Achtergrond

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Achtergrond - 24 november 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord
Corona zo snel mogelijk terugdringen en een klimaatbeleid dat onderdeel wordt van alle beleidsterreinen. Dat zijn de belangrijkste opgaven voor de nieuwe Duitse regering, die vanmiddag haar regeerakkoord presenteerde. Beoogd kanselier Olaf Scholz (SPD), Groenen-voorzitters Annalena Baerbock en Robert Habeck en FDP-leider Christian Lindner straalden eensgezindheid uit en herhaalden nadrukkelijk hun goede samenwerking tijdens de coalitieonderhandelingen.
Lees meer

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Achtergrond - 22 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie
De democratie in Duitsland en Nederland wordt op de proef gesteld. Kwakkelende centrumpartijen, fakenews en de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk dagen de democratische orde uit. De coronapandemie vergroot deze problemen uit. Hoewel de legitimiteit van de democratie als rechtsorde niet massaal wordt betwijfeld, is de toekomst van de democratie onzekerder geworden. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke mogelijkheden zijn er voor democratische vernieuwing? Dat bespreken Duitse en Nederlandse experts tijdens het online Duits-Nederlands Forum op 25 en 26 november. 
Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Achtergrond - 19 november 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Duitsland neemt extra maatregelen om de snelle toename van het aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Naast nieuwe beperkingen in verschillende deelstaten, zoals het afzeggen van evenementen en het weren van niet-gevaccineerden op bepaalde plekken, heeft ook de landelijke politiek een nieuw raamwerk opgetuigd om Duitsland door de winter te loodsen.
Lees meer

Duitse documentaires op het IDFA

Achtergrond - 15 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse documentaires op het IDFA
Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) dat woensdag begint, worden meerdere Duitse documentaires vertoond. De film 'Mr. Bachmann and his class' is, samen met vier andere IDFA-films, te zien in bioscopen in het hele land. 
Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink 2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland
Hier geldt 2G, daar 3G; in Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, en dat kan voor Nederlandse reizigers nogal verwarrend zijn. Toch zit er systeem in. Daarbij bieden die verschillende aanpakken een kijk op de mogelijkheden die er zijn om het virus te bestrijden. Enkele voorbeelden uit Saksen, Beieren en Berlijn.
Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tijdlijn val van de Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur. De aanloop naar dit historische moment zie je in de interactieve tijdlijn 'Val van de Berlijnse Muur', met foto- en videomateriaal. 
Lees meer

Historische datum 9 november: Schicksalstag

Achtergrond - 9 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Historische datum 9 november: Schicksalstag
9 november is in Duitsland een feestelijke en een beladen dag. Niet alleen is het de dag dat in 1989 de Berlijnse Muur viel, ook de Reichspogromnacht in 1938, de revolutie van 1918 en Hitlers Bierkellerputsch vonden op 9 november plaats.
Lees meer

'Op zoek naar nieuwe didactische middelen'

Achtergrond - 5 november 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink 'Op zoek naar nieuwe didactische middelen'
Hoe zorg je dat scholieren een historisch en cultureel bewustzijn ontwikkelen uit de lessen die ze krijgen op school? En hoe zorgt een docent ervoor dat hun leerlingen bewust omgaan met informatie over geschiedenis en cultuur, die ze uit andere bronnen krijgen? Deze vraagstukken stonden centraal bij de nascholingsconferentie Teaching Cultural and Historical Awareness (TCHA), georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.
Lees meer

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Achtergrond - 28 oktober 2021 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?
Oost-Duitsers staan bekend om hun voorliefde voor naakt recreëren. De Freikörperkultur, vaak aangeduid met de afkorting FKK, is een diepgewortelde Duitse traditie. Met name aan de Oostzeestranden van Oost-Duitsland liggen strandgangers nog graag in hun adamskostuum aan het water.
Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Achtergrond - 25 oktober 2021 - Auteur: Marja Verburg Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen
Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen, precies een maand na de verkiezingen. Met 736 zetels is het de grootste Bondsdag ooit. De belangrijkste taak tijdens de eerste zitting is het kiezen van een nieuwe voorzitter. Later, als het de SPD, de Groenen en de FDP lukt een coalitie te vormen, kiest de Bondsdag de nieuwe kanselier.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger