Achtergrond

'Merkel en Macron moeten Frans-Duitse as laten slagen'

Achtergrond - 30 juni 2017 - Auteur: Marja Verburg 'Merkel en Macron moeten Frans-Duitse as laten slagen'
De verkiezing van Macron tot president van Frankrijk heeft de Frans-Duitse as in Europa nieuw leven ingeblazen. Maar het zal een ingewikkelde vriendschap worden tussen de jonge rebelse Franse president en de pragmatische Merkel. Woensdag discussieerden drie kenners van Frankrijk en Duitsland in het Amsterdamse debatcentrum Spui 25.
Lees meer

Laudatio Johan Simons door Geert Mak

Achtergrond - 27 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Laudatio Johan Simons door Geert Mak
Johan Simons is Europeaan tot in z'n tenen, zei Geert Mak in een prachtige laudatio voor de theaterregisseur die op 20 juni de Otto von der Gablentzprijs kreeg uitgereikt. En: "Hij eist dat het publiek zelf gaat nadenken over wie we eigenlijk zijn, waarin we als westerse samenleving tekort schieten."
Lees meer

Otto von der Gablentz-prijs: dankwoord Johan Simons

Achtergrond - 21 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Otto von der Gablentz-prijs: dankwoord Johan Simons
Regisseur Johan Simons kreeg op 20 juni in het Bimhuis in Amsterdam de Otto von der Gablentz-prijs uitgereikt voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in Duitsland en Nederland. In zijn dankwoord, dat we hier publiceren, sprak hij over het belang van kunst en over de verschillen tussen Nederland en Duitsland in de omgang met kunst. 
Lees meer

'Nederlands theater verkeert in ademnood'

Achtergrond - 20 juni 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Nederlands theater verkeert in ademnood'
Als regisseur heeft hij de Nederlandse en Duitse theaterwereld met elkaar in contact gebracht. Ook thematisch is hij vaak op zoek naar wat mensen samenbrengt. Voor zijn verbindende bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen krijgt Johan Simons dinsdag de Otto von der Gablentz-prijs.
Lees meer

Oud-kanselier Helmut Kohl overleden

Achtergrond - 16 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Oud-kanselier Helmut Kohl overleden
Oud-kanselier Helmut Kohl is vrijdagmorgen op 87-jarige leeftijd overleden. De CDU heeft het door Bild verspreidde bericht vrijdag aan het eind van de middag bevestigd. 
Lees meer

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Achtergrond - 15 juni 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?
Jamaika, Biene Maja of Schwampel: Duitsers geven graag opmerkelijke namen aan hun regeringscoalities. Een aantal van die coalities is redelijk nieuw, ze regeren sinds enkele jaren in de deelstaten. Daar zijn steeds vaker meer dan twee partijen nodig om een meerderheidsregering te vormen. De kans is aanwezig dat Duitsland zelf ook zo’n coalitie krijgt na de Bondsdagverkiezingen op 24 september.
Lees meer

Politici vrezen leaks, social bots en fakenews

Achtergrond - 15 juni 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Politici vrezen leaks, social bots en fakenews
Vladimir Poetin heeft verzekerd dat het Kremlin geen cyberaanvallen zal laten uitvoeren om de Duitse verkiezingen te ontregelen. Maar aan zijn woorden moeten we weinig waarde hechten, waarschuwen deskundigen en dissidenten. De Bundeswahlleiter, die de Duitse stembusgang coördineert, heeft een taskforce opgericht om het land te behoeden voor de invloed van fakenews, hacks, leaks en social bots.
Lees meer

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Achtergrond - 8 juni 2017 - Auteur: Marja Verburg Groenen krijgen campagne maar niet op gang
Het gaat niet goed met Bündnis 90/Die Grünen. In de peilingen voor de Bondsdagverkiezingen schommelt de partij nog slechts rond de 7 procent, het slechtste resultaat in bijna 10 jaar. Met een 10-puntenplan probeert de partij schwung in de verkiezingscampagne te brengen. Maar het belangrijkste thema, milieu, scoort niet bij de Duitse kiezers.
Lees meer

Duitse genocide in Afrika nog lang niet vergeten

Achtergrond - 24 mei 2017 - Auteur: Sibrand de Boer Duitse genocide in Afrika nog lang niet vergeten
Historici noemen het de eerste genocide van de 20e eeuw: de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op het Namibische volk de Herero tussen 1904 en 1908. Meer dan honderd jaar later maakte de Bondsregering in juli 2016 officieel excuses aan de nabestaanden. Over de misdaden en eventuele herstelbetalingen spraken wetenschappers tijdens een lezing deze week in Amsterdam.
Lees meer

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Achtergrond - 23 mei 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen
Na de winst van de CDU in Noordrijn-Westfalen staat Angela Merkel er voor de Bondsdagverkiezingen in september goed voor. Maar ze staat ook voor grote uitdagingen. Tijdens de debatmiddag 'De Staat van Duitsland – Die Wahl' spraken wetenschappers en journalisten op 19 mei over Martin Schulz, de AfD en de behoefte aan zekerheid van de Duitsers.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger