Achtergrond

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 15 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat steeds wordt aangevuld.
Lees meer

Duitsland lanceert corona-tracing-app

Achtergrond - 11 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland lanceert corona-tracing-app
Duitsland komt volgende week met een corona-tracing app. De Corona-Warn-App moet helpen bij het doorbreken van corona-infectieketens en wordt met een aantal maanden vertraging gelanceerd.
Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Achtergrond - 8 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland vreest derde droge zomer op rij
Zonovergoten dagen en nauwelijks een spatje regen: Duitsland beleeft tot nu toe één van zonnigste lentes sinds het begin van de weermeting. Maar het mooie weer heeft een keerzijde: de grond is veel te droog en de oogsten vallen tegen.
Lees meer

DIAloog: Corona in Duitsland

Achtergrond - 5 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb DIAloog: Corona in Duitsland
(Debat) Met verbazing kijkt Nederland sinds het begin van de coronacrisis naar Duitsland: dat lijkt erg succesvol in de aanpak van de coronapandemie. Wat doet Duitsland anders dan Nederland? En verloopt daar daadwerkelijk alles beter, als je niet alleen de medische maar ook de maatschappelijke aspecten bekijkt? Samen met arts-microbioloog Andreas Voss en journalist Markus Pfalzgraf spreken we op 11 juni over de opmerkelijke verschillen in de omgang met het virus.
Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Achtergrond - 4 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen
Duitsland neemt op 1 juli het stokje van Kroatië over als halfjaarlijkse voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het Duitse voorzitterschap zouden de Green Deal, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en het migratievraagstuk de belangrijkste thema’s zijn. Maar de coronapandemie vraagt zoveel aandacht dat de ambities moesten worden bijgesteld.
Lees meer

Een kruis op de wereldcultuur

Achtergrond - 3 juni 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een kruis op de wereldcultuur
Als het dan toch nog gebeurt, barst er applaus los. ‘Bravo!’ klinkt het bij een paar van de ongeveer tweehonderd aanwezigen. Na twaalf uur wachten is op 29 mei het gouden kruis naar boven gehesen, helemaal bovenop de koperen paleiskoepel, 70 meter boven Berlijn. Even lijken de heftige discussies over het kruis tot het verleden te behoren.
Lees meer

Sprechstunde: Berlijn

Achtergrond - 29 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Sprechstunde: Berlijn
Wat is er gebeurd met de krokodil die ontsnapte uit de Berlijnse dierentuin tijdens de oorlog? Waarom is Berlijn de hoofdstad van Duitsland? En hoeveel 'Wessies' wonen er eigenlijk? DIA-historicus Krijn Thijs beantwoordt deze en andere vragen van lezers over de tot de verbeelding sprekende stad, waar de geschiedenis aan de straatstenen af te lezen is.
Lees meer

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Achtergrond - 28 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen
Het zou dit jaar groots worden gevierd, de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven, een van de meest gespeelde componisten aller tijden. Maar het coronavirus zette een streep door veel feestelijkheden. Veel grote concerten en evenementen worden nu doorgeschoven naar 2021. Beethoven brengt dit jaar iets anders: verbroedering in tijden van isolatie.
Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Achtergrond - 24 mei 2020 - Auteur: Ton Nijhuis Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie
Niet Europese instellingen zelf, maar de lidstaten horen te beslissen over de bevoegdheden van die instellingen, schrijft directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst

Achtergrond - 19 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst
De gerenommeerde Duitse kunsthistoricus Andreas Blühm is directeur van het Groninger Museum. In deze podcast vertelt hij over Oost-Duitse kunst, zijn eigen ervaringen met de DDR en over Nederlands-Duitse cultuurverschillen. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger