Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Blik op de Muur in virtual reality, DAAD-webinar & meer

Aan het DIA is gisteren, op 1 november, het project 'Blik op de Muur 2.0' van start gegaan: samen met partners 4D Research Lab en Stichting Autres Directions zullen wij een virtuele DDR-omgeving ontwikkelen voor gebruik in het onderwijs. Hiervoor hebben wij de subsidie NWA Wetenschapscommunicatie van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegewezen gekregen. Meer over dit project en actuele DIA-activiteiten in deze nieuwsbrief. Volg ons ook op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn.


Virtual Reality | Blik op de Muur 2.0

'Blik op de Muur 2.0' is een uitbreiding van het project Blik op de Muur, waarbij gastsprekers op scholen over hun leven in de DDR vertellen. Wij ontwikkelen hiervoor een virtual reality omgeving waarin scholieren het DDR-verleden kunnen beleven, Zeitzeugen ontmoeten en uitleg van deskundigen vinden. Lees meer


Webinar | DAAD-beurzen

Naar Duitsland voor een master of onderzoek? Kom dan op donderdag 3 november naar ons webinar over DAAD-beurzen. Onze DAAD-Lektor Roswitha Dickens vertelt alles over het brede aanbod aan studie- en financieringsmogelijkheden. Ook geeft ze tips en tricks voor de aanvraagprocedure.


Deutsches Kino | Räuberhände

Een coming-of-age film over de beste vrienden Janik en Samuel en hun zoektocht naar vrijheid en identiteit. Na hun eindexamens willen de twee 18-jarigen naar Istanboel afreizen, waar Samuels onbekende vader zou moeten wonen. Maar kort voor vertrek wordt hun vriendschap op de proef gesteld. 'Räuberhände' is te zien op 17 november in Delft en 29 november in Amsterdam.


Lezing | Politics of (Dis)Connection

Wereldwijde verbondenheid of iedereen zijn eigen 'splinternet'? Op woensdag 23 november geven Daniel Lambach, Francesca Musiani en Fernanda Rosa tijdens de derde editie van The Geopolitics of Technology hun visie op de politiek van het 'world wide web'. Met commentaar door een van de grondleggers van internet governance, Milton Mueller.


Save the Date | Thomas Mergel

Op donderdag 8 december geeft de gerenommeerde Duitse historicus Thomas Mergel (Humboldt-Universität Berlin) een Amsterdam German Studies Lecture in SPUI25. Onder de noemer ‘Weimar ostwärts’ pleit hij daarin voor een minder West-Europees perspectief op de Weimarrepubliek. Meer informatie en de aanmeldlink vindt u binnenkort op onze website.


Podcast | Die Vorleser: Kassandra

"Hier war es. Da stand sie..." In de nieuwe aflevering van podcast Die Vorleser bespreken Trixie Hölsgens en Thomas de Vries Christa Wolf's 'Kassandra' (1983). Een prachtig boek over oorlog, helden en de vooruitziende blik van de Trojaanse koningsdochter, waarmee Christa Wolf zich - als DDR-schrijfster - op een bijzondere manier verbonden voelt. 


Column | Sprekende Duitse woorden

In de nieuwe rubriek 'Sprekende Duitse woorden' belicht de Vlaamse Inge Jooris creatieve woordvondsten uit de Duitse actualiteit. Zo beschreef de uitdrukking 'Der Haussegen hängt schief' passend de sfeer in de Duitse coalitie, probeert Scholz met een 'Doppel-Wumms' door de energiecrisis te komen en blijven de kerncentrales in 'Streckbetrieb'. 

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__