Achtergrond

Niet Gabriel maar Schulz wordt SPD-lijsttrekker

Achtergrond - 24 januari 2017 - Auteur: Marja Verburg Niet Gabriel maar Schulz wordt SPD-lijsttrekker
Martin Schulz wordt de lijsttrekker van de SPD bij de verkiezingen in september. Partijvoorzitter en gedoodverfde lijsttrekker Sigmar Gabriel verrastte zijn partij en de media dinsdag met de mededeling dat hij het toch niet tegen Merkel gaat opnemen. 
Lees meer

Meer Duitsers arm ondanks groeiende economie

Achtergrond - 23 januari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Meer Duitsers arm ondanks groeiende economie
Hoewel de Duitse economie groeit en de werkloosheid afneemt, is het percentage mensen dat door armoede wordt bedreigd hoger dan ooit. Dat komt vooral door de grote lagelonensector en de armoede onder ouderen. In de aanloop naar de verkiezingen in september proberen de SPD en Die Linke daar aandacht voor te vragen.
Lees meer

Via AfD wordt extreem gedachtegoed salonfähig

Achtergrond - 19 januari 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Via AfD wordt extreem gedachtegoed salonfähig
Extreem-rechts, dat waren in Duitsland heel lang de neo-nazi’s met hun kale koppen en nazi-symbolen. Maar de laatste jaren is het druk geworden in de rechterhoek van het politieke spectrum; met Pegida tegen islamisering, de Reichsbürger die zich tegen de staat keren en de Identitäre Bewegung die wil voorkomen dat het Duitse volk uitsterft. Neue Rechte is de verzamelnaam.
Lees meer

Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af

Achtergrond - 17 januari 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af
Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag een verbod op de extreem-rechtse partij NPD afgewezen. De Bondsraad had het verbod vanwege het anti-democratische karakter van de partij in 2013 aangevraagd. Het hof vindt dat er niet genoeg gevaar bestaat voor de democratie, ondanks het ondemocratische karakter van de partij.
Lees meer

‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’

Achtergrond - 12 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff ‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’
Hoe is het mogelijk dat in het land van Goethe, Schiller en Heine, de Holocaust kon plaatsvinden? Daarover sprak schrijver Arnon Grunberg met historicus Frits Boterman, auteur van het boek ‘Cultuur als macht’. “Cultuur en barbarij sluiten elkaar niet uit”, zei hij.
Lees meer

Duitsland in 2017

Achtergrond - 4 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland in 2017
Duitsland staat dit jaar in het teken van verkiezingen. In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement, waarin volgens de peilingen voor het eerst ook de AfD zitting neemt. Daarnaast zijn er presidents- en deelstaatverkiezingen. Duitsland is voorzitter van de G20 en viert het Lutherjaar. Een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in 2017.
Lees meer

Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter

Achtergrond - 28 december 2016 - Auteur: Hanco Jürgens Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter
Het kolonialisme is in het publieke debat in Duitsland weer actueel, mede door de discussie over genocide in de Duitse koloniën. Het Deutsches Historisches Museum in Berlijn brengt de koloniale geschiedenis in beeld en de doorwerking ervan in het heden. Een recensie van historicus Hanco Jürgens.
Lees meer

Tv- en webtips voor de kerstvakantie

Achtergrond - 23 december 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tv- en webtips voor de kerstvakantie
Voor de feestdagen: het ARD-jaaroverzicht, Duitse tv-tips in de kerstperiode, quizzen over Duitsland en de steevast terugkerende eindejaarslijstjes. Het Duitsland Instituut wenst iedereen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!
Lees meer

Berlijn na de aanslag

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Marja Verburg Berlijn na de aanslag
Na de aanslag in Berlijn laten de Berlijners zien dat ze niet bang zijn. Bijna demonstratief leven ze hun dagelijks leven als voorheen. Toch was de Pariser Platz woensdagavond leger dan zelden eerder, worden kerstmarkten beveiligd met betonblokken en lopen politiemensen gewapend op straat.
Lees meer

Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’
Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke deel van de website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze vertelt over de website, haar eerdere werk en haar eigen Duitse achtergrond. "Door mijn werk bij het DIA ging ik ook meer nadenken over mijn eigen familiegeschiedenis."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger