Achtergrond

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Achtergrond - 15 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Wie in het Duitse openbaar vervoer meermaals gepakt wordt zonder geldig vervoersbewijs of de boete voor zwartrijden niet betaalt, kan in de cel belanden. Het Freiheitsfonds strijdt tegen dit beleid en wil vandaag zoveel mogelijk zwartrijders in één keer uit de gevangenis vrijkopen.

Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Achtergrond - 13 maart 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
Duitsland heeft zich de woede op de hals gehaald van de Europese Commissie en menig EU-lidstaat door op het laatste moment een belangrijk besluit over het verminderen van uitstoot door auto’s te dwarsbomen. Vanaf 2035 zouden nieuwe auto’s geen koolstofdioxide meer mogen uitstoten, wat het einde van de verbrandingsmotor zou betekenen. Door het Duitse verzet zien nu ook andere landen hun kans schoon om het verbod tegen te houden.

Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg, Wiebke Pittlik Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen
Vrouwen in Duitsland krijgen minder betaald, ontvangen minder pensioen, bekleden minder leidinggevende functies en voelen veel druk om minder te werken omwille van de kinderen. Vandaag, woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag en er is nog genoeg werk aan de winkel.

Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek. Daarmee moet onder meer de positie van meisjes en vrouwen in de wereld worden verbeterd. “Feministische buitenlandse politiek is niet nice to have”, zei Baerbock daar vorige week over. “Het is verweven met alle terreinen van ons buitenlandpolitieke handelen.”

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 2 februari 2023.

Lees meer

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

Achtergrond - 27 februari 2023 - Auteur: Marja Verburg 'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand
Op 27 februari 1933, vandaag 90 jaar geleden, werd in Berlijn het Rijksdaggebouw in brand gestoken. Nog diezelfde avond werd de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe daarvoor opgepakt en er uiteindelijk voor ter dood veroordeeld. Een paar dagen na de arrestatie lukte het de Berlijnse correspondent van De Telegraaf op het politiebureau twee keer kort met Van der Lubbe te spreken, beschreef Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in 2004 in haar afstudeerscriptie. 

Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Achtergrond - 23 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
Dat Duitsland moderne gevechtstanks aan Oekraïne zou gaan leveren, was een jaar geleden vrijwel ondenkbaar. Het geeft aan hoe Duitsland door de oorlog in Oekraïne is veranderd. Kanselier Scholz en zijn regering staan onder grote internationale druk om de leidende rol in de wereld te spelen, die ze zelf ook op zich willen nemen. Bovendien heeft Scholz in eigen land te maken met kritiek van pacifisten en Russlandversteher, die tegen de Duitse wapenleveranties ageren. Maarten Westerveen praat over Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog met Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg in een nieuwe aflevering van 'Achtung! Duitse updates'.

Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Achtergrond - 22 februari 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duizenden spookstudenten aan universiteiten
Veel Duitse studenten kennen er wel een paar: spookstudenten. Deze Scheinstudierenden schrijven zich in bij een hogeschool of universiteit, maar gaan niet naar college. Hoeveel het er zijn, wordt nergens bijgehouden, maar waarschijnlijk gaat het om tienduizenden studenten in Duitsland.

Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Achtergrond - 10 februari 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een nieuwe omgang met het koloniale verleden
Ineens gaat het snel: ‘Wij zijn hier om het onrecht weer goed te maken’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op 20 december in de Nigeriaanse hoofdstad Ajuba. Twintig bronzen Benin-beelden bracht Baerbock mee, nadat in juli al de volledige eigendomsrechten van alle ruim 1100 Benin-beelden in Duitse musea aan Nigeria waren overgedragen. Maar waar komt deze Duitse bereidwilligheid ineens vandaan?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger