Achtergrond

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Achtergrond - 2 juli 2020 - Auteur: Marja Verburg Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid
Omdat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen, wordt de Duitse elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK) grondig gereorganiseerd. Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) maakte woensdag op een persconferentie in Berlijn vergaande maatregelen bekend. Politici reageren geschokt op de omvang van het probleem van rechts-extremisme in het Duitse leger.
Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Achtergrond - 1 juli 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis
Duitsland, dat vandaag het EU-voorzitterschap op zich neemt, wil de coronacrisis aangrijpen om de EU te versterken. De pandemie heeft aangetoond hoe kwetsbaar Europa is, zegt kanselier Merkel. De EU moet daarop antwoorden met subsidies voor zwaar getroffen EU-landen en met intensievere politieke samenwerking, vindt ze. Daar loopt Nederland niet direct warm voor.
Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Achtergrond - 29 juni 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Digitaal wordt (een beetje) normaal
Bij scholen, banken, artsen en bedrijven: vanaf het begin van de corona-crisis werd Duitsland geconfronteerd met de achterstand die het in West-Europa op het gebied van de digitalisering heeft. Corona zou voor een ‘inhaalslag’ zorgen, ‘het nieuwe normaal is digitaal’, schreef een onderzoeker zelfs. Dus wat is er na drie maanden, nu de strikte regelgeving ten einde komt, van dit voornemen terecht gekomen?
Lees meer

Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht

Achtergrond - 25 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht
Duitsers die in Nederland of in de Nederlandse koloniën zoals Suriname of Indonesië woonden, werden na de oorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en onteigend. Velen van hen vochten deze status aan, soms met, soms zonder succes. Marieke Oprel promoveerde woensdag aan de VU Amsterdam op dit beleid en de impact ervan op de mensen die het betrof. Duitslandweb stelde haar enkele vragen:
Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Achtergrond - 19 juni 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'
Dat hij er tachtig voor moest worden – ach. Kunstenaar Timm Ulrichs is blij met de aandacht en bijval die hem dit jaar ‘meer dan ooit’ ten deel vallen. In januari kreeg hij de Käthe Kollwitzprijs voor zijn oeuvre en zijn tachtigste verjaardag is aanleiding voor een reeks tentoonstellingen, van Berlijn tot Kassel en Worpswede. Net over de Duits-Nederlandse grens koestert Nordhorn al veertig jaar Der Findling, een naar Ulrichs’ lichaam uitgeholde zwerfkei waarin hij zich in 1981 even liet opsluiten. “Mensen zien meer dan die steen.”
Lees meer

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Achtergrond - 18 juni 2020 - Auteur: Marja Verburg Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht
Wat in januari begon met een beperkt aantal corona-besmettingen in Beieren, groeide al snel uit tot een epidemie die zich over heel Duitsland verspreidde en de Duitse economie hard trof. In maart kondigde de bondsregering een reeks strenge coronamaatregelen af, die sinds eind april stapsgewijs worden versoepeld. Duitsland lijkt, waarschijnlijk mede door het uitgebreide testprogramma, succesvol in de indamming van het virus. Een overzicht van de eerste maanden van de corona-epidemie in Duitsland. (Aangevuld op 22 juni )
Lees meer

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak

Achtergrond - 17 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak
Met verbazing kijkt Nederland sinds het begin van de coronacrisis naar Duitsland: dat lijkt erg succesvol in de aanpak van de coronapandemie. Wat doet Duitsland anders dan Nederland? Over de opmerkelijke verschillen in de omgang met het virus spraken arts-microbioloog Andreas Voss en journalist Markus Pfalzgraf op 11 juni, in een online-editie van de actualiteitenreeks 'Duitsland in DIAloog' van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten

Achtergrond - 16 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten
Studenten in Duitsland kunnen vanaf vandaag bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp. Veel studenten zijn door de coronacrisis in de problemen gekomen. Met toeslagen wil het Duitse ministerie van Onderwijs deze studenten uit de brand helpen.
Lees meer

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Achtergrond - 15 juni 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep
In verschillende Duitse steden zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. De bondsregering heeft een onderzoek naar racistische tendensen bij de Duitse politie aangekondigd. Politici debatteren ondertussen over de vraag of het woord 'ras' uit de grondwet moet worden gehaald.
Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Achtergrond - 15 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Sprechstunde: Duitse taal
Schiller, Kietzdeutsch, Ursula von der Leyen, een spoedcursus 'Hannoveranerisch' en de prangende vraag wanneer de Großschreibung wordt afgeschaft: het komt allemaal aan bod in de Sprechstunde van het Duitsland Instituut over de Duitse taal. Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de DIA-Onderwijsafdeling beantwoorden de vragen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger