Columns

'We zitten hier toch bij Duits!'

Columns - 11 januari 2017 - Auteur: Iduna Paalman  'We zitten hier toch bij Duits!'
Iduna Paalman volgt het Onderwijs Traineeship en geeft sinds kort Duits op een school voor havo en vwo in Amsterdam. Voor Duitslandweb schrijft ze over haar ervaringen in de klas. Vlak voor de kerstvakantie sprak ze met haar leerlingen over de aanslag in Berlijn.
Lees meer

De oorlogsschuld (multicultureel gezien)

Columns - 19 december 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De oorlogsschuld (multicultureel gezien)
‘Die Duitse oorlogsschuld’, zegt ze, ‘die voel ik ook’. Ze glimlacht er wat verlegen bij, een beetje vreemd klinkt het immers wel uit de mond van een jonge Aziatische vrouw, eind twintig. Ze heeft Chinese migranten als ouders, vertelt ze me, maar ze is zelf opgegroeid in Duitsland. En daar is ze zo goed geïntegreerd dat ze zich als Duitser nu schuldig zegt te voelen voor de Holocaust.
Lees meer

Tijd voor verandering

Columns - 23 november 2016 Tijd voor verandering
Zelfkritiek bij journalisten komt niet zo vaak voor en zelden is ze zo glashelder geformuleerd als door Giovanni di Lorenzo, de hoofdredacteur van het belangrijkste Duitse weekblad Die Zeit. “Onnodig hebben we de verdenking op ons geladen dat we met de machtigen onder een hoedje spelen.“ 
Lees meer

Fundgrube: Merkel, de calculerende kanselier

Columns - 21 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Fundgrube: Merkel, de calculerende kanselier
Angela Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een vierde termijn als kanselier. Toen ze in 2005 begon, had niemand verwacht dat ze het zo lang zou volhouden, zei directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis bij Merkels 10-jarig regeringsjubileum.
Lees meer

De goede Duitser

Columns - 18 november 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De goede Duitser
"Wát zijn wij volgens de New York Times?" Haar gezicht vertrok zich in een kramp, ongeloof vermengde zich met schrik. Ik had mijn kennis, een Berlijnse documentairemaakster, bij onze ontmoeting in de supermarkt zojuist verteld hoe er in meerdere internationale media sinds de verkiezing van Donald Trump ineens jubelend over Duitsland werd geschreven.
Lees meer

Een historische waterscheiding

Columns - 2 november 2016 - Auteur: René Cuperus Een historische waterscheiding
Af en toe zou ik willen dat ik nog genoeg haar had om een jonge hipster te kunnen zijn. Eentje met een knotje die zich alleen maar opwindt over het klimaatprobleem, de opwarming van de aarde. Helaas zijn mijn haargrens en antenne anders afgesteld. Meer dan over het meteorologisch klimaat, maak ik me druk over het maatschappelijk klimaat. Sociologie boven klimatologie.
Lees meer

De beroepshollander

Columns - 10 oktober 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De beroepshollander
Het voorlopige hoogtepunt was die keer met de limousine. Een zwarte Mercedes was het, zo eentje op CEO-niveau, inclusief chauffeur in pak, die me niet alleen van het vliegveld afhaalde, maar daarna ook nog eens bij het Hilton in de Keulse binnenstad afzette.
Lees meer

Fundgrube: Vergeten kinderleed

Columns - 21 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Fundgrube: Vergeten kinderleed
Tot ver in de twintigste eeuw heerste in veel West-Duitse kindertehuizen een schrikbewind. Daarover gaat de film 'Freistatt'. In deze Fundgrube - Duits voor 'rijke bron', onze serie waarin we ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Duitsland Instituut artikelen uit ons archief belichten - aandacht voor misbruik in West-Duitse kindertehuizen.
Lees meer

De zwarte man

Columns - 9 september 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De zwarte man
Ineens wordt het ijzig stil in ons trappenhuis. Er ligt gebroken glas op de vloer, en mijn buurjochie zegt vrolijk: "Misschien hebben de zwarte mannen dat wel gedaan." Zijn moeder kijkt geschokt naar de grond, maar ik kan een schamper lachje nauwelijks inhouden. De opmerking van de vierjarige laat - vlak voor de stadsverkiezingen op 18 september - één van die typische mislukkingen van het Berlijnse beleid zien.
Lees meer

Fundgrube: 'Wir schaffen das'

Columns - 31 augustus 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Fundgrube: 'Wir schaffen das'
Een jaar geleden, op 31 augustus 2015, sprak kanselier Merkel voor het eerst haar 'Wir schaffen das' uit. In deze Fundgrube - Duits voor 'rijke bron', onze serie waarin we ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Duitsland Instituut artikelen uit ons archief belichten - aandacht voor Merkel als boegbeeld van de Willkommenskultur in de zomer van 2015.  
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger