Webquest 'Een Duitse geschiedenis: Duitsland in de periode 1918 - 1989'

Webquest 'Een Duitse geschiedenis: Duitsland in de periode 1918 - 1989'
© DIA/Ellis van der Does
Afbeelding: Stunde Null (1945-1949)

Voor leerlingen havo/vwo heeft het DIA de Webquest ‘Een Duitse geschiedenis: Duitsland in de periode 1918-1989’ ontwikkeld. Doel van het materiaal is dat leerlingen stilstaan bij het idee dat vrijheid alles behalve vanzelfsprekend is. De geschiedenis van de laatste eeuw én de huidige situatie, de oorlog in Oekraine, laten juist zien dat vrijheid een heel waardevol goed is. 

Aan de hand van het levensverhaal van de fictieve Duitse familie Maier doorlopen de leerlingen de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw. De leerlingen volgen de familie vanaf 1918, na de Eerste Wereldoorlog tot aan deVal van de Berlijnse Muur in 1989. Tegen de achtergrond van de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de deling van Duitsland en uiteindelijk haar hereniging volgen we de familie door de 20e eeuw heen. 

Opbouw

Het materiaal is gemaakt voor het vak geschiedenis en probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de interesse en belevingswereld van leerlingen in de derde klas en hoger. De Webquest maakt zoveel mogelijk gebruik van bronnen, diverse media en opdrachten. Het materiaal kan daarnaast ook worden ingezet in (vakoverstijgende) projecten, bijvoorbeeld met het vak Duits. 

Hoofdstukken en opdrachten

De Webquest is opgedeeld in acht tijdvakken. Elk tijdvak is een hoofdstuk met opdrachten over dit tijdvak. U kunt alle hoofdstukken behandelen en de Webquest in zijn geheel maken, maar de hoofdstukken zijn ook afzondelijk van elkaar te gebruiken.
Elk hoofdstuk verloopt volgens een vaste opzet. In elk hoofdstuk wordt de familie Maier geïntroduceerd. Vervolgens zijn er zes opdrachten die bestaan uit kennis-en analysevragen en portfolio-opdrachten. In de kennis- en analysevragen moeten de leerlingen met behulp van bijgevoegde bronnen antwoorden zoeken. De portfolio-opdrachten bestaan uit creatieve- en groepsopdrachten waardoor de leerlingen zich verder verdiepen en inleven in het thema. Alle opdrachten worden ingeleid door een nieuw verhaal uit het leven van de familie Maier. Een hoofdstuk duurt ongeveer een lesuur.

Hieronder vind je de acht tijdvakken. Door op het tijdvak te klikken kom je bij de inleiding en opdrachten.

 

Docentenhandleiding (pdf) 

 

Het Duitsland Instituut heeft met de WebQuest 'Een Duitse geschiedenis: Duitsland in de periode 1918-1989' de Europese Comeniusprijs voor bijzondere multimediaprojecten gewonnen.

Dit project is mogelijk gemaakt door subsidie uit het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger