Achtergrond

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 9 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Achtergrond - 7 juni 2021 - Auteur: Marja Verburg Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede
De CDU heeft in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zondag een onverwacht grote verkiezingsoverwinning gehaald. Volgens de voorlopige uitslag staat ze op 37,1 procent van de stemmen. Dat is veel meer dan de peilingen voorspelden. De AfD, met wie de CDU volgens de peilingen een nek-aan-nek-race zou voeren, verloor en komt volgens de voorlopige uitslag uit op 20,8 procent. De AfD blijft daarmee de tweede partij in de Oost-Duitse deelstaat. 
Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Achtergrond - 4 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt
In Saksen-Anhalt zijn verkiezingen. Daarom een blik op de situatie in deze Oost-Duitse deelstaat. Waar komt de onvrede vandaan, die zorgt dat de AfD hier zoveel stemmen krijgt?
Lees meer

Kan Duitsland wel zonder Merkel?

Achtergrond - 31 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Kan Duitsland wel zonder Merkel?
Twintigers van nu weten niet beter: Angela Merkel is de kanselier van Duitsland. Rots in de branding in de EU, een Mutti voor partijgenoten, solide leider van stabiliteitsminnend Duitsland. Straks is ze weg en moeten de Duitsers het na 16 jaar zien te rooien zonder de ervaren crisismanager. Wat staat Duitsland te wachten? En wat kan Nederland verwachten van haar opvolger?
Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland langzaam van het slot
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt snel af in Duitsland en meer dan 40 procent van de Duitsers heeft al een eerste vaccinatie gekregen. Dat maakt voorzichtige versoepelingen mogelijk. In het noorden komt ook het toerisme weer op gang. (Geactualiseerd op 26 mei, incidentie onder 50)
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Achtergrond - 7 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel
Bondskanselier Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze aflevering van de podcast 'Achtung! Duitse updates' over haar. 
Lees meer

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Achtergrond - 5 mei 2021 - Auteur: Marja Verburg Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden
“Het levend houden van de herinnering aan de nazimisdaden is de eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland”, zei Merkel woensdag in de 5 mei-lezing. Door de coronapandemie hield ze de toespraak online vanuit Berlijn. De studenten die daarna vanuit Den Haag met haar in gesprek gingen, waren onder de indruk van de wereldleider van formaat die ze tegenover zich hadden. Het weerhield hen er niet van kritische vragen te stellen. Doet Duitsland bijvoorbeeld wel genoeg voor mensen die in Oost-Europa de straat op gaan voor hún vrijheid?
Lees meer

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

Achtergrond - 4 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb 4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken
De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een alomtegenwoordig thema in Duitsland, en ook op Duitslandweb hebben we regelmatig aandacht besteed aan nieuw onderzoek, oplaaiende discussies en de wijze waarop Duitsland dit verleden verwerkt. Omdat het herdenken dit jaar voor de tweede keer grotendeels online plaatsvindt, verzamelden we enkele van onze producties.
Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Achtergrond - 21 april 2021 - Auteur: Jeroen Kuiper Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid
Wat velen voor onmogelijk hielden, lijkt de ondernemende superstar Elon Musk te gaan lukken: binnen een jaar wordt aan de rand van Berlijn een gigafabriek uit de grond gestampt. Deze zomer al moeten de eerste Tesla`s van de band rollen. Een officiële bouwvergunning heeft het Amerikaanse bedrijf echter nog altijd niet. En critici vrezen problemen bij de watervoorziening.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger