Columns

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Columns - 29 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus
Wat een blamage! De uitslag van de Berlijnse superverkiezingszondag op 26 september 2021 wordt nietig verklaard. Die dag vonden er verkiezingen plaats voor de deelstaat Berlijn, de districtsverkiezingen, de federale (landelijke) verkiezingen en een referendum voor de onteigening van grote woningcorporaties. Zij worden mede verantwoordelijk gesteld voor de hoge woningprijzen in de Duitse hoofdstad. De organisatie van deze verkiezingen op zich was al een helse opdracht, maar daar kwam ook nog eens de marathon van Berlijn bij. Het centrum van de stad was op vele plaatsen afgesloten en de koeriers van stembiljetten konden maar moeilijk hun weg vinden.

Lees meer

Der Sint

Columns - 28 november 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Der Sint
Hij komt, hij komt! We staan er weer, we zingen het lied, en daar vaart de stoomboot de Spree op. De Pieten springen, Sinterklaas zwaait en in de voortuin van de Nederlandse ambassade hebben zich een paar honderd ouders met kinderen verzameld. Het is de eerste keer sinds de pandemie en we spelen in het midden van de Duitse hoofdstad weer ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?

Lees meer

Kapiteinsarmband

Columns - 27 november 2022 - Auteur: Carsten Brzeski Kapiteinsarmband
Duitsland discussieert net als zijn buurlanden hevig over het WK voetbal. Naast de eigen kansen is vooral het wel of niet dragen van de symbolische One Love-armbanden het gesprek van de dag. De discussie leidt heel even af van het hoofdthema, de energiecrisis. En de volgende crisis klopt al op de deur.

Lees meer

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Columns - 17 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?
Overal in Europa, vooral in Duitsland, voeren klimaatactivisten de strijd op voor meer klimaatinspanningen. Het voorbije jaar doken de ‘Klimakleber’ op, zij die zich met lijm, eerst aan de straten, later ook aan kunstwerken vastkleefden om te tonen: wij laten dit niet los. Ze stellen de vraag: Was wenn die Regierung das nicht im Griff hat? Wat als onze regering het niet kan? Niet geheel onterecht die vraag. Begin november heeft de deskundigenraad voor klimaat van de Duitse regering verklaard dat Duitsland zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 waarschijnlijk niet zal halen.

Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Columns - 8 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Noodsteun met de Gießkanne
De Duitse regering heeft drie steunpakketten gemaakt om haar bevolking door de moeilijke crisistijden te loodsen. Kritiek op veel van de maatregelen is dat ze het Gießkanne-principe volgen. Met een gieter wordt alle steun over de mensen heen gesproeid, zonder al te veel onderscheid te maken tussen de welgestelden en de mensen die moeten krabben om rond te komen.

Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Columns - 21 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Der Haussegen hängt schief
Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: erger kan niet, en dan … gaat het toch nog wat meer bergaf? Dit ging de laatste tijd helaas ook op voor de Duitse Ampelregierung. Met veel bombarie en stralend van de samenhang kondigden de ministers eind vorig jaar hun regeerakkoord aan. “Wij worden verenigd door de wil om het land beter te maken,” klonk het unisono.

Lees meer

Taal der liefde

Columns - 13 oktober 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Taal der liefde
Nu ze verhuisd zijn valt het me pas goed op: het Nederlands-Spaanse liefdespaar zegt nog steeds ‘Schatz’, ‘Bitte’ of ‘Ich vermisse dich’ tegen elkaar, en schreeuwt, als ik er niet bij ben, vast ook wel eens ‘Arschloch’. Zoals zovele internationale paren hebben ze elkaar in Berlijn leren kennen, en in plaats van Engels is Duits de taal van hun liefde geworden - ook al zijn ze nu alweer jaren weg uit Duitsland.

Lees meer

Een ode aan de Duitse taal

Columns - 11 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Een ode aan de Duitse taal
Toen ik – ik schrik ervan om het neer te schrijven – zo’n kwarteeuw geleden begon aan mijn studies Germaanse Talen in Leuven, moesten we twee talen kiezen waarop we ons zouden focussen. We hadden de keuze tussen het Nederlands, Engels of Duits. Mij leek die keuze een no-brainer: uiteraard zou ik kiezen voor Engels en Duits. Toen het academiejaar begon en ik de studentenverdeling zag, bleek dat zo’n 85% van mijn medestudenten hadden gekozen voor Nederlands en Engels, zo’n 10% voor Nederlands en Duits, en de rest, ja, daar zat ik tussen.

Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Columns - 10 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Met 'Doppel-Wumms' door de crisis
"Wir wollen mit Wumms aus der Krise kommen,” verklaarde toenmalig vicekanselier Olaf Scholz in juni 2020. De regering van christen- en sociaaldemocraten onder leiding van bondskanselier Angela Merkel wilde zich met een knal uit de beklemming van de coronacrisis bevrijden. Scholz presenteerde een corona-steunpakket ter waarde van meer dan 100 miljard euro. Nu hij zelf bondskanselier is, geconfronteerd met een knoert van een energiecrisis, pakt Scholz uit met een dubbele knaller, een Doppel-Wumms: 200 miljard euro. Bam!

Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

Columns - 30 september 2022 - Auteur: Inge Jooris 'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen
Ze gaan dicht tegen het eind van het jaar! Neen, ze blijven draaien tot na de winter! Tot april en geen dag langer! Tot minstens eind 2024 moeten ze lopen!

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger