Achtergrond

Webtips: 30 jaar val van de Muur

Achtergrond - 29 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb Webtips: 30 jaar val van de Muur
Alles lezen en zien over de val van de Muur? Daar hoef je de deur niet voor uit. Online zijn tal van originele filmbeelden, verhalen van ooggetuigen en foto’s en artikelen te vinden. Wij hebben een paar bijzondere online producties op een rijtje gezet.
Lees meer

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

Achtergrond - 28 oktober 2019 - Auteur: Marja Verburg Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma
De CDU in Thüringen is bereid tot gesprekken met Die Linke. Een samenwerking tussen de twee zo uiteenlopende partijen leek tot voor kort ondenkbaar. Maar de uitslag van de verkiezingen zondag in de Oost-Duitse deelstaat lijkt niet veel andere mogelijkheden te bieden. (Update 29-10: CDU Thüringen sluit coalitie met Die Linke en AfD alsnog uit)
Lees meer

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

Achtergrond - 23 oktober 2019 - Auteur: Marja Verburg Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen
Thüringen gaat een spannende verkiezingsdag tegemoet: op zondag 27 oktober kiezen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat een nieuw parlement. Nu regeert daar Die Linke, maar de AfD, het andere uiterste van het politieke spectrum, lijkt er de tweede of derde partij te worden. De campagne wordt overschaduwd door moorddreigingen. (Update 25-10: nieuwe cijfers peiling Forschungsgruppe Wahlen toegevoegd)
Lees meer

30 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland

Achtergrond - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb 30 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland
Op 9 november is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook in Nederland is voor deze historische gebeurtenis veel aandacht, met festivals, concerten, colleges en lezingen. Duitslandweb geeft een overzicht van de activiteiten.
Lees meer

‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’

Achtergrond - 17 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo ‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’
Hoe staat het met de Nederlands-Duitse betrekkingen? Op die vraag lieten historicus Martijn Lak en journalist Kerstin Schweighöfer woensdag hun licht schijnen tijdens een lezing in Den Haag van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Volgens beiden is de relatie nu opperbest, maar gevaren liggen op de loer. “Duitsland keert steeds meer naar binnen.”
Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Achtergrond - 15 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’
In Duitsland zijn de ‘Omas gegen rechts’ een bekend fenomeen: ouderen die de straat op gaan om hun stem te laten horen. “Ze laten zien dat senioren niet zijn afgeschreven, maar juist een bijdrage kunnen leveren”, zegt Adèle Atzert, die een lezing over de beweging organiseert in Amsterdam. Ze hoopt dat ook Nederlandse ‘oma’s’ zich gaan roeren.
Lees meer

In Leipzig werd de revolutie vreedzaam

Achtergrond - 14 oktober 2019 - Auteur: Hanco Jürgens In Leipzig werd de revolutie vreedzaam
In Leipzig vinden ze dat het lot van het DDR-regime in 1989 niet op 9 november in Berlijn maar op 9 oktober in Leipzig werd bezegeld. Toen demonstreerden meer dan 70.000 mensen op de ring van de stad. Door gezamenlijke inspanningen werd het de eerste vreedzame demonstratie in de DDR waarbij de Stasi niet optrad maar afdroop. Sinds 2009 vieren de bewoners van Leipzig dit keerpunt in de geschiedenis van de DDR met een Lichtfest. Hanco Jürgens bezocht de herdenking vorige week.
Lees meer

Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’

Achtergrond - 11 oktober 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’
Duitsers komen graag naar de Achterhoekse gemeente Winterswijk om te winkelen. Maar hoe treed je ze in hun eigen taal tegemoet? De cursus Duits voor winkelpersoneel van de Grenzhoppers Business School zat binnen de kortste keren vol. “Een keertje Du zeggen is ook niet erg.”
Lees meer

Aanslag Halle nachtmerrie voor Duitsland

Achtergrond - 10 oktober 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik Aanslag Halle nachtmerrie voor Duitsland
Een aanval op een synagoge, uitgerekend in Duitsland, dat is voor veel Duitsers een nachtmerrie. De bewapende man die woensdag probeerde een synagoge in de stad Halle, Saksen-Anhalt, binnen te dringen was een 27-jarige Duitse rechtsextremist. Hij heeft voorafgaand aan zijn daad op internet foto’s en statements verspreid vol jodenhaat.
Lees meer

‘De Muur viel voor mij op het juiste moment’

Achtergrond - 9 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo ‘De Muur viel voor mij op het juiste moment’
Toen Ingo Dittrich (1972) de schok van de val van de Muur te boven was, bood het einde van de DDR hem vooral kansen. In Senftenberg, het stadje in Brandenburg waar hij woonde, maakte hij een carrièreswitch en genoot hij van de vrijheid. “Ik voelde me nooit een Ossi, maar in de hoofden van sommige Oost-Duitsers bleef de Muur torenhoog.” 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger