Achtergrond

Verkiezingen 2017: De lijsttrekkers

Achtergrond - 24 september 2017 - Auteur: Marja Verburg Verkiezingen 2017: De lijsttrekkers
Zes partijen komen zoals het er nu naar uitziet na de verkiezingen in de Bondsdag, twee meer dan nu. Zij worden aangevoerd door negen Spitzenkandidaten. Portretten van de belangrijkste lijsttrekkers:
Lees meer

‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’

Achtergrond - 22 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’
Directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut is deze week met een internationale groep Duitsland-experts op een verkiezingsreis om de laatste fase van de campagne mee te maken. We spraken kort met hem. Het verbaast Nijhuis dat de partijen nauwelijks duidelijk maken waarin ze zich onderscheiden.
Lees meer

'Eenvijfde werknemers leeft in precaire omstandigheden'

Achtergrond - 20 september 2017 - Auteur: Merlijn Schoonenboom 'Eenvijfde werknemers leeft in precaire omstandigheden'
In de verkiezingsstrijd duikt het thema meermaals op: de toenemende onzekerheid op de Duitse arbeidsmarkt. Hoe groot is die onzekerheid? En in hoeverre leidt die tot maatschappelijke onrust? Merlijn Schoonenboom sprak daarover met de Duitse socioloog Markus Promberger.
Lees meer

Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland

Achtergrond - 20 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland
Kanselier Merkel beloofde Duitslands jeugd tijdens een ‘kinderpersconferentie’ dit weekend sneller internet en een beter bereik voor hun mobiele telefoon. Ze speelt zo handig in op hun belevingswereld, maar het thema digitalisering speelt een serieuze rol in de Duitse verkiezingen. Dat is niet voor niets: Duitsland loopt hopeloos achter op dat gebied.
Lees meer

Nieuwe regering moet 'Energiewende' vlot trekken

Achtergrond - 19 september 2017 - Auteur: Marja Verburg Nieuwe regering moet 'Energiewende' vlot trekken
Bijna een derde, bijna 32 procent, van het stroomgebruik in Duitsland komt uit duurzame energiebronnen. In 2000 was dat nog 6 procent. De stijging is het gevolg van de Energiewende, waar Duitsland in 2011 na de kernramp in Fukushima toe besloot. Deze Energiewende gaat met vallen en opstaan. Sommige politieke partijen willen daarom ingrijpende aanpassingen in het Duitse energiebeleid.
Lees meer

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Achtergrond - 18 september 2017 - Auteur: Marja Verburg Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’
Is de SPD-lijsttrekker Schulz die we in de campagne zien dezelfde als de man die 20 jaar europarlementariër in Brussel was? En wat kunnen we de komende jaren van Merkel verwachten? Duitslandweb sprak met politiek filosoof Luuk van Middelaar, die Schulz kent uit de tijd dat ze beiden in Brussel werkten.
Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Achtergrond - 18 september 2017 - Auteur: Marja Verburg 'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'
Angela Merkel kan een marktplein vol mensen niet goed meenemen in haar verhaal. Toch is haar campagnebijeenkomst veel indrukwekkender dan die van SPD-lijsttrekker Martin Schulz, zegt Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut. Hij was op 30 augustus bij Schulz in Unna (Noordrijn-Westfalen) en op 13 september bij Merkel in Lingen (Nedersaksen).
Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Achtergrond - 18 september 2017 - Auteur: Marja Verburg AfD en FDP maken verkiezingen spannend
De Duitse verkiezingen lijken saai: de degelijke Merkel gaat winnen en de verkiezingsstrijd is niet erg spannend. Maar de comeback van de FDP in de Bondsdag en de AfD die nieuw in het parlement komt, veranderen het Duitse politieke landschap de komende jaren. Ook heeft dat invloed op de coalitievorming.
Lees meer

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Achtergrond - 18 september 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?
Jamaika, Biene Maja of Schwampel: Duitsers geven graag opmerkelijke namen aan hun regeringscoalities. Een aantal van die coalities is redelijk nieuw, ze regeren sinds enkele jaren in de deelstaten. Daar zijn steeds vaker meer dan twee partijen nodig om een meerderheidsregering te vormen. De kans is aanwezig dat Duitsland zelf ook zo’n coalitie krijgt na de Bondsdagverkiezingen op 24 september.
Lees meer

Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne

Achtergrond - 14 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne
“Duitsland is een welvarend land. Dat betekent niet dat alle Duitsers welvarend zijn”, zei SPD-lijsttrekker Schulz tijdens het tv-debat met kanselier Merkel op 3 september. Met deze open deur sneed hij een belangrijk thema aan, waar ook Duitse media veel aandacht voor vragen: de ongelijkheid. Toch speelde dit onderwerp, net als de problemen met de infrastructuur en de digitalisering, in de verkiezingscampagne de afgelopen maanden nauwelijks een rol.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger