Achtergrond

Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst

Achtergrond - 19 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst
De gerenommeerde Duitse kunsthistoricus Andreas Blühm is directeur van het Groninger Museum. In deze podcast vertelt hij over Oost-Duitse kunst, zijn eigen ervaringen met de DDR en over Nederlands-Duitse cultuurverschillen. 
Lees meer

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

Achtergrond - 18 mei 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'
Zijn het alleen maar ‘complotdenkers’ en ‘rechtsextremisten’? Opnieuw verzamelden zich dit weekend meerdere duizenden demonstranten in Duitse steden tegen het corona-beleid van de regering. Het protest is er omvangrijker dan in andere Europese landen.
Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

Achtergrond - 15 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Sprechstunde': Duitsland en Europa
Hoe kijkt Duitsland zelf aan tegen zijn rol in Europa? Wat betekent de Brexit voor de Duitse positie in de EU? En hoe gaat het verder in Europa als Merkel vertrekt? Hanco Jürgens en Marja Verburg van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) beantwoorden vragen die het DIA binnenkreeg over Duitsland en Europa.
Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 8 mei 2020 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, vandaag 75 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 
Lees meer

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Achtergrond - 7 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo 8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’, de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term ‘bevrijding’ is ook kritiek.
Lees meer

'Duits federalisme leidt tot evenwichtig coronabeleid'

Achtergrond - 28 april 2020 - Auteur: Ton Nijhuis 'Duits federalisme leidt tot evenwichtig coronabeleid'
De Bondsrepubliek is een federale staat. Dat heeft belangrijke consequenties voor de manier waarop het land op de coronacrisis reageert.
Lees meer

Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’

Achtergrond - 28 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’
Al jaren keek politicoloog Afke Groen uit naar het moment waarop ze in een grote zaal vol publiek haar proefschrift mocht verdedigen. Op 24 april was het zover, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De promotie ging afgelopen vrijdag wel door, maar dan digitaal. “Voor de zekerheid heb ik mijn internetabonnement geüpgraded”.
Lees meer

EU-voorzitter Duitsland krijgt aan Brexit zware kluif

Achtergrond - 27 april 2020 - Auteur: Marja Verburg EU-voorzitter Duitsland krijgt aan Brexit zware kluif
Ook zonder coronapandemie vreesde Duitsland de gevolgen van de Brexit. Voor Duitsland is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt. Nu komt daar nog de economische dreun van de coronacrisis bovenop. “Nog fataler zijn de gevolgen als er aan het eind van de overgangsfase geen verdrag is”, waarschuwt de Duitse brancheorganisatie voor de industrie.
Lees meer

Corona-woordenboek

Achtergrond - 27 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona-woordenboek
In de coronacrisis vliegen de termen ons om de oren: Alltagsmasken, Geisterspiele, Lockerungsvorraussetzungen. En wat bedoelde kanselier Merkel met Öffnungsdiskussionsorgien? We zetten een aantal opvallende corona-woorden uit Duitsland op een rij. Update 14 mei: de lijst is aangevuld.
Lees meer

Kinderen als verspreiders?

Achtergrond - 24 april 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Kinderen als verspreiders?
Welke rol spelen jonge kinderen bij de verspreiding van het corona-virus? Nederland en Duitsland nemen bij deze vraag diametraal verschillende posities in. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meent dat het risico dat kinderen corona verspreiden zeer gering is, maar het Duitse Robert Koch Institut (RKI) ziet in kinderen juist een belangrijke ‘vermenigvuldiger’ van het virus.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger