Columns

Zwaaiende vingertjes

Columns - 11 augustus 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Zwaaiende vingertjes
Met het dieselschandaal staat de Duitse nationale trots, de hele autoindustrie, in de beklaagdenbank, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. "De vraag is waarom Duitse politici, die zo graag de buurlanden de les lezen, hier zaten te slapen." 
Lees meer

De theaterstrijd

Columns - 10 augustus 2017 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De theaterstrijd
Even is het alsof er een gat midden in Berlijn is geslagen: de Volksbühne, een van de bekendste theaters van Duitsland, is deze zomer van zijn twee markante symbolen ontdaan. Weg is het enorme ijzeren wiel op het grasveldje, weg zijn de neonletters ‘OST’ boven op het dak. Het is de laatste daad van de scheidende intendant Frank Castorf.
Lees meer

Luther in de DDR: van reformator tot revolutionair

Columns - 27 juli 2017 - Auteur: Felix Bohr Luther in de DDR: van reformator tot revolutionair
Hoe viert een socialistische regering een reformator die ze tientallen jaren heeft verketterd? De DDR deed daar in 1983 niet moeilijk over en propageerde van de ene op de andere dag een 'marxistisch Lutherbeeld'.
Lees meer

'Wir sind Europa'

Columns - 14 juli 2017 - Auteur: Carsten Brzeski 'Wir sind Europa'
De Germaanse tunnelvisie op de wereld kan niet beter worden weergegeven dan in de verkiezingsprogramma’s van de grootste zes partijen, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.
Lees meer

Taaldorp met 'Prügelei'

Columns - 6 juli 2017 - Auteur: Iduna Paalman Taaldorp met 'Prügelei'
We doen een taaldorp met fysiek geweld. Bij de Konditorei een flinke stomp, Briefmarken kopen met een klap in je gezicht, een Kinokarte reserveren onder dreigend gesis. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Nou, zo:
Lees meer

De grensovergang

Columns - 3 juli 2017 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De grensovergang
Als Rieham Saddagh haar verhaal houdt, valt het publiek in de trein nog wat stiller. 28 jaar is ze, in spijkerbroek en met hoofddoek. Anderhalf jaar geleden vluchtte ze van Syrië naar Duitsland, en ze is op deze 29ste juni net als ik spreker op een TedX-event in een speciaal gehuurde treinwagon tussen Enschede en Münster.
Lees meer

De Gertrud-Kolmar-Straβe

Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Maarten Doorman De Gertrud-Kolmar-Straβe
Vorige maand werd me gevraagd om een lezing voor studenten te houden als inleiding op hun excursie naar Berlijn. Ze hadden al een aantal colleges gehad van mensen die de stad veel beter kennen dan ik, dus wat stond mij nog te doen? En wat zou ik deze studenten aanraden?
Lees meer

Hilf mir!

Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Iduna Paalman Hilf mir!
'Willst du mit mir Drogen nehmen, dann wird es rote Rosen regnen'…Nee, dit doe ik maar niet in de klas.'Denn ich hab’ Stoff und Schnapps'…Nee, dit toch ook maar niet.'Lekker Chocomel und Vla, denn wir sind hi-i-igh' dan?Ehm.
Lees meer

De Gutmensch

Columns - 2 juni 2017 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De Gutmensch
Een slot op de deur van de crèche? De directeur kijkt me onderzoekend aan, en zegt: ‘Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht’. Ik ben er niet eens meer zo verbaasd over. Onze Kita ligt direct naast het grootste drugspark van Berlijn, maar te doen alsof het niet zo is, hoort er hier in Kreuzberg net zo bij als het kopen van veganistische crackers voor de kinderen.
Lees meer

De herdenkingscultuur

Columns - 3 mei 2017 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De herdenkingscultuur
De Kaiserschmarren zijn extra dik, de bierglazen extra groot en uit het raam zie ik een adembenemend mooi Alpenlandschap. Zelden zo’n welvarende idylle gezien als de Beierse berg waar ik nu in een Gasthof zit. Alleen als ik naar de wc loop, wordt mijn behaaglijke sluimertoestand ineens ruw doorbroken: in de gang hangt een klein zwart-wit-fotootje van Adolf Hitler.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger