Achtergrond

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Achtergrond - 31 mei 2022 - Auteur: Ingrid Bosman Tadeusz: volbloed schilder van het leven
De Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011) is in Nederland niet erg bekend. Misschien komt daar nu verandering in, met de tentoonstelling ‘Het leven als spektakel’ in museum MORE in Gorssel. Krachtige beelden, vaak op groot formaat en in kleuren die je opvreten. Kwestie van ambacht en techniek, zoals Tadeusz zelf graag benadrukte om zich te onderscheiden van ‘de kunstenaar.’ “Ik ben van de verf, niet van de kleur.”

Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Achtergrond - 30 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid
Kanselier Olaf Scholz (SPD) werd veel geprezen toen hij direct na de Russische inval in Oekraïne een Zeitenwende aankondigde, een ommezwaai in de Duitse buitenland- en defensiepolitiek. Maar daarna kwam er steeds meer kritiek: Duitsland was te aarzelend, bijvoorbeeld bij de leverantie van zware wapens aan Oekraïne, en het had ook tijd nodig voor het mee kon doen met de EU-boycot van Russische olie.

Lees meer

Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne

Achtergrond - 24 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne
Duitsland kreeg de afgelopen weken in binnen- en buitenland het verwijt niet genoeg wapens en ander militair materieel aan Oekraïne te leveren. Vooral bij zware wapens is Duitsland veel te aarzelend, luidt de kritiek. De regering wil niet al te veel loslaten over wapenleveranties, maar Duitse media zetten op een rij wat Duitsland tot nu toe heeft toegezegd en gestuurd. Een deel daarvan komt uit de voorraden van de Bundeswehr, een ander deel van Duitse wapenproducenten als Rheinmetall en Krauss-Maffei Wegmann.

Lees meer

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Achtergrond - 20 mei 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie
Kanselier Scholz en premier Rutte hebben elkaar donderdag in Den Haag gesproken over klimaat- en energiesamenwerking en over de oorlog in Oekraine. Het was het eerste bezoek van Scholz aan Nederland als kanselier.

Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 12 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen
De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komende zondag zijn een nek-aan-nek-race tussen de regerende CDU en oppositiepartij SPD. De uitslag in deze grote en economisch belangrijke deelstaat kan de positie van kanselier Scholz (SPD) versterken of juist een opsteker zijn voor oppositieleider Friedrich Merz (CDU).

Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Achtergrond - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Herdenken: dilemma's en discussies
Nederland en Duitsland staan deze dagen stil bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. De oorlog in Oekraïne werpt nieuwe dilemma's op bij het herdenken. Maar ook eerder ging herdenken gepaard met discussies. Hoe viert Duitsland zijn dag van bevrijding, 8 mei? En hoe kijkt Nederland naar zijn oorlogsverleden? Een selectie van onze producties uit het archief:

Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Achtergrond - 3 mei 2022 - Auteur: Lynn Stroo Tag der Befreiung: Russen niet welkom
Na twee jaar coronabeperkingen zou 2022 het jaar worden waarin er weer in gezamenlijkheid aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kon worden herinnerd. Maar de agressie van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de herdenkingen in Duitsland. Dit artikel is op 7 mei geactualiseerd

Lees meer

Duitsland verdeeld over wapenleveranties

Achtergrond - 2 mei 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland verdeeld over wapenleveranties
Kanselier Scholz heeft zondag tijdens een bijeenkomst van de Duitse vakbonden in Düsseldorf de beslissing verdedigd dat Duitsland nu toch zware wapens levert aan Oekraïne. Werd hem eerst verweten te wijfelachtig te zijn, nu klinkt in eigen land de kritiek dat Duitsland te ver gaat in de hulp aan Oekraïne.

Lees meer

Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie
Wanneer het over de RAF gaat denken veel mensen aan Andreas Baader of Ulrike Meinhof. Niet minder belangrijk voor de organisatie was Brigitte Mohnhaupt. Zij behoorde tot de eerste generatie van de RAF, maar ontpopte zich later tot het hoofd van de tweede generatie. Mohnhaupt stond bekend als een van de gevaarlijkste RAF-leden.

Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Tijdlijn Rote Armee Fraktion
Vijftig jaar geleden, in 1972, begon de Rote Armee Fraktion het 'Mei-offensief', de eerste reeks aanslagen van de Duitse linkse terreurbeweging. Bijna dertig jaar was de RAF actief. De extreem gewelddadige acties van de RAF en het repressieve antwoord van de staat daarop, maakten jarenlang veel los in Duitsland. In deze tijdlijn vind je een overzicht van de meest opzienbarende gebeurtenissen in de geschiedenis van de organisatie.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger