Achtergrond

Schulz-effect zwakt af - in NRW en landelijk

Achtergrond - 24 april 2017 - Auteur: Marja Verburg Schulz-effect zwakt af - in NRW en landelijk
Met spanning kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen op 14 mei. Die gelden als graadmeter voor de landelijke verkiezingen in september. Lange tijd lag de SPD in NRW in de peilingen ruim voor, maar sinds dit weekend loopt de CDU ineens flink in. Voor de Bondsdagverkiezingen stijgen de CDU en Merkel ook weer in de peilingen. De vraag is hoe het met de hevig verdeelde AfD verder gaat.
Lees meer

Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker

Achtergrond - 24 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker
De zestienjarige M. uit Syrië woont als vluchteling in Hamburg. Hij wilde zijn ouders en zijn acht maanden oude zusje K. ook naar Duitsland laten verhuizen. Maar omdat de regels voor gezinshereniging streng zijn, mocht zijn zusje niet komen. De familie zou dus gedwongen zijn de baby in Syrië achter te laten.
Lees meer

Petry spitst machtsstrijd AfD toe vlak voor partijcongres

Achtergrond - 20 april 2017 - Auteur: Marja Verburg Petry spitst machtsstrijd AfD toe vlak voor partijcongres
Partijvoorzitter Frauke Petry is niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de AfD. Dat maakte ze woensdag bekend in een videoboodschap. Het is een verrassende wending in de machtsstrijd binnen de partij die al maanden gaande is en maakt het partijcongres komend weekend in Keulen nog spannender.
Lees meer

Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren

Achtergrond - 13 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren
Studenten van de Haagse Hogeschool helpen Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding van een handelsmissie naar Stuttgart en München. Het project is een pilot voor verdere samenwerking tussen de hogeschool en het bedrijfsleven.
Lees meer

Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme

Achtergrond - 4 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme
Die Linke wil een duidelijke breuk met "de neoliberale politiek van de afgelopen 25 jaar", aldus partijvoorzitters Riexinger en Kipping maandag bij de presentatie van het ontwerp-verkiezingsprogramma van hun partij. Ook spreekt Die Linke zich tegen de NAVO uit. Dat maakt eventuele samenwerking met de SPD lastig.
Lees meer

Grensregio’s willen snellere trein Amsterdam-Berlijn

Achtergrond - 31 maart 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Grensregio’s willen snellere trein Amsterdam-Berlijn
Wie regelmatig de trein van Amsterdam naar Berlijn neemt, is de tien minuten pauze in Bad Bentheim gewend. Die is handig om koffie te halen of een luchtje te scheppen, maar vertraagt de reis. De trein tussen de twee hoofdsteden is een stuk langzamer dan bijvoorbeeld de ICE van Amsterdam naar Keulen, of die tussen Frankfurt en Berlijn. De verbetering van de treinlijn was een van de belangrijkste onderwerpen bij een bezoek van politici uit de grensregio aan Berlijn.
Lees meer

Grote steden willen leraren lokken

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Grote steden willen leraren lokken
De vier grote steden gaan maatregelen nemen om het lerarentekort in onder andere het vak Duits terug te dringen. Koploper is Rotterdam, dat vorig jaar een welkomstpremie invoerde. Ook Den Haag, Utrecht en Amsterdam denken na over maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan.
Lees meer

Wie geeft er straks nog Duits?

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Wie geeft er straks nog Duits?
Donderdag klinken op scholen in het hele land Duitse liedjes door de intercom, ruikt het naar braadworsten of Kuchen en hangen Duitse vlaggetjes in de lokalen. De Dag van de Duitse taal wordt door veel docenten aangegrepen om van de lessen kleine feestjes te maken. Maar zorgen zijn er ook, over het gebrek aan docenten bijvoorbeeld.
Lees meer

Vijf-punten-plan voor stabiele eurozone

Achtergrond - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Vijf-punten-plan voor stabiele eurozone
Clemens Fuest is sinds april vorig jaar voorzitter van een van de belangrijkste economische instituten van Duitsland: het Ifo Institut in München. Hij wordt gerekend tot de invloedrijkste economen van Duitsland. Maandag 27 maart geeft hij een lezing in Amsterdam. Samen met econoom Johannes Becker schreef hij deze gastbijdrage over de redding van de eurozone.
Lees meer

Duitsland opgelucht dat PVV niet de grootste is

Achtergrond - 16 maart 2017 - Auteur: Marja Verburg Duitsland opgelucht dat PVV niet de grootste is
In Duitsland is woensdagavond opgelucht gereageerd op de Nederlandse voorlopige verkiezingsuitslag. Het rechts-populisme heeft in Nederland niet gewonnen, is de teneur van de reacties. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger