Blik op de Muur 2.0

Blik op de Muur 2.0
© DIA

Toekenning subsidie 'NWA Wetenschapscommunicatie' voor onderwijsproject Blik op de Muur

Virtual Reality maakt leven in de DDR tastbaar voor scholieren

Aan het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is op 1 november 2022 het project 'Blik op de Muur 2.0' van start gegaan: samen met partners 4D Research Lab en Stichting Autres Directions zullen wij een virtuele DDR-omgeving ontwikkelen voor gebruik in het onderwijs. Hiervoor hebben wij een subsidie van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegewezen gekregen. De subsidieregeling 'NWA Wetenschapscommunicatie' financiert projecten die de verbinding tussen wetenschap en samenleving versterken.

'Blik op de Muur 2.0' is een uitbreiding van het project Blik op de Muur, waarbij gastsprekers scholen bezoeken om over hun leven in de DDR en rond de val van de Berlijnse Muur te vertellen. Voor 'Blik op de Muur 2.0' ontwikkelen de projectpartners een virtual reality omgeving waarin jongeren, met name scholieren, leren over het leven in de DDR, het socialistische Oost-Duitsland. De jongeren bewegen zich naar eigen inzicht door ruimtes waar ze het DDR-verleden kunnen beleven, ooggetuigen (ook wel: Zeitzeugen) van de Duitse deling met hun persoonlijke verhalen ontmoeten en achtergronduitleg van deskundigen vinden.

Het DIA, 4D Research Lab en Autres Directions werken vanuit hun eigen expertise en worden voor de inhoudelijke componenten geadviseerd door deskundigen uit het academische netwerk van het DIA.

"Dit innovatieve project maakt het mogelijk dat we de authentieke en indrukwekkende verhalen van de Zeitzeugen naast elkaar kunnen presenteren. En scholieren kunnen hun eigen pad interactief door het materiaal volgen", zegt Eline Hakvoort, medewerker Onderwijs van het DIA. "Bovendien kunnen we hiermee nóg meer leerlingen bereiken om hen te laten nadenken over democratie en vrijheid, thema’s die vandaag de dag nog altijd relevant zijn."

De virtual reality omgeving wordt in het najaar 2024 gepresenteerd en is geschikt voor de vakken Duits, geschiedenis en maatschappijleer. Meer informatie over het project en de subsidie op de website van NWO.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger