Achtergrond

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Achtergrond - 22 februari 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duizenden spookstudenten aan universiteiten
Veel Duitse studenten kennen er wel een paar: spookstudenten. Deze Scheinstudierenden schrijven zich in bij een hogeschool of universiteit, maar gaan niet naar college. Hoeveel het er zijn, wordt nergens bijgehouden, maar waarschijnlijk gaat het om tienduizenden studenten in Duitsland.

Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Achtergrond - 10 februari 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een nieuwe omgang met het koloniale verleden
Ineens gaat het snel: ‘Wij zijn hier om het onrecht weer goed te maken’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op 20 december in de Nigeriaanse hoofdstad Ajuba. Twintig bronzen Benin-beelden bracht Baerbock mee, nadat in juli al de volledige eigendomsrechten van alle ruim 1100 Benin-beelden in Duitse musea aan Nigeria waren overgedragen. Maar waar komt deze Duitse bereidwilligheid ineens vandaan?

Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Achtergrond - 8 februari 2023 - Auteur: Marja Verburg Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie
De afschaffing van de Duitse dienstplicht in 2011 was een fout, zei de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) vlak na zijn aantreden. Een opvallende uitspraak: verschillende leden van de bondsregering willen juist een einde maken aan de discussie over een herinvoering van de dienstplicht in Duitsland. Die werd ruim 10 jaar geleden afgeschaft: een groot leger met dienstplichtigen was niet meer nodig in een tijd waarin Bundeswehrsoldaten vooral werden ingezet in internationale missies, was toen de gedachte.

Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

Achtergrond - 6 februari 2023 - Auteur: Marja Verburg 10 jaar AfD: steeds verder naar rechts
Op 6 februari 2013, vandaag 10 jaar geleden, richtte econoom Bernd Lucke samen met andere economische wetenschappers de partij Alternative für Deutschland (AfD) op. De afschaffing van de euro was het belangrijkste agendapunt. In de jaren daarna ontwikkelde de AfD zich tot een anti-islampartij en werd ze steeds rechts-radicaler. Tegelijkertijd is ze een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.

Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Achtergrond - 31 januari 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers Het markante taalgebruik van Robert Habeck
Wie één Instagram-video van Robert Habeck heeft gezien, weet genoeg. Deze Duitse minister communiceert anders. Zijn strategie: geen vage termen en gewichtigdoenerij, maar begrijpelijke woorden en rechtdoorzee. Met zijn groot gevoel voor taal luidt Habeck in Duitsland een nieuw tijdperk in op het gebied van politieke communicatie.

Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Achtergrond - 27 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Een bijzondere ochtend was het vrijdag in de Bondsdag. Voor het eerst werden tijdens de jaarlijkse Holocaust-herdenking slachtoffers herdacht die vanwege hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn vervolgd. De verscheidenheid aan mensen en genodigden die de plechtigheid bijwoonden, gaven kleur aan het grauwe en regenachtige Berlijn.

Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Dat Duitsland veertien Leopard-2 gevechtstanks aan Oekraïne gaat leveren, is niet verrassend, zegt Markus Kaim, specialist veiligheidspolitiek bij de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn; een belangrijke denktank die de Duitse politiek adviseert over veiligheidskwesties. Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo bezocht Kaim woensdag samen met een groep studenten. Het nieuws over de tanks was net bekend, en Kaim duidde de Duitse strategie.

Lees meer

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Holocaust-herdenking in teken van lhbti+
De jaarlijkse herdenking van de Holocaust in de Bondsdag vrijdag 27 januari staat dit jaar in het teken van de slachtoffers die vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit zijn vervolgd. Een bijzonder moment voor lhbt’ers in Duitsland, met een lange voorgeschiedenis.

Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Achtergrond - 24 januari 2023 - Auteur: Ingrid Bosman 'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'
Een Nederlandse musical brengt het Berlijnse leven direct na de bouw van de Muur naar de theaters. In 'Checkpoint Charlie' moeten acht personages zich zien te voegen naar een harde nieuwe werkelijkheid. “Iedereen kan iets van zichzelf herkennen.”

Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Achtergrond - 23 januari 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Frans-Duitse vriendschap onder druk
Met een Frans-Duits kabinetsberaad en een gezamenlijke parlementszitting hebben Frankrijk en Duitsland zondag het zestigste jubileum van het Élyséeverdrag gevierd, het vriendschapsverdrag dat de twee landen in 1963 sloten. De gezamenlijke persconferentie kon niet verhullen dat er weinig warme gevoelens zijn tussen de nieuwe Duitse kanselier Scholz en president Macron. Duitsland trekt te weinig samen op met Frankrijk, is de algemene teneur.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger