Achtergrond

Verdeeld Duitsland

Achtergrond - 13 augustus 2019 - Auteur: Marja Verburg Verdeeld Duitsland
Vandaag 58 jaar geleden begon de bouw van de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Duitsland ruim 28 jaar lang van elkaar scheidde. Inmiddels is de Muur alweer bijna 30 jaar weg, maar de verschillen tussen Oost en West zijn nog altijd groot. Oost-Duitsers voelen zich als tweederangs burgers behandeld en ook de economische inhaalslag verloopt veel trager dan gehoopt.
Lees meer

Speelkwartier voorbij voor e-step; Berlijn maakt regels

Achtergrond - 9 augustus 2019 - Auteur: Lynn Stroo Speelkwartier voorbij voor e-step; Berlijn maakt regels
Verkeersovertredingen, ongelukken en volgeparkeerde trottoirs; de elektrische step zorgt voor problemen in Berlijn, sinds zijn intrede aan het begin van de zomer. Verhuurbedrijven hebben de steps in grote hoeveelheden over de stad verspreid. Omdat een einde aan de groei van het aantal steps nog lang niet in zicht is, neemt de hoofdstad nu maatregelen.
Lees meer

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Achtergrond - 31 juli 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit
Het drama dat zich maandag afspeelde op het hoofdstation in Frankfurt, beheerst de Duitse media. Een 40-jarige man duwde een moeder en haar 8-jarige zoontje voor een trein. De moeder wist zich te redden, maar het jongetje overleed ter plekke. De dader heeft de Eritrese nationaliteit en woonde sinds 2006 in Zwitserland. Doet zijn afkomst er toe en moet je die melden, vroegen veel journalisten zich af in de eerste uren na het voorval. Een discussie die in Duitsland anders wordt gevoerd dan in Nederland.
Lees meer

In München hangt verandering in de lucht

Achtergrond - 26 juli 2019 - Auteur: Lynn Stroo In München hangt verandering in de lucht
Het is rumoerig in het parlement van de deelstaat Beieren in München. Op de een-na-laatste dag voor het zomerreces wordt er druk gediscussieerd over milieukwesties en de zorg. Vooral vanuit de rechter- en linkervleugel van de zaal klinkt gezucht, gejuich, gemopper en geklap. Het is vanaf de publieke tribune goed merkbaar dat hier een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden.
Lees meer

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Achtergrond - 17 juli 2019 - Auteur: Marja Verburg Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen
CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer is woensdag tot veler verrassing benoemd tot minister van Defensie. Ze volgt Ursula von der Leyen op, die voorzitter van de Europese Commissie wordt. Defensie geldt als een lastig ministerie. De vraag is of de benoeming de positie van Kramp-Karrenbauer als beoogd opvolger van kanselier Merkel verbetert.
Lees meer

Groningse gaskraan dicht: dit gebeurt er in Duitsland

Achtergrond - 5 juli 2019 - Auteur: Lynn Stroo Groningse gaskraan dicht: dit gebeurt er in Duitsland
Dat de gaswinning in Nederland flink wordt teruggeschroefd, voelen ze ook in Duitsland. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op het Groningse gas. Nu de levering binnen uiterlijk tien jaar stopt, moet een deel van het Duitse gasnetwerk op de schop.
Lees meer

Swingend met de Jazz Night Express naar Berlijn

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Froukje Demant Swingend met de Jazz Night Express naar Berlijn
Wanneer de trein in het avondlicht Amsterdam Centraal uitrijdt, staan op het einde van het perron mensen te zwaaien. Een ouderwetse zakdoek had niet misstaan: hier wordt een klassieker nieuw leven ingeblazen. De Jazz Night Express, die eenmalig van Rotterdam en Amsterdam naar Berlijn rijdt, is niet zomaar een trein, maar een rijdend hotel, chic restaurant en jazzclub ineen.
Lees meer

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Simon Trommel EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières
Echte Europese parlementaire democratie is hard nodig, waarbij het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiest. Dat zegt de nieuwe jonge europarlementariër Damian Hieronymus Johannes Freiherr von Boeselager – roepnaam Damian Boeselager (31). De Duitse baron, een nieuwkomer in het Europees Parlement, vindt dat de lidstaten van de EU de wens van de kiezer compleet hebben genegeerd door Von der Leyen (CDU) te nomineren als Europese Commissie-voorzitter; iemand die niet verkiesbaar was.
Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Marja Verburg EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter
Als het aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ligt, wordt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie (EC). Het Europees Parlement moet nog met de voordracht instemmen. Von der Leyen maakte in Duitsland naam als hervormer van het gezinsbeleid en voorvechter van een vrouwenquotum, maar had het de afgelopen jaren zwaar op Defensie.
Lees meer

Themanummer Berlijn

Achtergrond - 2 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb Themanummer Berlijn
Vers van de pers: het Berlijn-magazine van Duitslandweb. Een themanummer over de geschiedenis en cultuur van de Duitse hoofdstad, van het Berlijn van de jaren 20 tot het gedeelde en herenigde Berlijn. Met een reportage over de tentoonstelling 'Ost-Berlin, die halbe Hauptstadt' en een prachtig artikel van historicus Krijn Thijs over de underground-cultuurtempels Im Eimer en Tacheles uit de 'tussentijd' na de val van de Muur. Ook columns van oud-NOS-correspondent Wouter Meijer en onze vaste columnist Merlijn Schoonenboom. Het magazine is gratis beschikbaar als pdf; de print-versie kan voor 4,50 € in onze webshop worden besteld (kosten zijn voor verwerking en verzending). Het Duitsland Instituut Amsterdam/redactie Duitslandweb hebben de auteursrechten voor dit magazine. Een aantal artikelen is eerder op Duitslandweb verschenen en voor het Berlijn-magazine geactualiseerd. Niet voor commercieel gebruik; verspreiding alleen toegestaan voor onderwijsdoeleinden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger