Achtergrond

Chronologie affaire-Böhmermann

Achtergrond - 15 mei 2018 - Auteur: Marja Verburg Chronologie affaire-Böhmermann
De uitzending van komiek Jan Böhmermann uit maart 2016, waarin hij de Turkse president Erdogan beledigde, groeide uit tot een internationale affaire. Böhmermann werd niet vervolgd voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, maar de rechter heeft wel delen van zijn gedicht verboden. Een chronologisch overzicht.
Lees meer

President Steinmeier bezoekt Delft en Amsterdam

Achtergrond - 15 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb President Steinmeier bezoekt Delft en Amsterdam
Bondspresident Steinmeier is dinsdag en woensdag voor een hernieuwde kennismaking in Nederland. Hij bezoekt Den Haag, Delft en Amsterdam en ratificeert samen met premier Rutte het Westereemsverdrag, dat de bevoegdheden van Nederland en Duitsland in het Eems-Dollardgebied regelt.
Lees meer

'Nederlandse blik op de oorlog nog steeds beperkt'

Achtergrond - 3 mei 2018 - Auteur: Marja Verburg 'Nederlandse blik op de oorlog nog steeds beperkt'
Buitenlandse historici kijken met verbazing naar het Nederlandse debat over de Tweede Wereldoorlog. Dat is erg op zichzelf gericht en er wordt weinig kritisch onderzoek gedaan, zeggen zij. “Nederland moet het verleden na 70 jaar nog steeds zien te verwerken”, zegt de Amerikaanse historica Jazmine Contreras tegen Duitslandweb.
Lees meer

‘Relaxed Berlijn’ populair onder jonge Polen

Achtergrond - 1 mei 2018 - Auteur: Jeroen Kuiper ‘Relaxed Berlijn’ populair onder jonge Polen
Polen zijn na Turken de grootste groep buitenlanders in Berlijn. Terwijl vroegere generaties het liefst onopgemerkt bleven, komen tegenwoordig ook massa`s zelfverzekerde jonge Polen op zoek naar vrijheid naar de Duitse hoofdstad.
Lees meer

Brandweervrouwen: erfenis van de DDR

Achtergrond - 24 april 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Brandweervrouwen: erfenis van de DDR
Of het nu om machinisten, monteurs of natuurwetenschappers gaat, Duitsland kent veel initiatieven die vrouwen enthousiast moeten maken voor ‘mannenberoepen’. In de DDR waren de rollen gelijker verdeeld tussen mannen en vrouwen. Een voorbeeld waaraan dat nu nog is te zien, is de vrijwillige brandweer.
Lees meer

'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'

Achtergrond - 16 april 2018 - Auteur: Marja Verburg 'Met steenkolen-Duits kom je er niet op Duitse markt'
Of je nou Duitse boeren in de grensstreek adviseert over veevoer, hoogwaardige software verkoopt aan Duitse klanten of Duitse bezoekers wil trekken naar je attractiepark: je moet de taal leren. “Als je de Duitse taal beheerst en een goed stel hersens hebt, ben je verzekerd van een baan.” Voorafgaand aan de Dag van de Duitse taal: drie Nederlanders over Duits in hun werk.
Lees meer

Factsheet: Positie van het schoolvak Duits

Achtergrond - 16 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet: Positie van het schoolvak Duits
Kennis van de Duitse taal is in Nederland allang niet meer vanzelfsprekend. Om het enthousiasme voor het leren van Duits te prikkelen, heeft de Actiegroep Duits de Dag van de Duitse taal uitgeroepen. Die is dit jaar op dinsdag 17 april. Informatie over de positie van het vak Duits vind je in dit factsheet.
Lees meer

50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke

Achtergrond - 11 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb 50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke
Op 11 april 1968, vandaag 50 jaar geleden, pleegde een boze arbeider een aanslag op studentenleider Rudi Dutschke. Elf jaar later stierf Dutschke aan de gevolgen daarvan.
Lees meer

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Achtergrond - 29 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!
In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. Het protest daartegen ontwikkelt zich inmiddels ook tot een traditie.
Lees meer

Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden

Achtergrond - 26 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden
Extreemrechtse groeperingen voeren doelgericht campagne voor de verkiezingen voor de ondernemingsraden van Duitse bedrijven, die nog tot eind mei plaatsvinden. Ze profileren zich als uitdagers van de traditionele vakbonden. Die maken zich zorgen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger