Achtergrond

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 1 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Achtergrond - 17 februari 2021 - Auteur: Lynn Stroo Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'
Vrijdag precies een jaar geleden werden negen bezoekers van twee shishalounges in de Duitse stad Hanau doodgeschoten. De schutter beroofde daarna zijn moeder en zichzelf van het leven. Een proces kwam er daardoor niet. Overlevenden en nabestaanden van de aanslag zitten nog met veel vragen en vinden dat de autoriteiten op verschillende momenten hebben gefaald.
Lees meer

Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

Achtergrond - 16 februari 2021 - Auteur: Marja Verburg Laschet: Europeaan met oog voor Nederland
Nu in Duitsland Armin Laschet is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de CDU, maakt hij een grote kans Angela Merkel na de verkiezingen in september op te volgen als kanselier. Wie is deze minister-president van Noordrijn-Westfalen die straks mogelijk een belangrijke stem in de EU heeft?
Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Achtergrond - 11 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar
Welke invloed heeft de coronacrisis op Duitsland en op de Nederlands-Duitse betrekkingen? Daarover spreekt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in deze nieuwe aflevering van onze podcastserie 'Achtung Europa'.
Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Achtergrond - 4 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Duitsland na Merkel
Na 16 jaar zwaait Angela Merkel eind 2021 af als kanselier. De afgelopen jaren heeft zij het beeld van Duitsland en de politiek van de EU voor een groot deel bepaald. Welk Duitsland laat zij achter? En wat betekent haar vertrek voor de Duitse positie in Europa? Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, spreekt daarover met Marja Verburg, redacteur van Duitslandweb.
Lees meer

'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'

Achtergrond - 20 januari 2021 - Auteur: Lynn Stroo 'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'
Met groot machtsvertoon werd 150 jaar geleden het Duitse Keizerrijk uitgeroepen. Een episode in de Duitse geschiedenis die vooral wordt getekend door Pruisisch militarisme, nationalisme, imperialisme, oorlog en geweld. “We moeten niet radeloos en beschaamd naar de erfenis van deze tijd kijken”, stelt bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Met een bijeenkomst in zijn Schloss Bellevue wil hij het historische debat over het Keizerrijk aanzwengelen. “We moeten ervan leren.”
Lees meer

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Achtergrond - 19 januari 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?
Duitsland is het enige land in Europa met wegen zonder snelheidslimiet. Op grote delen van de Duitse Autobahn geldt alleen een adviessnelheid. Volgens de Süddeutsche Zeitung voegt Duitsland zich daarmee in een illuster rijtje met landen als Afghanistan, Noord-Korea en Somalië. Landen waar de wegen vaak zo slecht zijn dat er überhaupt nauwelijks hoge snelheden kunnen worden gehaald. Dat is in Duitsland wel anders.
Lees meer

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp

Achtergrond - 14 januari 2021 - Auteur: Lynn Stroo Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp
Voor veel scholieren in Duitsland stond de week na de kerstvakantie niet in het teken van aardrijkskunde, rekenen of geschiedenis, maar van technische mankementen. Omdat de meeste scholen tijdens de strikte lockdown de deuren gesloten houden, zijn de leerlingen aangewezen op krakkemikkig digitaal thuisonderwijs.
Lees meer

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

Achtergrond - 12 januari 2021 - Auteur: Marja Verburg CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen
Met de Bondsdagverkiezingen in september in aantocht, is de grote vraag wie, na 16 jaar, Merkel als kanselier gaat opvolgen. In de CDU wordt naarstig naar een geschikte lijsttrekker gezocht. Normaal gesproken is dat de partijvoorzitter. Die wordt zaterdag gekozen. Maar het is nog maar de vraag of de nieuwe CDU-voorzitter de christendemocraten ook gaat leiden in de verkiezingsstrijd.
Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Achtergrond - 11 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen
De deelstaten voeren de strengere coronamaatregelen, die Duitsland vorige week heeft aangekondigd, elk op hun eigen manier uit. Duitsland heeft de lockdown, die half december inging, verlengd tot en met 31 januari en een aantal regels verscherpt. Zo mogen huishoudens vanaf vandaag nog maar een persoon van buiten het eigen huishouden ontvangen. En in zogenoemde corona-hotspots mogen mensen nog maar 15 kilometer buiten hun woonplaats komen. Een overzicht van de coronaregels per deelstaat. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger