Achtergrond

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Achtergrond - 18 december 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Radicale stemmingsomslag in corona-crisis
Ineens is hij er, de vergelijking die een paar maanden geleden zo onvoorstelbaar leek: toen deze week opnieuw een recordhoogte aan corona-besmettingen werd bereikt, schreef een Tagesspiegel-commentator dat Duitsland zich met deze cijfers ‘niet meer ver van de situatie bevindt waarin Italië en Spanje in het voorjaar zaten’. Maar klopt dat: is Berlijn het nieuwe Bergamo, Beieren het nieuwe Lombardije?
Lees meer

Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'

Achtergrond - 17 december 2020 - Auteur: Lynn Stroo Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'
Illegaal vuurwerk, drugs, vuurwapens, autodiefstallen en plofkraken: de Nederlandse en Duitse politie hebben hun handen vol aan criminaliteit in de grensstreek. Corona zorgt voor nieuwe problemen. Gert Rademaker van de Nationale Politie licht toe hoe Duitsland en Nederland samenwerken.
Lees meer

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

Achtergrond - 16 december 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?
In de grensstreek kopen veel Duitsers hun koffie in Nederland. Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Lees meer

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Achtergrond - 15 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: De Duitse lobby in de EU
De lobby van Duitse bedrijven heeft grote invloed op wat er in Europa gebeurt. Duitse ondernemingen zijn actief en aanwezig in Brussel en investeren veel geld in hun lobby-activiteiten. Journalist Hans von der Burchard geeft in gesprek met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg vanuit Brussel een kijkje achter de schermen van de Duitse lobby in de EU.
Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Achtergrond - 1 december 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?
Precies tien jaar geleden werd Google Street View in Duitsland gelanceerd, de online kaartendienst waarmee je virtueel in een straat kan rondkijken. Het project begon in twintig grote steden. De rest van Duitsland snel zou volgen, althans, dat was de bedoeling.
Lees meer

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

Achtergrond - 30 november 2020 - Auteur: Marja Verburg AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in
Als het aan voorzitter Jörg Meuthen ligt, houdt de AfD afstand van rechts-radicalen en matigt de partij haar toon. Hij vreest dat de binnenlandse veiligheidsdienst de AfD anders in het vizier neemt. Maar op het partijcongres van afgelopen weekend bleek een groot deel van de AfD-gedelegeerden niet gediend van zijn alarmkreet. De rechts-nationalistische partij gaat hevig verdeeld het verkiezingsjaar 2021 in.
Lees meer

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn
Leo Blokhuis schreef een boek over Berlijn als motor van muzikale revolutie, van Schönberg tot Einstürzende Neubauten. Voorbij de pijngrens wachtte het vergezicht, of beter: het vergehoor. “Dit is je ware progressiviteit.”
Lees meer

Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december
Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 20 december en voert strengere maatregelen in. Zo mogen minder mensen samenkomen en wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Scholen blijven wel open. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur opnieuw toegenomen.
Lees meer

Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn

Achtergrond - 24 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn
Het hoofd van de Duitse familie Hohenzollern heeft in 2014 aanspraak gemaakt op Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Dat blijkt uit documenten die deze maand openbaar zijn gemaakt. Berichten dat de nazaten van Wilhelm II het huis claimen zijn niet nieuw, maar de documenten bevestigen nu dat de Nederlandse overheid onderhandelde met de Hohenzollerns.
Lees meer

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Achtergrond - 19 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’
De samenwerking van Duitse en Nederlandse militairen in de Duitse 1. Pantserdivisie is ontegenzeglijk bijzonder, maar gaat niet altijd vanzelf. Behalve technische en organisatorische aspecten spelen ook cultuurverschillen een rol. “Daar hadden we niet zoveel verstand van”, zegt Martin Wijnen, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. Samen met de Duitse landmacht gaf zijn organisatie de Rijksuniversiteit Groningen de opdracht deze culturele aspecten te onderzoeken.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger