Achtergrond

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Achtergrond - 8 maart 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op
“Einen schönen Frauentag”, horen veel Duitse vrouwen vandaag, en krijgen daarbij soms een bos bloemen of chocolade. In Duitsland wordt aan Internationale Vrouwendag meer aandacht besteed dan in Nederland, in Berlijn is het sinds 2019 zelfs een officiële feestdag. Vrouwendag is dan ook een Duitse uitvinding.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

Achtergrond - 3 maart 2021 - Auteur: Marja Verburg 'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'
De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft de rechts-nationalistische AfD als geheel als 'verdacht' aangemerkt. Dat melden Duitse media. Dat betekent dat de dienst bijvoorbeeld AfD-leden kan afluisteren en informanten kan inzetten. Het in de gaten houden van een partij is een zwaar middel in een democratie. De Verfassungsschutz zelf wil voorlopig nog geen mededelingen doen over de zaak. 
Lees meer

Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen

Achtergrond - 2 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen
Duitsland kiest in september een nieuw parlement. Angela Merkel heeft aangekondigd niet nog eens beschikbaar te zijn als bondskanselier. Wie zijn de kandidaten om haar op te volgen? Wat willen de partijen en hoe staan ze ervoor? En hoe werkt het Duitse kiesstelsel? Volg de Bondsdagverkiezingen op de voet via onze themapagina.
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 1 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Achtergrond - 17 februari 2021 - Auteur: Lynn Stroo Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'
Vrijdag precies een jaar geleden werden negen bezoekers van twee shishalounges in de Duitse stad Hanau doodgeschoten. De schutter beroofde daarna zijn moeder en zichzelf van het leven. Een proces kwam er daardoor niet. Overlevenden en nabestaanden van de aanslag zitten nog met veel vragen en vinden dat de autoriteiten op verschillende momenten hebben gefaald.
Lees meer

Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

Achtergrond - 16 februari 2021 - Auteur: Marja Verburg Laschet: Europeaan met oog voor Nederland
Nu in Duitsland Armin Laschet is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de CDU, maakt hij een grote kans Angela Merkel na de verkiezingen in september op te volgen als kanselier. Wie is deze minister-president van Noordrijn-Westfalen die straks mogelijk een belangrijke stem in de EU heeft?
Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Achtergrond - 11 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar
Welke invloed heeft de coronacrisis op Duitsland en op de Nederlands-Duitse betrekkingen? Daarover spreekt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in deze nieuwe aflevering van onze podcastserie 'Achtung Europa'.
Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Achtergrond - 4 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Duitsland na Merkel
Na 16 jaar zwaait Angela Merkel eind 2021 af als kanselier. De afgelopen jaren heeft zij het beeld van Duitsland en de politiek van de EU voor een groot deel bepaald. Welk Duitsland laat zij achter? En wat betekent haar vertrek voor de Duitse positie in Europa? Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, spreekt daarover met Marja Verburg, redacteur van Duitslandweb.
Lees meer

'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'

Achtergrond - 20 januari 2021 - Auteur: Lynn Stroo 'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'
Met groot machtsvertoon werd 150 jaar geleden het Duitse Keizerrijk uitgeroepen. Een episode in de Duitse geschiedenis die vooral wordt getekend door Pruisisch militarisme, nationalisme, imperialisme, oorlog en geweld. “We moeten niet radeloos en beschaamd naar de erfenis van deze tijd kijken”, stelt bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Met een bijeenkomst in zijn Schloss Bellevue wil hij het historische debat over het Keizerrijk aanzwengelen. “We moeten ervan leren.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger