulz zijn de sociaaldemocraten aan een ongekende opmars bezig. Het maakt een vierde termijn voor kanselier Merkel bij de Bondsdagverkiezingen op 24 september ineens niet meer zo vanzelfsprekend.
Lees meer

Boomhutten tegen de bruinkool

Achtergrond - 27 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Boomhutten tegen de bruinkool
Net over de grens met Duitsland, in het Hambacher bos, wonen al vijf jaar lang activisten in boomhutten. Ze protesteren tegen de uitbreiding van de nabijgelegen bruinkoolmijn. Het bos is een ontmoetingsplek voor de milieubeweging geworden.
Lees meer

Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit

Achtergrond - 21 februari 2017 - Auteur: Jeroen Kuiper Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit
Hebben de Duitse en Nederlandse pers de rechtspopulisten kleiner of juist groter gemaakt? En hoe objectief kun je als journalist zijn? Duitse en Nederlandse journalisten debatteerden daarover maandagavond hartstochtelijk tijdens een podiumdiscussie voor een volle zaal op de Nederlandse ambassade in Berlijn. "We moeten partijen als de AfD en de PVV serieus nemen." "Maar we moeten niet steeds over hun stokjes springen."
Lees meer

Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid

Achtergrond - 16 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid
In de aanloop naar de verkiezingen praat Nederland over een verplichte verzekering voor zzp'ers. In Duitsland bestaat zoiets al voor zelfstandige kunstenaars en publicisten. Zij zijn via de Künstlersozialkasse verzekerd voor hun pensioen, in geval van ziekte en bij arbeidsongeschiktheid.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger