Achtergrond

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Achtergrond - 26 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten
Het speciale CDU-partijcongres maandag is voor Angela Merkel traumhaft verlopen. De 975 gedelegeerden hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuwe Grote Coalitie, Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de partij en op Merkels nieuwe ministers is enthousiast gereageerd.
Lees meer

Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle

Achtergrond - 23 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle
Het was een langgekoesterde wens van directeur Ralph Keuning van museum de Fundatie in Zwolle: een overzichtstentoonstelling van het werk van de Duitser Neo Rauch. “Voor mij de belangrijkste schilder die momenteel aan het werk is”, zegt Keuning. Het is de derde schilder uit Leipzig op rij die een solotentoonstelling in Zwolle heeft.
Lees meer

Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD

Achtergrond - 16 februari 2018 - Auteur: Marja Verburg Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD
Het was een harde machtsstrijd de afgelopen week binnen de SPD. Met twee slachtoffers, een nieuwe top, een aantal blijvers en een jongere generatie. Zij maken zich op voor een nieuwe grote coalitie - als die er komt, want de SPD-leden moeten nog over het regeerakkoord stemmen. Een overzicht van de winnaars en de verliezers van deze crisis in de SPD.
Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Achtergrond - 13 februari 2018 - Auteur: Marja Verburg Leiderschapscrisis in de SPD
Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop fractievoorzitter Andrea Nahles genomineerd, die op een congres op 22 april moet worden gekozen. Tot die tijd neemt Olaf Scholz, burgemeester van Hamburg en beoogd minister van Financiën, het voorzitterschap waar. 
Lees meer

Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland

Achtergrond - 13 februari 2018 - Auteur: Alieke Kleve Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland
Angela Merkel had een sombere nieuwjaarstoespraak dit jaar: met de sociale samenhang in het land is het slecht gesteld, sommigen zouden een kloof in de samenleving ervaren. Daar wil de regering wat aan doen, getuige ook de ondertitel van het nieuwe regeerakkoord ‘Ein neuer Zusammenhalt für unser Land’. Een wetenschappelijk instituut ter bevordering van de sociale cohesie is zelfs in de maak.
Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Achtergrond - 7 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond
Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord en hopen CDU, CSU en SPD een nieuwe regering te kunnen vormen. Hopen, want de leden van de SPD moeten nog instemmen met het akkoord.
Lees meer

Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen

Achtergrond - 6 februari 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen
De “Pflegemafia” heten ze in de Duitse media. Duitsland heeft te maken met grootschalige fraude in de thuiszorg. Volgens de recherche gaat het om ongeveer 230 malafide zorginstellingen, die de ziektekostenverzekeringen tot nu toe ongeveer een miljard euro hebben gekost. De rechtbank in Düsseldorf veroordeelde afgelopen maandag de eerste negen daders in een serie rechtszaken tegen deze georganiseerde vorm van criminaliteit.
Lees meer

Andreas Baader

Achtergrond - 30 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Andreas Baader
Andreas Baader hoort samen met Gudrun Ensslin tot de oprichters van de terreurgroep Rote Armee Fraktion. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan talrijke geweldsmisdrijven, waaronder moorden. Baader werd slechts 34 jaar oud.
Lees meer

Dubbelexpositie: samen dromen over Amerika

Achtergrond - 30 januari 2018 - Auteur: Wouter Meijer Dubbelexpositie: samen dromen over Amerika
Ieder voor zich zijn de musea te klein om een grote tentoonstelling met wereldberoemde stukken uit de VS te organiseren. Maar samen is het ze gelukt. In het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden is 'The American Dream' te zien, een expositie in twee delen, op ruim een uur rijden van elkaar. Het is de eerste tentoonstelling die half in Nederland en half in Duitsland wordt gehouden.
Lees meer

Ulrike Meinhof

Achtergrond - 29 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Ulrike Meinhof
Ulrike Meinhof was een van de kopstukken van de Rote Armee Fraktion (RAF) en maakte deel uit van de eerste generatie van deze terroristische organisatie. De journaliste en moeder van twee kinderen radicaliseerde eind jaren zestig en koos voor de gewapende strijd.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger