Achtergrond

'Merkel wil in Europa resultaten zien'

Achtergrond - 13 november 2018 - Auteur: Marja Verburg 'Merkel wil in Europa resultaten zien'
Merkel wil een Europees leger, zei ze dinsdagmiddag in een toespraak in het Europees Parlement. Maar ze legde zich nergens echt op vast, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. “Het zijn ver-weg-voorstellen.” Toch vindt hij dat ze heeft laten zien dat ze nog steeds een belangrijke speler is in Europa.
Lees meer

Helder tegengeluid tijdens herdenking Pogromnacht

Achtergrond - 12 november 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Helder tegengeluid tijdens herdenking Pogromnacht
De gehoopte 'zee van licht' werd een bescheiden gloed van kaarsen. Toch was de voormalige synagoge in de Berlijnse wijk Schöneberg vrijdagavond weer even iets meer dan een stenen gedenkteken. Buurtbewoners en andere belangstellenden herdachten de Reichspogromnacht van 1938, waarmee 80 jaar geleden het systematische nazi-geweld tegen de Joden begon.
Lees meer

Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in

Achtergrond - 8 november 2018 - Auteur: Lynn Stroo Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in
In het holst van de nacht varen op 1 november 1918 drie oorlogsschepen door het Noord-Oostzeekanaal Kiel binnen. Aan boord opstandige matrozen, die met een paar dagen verlof tot bedaren moeten komen. In plaats daarvan ontketenen ze met hun protest de Novemberrevolutie, waardoor Duitsland op 9 november 1918, nu 100 jaar geleden, in één klap van een monarchie in een republiek verandert. Nog twee dagen later tekenen de Duitsers de overgave en komt de Eerste Wereldoorlog ten einde.
Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Achtergrond - 8 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tijdlijn val van de Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur. Wat de aanloop was naar dit historische moment zie je in deze interactieve tijdlijn, met foto- en videomateriaal. 
Lees meer

Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'

Achtergrond - 30 oktober 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'
Het tijdperk van Angela Merkel loopt langzaam ten einde. Ze heeft gekozen voor een afscheid in meerdere bedrijven. Merkel stelt zich in december na achttien jaar niet meer herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. Als haar termijn als kanselier in 2021 voorbij is, wil ze de politiek verlaten. Een terugblik op Merkels politieke loopbaan.
Lees meer

Vijf vragen over Merkels besluit

Achtergrond - 30 oktober 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Vijf vragen over Merkels besluit
Hoewel eigenlijk bekend was dat kanselier Angela Merkel aan haar laatste termijn bezig was, is de aankondiging maandag dat ze niet opnieuw voorzitter van de CDU wil worden en in 2021 de politiek verlaat toch een cesuur in de Duitse politiek. Nu haar afscheid is aangekondigd is de strijd om haar opvolging begonnen. Vijf vragen over deze stap van Merkel. (geactualiseerd op 31 oktober)
Lees meer

Merkel stelt zich niet meer verkiesbaar

Achtergrond - 29 oktober 2018 - Auteur: Marja Verburg Merkel stelt zich niet meer verkiesbaar
Kanselier Merkel ziet af van een nieuwe termijn als partijvoorzitter. Ook wil ze na 2021 niet opnieuw kanselier worden. Dat zei ze maandagmiddag op een persconferentie in Berlijn. De mededeling komt na de zware nederlaag van de CDU in Hessen zondagavond. Ook Merkels coalitiepartner SPD kreeg bij de deelstaatverkiezingen een harde klap.  
Lees meer

18/68/18 Sociale bewegingen toen en nu

Achtergrond - 26 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb 18/68/18 Sociale bewegingen toen en nu
100 jaar geleden brak in Duitsland de Novemberrevolutie uit. Arbeiders en soldaten eisten sociale en politieke hervormingen. Dat leidde tot het einde van het Duitse Keizerrijk. Ook in Nederland waren protesten, maar van een revolutie kwam het niet. 50 jaar later verzetten de 68'ers in Duitsland, Nederland en veel andere landen zich tegen de heersende machtsverhoudingen.
Lees meer

Verkiezingsnederlaag dreigt voor CDU en SPD in Hessen

Achtergrond - 25 oktober 2018 - Auteur: Marja Verburg Verkiezingsnederlaag dreigt voor CDU en SPD in Hessen
De CDU en de SPD dreigen op groot verlies af te stevenen bij de deelstaatverkiezingen in Hessen zondag. Minister-president Volker Bouffier (CDU) kan gezien de peilingen zijn regering met de Groenen niet voortzetten.
Lees meer

Gerd Koenen over 1968: ‘Achteraf schrik je van jezelf’

Achtergrond - 24 oktober 2018 - Auteur: Marja Verburg Gerd Koenen over 1968: ‘Achteraf schrik je van jezelf’
In 1968 was Gerd Koenen communist. Politiek actief geworden via het studentenprotest, werd hij lid van de Kommunistische Bund Westdeutschland (KBW) en bleef dat tot 1982. Later keek hij als historicus kritisch naar het communisme en naar de 68'ers en hun ideologie. Op 1 november spreekt Koenen tijdens de themamiddag sociale bewegingen in Amsterdam over de erfenis van 1968.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger