Achtergrond

Actie: Afscheidsbrieven aan Merkel

Achtergrond - 1 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Actie: Afscheidsbrieven aan Merkel
Na 16 jaar vertrekt Angela Merkel als bondskanselier. Het einde van een tijdperk. Het Duitsland Instituut Amsterdam riep op een afscheidsbrief aan haar te schrijven. Het leverde ontroerende verhalen op van mensen die zich op verschillende manieren in Merkel herkennen. De jury koos de vier brieven uit die zij het meest memorabel vond: van een studente, een scholiere, een Duitse in Nederland en een musicus. Hun brieven zullen aan Merkel worden aangeboden.
Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Achtergrond - 30 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman Met de groeten van de Bundesregierung
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? De proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf en Gronau. Vandaag deel 6 (slot): een grens tegen wil en dank, de hete adem van Berlijn en op de fiets naar de teststraat om de buren te ontzien.
Lees meer

Tv-gids voor de Duitse verkiezingen

Achtergrond - 26 augustus 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Tv-gids voor de Duitse verkiezingen
Nu de Duitse partijen in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in de peilingen steeds dichter naar elkaar toe kruipen, worden de tv-debatten tussen de lijsttrekkers des te spannender. In deze agenda de belangrijkste debatten, gesprekken met lijsttrekkers en andere verkiezingsuitzendingen op de Duitse tv.
Lees meer

Opmars SPD zet verkiezingsstrijd op z’n kop

Achtergrond - 25 augustus 2021 - Auteur: Marja Verburg Opmars SPD zet verkiezingsstrijd op z’n kop
De SPD maakt een maand voor de Bondsdagverkiezingen een verrassende opmars in de peilingen. Voor het eerst is de partij de CDU/CSU voorbijgestreefd en staat ze met 23 procent bovenaan. De sociaaldemocraten profiteren van de populariteit van lijsttrekker Olaf Scholz en van de missers van kanselierskandidaten Armin Laschet (CDU) en Annalena Baerbock (Groenen).
Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Achtergrond - 24 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman Bommen Berend in de vangrail
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som en wandelde langs de grens, van Grasdorf naar Gronau. Vandaag etappe 5: over de trots van een smokkeldorp, het verdriet van een visparkbeheerder en de zonnige toekomst van een grenssteen.
Lees meer

Een hond zonder grensbeleving

Achtergrond - 20 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman Een hond zonder grensbeleving
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf (Nedersaksen) en Gronau (Noordrijn-Westfalen). Vandaag deel 4: over bloementoerisme, de verschillende gezichten van de grens en een diplomatieke schooldirecteur.
Lees meer

Het Duitse kiesstelsel 2021

Achtergrond - 20 augustus 2021 - Auteur: Marja Verburg Het Duitse kiesstelsel 2021
Het complexe Duitse kiesstelsel heeft de afgelopen jaren steeds meer zetels in de Bondsdag opgeleverd. In 2013 telde de Duitse Tweede Kamer 631 afgevaardigden, sinds 2017 zijn het er een recordaantal van 709. Dit jaar zouden het er meer dan 800 kunnen worden. Dat komt de effectiviteit en de werkbaarheid van het parlement niet ten goede. De vraag is of een aanpassing van het kiesstelsel van vorig jaar een verdere groei kan voorkomen. 
Lees meer

Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 17 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen
Duitsland kiest in september een nieuw parlement. Angela Merkel heeft aangekondigd niet nog eens beschikbaar te zijn als bondskanselier. Wie zijn de kandidaten om haar op te volgen? Wat willen de partijen en hoe staan ze ervoor? En hoe werkt het Duitse kiesstelsel? Volg de Bondsdagverkiezingen op de voet via onze themapagina.
Lees meer

Met testbewijs op zak naar de koeien in Duitsland

Achtergrond - 17 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman Met testbewijs op zak naar de koeien in Duitsland
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf (Nedersaksen) en Gronau (Noordrijn-Westfalen). Vandaag deel 3: oude en nieuwe grensbewaking, Hollandse gastvrijheid op de kaart en met een testbewijs op zak naar het vee.
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 13 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger