Achtergrond

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Achtergrond - 26 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'
Beieren gaat op 8 oktober naar de stembus. Minister-president Markus Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Maar de afgelopen weken werd de verkiezingscampagne gedomineerd door beschuldigingen van nazi-sympathieën aan het adres van vice-premier Hubert Aiwanger. Söder houdt hem de hand boven het hoofd. Wat zegt dat over zijn positie en die van zijn CSU? Hoe zien de Beieren zichzelf eigenlijk? En welke rol speelt Beieren in Duitsland? Daarover praten Duitslandweb-redacteuren Lynn Stroo en Marja Verburg met historicus Rick Tazelaar, die jarenlang in Beieren heeft gewoond en gewerkt.

Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Achtergrond - 14 september 2023 - Auteur: Lynn Stroo Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Het is een immens vakantieoord dat de nazi’s in de jaren 30 aan de kust van het Duitse eiland Rügen bouwden: Seebad Prora. De flatgebouwen, die kilometers lang doorlopen, konden niet meer worden opgeleverd. De Tweede Wereldoorlog brak uit en de badgasten kwamen nooit. Maar na decennia van leegstand en verpaupering is het 'kolos van Prora’ inmiddels omgebouwd tot moderne vakantiewoningen. Niet alle Duitsers vinden dit kunnen: ‘Dit is Wahnsinn’. Lynn Stroo bezocht Seebad Prora deze zomer.

Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Achtergrond - 12 september 2023 - Auteur: Marja Verburg Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Dat de DDR een bloeiende modescene had, weten ook in Duitsland zelf niet veel mensen. Hoe die eruit zag, is dit najaar te zien in de film ‘In einem Land, das es nicht mehr gibt’, die draait in de filmhuizen Lumen in Delft en het Ketelhuis in Amsterdam. Oost-Duitsland speelt ook in andere films in de reeks Deutsches Kino een rol. Verrassend is een documentaire over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.

Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Achtergrond - 7 september 2023 - Auteur: Marja Verburg Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren
Kanselier Scholz (SPD) wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren. Hij stelde woensdag in de Bondsdag bij de begrotingsbehandeling zijn 'Deutschland-Pakt' voor. Een aantal CDU'ers verwijt hem echter dat het Deutschland-Pakt slechts een nieuwe verpakking is voor bestaand beleid.

Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

Achtergrond - 5 september 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik E-auto centraal op autobeurs IAA
De internationale mobiliteitsbeurs IAA, die dinsdag in München is begonnen, staat in het teken van de elektrische auto. De transitie naar elektrisch valt Duitsland zwaar, blijkt uit de cijfers.

Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Achtergrond - 1 september 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Die Linke in bestaanscrisis
Het voortbestaan van Die Linke, de kleinste oppositiepartij in het Duitse parlement, wordt al langer betwijfeld, maar nu het prominente partijlid Sahra Wagenknecht erover denkt om een eigen partij op te richten, lijkt het einde snel dichterbij te komen. Heeft een partij links van de SPD en de Groenen in Duitsland nog wel toekomst?

Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Achtergrond - 28 augustus 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond
Molens, weilanden, grachten, tulpen, stranden: de beelden zijn vertrouwd. Toch is de tentoonstelling 'Wolken und Licht’ in Potsdam voor de Duitse bezoekers een ontdekkingstocht door een onbekend Holland. ‘Ik had die Van Gogh bijna over het hoofd gezien.’

Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Achtergrond - 16 augustus 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers 'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Wie in Hamburg door de straten loopt, ziet ze regelmatig hangen: gebaksbordjes met leuzen die honderden muren in de stad decoreren. Het creatieve brein achter deze straatkunst is Frau Jule. Met de beschilderde bordjes snijdt ze thema’s aan als humane vluchtelingenopvang, antifascisme en veganisme. Haar doel: mensen verbinden én aanzetten tot nadenken. "Het is echt een schande wat er aan de grenzen van het rijke Europa gebeurt."

Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Achtergrond - 27 juli 2023 - Auteur: Marja Verburg Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?
Was de Holocaust uniek? Of kun je die vergelijken met andere genocides? Daarover werd in de jaren tachtig al een hevige strijd gevoerd tussen Duitse historici. De afgelopen jaren is een nieuw debat ontstaan: de Historikerstreit 2.0, waarin historici, ook buiten Duitsland, zeggen dat als je de Holocaust als unieke misdaad in de wereldgeschiedenis beschouwt, er te weinig oog is voor andere genocides. Daarover gaat de podcast 'Historikerstreit 2.0', die onderdeel uitmaakt van een tweeluik over hoe historici omgaan met de Duitse geschiedenis.   

Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Achtergrond - 20 juli 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Als de Duitse zanger Peter Fox in zijn beroemde liedje zingt: "Am Ende der Straße steht ein Haus am See", kan dat bij Nederlanders enige verwarring veroorzaken. Staat zijn huis nu aan de zee of aan een meer? Kort gezegd zit het zo: Meer betekent zee in het Duits en See betekent meer. Maar in het Nederlands is dat precies andersom. Waarom?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger