Achtergrond

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Marja Verburg Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt
Artsen en politici strijden over de Duitse abortuswetgeving. Pijnpunt is een wet die het artsen verbiedt informatie te geven over abortus, bijvoorbeeld op hun website. Ondertussen zijn er in Duitsland, mede door druk van abortus-tegenstanders, steeds minder artsen te vinden die de ingreep willen uitvoeren.
Lees meer

Duitse 'angst voor alles' onder de loep

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Duitse 'angst voor alles' onder de loep
Zorgen om volkstelling, kernenergie of het uitsterven van bossen; Duitsers staan in het buitenland ook wel bekend als angsthazen. Er is zelfs een begrip voor het fenomeen bedacht: German Angst. De tijdelijke tentoonstelling ‘Angst. Eine deutsche Gefühlslage?’ in het Haus der Geschichte in Bonn onderzoekt deze collectieve neiging tot zwartkijken.
Lees meer

Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!

Achtergrond - 12 december 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!
“Geen serieuze historicus zal vandaag nog de moeite nemen om de stellingen en theorieën van Spengler te verdedigen of te weerleggen”, schreef Frits Boterman in zijn proefschrift in 1992. Dat Oswald Spengler ooit nog een revival zou doormaken, kon hij niet bevroeden. Spenglers ‘Ondergang van het Avondland’ werd gezien als fout gedachtegoed en niet meer relevant. Maar Thierry Baudet en de zijnen laten zich nu door hem inspireren. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Boterman.
Lees meer

Spannend gevecht aan top CDU

Achtergrond - 4 december 2018 - Auteur: Marja Verburg Spannend gevecht aan top CDU
De CDU kiest vrijdag, na 18 jaar Merkel, een nieuwe voorzitter. Die zal waarschijnlijk ook de nieuwe kanselierskandidaat voor de partij worden. Er valt voor de christendemocraten echt wat te kiezen: de strijd gaat tussen ‘anti-Merkel’ Friedrich Merz en ‘Merkelkopie’ Annegret Kramp-Karrenbauer. (geactualiseerd op 5-12-2018)
Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Achtergrond - 3 december 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij
Ze is er bij wijze van spreken voor gemaakt. Toch krijgt de laatste nog actieve steenkolenmijn in Duitsland geen nieuwe toekomst als ondergrondse waterkrachtcentrale. Nu volgende maand het licht in de schachten van Zeche Prosper-Haniel in Bottrop wordt gedoofd, moet projectleider André Niemann vaststellen dat de race tegen de klok is verloren. Maar: ”Dit blijft een goede investering.”
Lees meer

Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest

Achtergrond - 29 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest
In Duitsland geen chocoladeletters, sinterklaasjournaal of nationale intocht. Het feestje rondom Nikolaus, zoals de goedheiligman in Duitsland bekend staat, wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland. Wel zijn er heel veel variaties op het feest, verschillend per regio en plaats.
Lees meer

Scholieren rappen in het Duits: 'Ich bin wie ich bin!'

Achtergrond - 29 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Scholieren rappen in het Duits: 'Ich bin wie ich bin!'
Even geen dikke boeken of saaie grammatica, maar in het Duits rappen over respect, gelijkheid en acceptatie. Acht scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties afgevaardigd naar Amsterdam. Na vier jaar is de hiphop-battle terug van weggeweest.
Lees meer

Wie helpt de Duitse student aan onderdak?

Achtergrond - 22 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Wie helpt de Duitse student aan onderdak?
De woningnood voor Duitse studenten is nijpend: in veel universiteitssteden staan duizenden studenten op wachtlijsten. Prijzen rijzen de pan uit. Verschillende initiatieven roepen de politiek op wat aan de problemen te doen.
Lees meer

Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking

Achtergrond - 19 november 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking
Premier Mark Rutte heeft maandag met een kabinetsdelegatie Düsseldorf bezocht voor de eerste 'regeringsconsultaties' tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 
Lees meer

'Merkel wil in Europa resultaten zien'

Achtergrond - 13 november 2018 - Auteur: Marja Verburg 'Merkel wil in Europa resultaten zien'
Merkel wil een Europees leger, zei ze dinsdagmiddag in een toespraak in het Europees Parlement. Maar ze legde zich nergens echt op vast, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. “Het zijn ver-weg-voorstellen.” Toch vindt hij dat ze heeft laten zien dat ze nog steeds een belangrijke speler is in Europa.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger