Achtergrond

Studie duidt extreem-rechts geweld in Oost-Duitsland

Achtergrond - 18 mei 2017 - Auteur: Marja Verburg Studie duidt extreem-rechts geweld in Oost-Duitsland
Vreemdelingenhaat heeft zich in Oost-Duitsland geconsolideerd, concludeerde de Duitse regering in 2016 in haar jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenheid. Het aantal gevallen van extreem-rechts geweld is daar de afgelopen jaren flink gestegen. Over de oorzaken daarvan wordt vandaag een studie gepresenteerd in Berlijn. Zie ook aanvulling onderaan het artikel
Lees meer

‘Sociale media voor veel politici te grote uitdaging’

Achtergrond - 15 mei 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘Sociale media voor veel politici te grote uitdaging’
Communicatiewetenschapper Kay Hinz onderzoekt het gebruik van sociale media in de Duitse politiek. Hij promoveerde op een onderzoek naar sociale media tijdens de campagnes voor de Bondsdagverkiezingen in 2013. “Een opvallende uitkomst van mijn studie is dat burgers zich wel met een politicus verbinden, maar ze delen niks en ze reageren niet.”
Lees meer

CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 15 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen
De CDU is de grootste partij geworden in Noordrijn-Westfalen. Met 33 procent van de stemmen heeft de partij de derde deelstaatverkiezing op rij gewonnen. De regerende SPD bleef steken op 31,2 procent, de slechtste uitslag van de afgelopen decennia.
Lees meer

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 13 mei 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen
Zorgt de CDU voor een stunt bij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen zondag? Lang stond de SPD onbezorgd bovenaan in de peilingen, maar de laatste weken is de CDU langszij gekomen. Daarvan worden ze ook in Berlijn nerveus.
Lees meer

Het onbekende lot van gevluchte Joodse kinderen

Achtergrond - 5 mei 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Het onbekende lot van gevluchte Joodse kinderen
In Nederland waren eind jaren dertig zo’n 50 opvangkampen voor Joodse kinderen die alleen uit Duitsland en Oostenrijk waren gevlucht. Hoe het deze kinderen is vergaan, is lang onduidelijk gebleven. Miriam Keesing brengt hun lot in kaart. Op 4 mei sprak ze daarover in Amsterdam, samen met Mirjam Weitzner, die in zo’n opvangkamp heeft gewoond.
Lees meer

Schulz-effect zwakt af - in NRW en landelijk

Achtergrond - 24 april 2017 - Auteur: Marja Verburg Schulz-effect zwakt af - in NRW en landelijk
Met spanning kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen op 14 mei. Die gelden als graadmeter voor de landelijke verkiezingen in september. Lange tijd lag de SPD in NRW in de peilingen ruim voor, maar sinds dit weekend loopt de CDU ineens flink in. Voor de Bondsdagverkiezingen stijgen de CDU en Merkel ook weer in de peilingen. De vraag is hoe het met de hevig verdeelde AfD verder gaat.
Lees meer

Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker

Achtergrond - 24 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker
De zestienjarige M. uit Syrië woont als vluchteling in Hamburg. Hij wilde zijn ouders en zijn acht maanden oude zusje K. ook naar Duitsland laten verhuizen. Maar omdat de regels voor gezinshereniging streng zijn, mocht zijn zusje niet komen. De familie zou dus gedwongen zijn de baby in Syrië achter te laten.
Lees meer

Petry spitst machtsstrijd AfD toe vlak voor partijcongres

Achtergrond - 20 april 2017 - Auteur: Marja Verburg Petry spitst machtsstrijd AfD toe vlak voor partijcongres
Partijvoorzitter Frauke Petry is niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de AfD. Dat maakte ze woensdag bekend in een videoboodschap. Het is een verrassende wending in de machtsstrijd binnen de partij die al maanden gaande is en maakt het partijcongres komend weekend in Keulen nog spannender.
Lees meer

Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren

Achtergrond - 13 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren
Studenten van de Haagse Hogeschool helpen Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding van een handelsmissie naar Stuttgart en München. Het project is een pilot voor verdere samenwerking tussen de hogeschool en het bedrijfsleven.
Lees meer

Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme

Achtergrond - 4 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme
Die Linke wil een duidelijke breuk met "de neoliberale politiek van de afgelopen 25 jaar", aldus partijvoorzitters Riexinger en Kipping maandag bij de presentatie van het ontwerp-verkiezingsprogramma van hun partij. Ook spreekt Die Linke zich tegen de NAVO uit. Dat maakt eventuele samenwerking met de SPD lastig.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger