Achtergrond

Duitsland past infectieziektenwet aan

Achtergrond - 18 november 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland past infectieziektenwet aan
De Bondsdag en de Bondsraad in Duitsland hebben woensdag ingestemd met wijziging van de infectieziektenwet. Daarmee is er een betere wettelijke basis voor de maatregelen die verspreiding van Sars-CoV2 moeten tegengaan.
Lees meer

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

Achtergrond - 17 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?
In Duitse winkels komt het nog steeds vaak voor dat je alleen met contant geld kunt betalen, iets waarover Nederlandse bezoekers zich vaak verbazen. Duitsers betalen nog steeds veel vaker met Bargeld dan mensen in andere Europese landen. Hoe komt dat?
Lees meer

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Marja Verburg Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’
Nu Nederland Duitsland op code oranje heeft gezet, moeten reizigers uit Duitsland in Nederland 10 dagen in quarantaine. Anders dan veel Duitse deelstaten maakt Nederland vooralsnog geen uitzonderingen voor mensen met een partner of kinderen over de grens. “In Duitsland heb je een wet voor de corona-reisregels. In Nederland zijn de regels niet precies genoeg en daardoor juist te streng.”Update 28 december: Sinds 28 december wordt een uitzondering gemaakt op de quarantaineregels voor mensen die geliefden, ouders of kinderen in Duitsland of België hebben bezocht. 
Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?
Wie weleens in Duitsland onderweg is met de auto of de trein, zal het herkennen: de internet- of telefoonverbinding valt regelmatig weg. In de grote steden gaat het nog wel, maar op het platteland is het internet vaak erg slecht. In sommige gebieden is helemaal geen ontvangst. Even snel wat opzoeken zit er dan niet in. Hoe komt het toch, dat het netwerk in Duitsland zo slecht is?
Lees meer

Historische datum 9 november: Schicksalstag

Achtergrond - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Historische datum 9 november: Schicksalstag
9 november is in Duitsland een feestelijke en een beladen dag. Niet alleen was er de val van de Muur op deze dag in 1989. Ook de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - in 1938 en twee andere historische gebeurtenissen vonden op 9 november plaats. 
Lees meer

Duitsland voert voor maand november lockdown in

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Marja Verburg Duitsland voert voor maand november lockdown in
Duitsland voert op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.
Lees meer

Duitsland door je koptelefoon

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland door je koptelefoon
Meer te weten komen over het alledaagse leven in de DDR, de geschiedenis van Bauhaus, of luisteren naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink tipt enkele podcasts die je inzicht verschaffen in de Duitse maatschappij en recente geschiedenis, in het Nederlands en in het Duits. Onderweg, bij het doen van de afwas of gewoon vanuit je luie stoel. En voor wie deze winter beter Duits wil leren nog enkele taal-podcasts.
Lees meer

Zonder wroeging aan de schnitzel

Achtergrond - 26 oktober 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Zonder wroeging aan de schnitzel
‘Ga niet uit eten in Duitsland’, riepen burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en Ton Heerts (Apeldoorn) het publiek kort voor het weekeinde op, als voorzitters van de Gelderse veiligheidsregio’s aan de grens. Nu in Nederland de horeca is gesloten, is de Duitse horeca voor sommigen een alternatief. Niet iedere inwoner van het grensgebied voelt zich aangesproken door de oproep van de burgemeesters.  “Zolang je je aan de regels houdt, zie ik geen probleem.”
Lees meer

Zonder coronatest geen herfstvakantie

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Zonder coronatest geen herfstvakantie
Nieuwe reisbeperkingen in Duitsland zorgen voor onvrede en kunnen volgens critici de acceptatie voor het coronabeleid in gevaar brengen.
Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Hoe stond ex-keizer Wilhelm II tegenover het nationaalsocialisme? Die vraag stelden bezoekers van Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer, zó vaak, dat het museum besloot er een tentoonstelling over te maken. Die laat zien hoezeer de keizerlijke familie worstelde met het verlies van haar macht. “Keizer Wilhelm II hoopte dat Hitler de monarchie in Duitsland zou terugbrengen.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger