Achtergrond

Een kruis op de wereldcultuur

Achtergrond - 3 juni 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een kruis op de wereldcultuur
Als het dan toch nog gebeurt, barst er applaus los. ‘Bravo!’ klinkt het bij een paar van de ongeveer tweehonderd aanwezigen. Na twaalf uur wachten is op 29 mei het gouden kruis naar boven gehesen, helemaal bovenop de koperen paleiskoepel, 70 meter boven Berlijn. Even lijken de heftige discussies over het kruis tot het verleden te behoren.
Lees meer

Sprechstunde: Berlijn

Achtergrond - 29 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Sprechstunde: Berlijn
Wat is er gebeurd met de krokodil die ontsnapte uit de Berlijnse dierentuin tijdens de oorlog? Waarom is Berlijn de hoofdstad van Duitsland? En hoeveel 'Wessies' wonen er eigenlijk? DIA-historicus Krijn Thijs beantwoordt deze en andere vragen van lezers over de tot de verbeelding sprekende stad, waar de geschiedenis aan de straatstenen af te lezen is.
Lees meer

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Achtergrond - 28 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen
Het zou dit jaar groots worden gevierd, de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven, een van de meest gespeelde componisten aller tijden. Maar het coronavirus zette een streep door veel feestelijkheden. Veel grote concerten en evenementen worden nu doorgeschoven naar 2021. Beethoven brengt dit jaar iets anders: verbroedering in tijden van isolatie.
Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Achtergrond - 24 mei 2020 - Auteur: Ton Nijhuis Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie
Niet Europese instellingen zelf, maar de lidstaten horen te beslissen over de bevoegdheden van die instellingen, schrijft directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst

Achtergrond - 19 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst
De gerenommeerde Duitse kunsthistoricus Andreas Blühm is directeur van het Groninger Museum. In deze podcast vertelt hij over Oost-Duitse kunst, zijn eigen ervaringen met de DDR en over Nederlands-Duitse cultuurverschillen. 
Lees meer

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

Achtergrond - 18 mei 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'
Zijn het alleen maar ‘complotdenkers’ en ‘rechtsextremisten’? Opnieuw verzamelden zich dit weekend meerdere duizenden demonstranten in Duitse steden tegen het corona-beleid van de regering. Het protest is er omvangrijker dan in andere Europese landen.
Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

Achtergrond - 15 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Sprechstunde': Duitsland en Europa
Hoe kijkt Duitsland zelf aan tegen zijn rol in Europa? Wat betekent de Brexit voor de Duitse positie in de EU? En hoe gaat het verder in Europa als Merkel vertrekt? Hanco Jürgens en Marja Verburg van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) beantwoorden vragen die het DIA binnenkreeg over Duitsland en Europa.
Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 8 mei 2020 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, vandaag 75 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 
Lees meer

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Achtergrond - 7 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo 8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’, de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term ‘bevrijding’ is ook kritiek.
Lees meer

'Duits federalisme leidt tot evenwichtig coronabeleid'

Achtergrond - 28 april 2020 - Auteur: Ton Nijhuis 'Duits federalisme leidt tot evenwichtig coronabeleid'
De Bondsrepubliek is een federale staat. Dat heeft belangrijke consequenties voor de manier waarop het land op de coronacrisis reageert.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger