Achtergrond

Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU

Achtergrond - 20 april 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU
Markus Söder heeft gegokt en verloren: Armin Laschet is de lijsttrekker van de CDU/CSU voor de verkiezingen in september. Na een turbulente week, waarin de Beierse CSU-voorzitter Söder zoveel mogelijk CDU’ers mobiliseerde om te zorgen dat niet Laschet maar hij de mogelijke opvolger van Merkel zou worden, gooide hij vandaag de handdoek in de ring.
Lees meer

Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen

Achtergrond - 19 april 2021 - Auteur: Marja Verburg Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen
Annalena Baerbock (40) is de nieuwe lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen voor de Bondsdagverkiezingen in september. Mede-voorzitter Robert Habeck maakte de keuze maandagochtend bekend. Ze is de jongste kanselierskandidaat ooit en na Merkel de tweede vrouw die het hoogste Duitse regeringsambt wil bereiken.
Lees meer

Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck

Achtergrond - 15 april 2021 - Auteur: Marja Verburg Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck
Nu de strijd tussen CDU’er Laschet en CSU’er Söder om de Kanzlerkandidatur van de christendemocraten het nieuws domineert, lijkt een andere lijsttrekkerskeuze onder te sneeuwen: die van de Groenen. Terwijl de partij voor het eerst kans maakt de kanselier te leveren. Maandag wil de partij bekend maken wie de lijsttrekker wordt: rising star Annalena Baerbock of toch de meer ervaren Robert Habeck.
Lees meer

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Achtergrond - 6 april 2021 - Auteur: Lynn Stroo Online herdenken blijft, denkt Buchenwald
Voor het tweede jaar op rij is het deze maanden stil in de Duitse bezoekerscentra die in veel voormalige concentratiekampen zijn ingericht. De jaarlijkse bevrijdingsherdenkingen kunnen door de coronapandemie niet doorgaan. In 2020 werd snel een digitaal programma opgetuigd. De Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora geeft daar dit jaar vervolg aan. “Het is belangrijk om de verhalen te blijven herhalen.”
Lees meer

Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’

Achtergrond - 1 april 2021 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’
Vandaag precies 30 jaar geleden werd Detlev Rohwedder doodgeschoten. De succesvolle staalmagnaat was het hoofd van de Treuhandanstalt, de West-Duitse organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren. De moord op Rohwedder was het dieptepunt van een zeer tumultueuze periode kort na de eenwording, toen bleek dat van de failliete DDR-economie niet veel meer viel te redden. Miljoenen mensen raakten werkloos en drie decennia later is de frustratie over de Treuhandanstalt bij veel Oost-Duitsers nog steeds groot.
Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Achtergrond - 29 maart 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten
De Duitse kanselier Merkel heeft zondag in een televisie-interview bij talkshow 'Anne Will' de deelstaten gemaand zich aan de afspraken over strengere coronamaatregelen te houden. Als deelstaten niets doen tegen oplopende besmettingscijfers, wil Merkel kijken of ze bevoegdheden naar zich toe kan trekken. Ze wil dat deelstaten bijvoorbeeld een avondklok of verdere contactbeperkingen invoeren.
Lees meer

Frank Biess: 'West-Duitse succesverhaal is hardnekkig'

Achtergrond - 25 maart 2021 - Auteur: Lynn Stroo Frank Biess: 'West-Duitse succesverhaal is hardnekkig'
West-Duitsland wordt in de geschiedschrijving van na de Tweede Wereldoorlog vaak omschreven als democratisch, modern, Westers, progressief en economisch welvarend. De Duitse historicus Frank Biess, verbonden aan de University of California at San Diego, pleit voor een alternatieve, kritischere kijk op dit West-Duitse succesverhaal.
Lees meer

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Achtergrond - 16 maart 2021 - Auteurs: Lynn Stroo, Jesse Oude Egberink Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?
Wie wel eens een Duits visitekaartje heeft gezien, weet dat daar nog dikwijls een faxnummer op prijkt. Faxen, het versturen van documenten via de telefoonlijn, is bij ons al jaren geleden uit de gratie geraakt. In Duitsland is het juist een veelgebruikt communicatiemiddel. Waarom?
Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Achtergrond - 10 maart 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal
Het is een opmerkelijke stap: alle Bondsdagleden van CDU en CSU moeten voor vrijdag een verklaring afgeven dat ze niet hebben verdiend aan de corona-pandemie. De fractie probeert zo het vertrouwen van de kiezer te herwinnen, nu twee fractieleden tonnen blijken te hebben verdiend aan de mondkapjesschaarste vorig jaar.
Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Achtergrond - 8 maart 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op
“Einen schönen Frauentag”, horen veel Duitse vrouwen vandaag, en krijgen daarbij soms een bos bloemen of chocolade. In Duitsland wordt aan Internationale Vrouwendag meer aandacht besteed dan in Nederland, in Berlijn is het sinds 2019 zelfs een officiële feestdag. Vrouwendag is dan ook een Duitse uitvinding.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger