Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

'Werk ohne Autor': episch drama oogst kritiek

Achtergrond - 25 januari 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Werk ohne Autor': episch drama oogst kritiek
Met ‘Das Leben der Anderen’ (2006) heeft hij voor velen de DDR-dictatuur invoelbaar gemaakt. De verwachtingen waren hooggespannen toen regisseur Florian Henckel von Donnersmarck aankondigde weer op een stuk Duitse geschiedenis in te zoomen. ‘Werk ohne Autor- Never Look Away’ is een grootse productie met een sterrencast en een verhaal dat drie uur lang boeit. Toch krijgt hij er van sommige recensenten flink van langs.
Lees meer

Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!

Achtergrond - 12 december 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!
“Geen serieuze historicus zal vandaag nog de moeite nemen om de stellingen en theorieën van Spengler te verdedigen of te weerleggen”, schreef Frits Boterman in zijn proefschrift in 1992. Dat Oswald Spengler ooit nog een revival zou doormaken, kon hij niet bevroeden. Spenglers ‘Ondergang van het Avondland’ werd gezien als fout gedachtegoed en niet meer relevant. Maar Thierry Baudet en de zijnen laten zich nu door hem inspireren. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Boterman.
Lees meer

Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking

Achtergrond - 19 november 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking
Premier Mark Rutte heeft maandag met een kabinetsdelegatie Düsseldorf bezocht voor de eerste 'regeringsconsultaties' tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 
Lees meer

Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'

Achtergrond - 30 oktober 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'
Het tijdperk van Angela Merkel loopt langzaam ten einde. Ze heeft gekozen voor een afscheid in meerdere bedrijven. Merkel stelt zich in december na achttien jaar niet meer herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. Als haar termijn als kanselier in 2021 voorbij is, wil ze de politiek verlaten. Een terugblik op Merkels politieke loopbaan.
Lees meer

Vijf vragen over Merkels besluit

Achtergrond - 30 oktober 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Vijf vragen over Merkels besluit
Hoewel eigenlijk bekend was dat kanselier Angela Merkel aan haar laatste termijn bezig was, is de aankondiging maandag dat ze niet opnieuw voorzitter van de CDU wil worden en in 2021 de politiek verlaat toch een cesuur in de Duitse politiek. Nu haar afscheid is aangekondigd is de strijd om haar opvolging begonnen. Vijf vragen over deze stap van Merkel. (geactualiseerd op 31 oktober)
Lees meer

Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'

Achtergrond - 23 oktober 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'
Een replica van het beroemde Berlijnse Holocaustmonument in de tuin van een nationalistische politicus, of een Romeinse arena waar het publiek zich kan vergapen aan de show ‘vluchtelingen vreten’. Het zijn twee van de opvallendste acties van het Duitse kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS). Politiek bedrijven met de middelen van het theater is hun doel. Op de themamiddag sociale bewegingen op 1 november in Amsterdam vertelt activiste Cesy Leonard over de ZPS-acties.
Lees meer

Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen

Achtergrond - 17 oktober 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Simon Trommel Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen
Met de arrestatie van de neonazi-terreurgroep Revolution Chemnitz op 1 oktober werd duidelijk: journalisten zijn expliciet doelwit van rechts geweld. De zeven verdachten wilden aanslagen plegen op politici én journalisten, volgens de politie. De beroepsgroep waarschuwt dat het consequente journalisten-bashen door rechtspopulisten leidt tot geweld.
Lees meer

Beierse kiezers dreigen CSU de rug toe te keren

Achtergrond - 12 oktober 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Beierse kiezers dreigen CSU de rug toe te keren
Op 14 oktober kiest de belangrijke en rijkste Duitse deelstaat Beieren een nieuw deelstaatparlement. Erg spannend waren die verkiezingen de laatste decennia niet: de christen-democratische CSU haalde vrijwel altijd een absolute meerderheid. Maar dit keer is alles anders. (geactualiseerd op 12 oktober)
Lees meer

Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde

Achtergrond - 18 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Guy Hoeks Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde
Op 18 september 2015 barstte de bom: de Amerikaanse milieu-autoriteiten maakten bekend dat Volkswagen sjoemelt met de hoeveelheid schadelijke stoffen die zijn dieselauto’s uitstoten. Inmiddels stapelt rechtszaak zich op rechtszaak, boete op boete, en worden nog steeds nieuwe misstanden bekend. De dieptepunten in het dieselschandaal.
Lees meer

Zomertijd met dank aan de Duitsers

Achtergrond - 14 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Zomertijd met dank aan de Duitsers
Als alle kaarsen, petroleum- en gaslampen een uur minder branden per dag, bespaart dat flink op grondstoffen. Dat dachten de Duitse autoriteiten, toen ze in april 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog, verordonneerden dat de klok een uur vooruit werd gezet. Duitsland was daarmee het eerste land ter wereld dat een zomertijd invoerde. Nu blijkt het een fanatieke tegenstander van het verzetten van de klok.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger