Achtergrond

Agenda verkiezingen: bijeenkomsten in Nederland

Achtergrond - 17 augustus 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Agenda verkiezingen: bijeenkomsten in Nederland
De Duitsers gaan op 24 september naar de stembus. In Nederland worden de Bondsdagverkiezingen nauwlettend gevolgd. Want hoewel de winst van de CDU/CSU en Merkels vierde termijn eigenlijk al zo goed als zeker zijn, is er genoeg om over de debatteren, ook na de verkiezingen. Een overzicht van lezingen, boekpresentaties en discussies in Nederland:
Lees meer

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

Achtergrond - 14 augustus 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne
"Ik reken erop dat ik goede kansen heb de volgende kanselier te worden", zei SPD-leider Martin Schulz zondag in een interview bij de ZDF. Kanselier Merkel vermeed tijdens de aftrap van de CDU-campagne zaterdag in Dortmund aanvallen op de SPD en noemde Schulz zelfs niet een keer. De 'heiße Phase', de slotfase van de verkiezingscampagnes, is begonnen.
Lees meer

Partijen benaderen kiezers met moderne campagnes

Achtergrond - 24 juli 2017 - Auteur: Job Janssen Partijen benaderen kiezers met moderne campagnes
Flyers uitdelen op de markt, lange speeches van partijprominenten, billboards aan de weg en klassieke tv-spotjes: Duitse verkiezingscampagnes zijn in veel opzichten traditioneel. Maar dat verandert deze Bondsdagverkiezingen. Journalist Job Janssen, in 2013 adviseur van het SPD-campagneteam, sprak met Duitse campagnevoerders over canvassing en microtargeting. 
Lees meer

‘Je ziet in de brieven hoe koloniaal geweld escaleerde’

Achtergrond - 20 juli 2017 - Auteur: Marja Verburg ‘Je ziet in de brieven hoe koloniaal geweld escaleerde’
Duitsland had lange tijd geen koloniën. Toen het er na 1884 toch een paar wist te verwerven, was dat van korte duur - na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland er afstand van doen. Tom Menger schreef zijn masterscriptie over het koloniale geweld in Duits Oost-Afrika vanuit het perspectief van de daders. 
Lees meer

Factsheet Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 13 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet Bondsdagverkiezingen
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Dat Merkel weer kanselier wordt staat al zo goed als vast. Maar welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. 
Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Achtergrond - 12 juli 2017 - Auteur: Marja Verburg Chronologie affaire-Böhmermann
De uitzending van komiek Jan Böhmermann uit maart 2016, waarin hij de Turkse president Erdogan beledigde, groeide uit tot een internationale affaire. Böhmermann werd niet vervolgd voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, maar de rechter heeft wel delen van zijn gedicht verboden. Erdogan wil echter een totaal verbod van het gedicht en gaat in beroep. Een chronologisch overzicht.
Lees meer

‘Duitse steun aan Drie van Breda schrikbarend groot’

Achtergrond - 11 juli 2017 - Auteur: Marja Verburg ‘Duitse steun aan Drie van Breda schrikbarend groot’
De Vier, later Drie en nog later Twee van Breda waren de langst vastzittende Duitse oorlogsmisdadigers in West-Europa. De Duitse historicus Felix Bohr onderzoekt de steun van de Duitse overheid aan de gevangenen in Nederland. Die steun ging veel verder dan wettelijk noodzakelijk was - mede onder druk van de invloedrijke Duitse ‘Kriegsverbrecherlobby’. Het belastte de Nederlands-Duitse betrekkingen.
Lees meer

Merkel heeft een zware dobber aan G20-top

Achtergrond - 5 juli 2017 - Auteur: Hanco Jürgens Merkel heeft een zware dobber aan G20-top
Grotesk en absurd noemde Merkel de idee dat zij de laatste verdediger van het vrije Westen zou zijn. Niemand, en al helemaal niet de bondskanselier van Duitsland, kan in zijn eentje de dingen in de wereld ten goede keren. In haar achterhoofd wist ze al wel dat ze op 7 juli als voorzitter van de G20-top in Hamburg de leiding naar zich toe kan trekken.
Lees meer

1987: Tour de France door ommuurd West-Berlijn

Achtergrond - 30 juni 2017 - Auteur: Sibrand de Boer 1987: Tour de France door ommuurd West-Berlijn
Met de start in Düsseldorf zaterdag begint de Tour de France voor het eerst in 30 jaar weer in Duitsland. Destijds, in 1987, was het peloton in een heel ander Duitsland te gast: de renners reden drie etappes in West-Berlijn, in de schaduw van de Muur. Redacteur Sibrand de Boer dook de archieven in en achterhaalde het verhaal achter dit wonderlijke wielerevenement.
Lees meer

Bondsdag stemt in met homohuwelijk

Achtergrond - 30 juni 2017 - Auteur: Marja Verburg Bondsdag stemt in met homohuwelijk
De Bondsdag heeft vrijdagochtend ingestemd met het homohuwelijk. Daarmee kan de Ehe für alle nog eind dit jaar worden ingevoerd. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger